-
promocja
-
W empik go
Pokrzywa. Uzdrawiająca moc - ebook
Pokrzywa. Uzdrawiająca moc - ebook
Zanurz się bez reszty w tajemniczy świat tarota, aby poznać siebie.
Pozwól, aby te karty stały się dla ciebie źródłem mądrości i narzędziem prowadzącym do transformacji osobistej. Niech magia tarota okaże się kluczem do podejmowania ważnych decyzji, wspierania rodziny, przyjaciół i klientów.
Tarot to harmonijne połączenie tradycyjnych interpretacji kart z głęboką mądrością Carla Gustava Junga, owoc wyjątkowego podejścia autorki do tarota wykraczający poza tradycyjne techniki dywinacyjne. Autorka z niezwykłą pasją dzieli się swoim bogatym doświadczeniem, pokazując, jak tarot może stać się potężnym narzędziem rozwoju osobistego. Krok po kroku prowadzi cię od podstawowych informacji dotyczących wyboru talii aż po szczegółową interpretację każdej karty.
Dzięki tej książce odkryjesz, że tarot może ci pomóc lepiej poznać siebie i skierować twoje życie na nowe tory. Czerp z niej inspirację i pozwól, aby tarot stał się twoim przewodnikiem na drodze do samorealizacji i podejmowania świadomych, prowadzących do sukcesu decyzji.
Dominika Mak – od ponad dwóch dekad jest zakochana w kartach. Tarot jest dla niej wsparciem nie tylko w relacjach z klientami, rodziną i przyjaciółmi, lecz także w podejmowaniu najważniejszych decyzji życiowych i zawodowych. Nie traktuje go jedynie jako narzędzia do dywinacji, ale jako klucz do odkrywania siebie. Miłość autorki do tarota dorównuje jej pasji do książek, szczególnie dzieł Carla Gustava Junga. Jako profesjonalna coachka łączy swoje umiejętności i doświadczenie, by pokazać innym, że tarot może stać się potężnym narzędziem transformacji osobistej, pod warunkiem że połączymy go z prawdziwą chęcią zmiany.
Spis treści
Pokrzywa jako surowiec zielarski
Składniki pokrzywy
Zbieranie i przechowywanie pokrzywy
Zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa w medycynie naturalnej
Ziołolecznictwo – korzyści i zagrożenia
Interakcje pokrzywy z lekami, żywnością i suplementami
Suplementy diety zawierające pokrzywę
Właściwości pokrzywy w świetle badań naukowych
Działanie przeciwutleniające składników pochodzenia roślinnego
Stan zapalny w organizmie i strategie przeciwzapalne
Zapobieganie nowotworom
W jakich przypadłościach może pomóc pokrzywa?
Kulinarne wykorzystanie pokrzywy
Przepisy
Napoje z pokrzywą
Słodki koktajl pokrzywowo-szpinakowy
Sorbet owocowy z pokrzywą i miętą
Lemoniada z pokrzywą
Tropikalny koktajl z pokrzywą
Napar pokrzywowo-imbirowy
Oranżada pokrzywowa
Zielony koktajl przeciwzapalny
Zielony sok z wyciskarki
Zielona herbata z pokrzywą
Dania z pokrzywą
Sałatka na przedwiośnie
Surówka z pokrzywą
Dzika sałatka z pokrzywą
Wiosenna jajecznica z pokrzywą
Zielone naleśniki
Wytrawny omlet z pokrzywą
Zupa krem z pokrzywy
Pesto bazyliowo-pokrzywowe
Wybrana bibliografia
| Kategoria: | Kuchnia |
| Zabezpieczenie: |
Watermark
|
| ISBN: | 978-83-7147-153-7 |
| Rozmiar pliku: | 1,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
- Pokrzywa jako surowiec zielarski
- Składniki pokrzywy
- Zbieranie i przechowywanie pokrzywy
- Zastosowanie pokrzywy
- Pokrzywa w medycynie naturalnej
- Ziołolecznictwo – korzyści i zagrożenia
- Interakcje pokrzywy z lekami, żywnością i suplementami
- Suplementy diety zawierające pokrzywę
- Właściwości pokrzywy w świetle badań naukowych
- Działanie przeciwutleniające składników pochodzenia roślinnego
- Stan zapalny w organizmie i strategie przeciwzapalne
- Zapobieganie nowotworom
- W jakich przypadłościach może pomóc pokrzywa?
- Kulinarne wykorzystanie pokrzywy
- Przepisy
- Napoje z pokrzywą
- Słodki koktajl pokrzywowo-szpinakowy
- Sorbet owocowy z pokrzywą i miętą
- Lemoniada z pokrzywą
- Tropikalny koktajl z pokrzywą
- Napar pokrzywowo-imbirowy
- Oranżada pokrzywowa
- Zielony koktajl przeciwzapalny
- Zielony sok z wyciskarki
- Zielona herbata z pokrzywą
- Dania z pokrzywą
- Sałatka na przedwiośnie
- Surówka z pokrzywą
- Dzika sałatka z pokrzywą
- Wiosenna jajecznica z pokrzywą
- Zielone naleśniki
- Wytrawny omlet z pokrzywą
- Zupa krem z pokrzywy
- Pesto bazyliowo-pokrzywowe
- Wybrana bibliografiaPOKRZYWA JAKO SUROWIEC ZIELARSKI
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.), zwana także w niektórych regionach żgawką lub parzawką, to roślina występująca bardzo powszechnie. Jest chwastem, który można znaleźć na poboczach dróg, w parkach, na łąkach, na nieużytkach lub terenach zielonych wokół zabudowań. Występuje zarówno w Europie, jak i Azji, Ameryce Północnej i południowej Afryce. Bardzo łatwo się rozrasta i potrafi dostosować się do środowiska zmienionego przez działalność człowieka. Niestety owiana jest też złą sławą z uwagi na właściwości parzące. Chyba każdy chociaż raz w życiu poparzył się pokrzywami i cierpiał z powodu piekąco-swędzącej wysypki. Pieczenie jest spowodowane przez dotykanie włosków, które pokrywają całą roślinę i zawierają substancje takie jak histamina, kwas mrówkowy czy acetylocholina. Kwas mrówkowy ma działanie drażniące, a histamina to ta sama substancja, której uwalnianie w organizmie przyczynia się do występowania objawów alergii.
W dzisiejszych czasach mocno niedoceniana i tępiona – w starożytności pokrzywa używana była jako lek. Hipokrates, nazywany ojcem medycyny, uznawał ją za środek wspomagający gojenie ran i tamujący krwawienia. Jej właściwości lecznicze wykorzystywali też św. Hildegarda oraz Paracelsus. Co ciekawe, była ważną rośliną o znaczeniu symbolicznym dla dawnych ludów. Słowianie uważali ją za magiczną i wykorzystywali do ochrony przed złymi urokami.
Składniki pokrzywy
Związki biologicznie czynne odkryto zarówno w zielu, jak i w korzeniach, nasionach oraz liściach pokrzywy. Należą do nich witaminy, składniki mineralne, związki fenolowe i inne, które wymienię szczegółowo poniżej. Naukowcy są zdania, że roślina ta może być cennym surowcem uzupełniającym braki dietetyczne, a także wywierającym wpływ na fizjologię organizmu człowieka.
Pokrzywa zawiera:
- witaminę C (o właściwościach przeciwutleniających i biorącą udział w regeneracji skóry oraz procesach odpornościowych),
- witaminę K (biorącą udział w procesach krzepnięcia krwi),
- witaminę E (zwaną „witaminą młodości” i będącą silnym przeciwutleniaczem),
- kwas foliowy i cholinę (witaminy, które mają wpływ m.in. na pracę układu nerwowego),
- acetylocholinę, histaminę, serotoninę (w organizmie pełnią funkcję neuroprzekaźników),
- kwas pantotenowy (witaminę B5),
- kwasy fenolowe, chlorofil i flawonoidy (silne roślinne przeciwutleniacze, niektóre także działające przeciwzapalnie),
- kwasy linolowy i alfa linolenowy (należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych),
- żelazo, wapń, magnez, krzem, mangan, miedź, cynk, molibden (składniki mineralne),
- karotenoidy (przeciwutleniające barwniki roślinne),
- fitosterole (substancje, które mogą wspierać obniżanie poziomu cholesterolu),
- kwas masłowy, błonnik, oligosacharydy, polisacharydy – np. arabinogalaktan, glukan (które mają znaczenie dla stanu naszych jelit i „dobrych bakterii jelitowych”, przy czym polisacharydy wchodzą w skład korzeni, a nie ziela pokrzyw),
- inne składniki: np. garbniki, kwasy organiczne, terpeny, alkaloidy, kwas szczawiowy, ceramidy, lecytyna czy lignany i wiele innych, o mniejszym lub większym znaczeniu dla organizmu.
Pokrzywa należy do grupy roślin z największą zawartością witaminy C i może pomagać uzupełniać tę witaminę w okresie przedwiośnia, gdy jeszcze czekamy na świeże warzywa i owoce. Dodatkowo nasiona pokrzywy (rzadziej wykorzystywane) to bogate źródło oleju, który zawiera m.in. jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego dostarczają kwasów organicznych, fitosteroli, fitoestrogenów, witaminy E, a także flawonoidów (w tym rutyny znanej z korzystnego wpływu na naczynia krwionośne i glikozydów kwercetyny). O znaczeniu większości powyższych związków dla zdrowia człowieka przeczytasz więcej w dalszej części tej książki.
Zbieranie i przechowywanie pokrzywy
Pokrzywę można bardzo łatwo kupić w formie suszu (w sklepach zielarskich, aptekach, a nawet marketach spożywczych), ale wiele osób zbiera ją samodzielnie. Szczególnie tę przeznaczoną do konsumpcji na świeżo. Zbiera się ją przed kwitnieniem, które następuje przeważnie w maju, a zdecydowanie przed pojawieniem się nasion, ponieważ ziele staje się wtedy najmniej wartościowe. Jej liście posiadają najwięcej wartości odżywczych od przedwiośnia właśnie do końca maja. Pokrzywę można zbierać także w późniejszych miesiącach, jednak należy wybierać tylko najmłodsze, świeże listki. Do celów leczniczych wykorzystuje się najczęściej właśnie liście zebrane przed kwitnieniem, całe ziele lub korzenie pozyskiwane jesienią albo wczesną wiosną. Sporadycznie wykorzystuje się także nasiona.
Jeśli zbierasz pokrzywę, pamiętaj, by robić to zawsze na czystych terenach (np. w ogrodzie, na działce, a zdecydowanie z dala od ulicy czy ruchliwych dróg). Pracuj w rękawiczkach (by uniknąć poparzenia). Przy pomocy nożyczek do ziół lub sekatora ucinaj górną część gałązki z 4–6 listkami, a następnie oskubuj gałązki tak, by pozostały same listki. Nie zbieraj starych, dużych liści – zawierają one substancje, które mogą potencjalnie szkodzić nerkom.
Przed spożyciem zebrane listki zwykle sparza się wrzątkiem (dzięki sparzeniu tracą piekące właściwości). Oczywiście przed sparzeniem listków cały czas używamy rękawiczek, by uniknąć niekomfortowych bąbli na dłoniach. Listki można wykorzystać także na świeżo, np. dodając je do innych produktów na sok wyciskany w sokowirówce czy wyciskarce wolnoobrotowej.
Jak przechowywać pokrzywę?
Jeśli zbierzesz pokrzywę i nie chcesz jej od razu spożywać lub zamierzasz zrobić zapasy – możesz skorzystać z dwóch sposobów przechowywania:
Mrożenie
1. Dokładnie umyj listki najpierw w misce z wodą, a potem przepłucz pod bieżącą wodą.
2. Następnie starannie osusz w wirówce do sałaty lub na ściereczce czy też papierowym ręczniku.
3. Listki powinny być całkiem suche, więc warto zostawić je na 1–2 godziny do doschnięcia.
4. Po tym czasie włóż je do strunowego woreczka lub pojemnika odpornego na zamrażanie (najlepiej luźno, by łatwiej potem podzielić mrożonkę na porcje) i umieść w zamrażarce.
Jeśli chcesz mieć gotowe porcje do sporządzania naparu ziołowego/pokrzywowego lub do koktajlu, możesz zamrozić po 15–30 listków w otworach plastikowego pojemnika na kostki lodu.
Mrożenie pozwala na zachowanie większej ilości przeciwutleniaczy niż przechowywanie pokrzywy w lodówce. Dlatego najlepiej zamrozić ją od razu po zebraniu.
Suszenie
1. Listki pokrzywy dokładnie umyj i osusz (tak jak do mrożenia).
2. Następnie rozłóż je luźno na ściereczce lub na blasze/tacy wyłożonej papierem i umieść w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu (nienasłonecznionym).
3. Co jakiś czas możesz przemieszać liście.
4. Gdy pokrzywa całkiem wyschnie, przesyp liście do szczelnego słoika i schowaj w ciemnej szafce.
Bardzo dobrym sposobem utrwalania pokrzywy jest też liofilizacja, natomiast nie jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych. Warto jednak o tym wiedzieć, ponieważ liofilizowana pokrzywa może występować na rynku jako dodatek do niektórych produktów.
Przechowując susz pokrzywowy – niezależnie od tego, czy przygotowany samodzielnie, czy kupiony – pamiętaj o kilku rzeczach:
- Przechowuj susz z dala od światła, ciepła i wilgoci. Idealnym miejscem jest zamknięty słoik schowany do chłodnej szafki kuchennej (nie obok kuchenki).
- Dopilnuj, by pojemnik, w którym trzymasz susz, był szczelny. Jeśli kupisz go w papierowej torebce – przesyp go do słoika. Z dużym prawdopodobieństwem unikniesz w ten sposób inwazji szkodników, np. moli spożywczych, i niewidocznej, ale groźnej pleśni.
- Natychmiast wyrzuć susz, jeśli pojawi się w nim biały nalot, widoczna pleśń lub zatęchły zapach (lub pajęczynki sugerujące, że zamieszkały w nim szkodniki).
Jeśli zwrócisz uwagę na powyższe wskazówki, suszoną pokrzywę możesz spokojnie przechowywać nawet cały rok.
Zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa jest często wykorzystywana w ziołolecznictwie (ziele, liście, nasiona, korzeń), a także kosmetyce. Istnieje wiele naturalnych i domowych kosmetyków, które wytwarza się na bazie tej rośliny (np. toniki, płukanki do włosów, maseczki, napary do przemywania skóry). Oprócz tego pokrzywa bywa wykorzystywana w przemyśle (ekstrahuje się z niej m.in. chlorofil, który potem stosowany jest jako zielony barwnik E-140 w żywności i farmaceutykach), a także coraz częściej gości wiosną na naszych talerzach. Kulinarne wykorzystanie pokrzywy łączy w sobie smak, oszczędność, chęć skorzystania z lokalnych sezonowych składników oraz dodanie wartości prozdrowotnej do naszej diety.
Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy
Bezpieczeństwo stosowania pokrzywy było przedmiotem badań, w których stwierdzono m.in., że nie wpływa ona toksycznie na komórki. W licznych badaniach na osobach przyjmujących ekstrakt tej rośliny przez okres 3–24 miesięcy potwierdzono brak poważnych skutków ubocznych jej stosowania. Uważa się ją za bezpieczną, nawet do stosowania długoterminowego. Dodatkowym atutem pokrzywy jest fakt wykorzystywania w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej od wieków, co sprawia, iż jest ona surowcem dobrze znanym i przetestowanym na bardzo wielu osobach. Jednak nawet naturalne i powszechnie uważane za bezpieczne zioła mogą mieć przeciwwskazania do podawania.
Preparatów pokrzywy (suplementów) nie zaleca się stosować w przypadku kobiet w ciąży, karmiących, a także u dzieci. Okazjonalne zjadanie pokrzywy czy picie naparu w ciąży nie jest bezwzględnie zabronione, ale powinno być skonsultowane z lekarzem. Przeciwwskazaniem jest też oczywiście alergia lub nadwrażliwość na ziele pokrzywy. Jak w przypadku wszystkich ziół – należy zachować ostrożność przy regularnym przyjmowaniu pokrzywy, jeśli zażywa się stale jakieś leki. Ostrożność należy też zachować w przypadku osób chorujących na przewlekłe choroby nerek, szczególnie niewydolność nerek.
Pokrzywa w medycynie naturalnej
Wykorzystanie ziół w lecznictwie nazywa się fitoterapią. Z jednej strony mamy tu do czynienia z podejściem tradycyjnym, wykorzystującym ustne przekazy historyczne, tradycyjne recepty zielarskie na rozmaite napary, nalewki, maści, odwary itp. Drugi nurt to fitoterapia współczesna. Charakteryzuje się ona stosowaniem leków roślinnych z wystandaryzowaną, stałą dawką ekstraktu. Leki ziołowe zwykle są dostępne bez recepty i mogą stanowić pomoc doraźną lub wspomaganie konwencjonalnego leczenia. Ten sposób terapii ziołami bywa skuteczniejszy niż tradycyjny, ponieważ w niestandaryzowanych surowcach zielarskich (np. w suszu ziołowym) zawartość substancji czynnych może się różnić m.in. w zależności od warunków zbioru, przechowywania czy miejsca, gdzie rośliny uprzednio rosły. Nie znaczy to jednak, że napary ziołowe są nieskuteczne. Jak najbardziej mogą korzystnie wpływać na zdrowie, szczególnie będąc elementem profilaktyki zdrowotnej. Należy jednak mieć świadomość, że efekty ich stosowania nie zawsze będą powtarzalne.
Chociaż wiele osób stosuje zioła, często ich skuteczność jest niedoceniana. To, że preparat jest pochodzenia ziołowego, nie musi oznaczać, że jest mniej skuteczny niż lek konwencjonalny. Skuteczność preparatów i leków ziołowych często jest zbliżona lub porównywalna do leków syntetycznych. Cechują się przy tym zazwyczaj większym bezpieczeństwem stosowania, które wynika przede wszystkim z niższych dawek substancji aktywnych. Jednocześnie mogą one mieć większą biodostępność, więc nawet stosunkowo mała ilość substancji aktywnej jest w stanie wywrzeć wpływ na organizm. Zaletą ziół jest także długa historia stosowania (czasem nawet kilkanaście wieków) oraz dobrze poznane efekty uboczne czy przeciwwskazania. Do ziół, których w Polsce używa się najczęściej, należy pokrzywa zwyczajna.
W medycynie naturalnej i ludowej pokrzywę stosowano wewnętrznie (np. w postaci naparu lub soku), a także zewnętrznie (do przemywania ran, jako płukankę do włosów itp.). W wielu źródłach przeczytasz też o korzyściach odnoszonych z picia „herbatki z pokrzywy”.
Czym się różnią napar, odwar i „herbatka”?
Zielarze wykorzystują zioła na wiele różnych sposobów. W zależności od efektu, który chcą osiągnąć, polecają np. wywary, odwary lub napary.
Napar: zioła (lub inne składniki – np. suszone owoce, przyprawy korzenne) zalewa się wrzątkiem (ewentualnie w niektórych przypadkach bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodą). Po zalaniu następuje czas parzenia, który zwykle trwa kilka minut.
Odwar: zioła są gotowane 5–30 minut we wrzątku.
Wywar: surowce są wkładane do zimnej wody, a następnie doprowadzane do wrzenia i gotowane przez odpowiednią ilość czasu.
„Herbatka” – to tak naprawdę napar. Warto dodać, że „herbata” to nazwa zarezerwowana dla liści krzewu Camellia sinensis, czyli krzewu herbacianego. W zależności od technologii przetwarzania można otrzymać m.in. herbatę białą, zieloną, czarną czy czerwoną. Napary ziołowe, a także owocowe (np. z malin, z dzikiej róży) nie mają nic wspólnego z herbatą, potocznie nazywa się je jednak „herbatkami”.
W przypadku pokrzywy przeważnie sporządza się napar. Przygotowuje się go, zalewając suszone liście na 1–2 minuty (lub nawet do 10 minut, jeśli chcemy, by miał intensywniejszy smak oraz działał mocniej). Zazwyczaj na sporządzenie jednej szklanki naparu zużywa się czubatą łyżeczkę suszu. Świeże listki pokrzywy można zaparzać krócej, około 0,5–1 minutę. Temperatura wody powinna wynosić 95–100 stopni. Niektórzy sporządzają napar z pokrzywy, zalewając po prostu całą gałązkę młodej pokrzywy wrzątkiem na kilka minut.
Dawkowanie naparu z pokrzywy jest kwestią indywidualną, zależy też od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Przyjmuje się jednak, że maksymalna dzienna ilość pokrzywowego naparu to 3–4 szklanki.
W praktyce tradycyjnie „herbatka” z pokrzywy bywa w naszym kraju najczęściej stosowana na:
- bóle stawów,
- schorzenia układu moczowego (w tym zapalenie pęcherza),
- obrzęki,
- zwiększenie poziomu energii i witalność,
- dolegliwości związane z przesileniem wiosennym,
- oczyszczenie i odtrucie,
- poprawę odporności i wzmocnienie,
- wsparcie odchudzania,
- poprawę wyglądu skóry i włosów,
- bóle miesiączkowe,
- wsparcie układu trawiennego.
W Nepalu pokrzywę szeroko wykorzystuje się nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Jest tradycyjnie stosowana jako środek moczopędny i przeciwpasożytniczy. Korzenie wykorzystywane są do leczenia kaszlu, przeziębienia, a nawet żółtaczki. Sok wyciśnięty z łodyg ma zaś działać przeciwgorączkowo, a pasta z liści jest stosowana na biegunkę i infekcje przewodu pokarmowego (np. czerwonkę). Sok z pokrzywy stosuje się miejscowo na rany i skaleczenia. Pokrzywa znajduje tam także zastosowanie w poprawie zdrowia kobiet. Podaje się ją na wzmocnienie matkom po porodzie. Bywa używana jako zioło regulujące cykle miesiączkowe. Pokrzywę wykorzystuje się w celach leczniczych również w Indiach (na kaszel, przeziębienie, jak i miejscowo na rany). Z kolei we Włoszech tradycyjnie używa się jej w chorobach stawów, a także przy problemach trawiennych.
Uważa się ponadto, że pokrzywa może poprawiać komfort życia kobiet przechodzących menopauzę poprzez obniżanie intensywaności zmian hormonalnych w organizmie. Według niektórych doniesień może ona zwiększać produkcję mleka u karmiących matek.
Osoby stosujące napar z pokrzywy twierdzą, że pierwsze korzystne efekty są odczuwalne już po 2–3 tygodniach. Ważna jest tu jednak regularność. Powyższe zastosowania są znane od lat, przez wiele osób, a informacje o ich skuteczności pochodzą z ludowych przekazów ustnych, a także pisemnych. Zauważ, że na opakowaniach ziół i preparatów ziołowych często spotkasz informację, że jest to „tradycyjny produkt roślinny leczniczy przeznaczony do stosowania w określonych wskazaniach, wynikających wyłącznie z jego długiego okresu stosowania”. Jest to ni mniej, ni więcej, tylko informacja, że wiedza o skuteczności i bezpieczeństwie w określonych przypadkach wynika właśnie z wieloletniego wykorzystywania preparatu w medycynie ludowej, a nie z szeroko zakrojonych badań klinicznych. Musisz wiedzieć, że kiedyś wiedza o skuteczności i bezpieczeństwie roślin była nabywana metodą prób i błędów, a także techniką obserwacji. Dopiero później nauka weryfikowała pewne fakty, charakteryzowała dokładny skład chemiczny produktów zielarskich i wyjaśniała, dlaczego poszczególne substancje działają na organizm ludzki w ten czy inny sposób. To samo dotyczy pokrzywy. W dalszych rozdziałach przeczytasz, co na jej temat mówią aktualne badania naukowe.
