Niefit przepisy od baletnicy - ebook
Niefit przepisy od baletnicy - ebook
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowych książek ze zdrowymi przepisami, powraca w zupełnie nowej odsłonie!
Ta książka jest inna od poprzednich!
Zdrowe odżywianie to nie ciągłe wyrzeczenia i wyłącznie niskokaloryczne produkty! Jeśli na co dzień jesz świadomie i dobrze znasz potrzeby swojego ciała, w twoim jadłospisie znajdzie się miejsce również na dietetyczne grzeszki oraz sycące, tradycyjne dania. Wystarczy zachować umiar i zdrowy rozsądek, by nie musieć tęsknić za kulinarnymi zachciankami.
W środku znajdziesz:
• przepisy na błyskawiczne przekąski w wersji wytrawnej i słodkiej, przygotowane z łatwo dostępnych składników,
• pomysły na śniadania, obiady i pyszne desery, którymi zaskoczysz rodzinę i znajomych,
• dania kuchni rosyjskiej, tatarskiej, gruzińskiej, mołdawskiej, białoruskiej i ukraińskiej – nieznane w Polsce, a przy tym smaczne i proste w przygotowaniu,
• smaki dzieciństwa i wspomnienia z rodzinnych stron autorki.
Pozwól sobie na coś pysznego wprost z kuchni baletnicy!
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8103-084-7 |
Rozmiar pliku: | 15 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Nazywam się Svetlana Ovsyankina. Jestem zawodową tancerką i ponad 15 lat pracuję w Warszawie w Teatrze Wielkim – Opera Narodowa.
Prowadzę profile na portalach społecznościowych, które cieszą się dużą popularnością. Jestem również autorką dwóch bestsellerów: _Fit przepisy od baletnicy_ oraz _Fit przepisy od baletnicy. Sezonowo_.
Okres pracy nad tą książką był dla mnie wyjątkowy, ponieważ każdy przepis przygotowywałam razem z moją córeczką, która towarzyszyła mi i pomagała w gotowaniu, będąc w moim brzuchu :) I oczywiście kosztowała ze mną każdą potrawę.
TA KSIĄŻKA JEST RÓWNIEŻ ZUPEŁNIE INNA OD POPRZEDNICH, BO...
BO NIE JEST FIT!
Pomysł na jej wydanie podsunął mi kiedyś mój mąż i przyznam się, że na początku byłam sceptycznie nastawiona... Co prawda niedługo, bo jak często powtarzam w moich mediach społecznościowych: Czasem można, a nawet trzeba! I nie popieram ograniczeń. Dodam też, że niemal każdy przepis nie fit, który ukazuje się na moich profilach, cieszy się dużą popularnością! Przede wszystkim to zasługa tego, że te receptury są raczej niespotykane w Polsce, a okazują się być zaskakująco smaczne i proste w przygotowaniu. Być może zapytacie: jak to?! Dlaczego osoba, która propaguje zdrowe odżywianie, wydaje właśnie taką książkę?
Odpowiedź jest bardzo prosta :) Zasada, którą uwielbiam i polecam wszystkim to 80/20, więcej napisałam o niej w pierwszej książce – Fit przepisy od baletnicy. W skrócie oznacza to, że w 80% jemy zdrowo, a 20% pozostawiamy sobie na zachcianki, czyli właśnie na to, co jest zakazane. Zdrowe odżywianie to nie spożywanie wyłącznie produktów odchudzonych, ale przede wszystkim zdrowa głowa, zdrowe podejście do jedzenia i zachowanie rozsądku. Jeśli zaczynamy się ograniczać we wszystkim, to prędzej czy później przyjdzie moment, w którym rzucimy się właśnie na te niedozwolone produkty. Tymczasem zdrowe odżywianie ma nam wejść w nawyk, stać się dla nas normalnością. Dlatego 20% odstępstwa od zdrowej diety jest, moim zdaniem, bardzo pomocne. Poza tym umówmy się, że każdy z nas od czasu do czasu sięga po tłuste potrawy czy tradycyjne wypieki. I to jest absolutnie normalne! Nie wspomnę już o świętach i innych okazjach.
CO ZNAJDZIESZ W KSIĄŻCE?
Przepisy w wersji wytrawnej i na słodko. Dania kuchni rosyjskiej, tatarskiej, gruzińskiej, mołdawskiej, białoruskiej, ukraińskiej, a nawet włoskiej... Smaki mojego dzieciństwa, z moich rodzinnych stron.
Zapewniam, że dania, na które przepisy znajdziecie w tej książce, przypadną wam do gustu, odkryjecie mnóstwo nowych i pysznych smaków.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kto obserwuje mnie w mediach społecznościowych, ten wie, że w przeciwieństwie do przepisów w wersji zdrowej, dla tych, które nie są fit, nigdy nie obliczam wartości odżywczych oraz kalorii... i w książce też ich nie podaję. Jednak nauczę was, jak to robić w możliwie najprostszy sposób :)
Wystarczy zainstalować dowolną aplikację do obliczania wartości odżywczych, do wyboru jest ich mnóstwo i w większości są one darmowe. Wybierzcie taką, która będzie dla was najwygodniejsza. W aplikacji należy wybrać opcję „stwórz przepis”, wprowadzić wszystkie składniki, ich dokładną wagę i liczbę porcji czy sztuk. Na koniec otrzymamy informację, ile kalorii ma np. jeden kawałek danej potrawy czy jedno ciastko. Aplikacja oblicza nam również makroskładniki. To bardzo proste!Chaczapuri adżarskie
kuchnia gruzińska
2 sztuki
Chaczapuri to zdecydowanie najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej. Jego nazwa pochodzi od słów: chaczo (twaróg) i puri __ (chleb). Chaczapuri adżarskie, czyli z płynnym żółtkiem, jest moim ulubionym rodzajem tego placka.
Składniki:
250 g twarogu Klinek
150 g mąki pszennej uniwersalnej + odrobina do posypania blatu i wałka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
200 g startego sera żółtego lub mozzarelli w kawałku
(można połączyć dwa rodzaje sera)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka mają pozostać w całości, należy umieścić je w osobnych naczyniach. Twaróg połączyć z białkami, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich – tak, aby utworzyły kształt koła (oczywiście najpierw należy posypać blat oraz wałek mąką). Na środku każdego placka ułożyć ser, wcześniej starty na tarce o grubych oczkach. Zlepić dokładnie brzegi chaczapuri (patrz zdjęcia), a następnie obrócić na drugą stronę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy delikatnie rozpłaszczyć placki za pomocą dłoni. Zrobić nacięcie na środku i uformować brzegi, delikatnie rozsuwając ciasto na boki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, na ok. 30 minut. Po tym czasie na środek dodać żółtko i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2–3 minuty. Jeść, odrywając brzegi i zanurzając je w płynnym żółtku.
Chaczapuri
z patelni
kuchnia gruzińska
2 sztuki
Kolejna wersja przepysznego dania kuchni gruzińskiej. Przygotowuje się ją na patelni i można śmiało powiedzieć, że jest wręcz ekspresowa.
Składniki:
250 g kefiru (w temperaturze pokojowej)
400–500 g mąki pszennej uniwersalnej
50 g roztopionego masła
1 jajko
ok. 500 g twardego sera mozzarella (w kawałku)
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
ok. 50 g masła do smarowania gotowych placków
Przygotowanie:
Kefir, masło i jajko połączyć – tak, aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Wsypać sól, mąkę, sodę i zagnieść ciasto. Najpierw dodać ok. 350 g mąki, a następnie zwiększać jej ilość w razie potrzeby. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie za gęste.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować (wcześniej należy posypać mąką blat i wałek), ułożyć na środku starty ser, a następnie dokładnie skleić brzegi (patrz zdjęcia). Delikatnie rozwałkować każde chaczapuri – najpierw stronę, na której widoczne są sklejone brzegi, a potem należy obrócić placek i powtórzyć czynność. Chaczapuri nie mogą być zbyt cienkie, powinny mieć ok. 1 cm grubości. Smażyć na małym ogniu, na suchej patelni pod przykryciem, aż się zarumienią, ok. 10–12 minut z każdej strony. Gotowe placki przełożyć na talerz i posmarować masłem.
Leniwe
chaczapuri
kuchnia gruzińska
4 sztuki
Kolejna wersja chaczapuri, tym razem jeszcze prostsza i szybsza do przygotowania – przepis dla leniuchów.
Składniki:
200 g ciasta francuskiego
4 żółtka
80 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na kwadraty i uformować brzegi (patrz zdjęcia). Ponakłuwać widelcem środek każdego chaczapuri. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, z włączoną funkcją góra-dół, na 15 minut. Posypać startym serem, ostrożnie dodać żółtka, wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez ok. 5 minut.
Z białek można zrobić roladę bezową (przepis na stronie 158), a z resztek ciasta – paluszki serowe (przepis na stronie 108).
Chleb
z patelni
1 chleb
Aromatyczny, z chrupiącą skórką i do tego przygotowany bez użycia piekarnika. Taki jest właśnie chleb z patelni. Nawet następnego dnia smakuje, jakby był świeżo upieczony.
Składniki:
500 g mąki pszennej uniwersalnej + odrobina do oprószenia blatu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1½ łyżeczki suchych drożdży
150 g kefiru (w temperaturze pokojowej)
150 ml letniej wody
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Do mąki dodać sól, cukier i drożdże, wszystko wymieszać. Następnie wlać wodę, kefir i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2–3 łyżki oleju, w tym momencie ciasto powinno przestać się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1½–2 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i delikatnie zagnieść, formując kulę. Wysoką patelnię o średnicy ok. 26 cm wysmarować olejem i przełożyć na nią ciasto. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie smażyć chleb na małym ogniu, pod przykryciem – 1 godzinę z jednej strony i 20 minut z drugiej strony.
Serowe
naleśniki
12 naleśników
Przepyszny przepis na naleśniki w wersji wytrawnej. Najczęściej podaję je z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku.
Składniki:
500 ml mleka
200–220 g mąki pszennej
2 jajka
100 g sera żółtego
1 pęczek dowolnych ziół (np. pietruszki, koperku, szczypiorku)
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko połączyć z mąką, najlepiej za pomocą trzepaczki – tak, aby otrzymać jednolitą masę. Dodać…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnejPancakes
ok. 17 sztuk (liczba zależy od rozmiaru placków)
To chyba najlepszy przepis na słynne pancakes.
Składniki:
250 ml mleka
2 jajka
180 g mąki pszennej uniwersalnej
30 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka, mleko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy zmiksować. Dodać białka i ostrożnie wymieszać łopatką w jednym kierunku. Na suchą patelnię nałożyć niewielkie porcje ciasta, smażyć z dwóch stron.
Placuszki grubaski
ok. 18–20 sztuk (liczba zależy od rozmiaru placków)
Zawsze chciałam nauczyć się przygotowywać tego typu placki. Metodą prób i błędów stworzyłam recepturę, która sprawdza się w 100%. Przetestujcie sami!
Składniki:
250 g kefiru lub maślanki (w temperaturze pokojowej)
200–220 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko połączyć z cukrem i solą. Dodać kefir, cały czas intensywnie mieszając całość za pomocą trzepaczki. Stopniowo wsypać mąkę, cały czas mieszając ciasto. Gdy będzie ono miało jednolitą konsystencję, dodać sodę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju, nałożyć niewielkie porcje ciasta. Placki przewrócić na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się delikatne pęcherze. Smażyć do momentu, aż się zarumienią.
Syrniki tradycyjne
kuchnia rosyjska
8 sztuk
Syrniki to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań w moich mediach społecznościowych. Moi obserwatorzy różnie nazywają to danie: syrniki baletnicy, klasyk śniadaniowy, słynne syrniki itd. Zdjęcia syrników dostaję niemal każdego dnia! Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W mojej poprzedniej książce pojawiły syrniki w wersji odchudzonej, poniżej przedstawiam tradycyjną recepturę. Placki można jeść ze śmietaną, miodem, dżemem, owocami lub solo.
Składniki:
250 g twarogu
1 jajko
2–3 czubate łyżki mąki pszennej uniwersalnej (jej ilość zależy od wilgotności twarogu) + niewielka ilość do obtoczenia syrników
2 łyżki cukru
odrobina aromatu waniliowego
3–4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg, jajko, mąkę, cukier i aromat waniliowy połączyć ze sobą. Z powstałej masy uformować okrągłe placuszki, a następnie dokładnie obtoczyć każdy z nich w mące. Rozgrzać olej. Syrnki smażyć na małym ogniu po ok. 3–4 minuty z każdej strony, mają się zarumienić. Placki należy delikatnie przewracać za pomocą dwóch silikonowych łopatek.
Rolada z makiem
Pyszna, aromatyczna rolada z makiem. Efektowna, a zarazem prosta w przygotowaniu. Podczas jej pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach.
Składniki:
Ciasto:
ok. 450 g mąki pszennej uniwersalnej
250 ml ciepłego mleka
70 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka suchych drożdży
Nadzienie:
40 g mielonego maku
70 g cukru
1 jajko lub olej do posmarowania wierzchu rolady
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko, cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypać mąkę (zaczynając od 350 g), zagnieść ciasto – może delikatnie kleić się do rąk lub łyżki, nie musi być bardzo gęste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść z niedużą ilością mąki, żeby nie kleiło się do rąk, a następnie rozwałkować na duży placek. Mak wymieszać z cukrem, wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Zwinąć w roladę, pamiętając o tym, aby dokładnie skleić jej brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując roladę w taki sposób, by kształtem przypominała rogala i równomiernie ponacinać (patrz zdjęcia). Posmarować roztrzepanym jajkiem lub olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, przez 35–40 minut.
Ekspresowa rolada kawowa
Rolada, którą możemy przygotować dosłownie w 30 minut. Idealny przepis, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.
Składniki:
4 jajka
90 g mąki pszennej uniwersalnej
120 g cukru
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g dowolnego dżemu
400 g sera mascarpone
50 g czekolady
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania jednolitej masy (ok. 5 minut, ma być jasna i puszysta). Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powinno pokryć całą formę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, na 10–15 minut, piec do uzyskania tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i ostrożnie obrócić papierem do góry. Jak tylko trochę ostygnie, ostrożnie usunąć papier. Rozsmarować mascarpone, wyłożyć dżem i zwinąć ciasto. Polać roztopioną czekoladą. Roladę można jeść od razu, jednak po 2–3 godzinach spędzonych w lodówce jest jeszcze pyszniejsza.
Rolada bezowa
Zawsze myślałam, że wykonanie rolady bezowej jest trudne i pracochłonne. Okazało się, że jest zupełnie inaczej, a dodatkowo smakuje niesamowicie.
Składniki:
Ciasto:
4 białka
200 g cukru
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
250 g sera mascarpone
200 g śmietanki 36% lub gęstego serka śmietankowego
50 g cukru pudru
Dodatkowo:
dowolne owoce: truskawki, maliny, porzeczki lub borówki
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Wsypać…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej