Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • Empik Go W empik go

O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
1 czerwca 2021
32,00
3200 pkt
punktów Virtualo

O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii - ebook

“O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii” to kolejna propozycja wydawnicza Aleksandry Seghi. Każdy rozdział to opowieść bądź rozmowa o Włoszech z aktorem, piosenkarzem, znanym szefem kuchni bądź inną słynną polską osobowością. Wątki zawodowe przeplatają się z prywatnymi, a w każdą rozmowę wpleciony jest włoski przepis kulinarny.

 

 

Spis treści

Wstęp

Małgorzata Bogdańska

Włoski croissant z dżemem

Jolanta Olszewska

Słoneczniki z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Danuta Błażejczyk

Dorsz po sycylijsku

Kuba Rekwirowicz

Risi e bisi (Risotto z zielonym groszkiem)

Misia Konopka

Mój ulubiony sos do makaronu

Stefan Sołtan

Bułki z rodzynkami, łezkami czekoladowymi i skórką cytrynową

Robert Sowa

Pizza ai quattro formaggi (Pizza z czterema serami)

Piotr Tadeusz Rzeczkowski

Fritto misto di pesce (Smażone owoce morza)

Michał Rusinek

Vitello tonnato (Cielęcina w sosie tuńczykowym)

Grzegorz Gałązka

Abbacchio alla romana (Pieczona jagnięcina po rzymsku)

Włodek Pawlik

Biała pizza z kwiatami cukinii

Anna Lutosławska-Jaworska

Trofie z suszonymi pomidorami, orzechami i gorgonzolą

Anna Osmólska-Mętrak

Spaghetti cacio e pepe (Spaghetti z serem i pieprzem)

Jarek Wist

Parmigiana na pieczonych bakłażanach

Magdalena Stysiak

Risotto ai frutti di mare (Risotto z owocami morza)

Jakub Józef Orliński

Spaghetti po toskańsku

Urszula Rzepczak

Słona tarta z warzywami

Grzegorz Turnau

Spaghetti alle vongole (Spaghetti z małżami)

Zakończenie

 

Kategoria: Literatura faktu
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8166-222-2
Rozmiar pliku: 18 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WSTĘP

Mieszkam we Włoszech od ponad 20 lat. Jak by nie było, nabrałam niektórych nawyków takich jak poranne picie cappuccino, wizyty w barze na szybką drugą kawę i cornetto. Lubię sjestę i weekendowe wyjazdy nad morze. Znajomi mówią, że się zwłoszczyłam, bo mówiąc po polsku akcentuję po włosku, a prowadząc auto żywo komentuję sytuację na drodze. Włochy mam we krwi. W 2000 roku, w Warszawie, ukończyłam studia italianistyki. Ten piękny i słoneczny kraj zagościł nie tylko w moim sercu. My Polacy kochamy włoskie klimaty i świetnie czujemy się w Italii. Dlatego tak wielu z nas spędza tu letnie wakacje czy ferie zimowe. Są też osoby, które wyjeżdżają tylko na ważne eventy takie jak wystawy czy koncerty. A od kilku lat w modzie są wyjazdy kulinarne i slow food.

Apetyt jest tym dla żołądka czym miłość jest dla serca. Nie znam lepszej pracy od jedzenia; Poszukuję motywów muzycznych. Ale przychodzą mi do głowy pasztety, trufle i tym podobne; Płakałem trzy razy w życiu: kiedy wygwizdali moje pierwsze dzieło, kiedy słuchałem Paganiniego i kiedy podczas wycieczki łódką wpadł mi do wody indyk nadziewany truflami - te słowa wypowiedział wielki kompozytor Gioacchino Rossini. Doskonale wiemy o tym, jak wspaniała jest włoska kuchnia. Nikt nie musi do niej przekonywać. Połączenie kilku dobrych składników wysokiej jakości i jesteśmy w kulinarnym raju. Wiele lat temu piosenkarz Zucchero powiedział: Martwi mnie środowisko. Jak będziemy żyć bez wody? A przede wszystkim bez wina? Codzienna szklaneczka vino rosso do obiadu czy kolacji to niemalże podstawa dla prawdziwego Włocha oraz sekret długowieczności. Na polskich stołach coraz częściej gości Chianti, co oznacza, że zaczynamy nabierać włoskich nawyków.

W tej książce o Włoszech opowiedzą nam sławni Polacy. Znają je nie tylko od strony prywatnej, ale również zawodowej. Dla wszystkich są to miłe wspomnienia i każdy z nich zapewnił mnie, że chciałby do Włoch wrócić jak będzie to tylko możliwe. Pisanie książki splotło się bowiem z wybuchem pandemii koronawirusa, dzięki której zaczęliśmy inaczej spoglądać na świat. Życie jest nieprzewidywalne i czasem kryje dla nas niemiłe niespodzianki. Dlatego nie odkładajmy planów na daleką przyszłość. Cieszmy się życiem tu i teraz oraz spełniajmy nasze zachcianki czy marzenia!

Z całego serca dziękuję wszystkim tym, którzy zechcieli poświęcić mi swój cenny czas i udzielić wywiadu, bądź własnymi słowami opisać wrażenia o Włoszech. Dodatkowo podzielili się ze mną swoimi ulubionymi włoskimi przepisami. Miłej lektury!

Aleksandra SeghiZAKOŃCZENIE

Pandemia koronawirusa spowodowała, że na prawie półtora roku musieliśmy zmienić nawyki życiowe. Wokoło tylko ciągłe restrykcje, zakazy, kwarantanny. Przestaliśmy wyjeżdżać na wakacje, cieszyć się wolnym czasem w górach czy nad morzem. Nie zwiedzamy nowych miast, praktycznie w ogóle nie wyjeżdżamy. Nie ukrywam, że jest to trudny czas. Dodatkowo nie wiemy, kiedy on się skończy. Okres w izolacji przyczynił się do wielu przemyśleń. Zdaliśmy sobie sprawę, że życie może być nieprzewidywalne, że nagle możemy zostać pozbawieni możliwości swobodnego poruszania się, decydowania o sobie. Nasze przyjaźnie i znajomości wystawione zostały na ogromną próbę. Kontaktujemy się na odległość. Bez telefonu czy komputera i wifi nie wyobrażamy sobie dnia.

Świat zatrzymał się dla nas na chwilę z jakiegoś konkretnego powodu. Ale, tak jak zauważyła moja znajoma Blanka, w naszym wnętrzu, nie zatrzymaliśmy się wcale. Musimy wykorzystać ten moment na refleksje, wyciągnąć wnioski i być gotowymi na nowy początek. Będziemy wszystko bardziej doceniać i każdą chwilę wykorzystywać na maksa. Już niebawem ponownie będziemy mogli cieszyć się ze swobody, powrócimy do decydowania o naszym życiu i rozpoczniemy podróżowanie. Oczywiście i Włochy czekać będą na przyjęcie turystów, by ogrzać wszystkich w gorącym słońcu, ofiarować wspaniałe widoki i zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusty kulinarne.

Podróżować to żyć – powiedział duński pisarz Hans Christian Andersen.

Do zobaczenia w Italii!
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij