Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Od śniadania do kolacji - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 lipca 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Od śniadania do kolacji - ebook

Czasami nie łatwo jest znaleźć pomysł na szybkie przekąski. W tej książce znajdziesz dla siebie przepis na śniadanie, przekąski na imprezę, na zimno i na ciepło, makarony w różnych postaciach oraz desery.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8221-243-3
Rozmiar pliku: 3,8 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WSTĘP

Witajcie!

Nazywam się Maria Siecińska.

Od dziecka lubiłam pomagać w kuchni. Gotowania to moja pasja

i umiejętność, którą chce się podzielić z Wami. Postanowiłam

Wam to pokazać na serwisie You Tube. Mam kanał o nazwie

Gotuj z Maszką

Nagrywam już od 19 maja 2019 roku. Mam już bardzo dużo

filmików. Znam wiele ciekawych przepisów na pyszne jedzenie.

Większością z nich już się Wami podzieliłam na filmikach,

ale to jeszcze nie koniec! Mam jeszcze mnóstwo nowych

pomysłów! ;)

Mimo tego, że mam kanał, chce wydać dla Was książkę z

moimi przepisami. Mam nadzieje, że spodobają Wam się

moje przepisy w tej książce. Być może nigdy nie widzieliście

któregoś z nich!

Będą tu potrawy Całego Świata! Oczywiście nie mogłabym

zapomnieć o Naszych cudownych, tradycyjnych Polskich

potrawach!

Pamiętaj! Gotowanie to nie zwyczajna rutynowa, czynność, bo:

Gotowanie to niezwykła pasja!

Maria SiecińskaŚniadanie

Naleśniki z konfiturą pigwowca i malinami

Składniki:

— 2 szklanki maki

— 1 szklanka wody gazowanej

— 1 szklanka mleka

— 1 jajko

— 1 łyżeczka proszku do pieczenia

— 1 łyżeczka cukru

— olej lub masło do smażenia

— maliny świeże do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotować wysoką miskę.

Na początek wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia dobrze wymieszać składniki. Następnie mieszając wlewamy wodę gazowaną, mleko, jajko i cukier. Konsystencja ciasta ma być lejąca, aby naleśniki się nie rwały i nie pękały.

Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Lekko wysmarować patelnie olejem lub masłem. Smażymy naleśniki do złocistego koloru.

Przepis na ciasto jest super.

Z tej porcji wychodzi nam 10 naleśników.

Konfitura z pigwowca.

Podam prosty przepis na konfiturę z pigwowca. Polecam

go, ponieważ ma bardzo dużo witaminy C.

Do pigwowca wyczyszczonego i pokrojonego(około 500)dodajemy 200 g cukru i małą łyżeczkę cynamonu, który dodaję niesamowitego zapachu.

Do garnka wrzucamy wszystko jak napisałam nalewamy wodę tak, żeby przykryć pigwowiec, a następnie gotujemy pod przykryciem 30 minut.

Po upływie czasu wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie miksujemy blenderem i wstawiamy na kolejne 30 minut

do gotowania na małym gazie bez przykrywki. Od czasu do czasu

pamiętajmy pomieszać. Po czasie wyłączamy i gotowe.

Naleśniki smarujemy konfiturą i posypujemy świeżymi malinami.

Pyszności koniecznie zróbcie.

Porcja na 4 osób.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Naleśniki z kefiru z twarożkiem na słodko

Składniki:

— 200 ml kefiru

— 200 ml gorącej wody

— 200 g mąki

— 2 jajka

— 1 łyżeczka cukru

— 1 łyżeczka cukru waniliowy

— 2 łyżki oleju lub masła

nadzienie :

— 300 g serek twarogowy

— 3 łyżki cukru pudru

— 2 łyżki jogurtu naturalnego

— jagody do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i cukier

waniliowy, a potem chwilę mieszamy. Następnie do jajek z

cukrem wlewamy kefir cały czas wszystko mieszamy,

później po małej ilości dolewamy wodę gorącą i dodajemy

mąkę cały czas mieszając. Zostawiamy ciasto na 10 minut.

Nagrzaną patelnie smarujemy pędzelkiem w oleju lub

wrzucamy na patelnie kawałek masła i smażymy naleśniki.

Teraz robimy nadzienie.

Do miski wrzucamy serek twarogowy, cukier puder i jogurt

naturalny wszystko dobrze rozetrzeć widelcem.

Naleśniki nadziewamy twarożkiem posypujemy świeżymy

jagodami.

Porcja na 4 osoby.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Pancakes (pankejki) z malinami i syropem klonowym

Składniki:

— 1 szklanka mąki

— 1 szklanka maślanki

— 2 łyżki masła roztopionego

— 1 jajko

— 1 łyżeczka cukru

— 2 łyżeczki proszku do pieczenia

— szczypta soli

— 40 g masła roztopionego

— sos klonowy

— maliny

Sposób przygotowania:

Najpierw przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki i

mieszamy. Następnie wlewamy maślankę, cały czas energicznie

mieszając, dodajemy cukier, szczyptę soli i wbijamy jajko.

Na sam koniec dodajemy masło roztopione i dobrze miksujemy

na gładką konsystencję. Odstawiamy na 15 minut.

Wstawiamy patelnie na gaz, mocno nagrzewamy nie dajemy

żadnego tłuszczu.

Na patelnie nakładamy porcje placuszka z dwóch łyżek, a

następnie smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Z podanej

porcji wychodzi około 10 pancakes, zależy od wielkości

placuszków. Po usmażeniu smarujemy każdy pancake masłem

i polewamy sosem klonowym oraz posypujemy świeżymy

malinami. Podawać można z przeróżnymi owocami

według waszego uznania.

Porcja na 4 osoby.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Naleśniki z jajek z szynką i serem

Składniki:

— 4 jajka

— 4 plastry szynki

— 3 plastry sera

— kawałek czerwonej papryki

— pół szklanki mleka

— 3 łyżki maki

— sól

— pieprz

— olej

Sposób przygotowania:

Z podanej ilości produktów wychodzi 3 naleśniki.

Do miski kroimy w małe kostki paprykę czerwoną, szynkę i ser.

Do tego wbijamy jajka dobrze mieszając wlewamy mleko

dodajemy przyprawy.

Jeśli macie dobrze wymieszane po jednej łyżce dodajemy mąkę i

cały czas mieszamy i takim sposobem dodać całą mąkę.

Naleśniki można przygotować z różnymi składnikami np. cebula,

pomidor, pieczarki. Nagrzewamy patelnie smarujemy pędzelkiem

namoczony olejem. Nabieramy chochlą do zupy na 1 naleśnika,

po 2 minutach odwracamy i gotowe.

I tak wszystkie smażymy.

Jest to pyszne śniadanie jak na ciepło tak i na zimno.

Można spakować do pracy lub do szkoły.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 15 minut.

Smacznego!

Omlet z szpinakiem

Składniki:

— 2 jajka

— 100 g szpinaku

— 8 pomidorków koktajlowych

— 1 plaster sera żółtego

— 1 łyżeczka masła

— sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek wstawiamy patelnie do grzania wrzucamy

masło, a my tymczasem kroimy szpinak na mniejsze kawałki.

Pokrojony szpinak od razu dorzucamy do masła smażymy

około 3 minut. Szpinak od razu posolić. Bierzemy miskę i

rozbijamy 2 jajka ubijamy dobrze solimy, dodajemy pieprzu

i wlewamy na szpinak. Przykrywamy przykrywką i robimy

mniejszy gaz smażymy z jednej strony

3 minuty. Teraz pokroić w cienkie paseczki ser i pomidorki

na pół. Obracamy omleta po 3 minutach na druga stronę

posypujemy serem i dorzucamy pomidorki. Przykryć na 3

minuty i gotowe.

Polecam na śniadanie jest bardzo zdrowe i pyszne.

Przygotowania omleta 6 minut.

Porcja podana na 1 osobę.

Tortilla na ciepło alla pizza

Składniki:

— 3 jajka

— 1 pomidor

— 120 g sera

— 100 g szynki konserwowej

— 4 porcji tortilla

— 1 łyżeczka masła

— 50 ml mleka

Sposób przygotowania:

Do miski rozbijamy 3 jajka, dolewamy mleko, dodajemy sól,

pieprz i dobrze ubijamy. Wstawiamy patelnie na gaz wrzucamy

masełko’ a my tymczasem trzemy ser na dużych oczkach.

Jeśli patelnia jest nagrzana polewamy spód patelni jajkiem

cienko i wstawiamy1 tortille, następnie znowu polewamy

cienko tortille i posypujemy startym serem ale dajemy teraz

połowę porcji sera. Na to wstawiamy drugą tortille.

Polewamy cienko jajkiem i układamy teraz pomidor pokrojony

plasterkami cienkimi.

Teraz nakładamy trzecią tortille, polewamy jajkiem i układamy

szynkę cienko pokrojoną na szynkę, posypujemy serem, który

nam został i przykrywamy ostatnią tortillą.

Jajka które zostały wszystko wylewamy na tortille przykrywamy

pokrywką i smażymy z dwóch stron po 5 minut.

Podaję na talerzyku jak pizze pokrojoną.

Niesamowicie pyszne śniadanie.

Można brać do pracy lub do szkoły.

Porcja na 4 osoby.

Przygotowania dania 12 minut.

Smacznego!

Tortilla z jajkiem

Składniki:

— 2 tortilla

— 3 jajka

— 100 g sera

— 1 ogórek kiszony

— 6 pieczarek

— 3 łyżki jogurtu naturalnego

— 4 listki sałaty

Sposób przygotowania:

Na początek wstawcie jajka do gotowania na twardo.

Następnie umyć i pokroić w plasterki pieczarki i wrzucamy na

patelnie, dobrze przysmażyć do złocistego koloru wyłączamy i

odstawiamy do ostygnięcia. Tymczasem możemy zetrzeć ser na

grubych oczkach i pokroić ogórek w paseczki.

Jeśli jajka już ostygły kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do

miski w której będziemy wszystko mieszać.

Do jajek wrzucamy pieczarki, ser starty solimy dodajemy pieprzu

i jogurt naturalny dobrze wszystko wymieszać.

Następnie bierzemy tortillę wstawiamy 2 listki sałaty a na sałatę

dajemy polowe farszu który przygotowaliśmy na to posypujemy

ogórek kiszony i zawijamy tortillę.

Przekroić na pół i gotowe.

Porcja podana na 2 osoby.

Czas przygotowania 15 minut.

Roladki z tostowego chleba

Składniki:

— 4 kromki chleba tostowego

— 4 plastry sera

— 2 parówki

— 3 jajka

— 1 łyżka majonezu

— tarta bułka

— sól

— olej

Sposób przygotowania:

Na początek obkroić skórki chleba z każdej strony i odkładamy

na bok. Bierzemy wałek i po jednym kawałku chleba wałkujemy

jak ciasto, chleb ma się zrobić cienki tak robimy z każdym

kawałkiem. Smarujemy teraz chleb majonezem wstawiamy ser

i pół parówki i zawijamy jak roladki. Robimy tak z każdym

kawałkiem chleba. Następnie jajka rozbijamy w misce dodać soli.

Teraz roladki obtaczamy w tartej bułce później w jajku i znowu

w tartej bułce. Nagrzewamy patelnie i smażymy z każdej strony.

Te skórki które obkroiliśmy moczyć w jajku i usmażyć też

bardzo smaczne.

Porcja na 1 osobę.

Czas przygotowania 10 minut.

Smacznego!

Bagietka z twarożkiem i rzodkiewką

Składniki:

— 200 g twarożku ( pół tłusty )

— 4 rzodkiewki

— szczypiorek

— 4 łyżeczki jogurtu naturalnego

— sól, pieprz według uznania

— 1 bagietka

Sposób przygotowania:

Twaróg wrzucamy do większej miski, żeby wygodniej mieszać.

