Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Pizzeria - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 stycznia 2013
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Pizzeria - ebook

„Czas na biznes“ to seria mini-poradników dla rozważających założenie własnej działalności w konkretnej branży. Poznaj charakterystykę rynku i konkurencję w sektorze, który najbardziej Cię interesuje. Dowiedz się jakiej kadry potrzebujesz, w co musisz wyposażyć lokal, a co najważniejsze – ile to wszystko kosztuje. W poradniku znajdziesz również rady dotyczące planu marketingowego czy technicznego, a także analizę SWOT.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-63799-24-3
Rozmiar pliku: 427 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Początki pizzy sięgają już starożytnej Grecji, choć forma, w jakiej znamy ją współcześnie, została rozpropagowana przez nowożytnych Rzymian, a właściwie Włochów. Jednak dopiero przeniesienie jej przez włoskich imigrantów na amerykańską ziemię na przełomie XIX i XX wieku zapoczątkowało wielki globalny sukces tego dania. Cały świat docenił ją za jej prostotę, wyjątkowe bogactwo rodzajów, a przede wszystkim niezwykłe połączenie puszystego ciasta z serem i pysznymi dodatkami. Także Polacy pokochali to danie, które od lat jest jedną z najczęściej zamawianych potraw w lokalach gastronomicznych.

Spróbujemy zatem zbadać, czy na tej miłości do drożdżowego placka z ciągnącym się serem i dodatkami można zarobić. Wskażemy, jakie pozwolenia trzeba będzie uzyskać, by otworzyć własną pizzerię, przedstawimy wyposażenie, jakie trzeba do niej zakupić, aby nadążyć za realizacją zamówień klientów, oraz podpowiemy, jak stworzyć menu i kogo trzeba będzie w takim miejscu zatrudnić. A na koniec policzymy, na jakie zyski będzie można liczyć.

Charakterystyka rynku

Choć cała branża gastronomiczna była jedną z niewielu, która nie odczuła skutków kryzysu, i wzrasta na dodatek z roku na rok,to jej poszczególne segmenty przechodzą cykliczne wahania.

Sam sektor pizzerii największym dynamizmem cechował się do 2008 r. I choć pozycja pizzy jako jednej z ulubionych potraw wydaje się niezagrożona jeszcze przez długie lata, to rynek jest już trochę nią nasycony. Klienci kosztem pizzy zaczęli odkrywać inne dania, takie jak np. kebab czy sushi. Podczas gdy do wspomnianego wyżej roku powstawało kilkadziesiąt nowych lokali pizzerii rocznie, to dziś otwiera się już pojedyncze.

Jak podaje CBOS, ok. 7% Polaków zamawia dania z dostawą do domu. Jest to dużo gorszy wynik niż w przypadku mieszkańców krajów zachodnich. Dzięki temu, że wciąż tylko co jedenasta osoba stołuje się poza domem kilka razy w tygodniu, polski rynek gastronomiczny obejmujący także pizzerie jest bardzo perspektywiczny. Według szacunków ekspertów wart był on na koniec 2011 roku ok. 29 mld zł. W tym roku, dzięki Euro 2012, ma szansę urosnąć do ponad 30 mld zł. Choć konsumenci najwierniejsi są polskiej kuchni, to dania kuchni włoskiej są zaraz za nią:

• polska kuchnia – 44%

• włoska kuchnia (pizza, makarony) – 25%

• amerykańska kuchnia (hot dogi, hamburgery) – 6%

• arabska kuchnia (kebab) – 6%

• azjatycka kuchnia – 4%

• inne – 2%

• nie jadam w lokalach gastronomicznych – 12%

Pizza najwięcej zwolenników ma wśród młodych ludzi z przedziału 20-29 lat.

Rosnące wymagania konsumentów sprawiły, że zmienia się profil istniejących na rynku lokali. Najbardziej widoczne jest to w strategii działania największych w kraju sieci pizzerii. Od niedawna zaczynają one przenosić nacisk z lokali typu ekspres – nastawionych na dowóz i szybką konsumpcję na miejscu, w kierunku lokali typu casual dining, przypominających bardziej restauracje.

Zmieniające się trendy, ekspansja sieci oraz przewidywania specjalistów co do rozwoju rynku wskazują, że miejsca dla nowych lokali jeszcze długo nie zabraknie. W porównaniu z najlepszym okresem sprzed 2008, większe jest tylko ryzyko niepowodzenia przedsięwzięcia w przypadku złej strategii wejścia na rynek. Dlatego też coraz więcej przedsiębiorców skłania się ku bezpieczniejszej z pozoru opcji franczyzowej,choć w rzeczywistości szanse i ryzyka są podobne.

Konkurencja

Największą konkurencją obok małych niezależnych pizzerii są lokale działające w ramach sieci. Choć stanowią one ok. 30% rynku, to w związku z ich dużą popularnością i coraz większą ekspansją są poważnym zagrożeniem dla małych, samodzielnych lokali. Najpopularniejsze na rynku sieci pizzerii to:

• Da Grasso – ok. 210 lokali

• Telepizza – 120 lokali

• Gruby Benek – 56 lokali

• Pizza Dominium – ok. 60 lokali

• Pizza Hut – 56 lokali

• Biesiadowo – 52 lokale

• Pizzerie K-2 – 30 lokali

Kadra

Najważniejszym pracownikiem pizzerii jest pizzer. Osoba ta odpowiedzialna będzie m.in. za właściwe przygotowanie ciasta, kontrolowanie procesu pieczenia i utrzymywanie prawidłowego poziomu zapasów na stanowisku pracy. Doświadczeni pizzerzy będą potrafili sprawnie i szybko przygotować dania oraz kontrolować zamówienia. Pracowników bez doświadczenia wyślemy na odpowiednie szkolenia.

Bezpośredni kontakt z klientem będą mieć kelnerzy/kelnerki. Poza przyjęciem zamówienia czy przyniesieniem dania lub rachunku powinni umieć doradzić niezdecydowanemu klientowi najlepszy wybór. Szczególnie ważne jest, by były to osoby miłe i kulturalne, młode i energiczne.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: