- W empik go
Niski indeks glikemiczny - ebook
Niski indeks glikemiczny - ebook
Dzięki najnowszej książce uznanej dietetyczki Agaty Lewandowskiej przekonasz się, że w diecie o niskim indeksie glikemicznym trudna jest tylko... jej nazwa.
Autorka poradnika w bardzo przystępny sposób objaśnia, czym jest IG, jak policzyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była jak najniższa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to doskonały sposób odżywiania nie tylko dla osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką.
Z książki dowiesz się między innymi:
- Jaki jest indeks glikemiczny poszczególnych produktów?
- Ile powinien wynosić indeks glikemiczny twoich posiłków?
- Dlaczego warto stosować dietę o niskim IG?
- Jak samodzielnie komponować zdrowe i smaczne posiłki?
- Ile i jak można schudnąć na diecie o niskim IG?
- Czy warto stosować słodziki?
W książce oprócz wskazówek i porad znajdziesz także tabelę produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie.
Agata Lewandowska - autorka książek: Detoks cukrowy, Dieta w chorobie Hashimoto, Wypieki dla diabetyków, Ciasta i desery dla diabetyków, Polska kuchnia bezglutenowa, Schudnij bez diety.
Spis treści
Co to jest indeks glikemiczny i do czego służy?
Kilka słów o węglowodanach
Jak się zorientować, czy produkt, który wybieramy, zawiera dużo cukru?
Węglowodany a indeks glikemiczny
Jaki powinien być indeks glikemiczny twoich posiłków?
Jak możesz wpłynąć na wartość indeksu glikemicznego?
Jak właściwie komponować posiłki?
Wybrane produkty obniżające IG posiłku
Twoi sprzymierzeńcy podczas diety o niskim IG
Ładunek glikemiczny – co to jest i jak wpływa na naszą dietę?
Dlaczego warto stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Indeks glikemiczny a nasze zdrowie
Dla kogo jest dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Ile i jak można schudnąć na diecie o niskim IG?
Obniż IG i jedz do syta!
Jak komponować jadłospis?
Jak przygotowywać posiłki?
Czy warto używać słodzików?
Słodziki naturalne
Tabela IG wybranych produktów
Jak korzystać z tabeli?
PRZEPISY
Dania główne
Makaron z klopsikami, zielonym pesto i pistacjami
Ryba z pieprzem cytrynowym
Komosa ryżowa z warzywami
Makaron z pieczarkami, suchą kiełbasą i soczewicą
Łosoś z sosem chrzanowym
Kotlety grillowane z warzywami
Makaron z soczewicy po włosku
Pizza na spodzie z kalafiora
Krewetki z warzywami
Kurczak z porem
Szaszłyki rybne
Kasza z dynią, kozim serem i nasionami granatu
Kurczak curry z warzywami i ananasem
Roladki wołowe z surówką
Kasza z jarmużem, cukinią i mozzarellą
Dorsz w pomidorach ze szczypiorkiem
Kasza gryczana z białym serem i octem balsamicznym
Kurczak na zielono z sezamem
Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ryż z wołowiną po meksykańsku
Kotlety z soczewicy
Kurczak z dzikim ryżem i sosem z buraków
Ryba w maśle orzechowym na szpinaku
Spaghetti z krewetkami i rukolą
Śniadania
Twarożek z kiełkami i rzodkiewką
Pasta jajeczna po włosku
„Smalec” z fasoli
Pasta z fasoli z chili i siemieniem lnianym
Pasta z pieczoną papryką i bakłażanem
Pasta z awokado i ziół
Pasta z kaszy gryczanej i łososia
Placki gryczane
Kasza owsiana z owocami i orzechami
Jajka sadzone w papryce
Omlet z serkiem i owocami
Egzotyczna gryczanka
Nocna owsianka
Komosa ryżowa z cukinią
Omlet z płatkami gryczanymi i selerem naciowym
Szakszuka – jajka sadzone z pomidorami
Kakaowy miks z płatkami jęczmiennymi
Owsianka mocy z orzechami
Chleb z ziaren
Chleb żytnio-gryczany
Chleb razowy żytnio-pszenny
Bułki z otrąb
Chlebek bez mąki
Sałatki
Sałatka z greckim serem i makaronem
Sałatka z kalarepą, jabłkiem i szynką
Sałatka z awokado
Sałatka śledziowa z jabłkiem
Aromatyczna sałatka z fasolą i kozim serem
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem
Sałatka z gruszką, suchą kiełbasą i winegretem
Sałatka z marynowaną dynią
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i kolendrą
Wytrawna sałatka z kaszą gryczaną
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Sałatka z czerwonej kapusty z kurczakiem
Sałatka z pęczakiem i suszonymi pomidorami
Sałatka z mango, rukolą i łososiem
Zupy
Zielony krem
Zupa rybna z pomidorami
Zupa szparagowa
Krem z kalafiora z imbirem i curry
Tradycyjny kapuśniak
Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą
Krem z pomidorów z fetą i słonecznikiem
Czerwony krem z ciecierzycy
Lekka zupa pieczarkowa
Zupa koperkowa z jajkiem i mięsem
Przekąski
Koktajl orzeźwiający
Koktajl na większy głód
Koktajl młodości
Koktajl zdrowia
Pizza owsiana z warzywami i serem
Koreczki z mozzarellą i truskawkami
Łódeczki z twarożkiem
Chłodnik z awokado i ogórka
Babeczki gryczane na słono
Kuleczki serowe z przyprawami
Grillowana cukinia z serem i miętą
Wieloziarniste krakersy
Kanapka z pastą buraczaną i kozim serem
Kanapka z salsą z awokado
Warzywa z greckim dipem
Desery
Shake truskawkowo-kokosowy
Deser jogurtowy z borówkami
Lody na patyku
Ciastka z sezamem
Czekoladowy budyń z chia
Kakaowe ciasto z fasoli z orzechami
Kruche ciastka z ciecierzycy
Trufle orzechowe
Batoniki zbożowe
Krem kakaowo-orzechowy
Ciastka jabłkowe
Pudding z owocami
Bibliografia
Indeks potraw
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8151-044-8 |
Rozmiar pliku: | 6,3 MB |