Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • Empik Go W empik go

Permakultura w ogrodzie - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
27 września 2021
42,00
4200 pkt
punktów Virtualo

Permakultura w ogrodzie - ebook

Damien Dekarz jest znany ze swych inspirujących filmów na YouTubie (kanał „Permaculture, agroécologie, etc…”), przeznaczonych dla tych, którzy marzą o ogro­dzie obfitującym w owoce i warzywa, oraz tych, którzy promują bioróżnorodność. Coraz więcej ludzi pragnie się zdrowo odżywiać, a zarazem żyć w poszanowaniu środowiska.

Permakultura jest sednem tej książki: praktycznej, bogato ilustrowanej, napisa­nej w sposób przystępny dla wszystkich. Dzięki układowi „miesiąc po miesiącu” będziecie mogli przez cały czas rozwijać projekt własnego ogrodu, w ogrodzie warzywnym zawsze jest bowiem coś do zrobienia, bez względu na porę roku. Zawarte w książce porady podpowiedzą wam, jak sprawić, aby gleba, w której uprawiamy rośliny, pozostała żyzna, a także jak uzyskać kompost, zrobić gno­jówkę, wysiać nasiona, przygotować sadzonki itd.

Znajdziecie w niej wiele wskazówek, co robić, aby zaprzestać przekopywania gleby i nigdy więcej nie stosować insektycydów, fungicydów i herbicydów. Odkryjecie, jak stać się niezależnym ogrodnikiem bez dodatkowych nakładów. Po lektu­rze tej książki prawdopodobnie będziecie mieli całkiem inne spojrzenie na swój ogród warzywny.

Poradnik, który trzymacie w rękach, tak naprawdę zawiera o wiele więcej niż tylko wskazówki ogrodnicze, pozwala bowiem zrozumieć całą złożoność przyrody i harmonijnie ewoluować wraz z nią.

Damien Dekarz

Autor od dzieciństwa jest pasjonatem przyrody. W 2009 roku rozpoczął własną działalność w dzie­dzinie ogrodnictwa ekologicznego. W tym samym roku został współzałożycielem stowarzyszenia La Graine Indocile, które promuje alternatywne rozwiązania na rzecz zrównoważonej autonomii. Nauczyciel, kreator, prelegent, od 2014 roku nagrywa filmy popularyzujące permakulturę i agroekolo­gię. Eksperymentując, stworzył i opisał wiele technik dostosowanych do różnych wariantów ogrod­nictwa, które udostępnia na swojej stronie internetowej: www.permacultureetc.com. W listopadzie 2020 roku napisał dla wydawnictwa Terran książkę La forêt comestible (Jadalny las).

 

 

Kategoria: Dom i Ogród
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-66200-46-3
Rozmiar pliku: 27 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Po co ta książka?

Istnieje wiele książek dotyczących permakultury, ale z mojego punktu widzenia brakuje poradnika zawierającego wskazówki gotowe do praktycznego zastosowania w ogrodzie. W tej książce rozmyślnie pomijam zatem permakulturę w jej globalnym wymiarze i koncentruję się wyłącznie na praktycznym ogrodnictwie oraz zagospodarowaniu terenu. W dalszej części nie będą omawiane tematy związane z siedliskiem, ekologią, ogólnymi stosunkami międzyludzkimi, wytwa­rzaniem energii itd.

Taki wybór zagadnień pozwala nam dogłębnie zająć się tym, co możemy nazwać ogrodnictwem ekologicznym lub permakulturą w ogrodzie.

Jest również wiele książek ogrodniczych, lecz tylko niektóre oferują wizję samodzielnego działania w produktywnym ogrodzie, który umożliwia regenerację gleby i całej lokalnej różnorodności biologicznej…

Kiedy zajmowałem się warzywnictwem komercyjnym, niektórzy ludzie mówili mi, że moja działka o powierzchni 4100 m2 jest o wiele za mała, żebym mógł utrzymywać się z jej uprawy. Inni wyjaśniali mi, że aby coś wyrosło na tej nieurodzajnej glebie w niesprzyjającym klimacie, będę musiał przekopywać lub orać glebę, nawozić ją obornikiem, odchwaszczać, stosować środki ochrony i co dwa dni podlewać. Tymczasem, począwszy od pierwszego roku, razem z moją czteroosobową rodziną byliśmy samowystarczalni i zaopatrzeni w warzywa w 80 procentach. W następnym roku, dzięki mojemu ogrodowi, zarobiłem wystarczająco dużo pieniędzy ze sprzedaży warzyw i jaj. Oczywiście nie spaliśmy na pieniądzach i zdecydowaliśmy, że będziemy żyć skromnie. To jest właśnie to, co niektórzy nazywają „szczęśliwą wstrzemięźliwością”.

Aby odnieść sukces i wygrać zakład, musiałem przez dłuższy czas zapoznawać się z procesami zachodzącymi w glebie oraz sposobem doboru roślin użytkowych odpornych na choroby i nadających się do samodzielnego rozmnożenia.

Obserwowałem i próbowałem zrozumieć funkcjonowanie ekosystemów. Znalazłem również kilka sztuczek umożliwiających ograniczenie wszystkich nakładów. Oprócz posiadania odpowiedniego miejsca do uprawy roślin wyznaczyłem sobie misję, aby równocześnie zwiększyć całą bioróżnorodność.

Zawsze pragnąłem uprawiać jak najwięcej różnorodnych roślin, mieszać je ze sobą i tworzyć różne połączenia. Nigdy nie chciałem zajmować się monokulturą, ten model prowadzenia upraw jest bowiem obarczony wieloma problemami ogrodniczymi, takimi jak występowanie chorób czy wyjałowienie gleby.

Staram się wspierać życie w glebie i pozostawiać dużo miejsca dla dzikich zwierząt i roślin, znajdując jednocześnie czas na podziwianie ich piękna.

Przy odpowiedniej polikulturze lub zmianowaniu stonka ziemniaczana nie stanowi problemu.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij