Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Niefit przepisy od baletnicy - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
12 lutego 2022
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
39,90

Niefit przepisy od baletnicy - ebook

Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowych książek ze zdrowymi przepisami, powraca w zupełnie nowej odsłonie!

Ta książka jest inna od poprzednich!

Zdrowe odżywianie to nie ciągłe wyrzeczenia i wyłącznie niskokaloryczne produkty! Jeśli na co dzień jesz świadomie i dobrze znasz potrzeby swojego ciała, w twoim jadłospisie znajdzie się miejsce również na dietetyczne grzeszki oraz sycące, tradycyjne dania. Wystarczy zachować umiar i zdrowy rozsądek, by nie musieć tęsknić za kulinarnymi zachciankami.

W środku znajdziesz:

• przepisy na błyskawiczne przekąski w wersji wytrawnej i słodkiej, przygotowane z łatwo dostępnych składników,

• pomysły na śniadania, obiady i pyszne desery, którymi zaskoczysz rodzinę i znajomych,

• dania kuchni rosyjskiej, tatarskiej, gruzińskiej, mołdawskiej, białoruskiej i ukraińskiej – nieznane w Polsce, a przy tym smaczne i proste w przygotowaniu,

• smaki dzieciństwa i wspomnienia z rodzinnych stron autorki.

Pozwól sobie na coś pysznego wprost z kuchni baletnicy!

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8103-084-7
Rozmiar pliku: 15 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Dzi­ęku­ję, że trzy­ma­cie w rękach moją ko­lej­ną ksi­ążkę…

Na­zy­wam się Sve­tla­na Ovsy­an­ki­na. Je­stem za­wo­do­wą tan­cer­ką i po­nad 15 lat pra­cu­ję w War­sza­wie w Te­atrze Wiel­kim – Ope­ra Na­ro­do­wa.

Pro­wa­dzę pro­fi­le na por­ta­lach spo­łecz­no­ścio­wych, któ­re cie­szą się dużą po­pu­lar­no­ścią. Je­stem rów­nież au­tor­ką dwóch be­st­sel­le­rów: _Fit prze­pi­sy od ba­let­ni­cy_ oraz _Fit prze­pi­sy od ba­let­ni­cy. Se­zo­no­wo_.

Okres pra­cy nad tą ksi­ążką był dla mnie wy­jąt­ko­wy, po­nie­waż ka­żdy prze­pis przy­go­to­wy­wa­łam ra­zem z moją có­recz­ką, któ­ra to­wa­rzy­szy­ła mi i po­ma­ga­ła w go­to­wa­niu, będąc w moim brzu­chu :) I oczy­wi­ście kosz­to­wa­ła ze mną ka­żdą po­tra­wę.

TA KSIĄŻKA JEST RÓWNIEŻ ZUPEŁNIE INNA OD POPRZEDNICH, BO...
BO NIE JEST FIT!

Po­my­sł na jej wy­da­nie pod­su­nął mi kie­dyś mój mąż i przy­znam się, że na po­cząt­ku by­łam scep­tycz­nie na­sta­wio­na... Co praw­da nie­dłu­go, bo jak często po­wta­rzam w mo­ich me­diach spo­łecz­no­ścio­wych: Cza­sem mo­żna, a na­wet trze­ba! I nie po­pie­ram ogra­ni­czeń. Do­dam też, że nie­mal ka­żdy prze­pis nie fit, któ­ry uka­zu­je się na mo­ich pro­fi­lach, cie­szy się dużą po­pu­lar­no­ścią! Przede wszyst­kim to za­słu­ga tego, że te re­cep­tu­ry są ra­czej nie­spo­ty­ka­ne w Pol­sce, a oka­zu­ją się być za­ska­ku­jąco smacz­ne i pro­ste w przy­go­to­wa­niu. Być może za­py­ta­cie: jak to?! Dla­cze­go oso­ba, któ­ra pro­pa­gu­je zdro­we odży­wia­nie, wy­da­je wła­śnie taką ksi­ążkę?

Od­po­wie­dź jest bar­dzo pro­sta :) Za­sa­da, któ­rą uwiel­biam i po­le­cam wszyst­kim to 80/20, wi­ęcej na­pi­sa­łam o niej w pierw­szej ksi­ążce – Fit prze­pi­sy od ba­let­ni­cy. W skró­cie ozna­cza to, że w 80% jemy zdro­wo, a 20% po­zo­sta­wia­my so­bie na za­chcian­ki, czy­li wła­śnie na to, co jest za­ka­za­ne. Zdro­we odży­wia­nie to nie spo­ży­wa­nie wy­łącz­nie pro­duk­tów od­chu­dzo­nych, ale przede wszyst­kim zdro­wa gło­wa, zdro­we po­de­jście do je­dze­nia i za­cho­wa­nie roz­sąd­ku. Je­śli za­czy­na­my się ogra­ni­czać we wszyst­kim, to prędzej czy pó­źniej przyj­dzie mo­ment, w któ­rym rzu­ci­my się wła­śnie na te nie­do­zwo­lo­ne pro­duk­ty. Tym­cza­sem zdro­we odży­wia­nie ma nam we­jść w na­wyk, stać się dla nas nor­mal­no­ścią. Dla­te­go 20% od­stęp­stwa od zdro­wej die­ty jest, moim zda­niem, bar­dzo po­moc­ne. Poza tym umów­my się, że ka­żdy z nas od cza­su do cza­su si­ęga po tłu­ste po­tra­wy czy tra­dy­cyj­ne wy­pie­ki. I to jest ab­so­lut­nie nor­mal­ne! Nie wspom­nę już o świ­ętach i in­nych oka­zjach.

CO ZNAJDZIESZ W KSIĄŻCE?

Prze­pi­sy w wer­sji wy­traw­nej i na słod­ko. Da­nia kuch­ni ro­syj­skiej, ta­tar­skiej, gru­zi­ńskiej, mo­łdaw­skiej, bia­ło­ru­skiej, ukra­ińskiej, a na­wet wło­skiej... Sma­ki mo­je­go dzie­ci­ństwa, z mo­ich ro­dzin­nych stron.

Za­pew­niam, że da­nia, na któ­re prze­pi­sy znaj­dzie­cie w tej ksi­ążce, przy­pad­ną wam do gu­stu, od­kry­je­cie mnó­stwo no­wych i pysz­nych sma­ków.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kto ob­ser­wu­je mnie w me­diach spo­łecz­no­ścio­wych, ten wie, że w prze­ci­wie­ństwie do prze­pi­sów w wer­sji zdro­wej, dla tych, któ­re nie są fit, ni­g­dy nie ob­li­czam war­to­ści odżyw­czych oraz ka­lo­rii... i w ksi­ążce też ich nie po­da­ję. Jed­nak na­uczę was, jak to ro­bić w mo­żli­wie naj­prost­szy spo­sób :)

Wy­star­czy za­in­sta­lo­wać do­wol­ną apli­ka­cję do ob­li­cza­nia war­to­ści odżyw­czych, do wy­bo­ru jest ich mnó­stwo i w wi­ęk­szo­ści są one dar­mo­we. Wy­bierz­cie taką, któ­ra będzie dla was naj­wy­god­niej­sza. W apli­ka­cji na­le­ży wy­brać opcję „stwórz prze­pis”, wpro­wa­dzić wszyst­kie skład­ni­ki, ich do­kład­ną wagę i licz­bę por­cji czy sztuk. Na ko­niec otrzy­ma­my in­for­ma­cję, ile ka­lo­rii ma np. je­den ka­wa­łek da­nej po­tra­wy czy jed­no ciast­ko. Apli­ka­cja ob­li­cza nam rów­nież ma­kro­skład­ni­ki. To bar­dzo pro­ste!Chaczapuri adżarskie

kuchnia gruzińska

2 sztuki

Chaczapuri to zdecydowanie najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej. Jego nazwa pochodzi od słów: chaczo (twaróg) i puri __ (chleb). Chaczapuri adżarskie, czyli z płynnym żółtkiem, jest moim ulubionym rodzajem tego placka.

Składniki:

250 g twarogu Klinek

150 g mąki pszennej uniwersalnej + odrobina do posypania blatu i wałka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

200 g startego sera żółtego lub mozzarelli w kawałku
(można połączyć dwa rodzaje sera)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka mają pozostać w całości, należy umieścić je w osobnych naczyniach. Twaróg połączyć z białkami, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich – tak, aby utworzyły kształt koła (oczywiście najpierw należy posypać blat oraz wałek mąką). Na środku każdego placka ułożyć ser, wcześniej starty na tarce o grubych oczkach. Zlepić dokładnie brzegi chaczapuri (patrz zdjęcia), a następnie obrócić na drugą stronę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy delikatnie rozpłaszczyć placki za pomocą dłoni. Zrobić nacięcie na środku i uformować brzegi, delikatnie rozsuwając ciasto na boki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, na ok. 30 minut. Po tym czasie na środek dodać żółtko i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2–3 minuty. Jeść, odrywając brzegi i zanurzając je w płynnym żółtku.

Chaczapuri
z patelni

kuchnia gruzińska

2 sztuki

Kolejna wersja przepysznego dania kuchni gruzińskiej. Przygotowuje się ją na patelni i można śmiało powiedzieć, że jest wręcz ekspresowa.

Składniki:

250 g kefiru (w temperaturze pokojowej)

400–500 g mąki pszennej uniwersalnej

50 g roztopionego masła

1 jajko

ok. 500 g twardego sera mozzarella (w kawałku)

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka soli

ok. 50 g masła do smarowania gotowych placków

Przygotowanie:

Kefir, masło i jajko połączyć – tak, aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Wsypać sól, mąkę, sodę i zagnieść ciasto. Najpierw dodać ok. 350 g mąki, a następnie zwiększać jej ilość w razie potrzeby. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie za gęste.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować (wcześniej należy posypać mąką blat i wałek), ułożyć na środku starty ser, a następnie dokładnie skleić brzegi (patrz zdjęcia). Delikatnie rozwałkować każde chaczapuri – najpierw stronę, na której widoczne są sklejone brzegi, a potem należy obrócić placek i powtórzyć czynność. Chaczapuri nie mogą być zbyt cienkie, powinny mieć ok. 1 cm grubości. Smażyć na małym ogniu, na suchej patelni pod przykryciem, aż się zarumienią, ok. 10–12 minut z każdej strony. Gotowe placki przełożyć na talerz i posmarować masłem.

Leniwe
chaczapuri

kuchnia gruzińska

4 sztuki

Kolejna wersja chaczapuri, tym razem jeszcze prostsza i szybsza do przygotowania – przepis dla leniuchów.

Składniki:

200 g ciasta francuskiego

4 żółtka

80 g sera żółtego

Przygotowanie:

Ciasto pokroić na kwadraty i uformować brzegi (patrz zdjęcia). Ponakłuwać widelcem środek każdego chaczapuri. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, z włączoną funkcją góra-dół, na 15 minut. Posypać startym serem, ostrożnie dodać żółtka, wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez ok. 5 minut.

Z białek można zrobić roladę bezową (przepis na stronie 158), a z resztek ciasta – paluszki serowe (przepis na stronie 108).

Chleb
z patelni

1 chleb

Aromatyczny, z chrupiącą skórką i do tego przygotowany bez użycia piekarnika. Taki jest właśnie chleb z patelni. Nawet następnego dnia smakuje, jakby był świeżo upieczony.

Składniki:

500 g mąki pszennej uniwersalnej + odrobina do oprószenia blatu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1½ łyżeczki suchych drożdży

150 g kefiru (w temperaturze pokojowej)

150 ml letniej wody

5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Do mąki dodać sól, cukier i drożdże, wszystko wymieszać. Następnie wlać wodę, kefir i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2–3 łyżki oleju, w tym momencie ciasto powinno przestać się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1½–2 godzin.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i delikatnie zagnieść, formując kulę. Wysoką patelnię o średnicy ok. 26 cm wysmarować olejem i przełożyć na nią ciasto. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie smażyć chleb na małym ogniu, pod przykryciem – 1 godzinę z jednej strony i 20 minut z drugiej strony.

Serowe
naleśniki

12 naleśników

Przepyszny przepis na naleśniki w wersji wytrawnej. Najczęściej podaję je z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku.

Składniki:

500 ml mleka

200–220 g mąki pszennej

2 jajka

100 g sera żółtego

1 pęczek dowolnych ziół (np. pietruszki, koperku, szczypiorku)

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleko połączyć z mąką, najlepiej za pomocą trzepaczki – tak, aby otrzymać jednolitą masę. Dodać…

.

.

.

…(fragment)…

Całość dostępna w wersji pełnejPancakes

ok. 17 sztuk (liczba zależy od rozmiaru placków)

To chyba najlepszy przepis na słynne pancakes.

Składniki:

250 ml mleka

2 jajka

180 g mąki pszennej uniwersalnej

30 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka, mleko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy zmiksować. Dodać białka i ostrożnie wymieszać łopatką w jednym kierunku. Na suchą patelnię nałożyć niewielkie porcje ciasta, smażyć z dwóch stron.

Placuszki grubaski

ok. 18–20 sztuk (liczba zależy od rozmiaru placków)

Zawsze chciałam nauczyć się przygotowywać tego typu placki. Metodą prób i błędów stworzyłam recepturę, która sprawdza się w 100%. Przetestujcie sami!

Składniki:

250 g kefiru lub maślanki (w temperaturze pokojowej)

200–220 g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajko połączyć z cukrem i solą. Dodać kefir, cały czas intensywnie mieszając całość za pomocą trzepaczki. Stopniowo wsypać mąkę, cały czas mieszając ciasto. Gdy będzie ono miało jednolitą konsystencję, dodać sodę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju, nałożyć niewielkie porcje ciasta. Placki przewrócić na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się delikatne pęcherze. Smażyć do momentu, aż się zarumienią.

Syrniki tradycyjne

kuchnia rosyjska

8 sztuk

Syrniki to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań w moich mediach społecznościowych. Moi obserwatorzy różnie nazywają to danie: syrniki baletnicy, klasyk śniadaniowy, słynne syrniki itd. Zdjęcia syrników dostaję niemal każdego dnia! Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W mojej poprzedniej książce pojawiły syrniki w wersji odchudzonej, poniżej przedstawiam tradycyjną recepturę. Placki można jeść ze śmietaną, miodem, dżemem, owocami lub solo.

Składniki:

250 g twarogu

1 jajko

2–3 czubate łyżki mąki pszennej uniwersalnej (jej ilość zależy od wilgotności twarogu) + niewielka ilość do obtoczenia syrników

2 łyżki cukru

odrobina aromatu waniliowego

3–4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Twaróg, jajko, mąkę, cukier i aromat waniliowy połączyć ze sobą. Z powstałej masy uformować okrągłe placuszki, a następnie dokładnie obtoczyć każdy z nich w mące. Rozgrzać olej. Syrnki smażyć na małym ogniu po ok. 3–4 minuty z każdej strony, mają się zarumienić. Placki należy delikatnie przewracać za pomocą dwóch silikonowych łopatek.

Rolada z makiem

Pyszna, aromatyczna rolada z makiem. Efektowna, a zarazem prosta w przygotowaniu. Podczas jej pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach.

Składniki:

Ciasto:

ok. 450 g mąki pszennej uniwersalnej

250 ml ciepłego mleka

70 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

1 łyżeczka suchych drożdży

Nadzienie:

40 g mielonego maku

70 g cukru

1 jajko lub olej do posmarowania wierzchu rolady

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko, cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypać mąkę (zaczynając od 350 g), zagnieść ciasto – może delikatnie kleić się do rąk lub łyżki, nie musi być bardzo gęste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść z niedużą ilością mąki, żeby nie kleiło się do rąk, a następnie rozwałkować na duży placek. Mak wymieszać z cukrem, wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Zwinąć w roladę, pamiętając o tym, aby dokładnie skleić jej brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując roladę w taki sposób, by kształtem przypominała rogala i równomiernie ponacinać (patrz zdjęcia). Posmarować roztrzepanym jajkiem lub olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, przez 35–40 minut.

Ekspresowa rolada kawowa

Rolada, którą możemy przygotować dosłownie w 30 minut. Idealny przepis, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Składniki:

4 jajka

90 g mąki pszennej uniwersalnej

120 g cukru

15 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

400 g dowolnego dżemu

400 g sera mascarpone

50 g czekolady

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania jednolitej masy (ok. 5 minut, ma być jasna i puszysta). Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powinno pokryć całą formę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, na 10–15 minut, piec do uzyskania tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i ostrożnie obrócić papierem do góry. Jak tylko trochę ostygnie, ostrożnie usunąć papier. Rozsmarować mascarpone, wyłożyć dżem i zwinąć ciasto. Polać roztopioną czekoladą. Roladę można jeść od razu, jednak po 2–3 godzinach spędzonych w lodówce jest jeszcze pyszniejsza.

Rolada bezowa

Zawsze myślałam, że wykonanie rolady bezowej jest trudne i pracochłonne. Okazało się, że jest zupełnie inaczej, a dodatkowo smakuje niesamowicie.

Składniki:

Ciasto:

4 białka

200 g cukru

1 łyżka octu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

250 g sera mascarpone

200 g śmietanki 36% lub gęstego serka śmietankowego

50 g cukru pudru

Dodatkowo:

dowolne owoce: truskawki, maliny, porzeczki lub borówki

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Wsypać…

.

.

.

…(fragment)…

Całość dostępna w wersji pełnej
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: