- W empik go
Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu - ebook
Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu - ebook
Serial Netflix
Bestseller New York Timesa
Reese's Book Club
Ta książka wywołuje we mnie cały wachlarz emocji! [Tembi Locke\ uczy się zdrowieć w najpiękniejszy sposób - poprzez wsparcie trzech pokoleń kobiet - i tak, jest też włoskie jedzenie.
Reese Witherspoon we wpisie dla swojego fanklubu (https://hello-sunshine.com/book-club/)
Pierwszy raz Tembi spotkała Saro na ulicy we Florencji. Uczucie między nimi wybuchło niemal natychmiast, choć pochodzili z całkowicie różnych światów. Saro był rodowitym Sycylijczykiem i szefem kuchni, a Tembi - czarnoskórą Amerykanką, artystką. Rodzina Saro ceniła tradycję i nie chciała zaakceptować jego małżeństwa z Tembi. Ich miłość jednak w końcu pokonała tę niechęć. Wtedy zjawił się nowy, groźny wróg - nowotwór. Saro dzielnie walczył o każdy dzień, ale bezlitosna choroba nie ustępowała. Mieli dla siebie coraz mniej czasu...
Sycylijczycy mawiają, że każda historia zaczyna się od małżeństwa lub śmierci. Od zera jest właśnie taką historią i - co istotne - wydarzyła się naprawdę. Po śmierci ukochanego kobieta wyjechała na sycylijską wieś, gdzie spędziła wiele dni ze swoją córką i teściową. Szukała śladów utraconej miłości, próbowała się nauczyć żyć bez Saro i pogodzić ze swoim wdowieństwem. Nie było to łatwe, ale proste życie, tradycyjna kuchnia i mądrość zżytej społeczności pozwoliły Tembi wreszcie odnaleźć ukojenie i odkryć tajemniczą siłę płynącą ze wsparcia kochającej się rodziny i trzech pokoleń kobiet.
Ta wzruszająca i pięknie napisana opowieść pokaże Ci, jak ważna jest odwaga, aby sięgnąć po miłość i walczyć o to, co ważne. Uzmysłowi Ci również, że zawsze jest nadzieja na odbudowanie siebie, nawet po najbardziej bolesnej stracie. Przekonasz się też, że włoskie jedzenie może smakować jak szczęśliwe życie.
Spis treści
Prolog
Część I. Przed
- Pierwsze smaki
- Posmaki
- Willa. Miotła
Część II. Pierwsze lato
- Kamienna wyspa
- Coś wspaniałego
- Chleb i solanka
- Ciasto Schiavellego
- Piasek wulkaniczny
- Gorzkie migdały
Część III. Drugie lato
- Pamiątki rodzinne
- Przy stole
- Ricotta
- Ksiądz
- Hera i szafirowe morze
- Terra vostra
Część IV. Trzecie lato
- Dziki fenkuł
- Procesja
- Sos
- Szałwia i święci
Przepisy
- Pierwsze lato
- Drugie lato
- Trzecie lato
Od autorki
Podziękowania
Kategoria: | Inne |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8322-381-0 |
Rozmiar pliku: | 3,6 MB |