Myjemy i czyścimy dobrze rzodkiewkę kroimy na drobną kostkę

i wsypujemy do miski. Teraz kroimy szczypiorek drobno wrzucamy

do twarogu. Solimy dodajemy pieprzu według uznania i dodajemy

jogurt naturalny. Mieszamy widelcem staramy się ugniatać twaróg,

żeby dobrze wymieszać. Teraz kroimy bagietkę grubością tak jak

lubicie i nakładamy na każdą kromkę twarożek.

Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 10 minut.

Chlebek w jajku z serem

Składniki:

— 3 jajka

— 100 ml mleka

— 100 g sera który lubicie

— 4 kromki chleba

— masło do smażenia

— szczypiorek

— sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek napiszę, że bardzo lubią to dzieci.

Przygotowujemy większą miskę. Rozbijamy w niej jaja i dolewamy

mleko, solimy dodajemy pieprzu i dobrze wszystko mieszamy.

Teraz wstawiamy patelnie do grzania dodajemy masło.

Następnie bierzemy chleb i po jednej kromce zanurzamy w

jajku układamy na rozgrzanej patelnie. Układamy tak żeby przykryć

spód patelni. Wlewamy jaja które nam zostały przykrywamy

pokrywką na 3 minuty.

Po 3 minutach otwieramy przykrywkę i odwracamy na drugą stronę i teraz posypujemy całościowo serem i szczypiorkiem przykrywamy na 3 minuty.

Wyłączamy.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 12 minut.

Smacznego!

Przekąski na imprezę

Każdy z nas ma dylemat jeśli się zbliża impreza.

Najczęściej wtedy się robi pustka w głowie, znam

to po sobie.

W tej książce znajdziecie parę przepisów na ciepło

również na zimno, które bardzo są smaczne i przede

wszystkim szybko się robi.

Staram się robić z umiarem nie przesadzać, żeby nie

wyrzucać albo nie jeść tego przez cały tydzień.

Polecam skorzystać z moich przepisów.

Moi gości zawszę wychodzą zadowoleni.

Bardzo lubię gotować i dzielić się przepisami.

Cukinia w majonezie z pomidorem

Składniki:

— 1 cukinia

— 2 pomidory

— 3 jajka

— 5 łyżek mąki

— 5 łyżek tartej bułki

— 5 łyżek majonezu

— 2 ząbki czosnku

— szczypiorek

— koperek

— olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na początek myjemy dobrze cukinie jeśli jest mała i skóra nie

jest twarda to nie obieramy. Po umyciu bierzemy ostry nóż i

kroimy plastrami cienkie kołka, jeśli będą grube będą długo się

smażyć a nam chodzi o szybkie przekąski. Po krojeniu cukinie

solimy i dodajemy pieprzu. Teraz bierzemy trzy miski w jednej

ma być mąka, w drugiej tarta bułka, a w trzeciej ubijamy jajka.

Wstawiamy patelnie do grzania nalewamy oleju, a my zaczynamy

po jednym plastrze panierować cukinie.

Na początek cukinie moczymy w mącę później w jajku na koniec

w tartej bułce i na patelnie. Smażymy z dwóch stron do

złocistego koloru. I tak każdy plaster po kolei.

Możecie od razu wszystko panierować a wtedy smażyć zależy jak

Wam wygodniej. Po usmażeniu układamy na talerzyk przykryty

ręcznikiem papierowym do ostygnięcia.

Następnie przygotowujemy sos, do majonezu kroimy drobno

czosnek i dodajemy pieprzu. Pomidory kroimy też na cienkie

plastry.

Teraz przygotowujemy talerz gdzie będziemy układać cukinie.

Bierzemy po jednym plasterku i smarujemy majonezem układamy jeden na drugim, ja układam po 3 plastry smarując każdy plaster cukinii. Na koniec układamy pomidor i posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.

Jest niesamowicie pyszne.

Porcja zależy od wielkości cukinii.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Tortilla z łososiem i serkiem almette

Składniki:

— 2 placki tortilli

— 1 serek almette

— 1 opakowania łososia wędzonego

— 4 listków sałaty

— 1 ogórek świeży

— koperek

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: