Niezwykłe zalety kawy. Przepisy i porady dla smakoszy - ebook
Niezwykłe zalety kawy. Przepisy i porady dla smakoszy - ebook
Głęboka czerń kawy pod delikatną pianką prócz cudownej przyjemności kryje niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest ich zdecydowanie więcej, niż kontrowersyjnych opinii o tym uwielbianym napoju. Dzięki fachowym informacjom, poradom i przepisom doktora Francka Senningera, specjalisty w zakresie zaburzeń odżywiania, autora kilku książek na temat zdrowej diety, cudowna chwila na kawę będzie dla smakoszy i koneserów prawdziwą rozkoszą.
Spis treści
WSTĘP
I. KAWA JAKO WYŚMIENITY NAPÓJ
Skąd pochodzi kawa, którą pijemy?
Krótka historia kawy
Wybór kawy i czynniki decydujące o smaku
Kawa bio i Faire Trade
Jak przygotować dobrą kawę?
Kawa na wiele sposobów
Różne odmiany kawy
Skład chemiczny kawy
II. DZIAŁANIE KAWY ZWIĄZANE Z ZAWARTOŚCIĄ
KOFEINY
Składniki odżywcze w filiżance kawy
Co to jest kofeina?
Czy kofeina powoduje chudnięcie?
Trzy filiżanki dziennie?
Czy zrezygnować z kawy w okresie ciąży?
Jak uzyskuje się kawę bezkofeinową?
Dzieciom nie wolno?
Kawa i kakao z jednej rodziny?
Stres, stany lękowe, depresja. Podstawowe rozróżnienia
Kawa a stres
Kawa a stany lękowe
Kawa a depresja
Kofeina a zasypianie
Kiedy nie pora już na kawę?
Uzależnienie od kawy
Kawa a zęby
Kawa a migrena
Kawa a cukrzyca
Kawa a nadciśnienie
Kawa a astma
Kawa a cholesterol
Kawa a kości
Kawa a płodność
Kawa a żołądek
Kawa a wątroba
Kawa po alkoholu
Kawa a pęcherzyk żółciowy
Kawa a podagra
Kawa a dolegliwości bólowe
Kawa a praca jelit
Kawa a biegunka
Kawa a odwodnienie
Kawa a nowotwory
Kawa a choroba Alzheimera
Kawa a sprawność intelektualna
Kawa a choroba Parkinsona
Kawa a kondycja fizyczna
Kawa a palenie
Kawa a pigułki antykoncepcyjne
Czy chodzi tylko o kofeinę?
Wpływ kawy na funkcjonowanie organizmu
Ile kofeiny w której kawie
III. ANTYOKSYDANTY W KAWIE
Więcej antyoksydantów w kawie niż w herbacie
Antyoksydanty w kawie
Kawa a długowieczność
Arabika czy robusta, zielona czy palona, czyli rzecz gustu
Włókna roślinne: kawa jak sok?
Kawa zielona?
Kawa jak lek
Kawa a leki
IV. INNE CENNE SKŁADNIKI KAWY
Magnez
Witamina B3
Witamina B2
Witamina B5
Miedź
V. ZALECANA OSTROŻNOŚĆ W PICIU KAWY
Zaburzenia rytmu serca
Refluks przełykowo-żołądkowy
Wrzody żołądka
Zespół jelita drażliwego
Anemia
Stany lękowe, napady paniki
POSŁOWIE
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-62991-16-7 |
Rozmiar pliku: | 2,3 MB |