- W empik go
O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii - ebook
O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii - ebook
“O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii” to kolejna propozycja wydawnicza Aleksandry Seghi. Każdy rozdział to opowieść bądź rozmowa o Włoszech z aktorem, piosenkarzem, znanym szefem kuchni bądź inną słynną polską osobowością. Wątki zawodowe przeplatają się z prywatnymi, a w każdą rozmowę wpleciony jest włoski przepis kulinarny.
Spis treści
Wstęp
Małgorzata Bogdańska
Włoski croissant z dżemem
Jolanta Olszewska
Słoneczniki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Danuta Błażejczyk
Dorsz po sycylijsku
Kuba Rekwirowicz
Risi e bisi (Risotto z zielonym groszkiem)
Misia Konopka
Mój ulubiony sos do makaronu
Stefan Sołtan
Bułki z rodzynkami, łezkami czekoladowymi i skórką cytrynową
Robert Sowa
Pizza ai quattro formaggi (Pizza z czterema serami)
Piotr Tadeusz Rzeczkowski
Fritto misto di pesce (Smażone owoce morza)
Michał Rusinek
Vitello tonnato (Cielęcina w sosie tuńczykowym)
Grzegorz Gałązka
Abbacchio alla romana (Pieczona jagnięcina po rzymsku)
Włodek Pawlik
Biała pizza z kwiatami cukinii
Anna Lutosławska-Jaworska
Trofie z suszonymi pomidorami, orzechami i gorgonzolą
Anna Osmólska-Mętrak
Spaghetti cacio e pepe (Spaghetti z serem i pieprzem)
Jarek Wist
Parmigiana na pieczonych bakłażanach
Magdalena Stysiak
Risotto ai frutti di mare (Risotto z owocami morza)
Jakub Józef Orliński
Spaghetti po toskańsku
Urszula Rzepczak
Słona tarta z warzywami
Grzegorz Turnau
Spaghetti alle vongole (Spaghetti z małżami)
Zakończenie
Kategoria: | Literatura faktu |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8166-222-2 |
Rozmiar pliku: | 18 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Mieszkam we Włoszech od ponad 20 lat. Jak by nie było, nabrałam niektórych nawyków takich jak poranne picie cappuccino, wizyty w barze na szybką drugą kawę i cornetto. Lubię sjestę i weekendowe wyjazdy nad morze. Znajomi mówią, że się zwłoszczyłam, bo mówiąc po polsku akcentuję po włosku, a prowadząc auto żywo komentuję sytuację na drodze. Włochy mam we krwi. W 2000 roku, w Warszawie, ukończyłam studia italianistyki. Ten piękny i słoneczny kraj zagościł nie tylko w moim sercu. My Polacy kochamy włoskie klimaty i świetnie czujemy się w Italii. Dlatego tak wielu z nas spędza tu letnie wakacje czy ferie zimowe. Są też osoby, które wyjeżdżają tylko na ważne eventy takie jak wystawy czy koncerty. A od kilku lat w modzie są wyjazdy kulinarne i slow food.
Apetyt jest tym dla żołądka czym miłość jest dla serca. Nie znam lepszej pracy od jedzenia; Poszukuję motywów muzycznych. Ale przychodzą mi do głowy pasztety, trufle i tym podobne; Płakałem trzy razy w życiu: kiedy wygwizdali moje pierwsze dzieło, kiedy słuchałem Paganiniego i kiedy podczas wycieczki łódką wpadł mi do wody indyk nadziewany truflami - te słowa wypowiedział wielki kompozytor Gioacchino Rossini. Doskonale wiemy o tym, jak wspaniała jest włoska kuchnia. Nikt nie musi do niej przekonywać. Połączenie kilku dobrych składników wysokiej jakości i jesteśmy w kulinarnym raju. Wiele lat temu piosenkarz Zucchero powiedział: Martwi mnie środowisko. Jak będziemy żyć bez wody? A przede wszystkim bez wina? Codzienna szklaneczka vino rosso do obiadu czy kolacji to niemalże podstawa dla prawdziwego Włocha oraz sekret długowieczności. Na polskich stołach coraz częściej gości Chianti, co oznacza, że zaczynamy nabierać włoskich nawyków.
W tej książce o Włoszech opowiedzą nam sławni Polacy. Znają je nie tylko od strony prywatnej, ale również zawodowej. Dla wszystkich są to miłe wspomnienia i każdy z nich zapewnił mnie, że chciałby do Włoch wrócić jak będzie to tylko możliwe. Pisanie książki splotło się bowiem z wybuchem pandemii koronawirusa, dzięki której zaczęliśmy inaczej spoglądać na świat. Życie jest nieprzewidywalne i czasem kryje dla nas niemiłe niespodzianki. Dlatego nie odkładajmy planów na daleką przyszłość. Cieszmy się życiem tu i teraz oraz spełniajmy nasze zachcianki czy marzenia!
Z całego serca dziękuję wszystkim tym, którzy zechcieli poświęcić mi swój cenny czas i udzielić wywiadu, bądź własnymi słowami opisać wrażenia o Włoszech. Dodatkowo podzielili się ze mną swoimi ulubionymi włoskimi przepisami. Miłej lektury!
Aleksandra SeghiZAKOŃCZENIE
Pandemia koronawirusa spowodowała, że na prawie półtora roku musieliśmy zmienić nawyki życiowe. Wokoło tylko ciągłe restrykcje, zakazy, kwarantanny. Przestaliśmy wyjeżdżać na wakacje, cieszyć się wolnym czasem w górach czy nad morzem. Nie zwiedzamy nowych miast, praktycznie w ogóle nie wyjeżdżamy. Nie ukrywam, że jest to trudny czas. Dodatkowo nie wiemy, kiedy on się skończy. Okres w izolacji przyczynił się do wielu przemyśleń. Zdaliśmy sobie sprawę, że życie może być nieprzewidywalne, że nagle możemy zostać pozbawieni możliwości swobodnego poruszania się, decydowania o sobie. Nasze przyjaźnie i znajomości wystawione zostały na ogromną próbę. Kontaktujemy się na odległość. Bez telefonu czy komputera i wifi nie wyobrażamy sobie dnia.
Świat zatrzymał się dla nas na chwilę z jakiegoś konkretnego powodu. Ale, tak jak zauważyła moja znajoma Blanka, w naszym wnętrzu, nie zatrzymaliśmy się wcale. Musimy wykorzystać ten moment na refleksje, wyciągnąć wnioski i być gotowymi na nowy początek. Będziemy wszystko bardziej doceniać i każdą chwilę wykorzystywać na maksa. Już niebawem ponownie będziemy mogli cieszyć się ze swobody, powrócimy do decydowania o naszym życiu i rozpoczniemy podróżowanie. Oczywiście i Włochy czekać będą na przyjęcie turystów, by ogrzać wszystkich w gorącym słońcu, ofiarować wspaniałe widoki i zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusty kulinarne.
Podróżować to żyć – powiedział duński pisarz Hans Christian Andersen.
Do zobaczenia w Italii!