- W empik go
Od śniadania do kolacji - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
1 lipca 2020
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Format
MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników
e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i
tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji
znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji
multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka
i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej
Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego
tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na
karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją
multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Od śniadania do kolacji - ebook
Czasami nie łatwo jest znaleźć pomysł na szybkie przekąski. W tej książce znajdziesz dla siebie przepis na śniadanie, przekąski na imprezę, na zimno i na ciepło, makarony w różnych postaciach oraz desery.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8221-243-3 |
Rozmiar pliku: | 3,8 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
WSTĘP
Witajcie!
Nazywam się Maria Siecińska.
Od dziecka lubiłam pomagać w kuchni. Gotowania to moja pasja
i umiejętność, którą chce się podzielić z Wami. Postanowiłam
Wam to pokazać na serwisie You Tube. Mam kanał o nazwie
Gotuj z Maszką
Nagrywam już od 19 maja 2019 roku. Mam już bardzo dużo
filmików. Znam wiele ciekawych przepisów na pyszne jedzenie.
Większością z nich już się Wami podzieliłam na filmikach,
ale to jeszcze nie koniec! Mam jeszcze mnóstwo nowych
pomysłów! ;)
Mimo tego, że mam kanał, chce wydać dla Was książkę z
moimi przepisami. Mam nadzieje, że spodobają Wam się
moje przepisy w tej książce. Być może nigdy nie widzieliście
któregoś z nich!
Będą tu potrawy Całego Świata! Oczywiście nie mogłabym
zapomnieć o Naszych cudownych, tradycyjnych Polskich
potrawach!
Pamiętaj! Gotowanie to nie zwyczajna rutynowa, czynność, bo:
Gotowanie to niezwykła pasja!
Maria SiecińskaŚniadanie
Naleśniki z konfiturą pigwowca i malinami
Składniki:
— 2 szklanki maki
— 1 szklanka wody gazowanej
— 1 szklanka mleka
— 1 jajko
— 1 łyżeczka proszku do pieczenia
— 1 łyżeczka cukru
— olej lub masło do smażenia
— maliny świeże do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować wysoką miskę.
Na początek wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia dobrze wymieszać składniki. Następnie mieszając wlewamy wodę gazowaną, mleko, jajko i cukier. Konsystencja ciasta ma być lejąca, aby naleśniki się nie rwały i nie pękały.
Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Lekko wysmarować patelnie olejem lub masłem. Smażymy naleśniki do złocistego koloru.
Przepis na ciasto jest super.
Z tej porcji wychodzi nam 10 naleśników.
Konfitura z pigwowca.
Podam prosty przepis na konfiturę z pigwowca. Polecam
go, ponieważ ma bardzo dużo witaminy C.
Do pigwowca wyczyszczonego i pokrojonego(około 500)dodajemy 200 g cukru i małą łyżeczkę cynamonu, który dodaję niesamowitego zapachu.
Do garnka wrzucamy wszystko jak napisałam nalewamy wodę tak, żeby przykryć pigwowiec, a następnie gotujemy pod przykryciem 30 minut.
Po upływie czasu wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy blenderem i wstawiamy na kolejne 30 minut
do gotowania na małym gazie bez przykrywki. Od czasu do czasu
pamiętajmy pomieszać. Po czasie wyłączamy i gotowe.
Naleśniki smarujemy konfiturą i posypujemy świeżymi malinami.
Pyszności koniecznie zróbcie.
Porcja na 4 osób.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kefiru z twarożkiem na słodko
Składniki:
— 200 ml kefiru
— 200 ml gorącej wody
— 200 g mąki
— 2 jajka
— 1 łyżeczka cukru
— 1 łyżeczka cukru waniliowy
— 2 łyżki oleju lub masła
nadzienie :
— 300 g serek twarogowy
— 3 łyżki cukru pudru
— 2 łyżki jogurtu naturalnego
— jagody do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i cukier
waniliowy, a potem chwilę mieszamy. Następnie do jajek z
cukrem wlewamy kefir cały czas wszystko mieszamy,
później po małej ilości dolewamy wodę gorącą i dodajemy
mąkę cały czas mieszając. Zostawiamy ciasto na 10 minut.
Nagrzaną patelnie smarujemy pędzelkiem w oleju lub
wrzucamy na patelnie kawałek masła i smażymy naleśniki.
Teraz robimy nadzienie.
Do miski wrzucamy serek twarogowy, cukier puder i jogurt
naturalny wszystko dobrze rozetrzeć widelcem.
Naleśniki nadziewamy twarożkiem posypujemy świeżymy
jagodami.
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Pancakes (pankejki) z malinami i syropem klonowym
Składniki:
— 1 szklanka mąki
— 1 szklanka maślanki
— 2 łyżki masła roztopionego
— 1 jajko
— 1 łyżeczka cukru
— 2 łyżeczki proszku do pieczenia
— szczypta soli
— 40 g masła roztopionego
— sos klonowy
— maliny
Sposób przygotowania:
Najpierw przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki i
mieszamy. Następnie wlewamy maślankę, cały czas energicznie
mieszając, dodajemy cukier, szczyptę soli i wbijamy jajko.
Na sam koniec dodajemy masło roztopione i dobrze miksujemy
na gładką konsystencję. Odstawiamy na 15 minut.
Wstawiamy patelnie na gaz, mocno nagrzewamy nie dajemy
żadnego tłuszczu.
Na patelnie nakładamy porcje placuszka z dwóch łyżek, a
następnie smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Z podanej
porcji wychodzi około 10 pancakes, zależy od wielkości
placuszków. Po usmażeniu smarujemy każdy pancake masłem
i polewamy sosem klonowym oraz posypujemy świeżymy
malinami. Podawać można z przeróżnymi owocami
według waszego uznania.
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Naleśniki z jajek z szynką i serem
Składniki:
— 4 jajka
— 4 plastry szynki
— 3 plastry sera
— kawałek czerwonej papryki
— pół szklanki mleka
— 3 łyżki maki
— sól
— pieprz
— olej
Sposób przygotowania:
Z podanej ilości produktów wychodzi 3 naleśniki.
Do miski kroimy w małe kostki paprykę czerwoną, szynkę i ser.
Do tego wbijamy jajka dobrze mieszając wlewamy mleko
dodajemy przyprawy.
Jeśli macie dobrze wymieszane po jednej łyżce dodajemy mąkę i
cały czas mieszamy i takim sposobem dodać całą mąkę.
Naleśniki można przygotować z różnymi składnikami np. cebula,
pomidor, pieczarki. Nagrzewamy patelnie smarujemy pędzelkiem
namoczony olejem. Nabieramy chochlą do zupy na 1 naleśnika,
po 2 minutach odwracamy i gotowe.
I tak wszystkie smażymy.
Jest to pyszne śniadanie jak na ciepło tak i na zimno.
Można spakować do pracy lub do szkoły.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 15 minut.
Smacznego!
Omlet z szpinakiem
Składniki:
— 2 jajka
— 100 g szpinaku
— 8 pomidorków koktajlowych
— 1 plaster sera żółtego
— 1 łyżeczka masła
— sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek wstawiamy patelnie do grzania wrzucamy
masło, a my tymczasem kroimy szpinak na mniejsze kawałki.
Pokrojony szpinak od razu dorzucamy do masła smażymy
około 3 minut. Szpinak od razu posolić. Bierzemy miskę i
rozbijamy 2 jajka ubijamy dobrze solimy, dodajemy pieprzu
i wlewamy na szpinak. Przykrywamy przykrywką i robimy
mniejszy gaz smażymy z jednej strony
3 minuty. Teraz pokroić w cienkie paseczki ser i pomidorki
na pół. Obracamy omleta po 3 minutach na druga stronę
posypujemy serem i dorzucamy pomidorki. Przykryć na 3
minuty i gotowe.
Polecam na śniadanie jest bardzo zdrowe i pyszne.
Przygotowania omleta 6 minut.
Porcja podana na 1 osobę.
Tortilla na ciepło alla pizza
Składniki:
— 3 jajka
— 1 pomidor
— 120 g sera
— 100 g szynki konserwowej
— 4 porcji tortilla
— 1 łyżeczka masła
— 50 ml mleka
Sposób przygotowania:
Do miski rozbijamy 3 jajka, dolewamy mleko, dodajemy sól,
pieprz i dobrze ubijamy. Wstawiamy patelnie na gaz wrzucamy
masełko’ a my tymczasem trzemy ser na dużych oczkach.
Jeśli patelnia jest nagrzana polewamy spód patelni jajkiem
cienko i wstawiamy1 tortille, następnie znowu polewamy
cienko tortille i posypujemy startym serem ale dajemy teraz
połowę porcji sera. Na to wstawiamy drugą tortille.
Polewamy cienko jajkiem i układamy teraz pomidor pokrojony
plasterkami cienkimi.
Teraz nakładamy trzecią tortille, polewamy jajkiem i układamy
szynkę cienko pokrojoną na szynkę, posypujemy serem, który
nam został i przykrywamy ostatnią tortillą.
Jajka które zostały wszystko wylewamy na tortille przykrywamy
pokrywką i smażymy z dwóch stron po 5 minut.
Podaję na talerzyku jak pizze pokrojoną.
Niesamowicie pyszne śniadanie.
Można brać do pracy lub do szkoły.
Porcja na 4 osoby.
Przygotowania dania 12 minut.
Smacznego!
Tortilla z jajkiem
Składniki:
— 2 tortilla
— 3 jajka
— 100 g sera
— 1 ogórek kiszony
— 6 pieczarek
— 3 łyżki jogurtu naturalnego
— 4 listki sałaty
Sposób przygotowania:
Na początek wstawcie jajka do gotowania na twardo.
Następnie umyć i pokroić w plasterki pieczarki i wrzucamy na
patelnie, dobrze przysmażyć do złocistego koloru wyłączamy i
odstawiamy do ostygnięcia. Tymczasem możemy zetrzeć ser na
grubych oczkach i pokroić ogórek w paseczki.
Jeśli jajka już ostygły kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do
miski w której będziemy wszystko mieszać.
Do jajek wrzucamy pieczarki, ser starty solimy dodajemy pieprzu
i jogurt naturalny dobrze wszystko wymieszać.
Następnie bierzemy tortillę wstawiamy 2 listki sałaty a na sałatę
dajemy polowe farszu który przygotowaliśmy na to posypujemy
ogórek kiszony i zawijamy tortillę.
Przekroić na pół i gotowe.
Porcja podana na 2 osoby.
Czas przygotowania 15 minut.
Roladki z tostowego chleba
Składniki:
— 4 kromki chleba tostowego
— 4 plastry sera
— 2 parówki
— 3 jajka
— 1 łyżka majonezu
— tarta bułka
— sól
— olej
Sposób przygotowania:
Na początek obkroić skórki chleba z każdej strony i odkładamy
na bok. Bierzemy wałek i po jednym kawałku chleba wałkujemy
jak ciasto, chleb ma się zrobić cienki tak robimy z każdym
kawałkiem. Smarujemy teraz chleb majonezem wstawiamy ser
i pół parówki i zawijamy jak roladki. Robimy tak z każdym
kawałkiem chleba. Następnie jajka rozbijamy w misce dodać soli.
Teraz roladki obtaczamy w tartej bułce później w jajku i znowu
w tartej bułce. Nagrzewamy patelnie i smażymy z każdej strony.
Te skórki które obkroiliśmy moczyć w jajku i usmażyć też
bardzo smaczne.
Porcja na 1 osobę.
Czas przygotowania 10 minut.
Smacznego!
Bagietka z twarożkiem i rzodkiewką
Składniki:
— 200 g twarożku ( pół tłusty )
— 4 rzodkiewki
— szczypiorek
— 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
— sól, pieprz według uznania
— 1 bagietka
Sposób przygotowania:
Twaróg wrzucamy do większej miski, żeby wygodniej mieszać.
Myjemy i czyścimy dobrze rzodkiewkę kroimy na drobną kostkę
i wsypujemy do miski. Teraz kroimy szczypiorek drobno wrzucamy
do twarogu. Solimy dodajemy pieprzu według uznania i dodajemy
jogurt naturalny. Mieszamy widelcem staramy się ugniatać twaróg,
żeby dobrze wymieszać. Teraz kroimy bagietkę grubością tak jak
lubicie i nakładamy na każdą kromkę twarożek.
Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 10 minut.
Chlebek w jajku z serem
Składniki:
— 3 jajka
— 100 ml mleka
— 100 g sera który lubicie
— 4 kromki chleba
— masło do smażenia
— szczypiorek
— sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek napiszę, że bardzo lubią to dzieci.
Przygotowujemy większą miskę. Rozbijamy w niej jaja i dolewamy
mleko, solimy dodajemy pieprzu i dobrze wszystko mieszamy.
Teraz wstawiamy patelnie do grzania dodajemy masło.
Następnie bierzemy chleb i po jednej kromce zanurzamy w
jajku układamy na rozgrzanej patelnie. Układamy tak żeby przykryć
spód patelni. Wlewamy jaja które nam zostały przykrywamy
pokrywką na 3 minuty.
Po 3 minutach otwieramy przykrywkę i odwracamy na drugą stronę i teraz posypujemy całościowo serem i szczypiorkiem przykrywamy na 3 minuty.
Wyłączamy.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 12 minut.
Smacznego!
Przekąski na imprezę
Każdy z nas ma dylemat jeśli się zbliża impreza.
Najczęściej wtedy się robi pustka w głowie, znam
to po sobie.
W tej książce znajdziecie parę przepisów na ciepło
również na zimno, które bardzo są smaczne i przede
wszystkim szybko się robi.
Staram się robić z umiarem nie przesadzać, żeby nie
wyrzucać albo nie jeść tego przez cały tydzień.
Polecam skorzystać z moich przepisów.
Moi gości zawszę wychodzą zadowoleni.
Bardzo lubię gotować i dzielić się przepisami.
Cukinia w majonezie z pomidorem
Składniki:
— 1 cukinia
— 2 pomidory
— 3 jajka
— 5 łyżek mąki
— 5 łyżek tartej bułki
— 5 łyżek majonezu
— 2 ząbki czosnku
— szczypiorek
— koperek
— olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na początek myjemy dobrze cukinie jeśli jest mała i skóra nie
jest twarda to nie obieramy. Po umyciu bierzemy ostry nóż i
kroimy plastrami cienkie kołka, jeśli będą grube będą długo się
smażyć a nam chodzi o szybkie przekąski. Po krojeniu cukinie
solimy i dodajemy pieprzu. Teraz bierzemy trzy miski w jednej
ma być mąka, w drugiej tarta bułka, a w trzeciej ubijamy jajka.
Wstawiamy patelnie do grzania nalewamy oleju, a my zaczynamy
po jednym plastrze panierować cukinie.
Na początek cukinie moczymy w mącę później w jajku na koniec
w tartej bułce i na patelnie. Smażymy z dwóch stron do
złocistego koloru. I tak każdy plaster po kolei.
Możecie od razu wszystko panierować a wtedy smażyć zależy jak
Wam wygodniej. Po usmażeniu układamy na talerzyk przykryty
ręcznikiem papierowym do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy sos, do majonezu kroimy drobno
czosnek i dodajemy pieprzu. Pomidory kroimy też na cienkie
plastry.
Teraz przygotowujemy talerz gdzie będziemy układać cukinie.
Bierzemy po jednym plasterku i smarujemy majonezem układamy jeden na drugim, ja układam po 3 plastry smarując każdy plaster cukinii. Na koniec układamy pomidor i posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
Jest niesamowicie pyszne.
Porcja zależy od wielkości cukinii.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Tortilla z łososiem i serkiem almette
Składniki:
— 2 placki tortilli
— 1 serek almette
— 1 opakowania łososia wędzonego
— 4 listków sałaty
— 1 ogórek świeży
— koperek
Witajcie!
Nazywam się Maria Siecińska.
Od dziecka lubiłam pomagać w kuchni. Gotowania to moja pasja
i umiejętność, którą chce się podzielić z Wami. Postanowiłam
Wam to pokazać na serwisie You Tube. Mam kanał o nazwie
Gotuj z Maszką
Nagrywam już od 19 maja 2019 roku. Mam już bardzo dużo
filmików. Znam wiele ciekawych przepisów na pyszne jedzenie.
Większością z nich już się Wami podzieliłam na filmikach,
ale to jeszcze nie koniec! Mam jeszcze mnóstwo nowych
pomysłów! ;)
Mimo tego, że mam kanał, chce wydać dla Was książkę z
moimi przepisami. Mam nadzieje, że spodobają Wam się
moje przepisy w tej książce. Być może nigdy nie widzieliście
któregoś z nich!
Będą tu potrawy Całego Świata! Oczywiście nie mogłabym
zapomnieć o Naszych cudownych, tradycyjnych Polskich
potrawach!
Pamiętaj! Gotowanie to nie zwyczajna rutynowa, czynność, bo:
Gotowanie to niezwykła pasja!
Maria SiecińskaŚniadanie
Naleśniki z konfiturą pigwowca i malinami
Składniki:
— 2 szklanki maki
— 1 szklanka wody gazowanej
— 1 szklanka mleka
— 1 jajko
— 1 łyżeczka proszku do pieczenia
— 1 łyżeczka cukru
— olej lub masło do smażenia
— maliny świeże do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować wysoką miskę.
Na początek wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia dobrze wymieszać składniki. Następnie mieszając wlewamy wodę gazowaną, mleko, jajko i cukier. Konsystencja ciasta ma być lejąca, aby naleśniki się nie rwały i nie pękały.
Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Lekko wysmarować patelnie olejem lub masłem. Smażymy naleśniki do złocistego koloru.
Przepis na ciasto jest super.
Z tej porcji wychodzi nam 10 naleśników.
Konfitura z pigwowca.
Podam prosty przepis na konfiturę z pigwowca. Polecam
go, ponieważ ma bardzo dużo witaminy C.
Do pigwowca wyczyszczonego i pokrojonego(około 500)dodajemy 200 g cukru i małą łyżeczkę cynamonu, który dodaję niesamowitego zapachu.
Do garnka wrzucamy wszystko jak napisałam nalewamy wodę tak, żeby przykryć pigwowiec, a następnie gotujemy pod przykryciem 30 minut.
Po upływie czasu wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy blenderem i wstawiamy na kolejne 30 minut
do gotowania na małym gazie bez przykrywki. Od czasu do czasu
pamiętajmy pomieszać. Po czasie wyłączamy i gotowe.
Naleśniki smarujemy konfiturą i posypujemy świeżymi malinami.
Pyszności koniecznie zróbcie.
Porcja na 4 osób.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kefiru z twarożkiem na słodko
Składniki:
— 200 ml kefiru
— 200 ml gorącej wody
— 200 g mąki
— 2 jajka
— 1 łyżeczka cukru
— 1 łyżeczka cukru waniliowy
— 2 łyżki oleju lub masła
nadzienie :
— 300 g serek twarogowy
— 3 łyżki cukru pudru
— 2 łyżki jogurtu naturalnego
— jagody do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i cukier
waniliowy, a potem chwilę mieszamy. Następnie do jajek z
cukrem wlewamy kefir cały czas wszystko mieszamy,
później po małej ilości dolewamy wodę gorącą i dodajemy
mąkę cały czas mieszając. Zostawiamy ciasto na 10 minut.
Nagrzaną patelnie smarujemy pędzelkiem w oleju lub
wrzucamy na patelnie kawałek masła i smażymy naleśniki.
Teraz robimy nadzienie.
Do miski wrzucamy serek twarogowy, cukier puder i jogurt
naturalny wszystko dobrze rozetrzeć widelcem.
Naleśniki nadziewamy twarożkiem posypujemy świeżymy
jagodami.
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Pancakes (pankejki) z malinami i syropem klonowym
Składniki:
— 1 szklanka mąki
— 1 szklanka maślanki
— 2 łyżki masła roztopionego
— 1 jajko
— 1 łyżeczka cukru
— 2 łyżeczki proszku do pieczenia
— szczypta soli
— 40 g masła roztopionego
— sos klonowy
— maliny
Sposób przygotowania:
Najpierw przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki i
mieszamy. Następnie wlewamy maślankę, cały czas energicznie
mieszając, dodajemy cukier, szczyptę soli i wbijamy jajko.
Na sam koniec dodajemy masło roztopione i dobrze miksujemy
na gładką konsystencję. Odstawiamy na 15 minut.
Wstawiamy patelnie na gaz, mocno nagrzewamy nie dajemy
żadnego tłuszczu.
Na patelnie nakładamy porcje placuszka z dwóch łyżek, a
następnie smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Z podanej
porcji wychodzi około 10 pancakes, zależy od wielkości
placuszków. Po usmażeniu smarujemy każdy pancake masłem
i polewamy sosem klonowym oraz posypujemy świeżymy
malinami. Podawać można z przeróżnymi owocami
według waszego uznania.
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Naleśniki z jajek z szynką i serem
Składniki:
— 4 jajka
— 4 plastry szynki
— 3 plastry sera
— kawałek czerwonej papryki
— pół szklanki mleka
— 3 łyżki maki
— sól
— pieprz
— olej
Sposób przygotowania:
Z podanej ilości produktów wychodzi 3 naleśniki.
Do miski kroimy w małe kostki paprykę czerwoną, szynkę i ser.
Do tego wbijamy jajka dobrze mieszając wlewamy mleko
dodajemy przyprawy.
Jeśli macie dobrze wymieszane po jednej łyżce dodajemy mąkę i
cały czas mieszamy i takim sposobem dodać całą mąkę.
Naleśniki można przygotować z różnymi składnikami np. cebula,
pomidor, pieczarki. Nagrzewamy patelnie smarujemy pędzelkiem
namoczony olejem. Nabieramy chochlą do zupy na 1 naleśnika,
po 2 minutach odwracamy i gotowe.
I tak wszystkie smażymy.
Jest to pyszne śniadanie jak na ciepło tak i na zimno.
Można spakować do pracy lub do szkoły.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 15 minut.
Smacznego!
Omlet z szpinakiem
Składniki:
— 2 jajka
— 100 g szpinaku
— 8 pomidorków koktajlowych
— 1 plaster sera żółtego
— 1 łyżeczka masła
— sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek wstawiamy patelnie do grzania wrzucamy
masło, a my tymczasem kroimy szpinak na mniejsze kawałki.
Pokrojony szpinak od razu dorzucamy do masła smażymy
około 3 minut. Szpinak od razu posolić. Bierzemy miskę i
rozbijamy 2 jajka ubijamy dobrze solimy, dodajemy pieprzu
i wlewamy na szpinak. Przykrywamy przykrywką i robimy
mniejszy gaz smażymy z jednej strony
3 minuty. Teraz pokroić w cienkie paseczki ser i pomidorki
na pół. Obracamy omleta po 3 minutach na druga stronę
posypujemy serem i dorzucamy pomidorki. Przykryć na 3
minuty i gotowe.
Polecam na śniadanie jest bardzo zdrowe i pyszne.
Przygotowania omleta 6 minut.
Porcja podana na 1 osobę.
Tortilla na ciepło alla pizza
Składniki:
— 3 jajka
— 1 pomidor
— 120 g sera
— 100 g szynki konserwowej
— 4 porcji tortilla
— 1 łyżeczka masła
— 50 ml mleka
Sposób przygotowania:
Do miski rozbijamy 3 jajka, dolewamy mleko, dodajemy sól,
pieprz i dobrze ubijamy. Wstawiamy patelnie na gaz wrzucamy
masełko’ a my tymczasem trzemy ser na dużych oczkach.
Jeśli patelnia jest nagrzana polewamy spód patelni jajkiem
cienko i wstawiamy1 tortille, następnie znowu polewamy
cienko tortille i posypujemy startym serem ale dajemy teraz
połowę porcji sera. Na to wstawiamy drugą tortille.
Polewamy cienko jajkiem i układamy teraz pomidor pokrojony
plasterkami cienkimi.
Teraz nakładamy trzecią tortille, polewamy jajkiem i układamy
szynkę cienko pokrojoną na szynkę, posypujemy serem, który
nam został i przykrywamy ostatnią tortillą.
Jajka które zostały wszystko wylewamy na tortille przykrywamy
pokrywką i smażymy z dwóch stron po 5 minut.
Podaję na talerzyku jak pizze pokrojoną.
Niesamowicie pyszne śniadanie.
Można brać do pracy lub do szkoły.
Porcja na 4 osoby.
Przygotowania dania 12 minut.
Smacznego!
Tortilla z jajkiem
Składniki:
— 2 tortilla
— 3 jajka
— 100 g sera
— 1 ogórek kiszony
— 6 pieczarek
— 3 łyżki jogurtu naturalnego
— 4 listki sałaty
Sposób przygotowania:
Na początek wstawcie jajka do gotowania na twardo.
Następnie umyć i pokroić w plasterki pieczarki i wrzucamy na
patelnie, dobrze przysmażyć do złocistego koloru wyłączamy i
odstawiamy do ostygnięcia. Tymczasem możemy zetrzeć ser na
grubych oczkach i pokroić ogórek w paseczki.
Jeśli jajka już ostygły kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do
miski w której będziemy wszystko mieszać.
Do jajek wrzucamy pieczarki, ser starty solimy dodajemy pieprzu
i jogurt naturalny dobrze wszystko wymieszać.
Następnie bierzemy tortillę wstawiamy 2 listki sałaty a na sałatę
dajemy polowe farszu który przygotowaliśmy na to posypujemy
ogórek kiszony i zawijamy tortillę.
Przekroić na pół i gotowe.
Porcja podana na 2 osoby.
Czas przygotowania 15 minut.
Roladki z tostowego chleba
Składniki:
— 4 kromki chleba tostowego
— 4 plastry sera
— 2 parówki
— 3 jajka
— 1 łyżka majonezu
— tarta bułka
— sól
— olej
Sposób przygotowania:
Na początek obkroić skórki chleba z każdej strony i odkładamy
na bok. Bierzemy wałek i po jednym kawałku chleba wałkujemy
jak ciasto, chleb ma się zrobić cienki tak robimy z każdym
kawałkiem. Smarujemy teraz chleb majonezem wstawiamy ser
i pół parówki i zawijamy jak roladki. Robimy tak z każdym
kawałkiem chleba. Następnie jajka rozbijamy w misce dodać soli.
Teraz roladki obtaczamy w tartej bułce później w jajku i znowu
w tartej bułce. Nagrzewamy patelnie i smażymy z każdej strony.
Te skórki które obkroiliśmy moczyć w jajku i usmażyć też
bardzo smaczne.
Porcja na 1 osobę.
Czas przygotowania 10 minut.
Smacznego!
Bagietka z twarożkiem i rzodkiewką
Składniki:
— 200 g twarożku ( pół tłusty )
— 4 rzodkiewki
— szczypiorek
— 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
— sól, pieprz według uznania
— 1 bagietka
Sposób przygotowania:
Twaróg wrzucamy do większej miski, żeby wygodniej mieszać.
Myjemy i czyścimy dobrze rzodkiewkę kroimy na drobną kostkę
i wsypujemy do miski. Teraz kroimy szczypiorek drobno wrzucamy
do twarogu. Solimy dodajemy pieprzu według uznania i dodajemy
jogurt naturalny. Mieszamy widelcem staramy się ugniatać twaróg,
żeby dobrze wymieszać. Teraz kroimy bagietkę grubością tak jak
lubicie i nakładamy na każdą kromkę twarożek.
Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 10 minut.
Chlebek w jajku z serem
Składniki:
— 3 jajka
— 100 ml mleka
— 100 g sera który lubicie
— 4 kromki chleba
— masło do smażenia
— szczypiorek
— sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek napiszę, że bardzo lubią to dzieci.
Przygotowujemy większą miskę. Rozbijamy w niej jaja i dolewamy
mleko, solimy dodajemy pieprzu i dobrze wszystko mieszamy.
Teraz wstawiamy patelnie do grzania dodajemy masło.
Następnie bierzemy chleb i po jednej kromce zanurzamy w
jajku układamy na rozgrzanej patelnie. Układamy tak żeby przykryć
spód patelni. Wlewamy jaja które nam zostały przykrywamy
pokrywką na 3 minuty.
Po 3 minutach otwieramy przykrywkę i odwracamy na drugą stronę i teraz posypujemy całościowo serem i szczypiorkiem przykrywamy na 3 minuty.
Wyłączamy.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 12 minut.
Smacznego!
Przekąski na imprezę
Każdy z nas ma dylemat jeśli się zbliża impreza.
Najczęściej wtedy się robi pustka w głowie, znam
to po sobie.
W tej książce znajdziecie parę przepisów na ciepło
również na zimno, które bardzo są smaczne i przede
wszystkim szybko się robi.
Staram się robić z umiarem nie przesadzać, żeby nie
wyrzucać albo nie jeść tego przez cały tydzień.
Polecam skorzystać z moich przepisów.
Moi gości zawszę wychodzą zadowoleni.
Bardzo lubię gotować i dzielić się przepisami.
Cukinia w majonezie z pomidorem
Składniki:
— 1 cukinia
— 2 pomidory
— 3 jajka
— 5 łyżek mąki
— 5 łyżek tartej bułki
— 5 łyżek majonezu
— 2 ząbki czosnku
— szczypiorek
— koperek
— olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na początek myjemy dobrze cukinie jeśli jest mała i skóra nie
jest twarda to nie obieramy. Po umyciu bierzemy ostry nóż i
kroimy plastrami cienkie kołka, jeśli będą grube będą długo się
smażyć a nam chodzi o szybkie przekąski. Po krojeniu cukinie
solimy i dodajemy pieprzu. Teraz bierzemy trzy miski w jednej
ma być mąka, w drugiej tarta bułka, a w trzeciej ubijamy jajka.
Wstawiamy patelnie do grzania nalewamy oleju, a my zaczynamy
po jednym plastrze panierować cukinie.
Na początek cukinie moczymy w mącę później w jajku na koniec
w tartej bułce i na patelnie. Smażymy z dwóch stron do
złocistego koloru. I tak każdy plaster po kolei.
Możecie od razu wszystko panierować a wtedy smażyć zależy jak
Wam wygodniej. Po usmażeniu układamy na talerzyk przykryty
ręcznikiem papierowym do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy sos, do majonezu kroimy drobno
czosnek i dodajemy pieprzu. Pomidory kroimy też na cienkie
plastry.
Teraz przygotowujemy talerz gdzie będziemy układać cukinie.
Bierzemy po jednym plasterku i smarujemy majonezem układamy jeden na drugim, ja układam po 3 plastry smarując każdy plaster cukinii. Na koniec układamy pomidor i posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
Jest niesamowicie pyszne.
Porcja zależy od wielkości cukinii.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Tortilla z łososiem i serkiem almette
Składniki:
— 2 placki tortilli
— 1 serek almette
— 1 opakowania łososia wędzonego
— 4 listków sałaty
— 1 ogórek świeży
— koperek
więcej..