Ziołolecznictwo – korzyści i zagrożenia
Zastosowanie ziół w lecznictwie jest praktykowane od wieków, a zainteresowanie nim nie słabnie nawet teraz. Przeciwnie, podczas gdy apteczne leki kosztują nierzadko bardzo dużo, a dostęp do opieki medycznej bywa utrudniony – ludzie poszukują innych, naturalnych i tańszych sposobów leczenia. Zaletą ziół jest powszechne występowanie, łatwość uprawy, zbioru i przetwarzania. Surowce zielarskie przeważnie są mało kosztowne, a ich skuteczność – nierzadko porównywalna z niektórymi lekami. Nowoczesne badania stopniowo potwierdzają właściwości ziół odkrywane wieki temu przez zielarzy i znachorów. Do takich ziół o wielkim potencjale leczniczym, a jednocześnie dużym bezpieczeństwie stosowania należy właśnie pokrzywa. Jej działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, hipoglikemiczne (i nie tylko) znajduje zastosowanie w leczeniu lub wsparciu leczenia chorób takich jak cukrzyca, zapalenie stawów, łagodny rozrost gruczołu krokowego, a nawet nowotworów czy alergii.
Chociaż jednak zioła (w tym pokrzywa) mogą nam bardzo pomóc, warto pamiętać też o potencjalnych zagrożeniach, które niesie za sobą rozpoczęcie fitoterapii (terapii ziołami):
1. Aktywność farmakologiczna ziół bywa bardzo wysoka. Obiegowa opinia „to tylko naturalne zioła, więc nie zaszkodzą, a mogą pomóc” okazuje się złudna. Zioła mogą działać jak leki, ingerować w działanie leków aptecznych, suplementów i innych zażywanych ziół. Dlatego trzeba zachować ostrożność, a jeśli długotrwale się leczymy – zawsze należy poinformować lekarza o chęci rozpoczęcia zażywania ziół.
2. Samowolne odstawianie leków przepisanych przez lekarza i zaczynanie ziołoterapii nie jest wskazane, a może być bardzo groźne w skutkach. Nie należy tego robić ani z własnej inicjatywy, ani za namową kogoś, kto obiecuje, że „leki są nieskuteczne i szkodliwe, to sama chemia, a naturalne zioła rozwiążą wszelkie problemy zdrowotne”. Wsparcie leczenia farmakologicznego za pomocą ziół jest często możliwe (a czasem nawet bardzo korzystne, bo np. dzięki pokrzywie można zmniejszyć dawki niektórych zażywanych leków). Leczenie musi jednak być przeprowadzone ostrożnie, z głową i zawsze pod kontrolą lekarza. Nie wszyscy lekarze są otwarci na stosowanie ziół, jednak można znaleźć takiego specjalistę, który chce i potrafi godzić medycynę konwencjonalną z tradycyjną.
3. Brak wiedzy o leczeniu ziołami, a także potencjalnych interakcjach czy przeciwwskazaniach może zaszkodzić. Dlatego nie poleca się działania na własną rękę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by czasem pijać napar z pokrzywy w celu ogólnego wzmocnienia lub profilaktyki zdrowotnej, ale w przypadku głębszych problemów, chorób itp. – warto zasięgnąć porady kompetentnego specjalisty, który zna się na leczeniu ziołami, potrafi komponować ziołowe receptury i ma w tym doświadczenie.
4. Chaotyczne działanie i korzystanie z informacji przekazywanych przez internetowych celebrytów i popularne media, za które nikt nie bierze odpowiedzialności, nie jest dobrym pomysłem. Zawsze należy szukać wiarygodnych źródeł informacji, zanim zacznie się jakąkolwiek kurację ziołową czy suplementację.
Leczenie ziołami lub włączenie ich do swojego menu może przynieść wiele korzyści, ale zawsze trzeba zachować ostrożność i zdrowy rozsądek, a także nie ulegać modom i dostosować kurację do swojego stanu i indywidualnych uwarunkowań. Chodzi w końcu o nasze zdrowie.
Interakcje pokrzywy z lekami, żywnością i suplementami
Intensywna kuracja pokrzywą nie powinna być stosowana łącznie z lekami o działaniu przeciwzakrzepowym (składniki antyzakrzepowe pokrzywy mogą nasilać działanie leków i zwiększać skłonność do krwawień). Z tego samego względu odradza się kurację pokrzywą przed operacjami i inwazyjnymi zabiegami chirurgicznymi oraz bezpośrednio po nich (by nie zwiększać ryzyka wystąpienia krwotoku). Pokrzywa może także wzmagać działanie leków obniżających poziom kwasu moczowego (np. zawierających allopurynol). Warto powiedzieć lekarzowi o swoim zwyczaju (lub zamiarze) picia pokrzywy i uwzględnić to w dobieraniu dawki leku.
Napar z pokrzywy zawiera związki, które mogą zmniejszać biodostępność składników mineralnych z pożywienia i suplementów (np. żelaza, wapnia, magnezu). Dotyczy to zresztą także innych ziół, np. rumianku, a także kawy i herbaty. Z tego powodu kawą, herbatą i naparami ziołowymi nie powinno się popijać posiłków, szczególnie jeśli były one dobrym źródłem składników mineralnych, a nam zależy na jak najlepszej ich przyswajalności. Przykładowo, gdy mamy anemię i chcemy dostarczać organizmowi żelaza – niepopijanie posiłków z żelazem herbatą czy ziołami jest szalenie istotne.
Najlepiej pokrzywę pić więc między posiłkami (wskazany jest odstęp co najmniej godzinny). Jeśli przyjmujesz np. suplementy wapnia czy magnezu w tabletkach, zażywaj je do posiłku i też koniecznie pamiętaj o odpowiednim odstępie między herbatą, kawą lub ziołami.
Suplementy diety zawierające pokrzywę
Pokrzywa występuje też w postaci suplementów. Występuje samodzielnie lub jako składnik preparatów złożonych np.:
- odwadniających na obrzęki,
- przeznaczonych do stosowania na włosy i paznokcie,
- wspierających odporność i witalność,
- wzmacniających i oczyszczających.
Najczęściej można spotkać w suplementach wyciąg z pokrzywy lub sproszkowane ziele. Na rynku dostępne są także soki z pokrzywy oraz czasami smoothies czy shoty zawierające w swoim składzie pokrzywę lub sok z niej. Zanim zaczniesz zażywać jakiekolwiek suplementy, uważnie przeczytaj ulotkę, a najlepiej dodatkowo skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą (szczególnie jeśli występują u ciebie choroby przewlekłe albo bierzesz leki na receptę).
Suplementacja może być w niektórych przypadkach korzystna, ale nie powinno się dążyć do zastępowania prozdrowotnej żywności garścią pigułek. Trzeba też pamiętać, że:
- Suplementy w tabletkach czy kapsułkach zawierają substancje pomocnicze (np. przeciwzbrylające i inne). Niektóre z nich mogą być źle tolerowane przez część osób. Mogą wtedy występować bóle brzucha czy inne dolegliwości trawienne albo objawy nadwrażliwości.
- Produkty spożywcze, a także zioła zawierają ogromną liczbę zróżnicowanych związków oraz ich pochodnych (spośród których wiele występuje dodatkowo w różnych formach i połączeniach). Nie sposób tego sztucznie odtworzyć i zamknąć w jednej czy nawet kilku kapsułkach. Szczególnie że aktualny stan wiedzy nie pozwala czasem nawet na pełne scharakteryzowanie składu chemicznego i przemian chemicznych zachodzących w niektórych roślinach. Nie wiemy też w pełni, jak zachowują się te substancje po dostarczeniu do naszego organizmu (zazwyczaj ulegają bowiem kolejnym skomplikowanym przemianom np. w jelitach czy wątrobie).
- Trudno jest dokładnie skopiować odpowiednią konfigurację i proporcję składników, które współwystępują i współdziałają ze sobą. Często suplement zawiera tylko jedną, wyizolowaną substancję czynną. Współdziałanie składników odżywczych jest ważne. Czasem zdarza się, że pojedyncze składniki wyizolowane z jakiegoś produktu nie działają tak skutecznie, jak cały produkt spożywczy.
- W suplementach diety możemy mieć do czynienia z nieco inną przyswajalnością składników (mogą być z różnych względów słabiej przyswajalne niż z pożywienia). Z drugiej strony suplementy zawierają czasem dawki zbyt wysokie, które przy regularnym zażywaniu mogą powodować nieoczekiwane skutki uboczne.
W przypadku każdej suplementacji należy zachować ostrożność i wsłuchiwać się w reakcję organizmu (by np. zauważyć symptomy nadwrażliwości lub alergii). Suplementacja w większości przypadków powinna być stosowana okresowo, a nie na stałe. Bezwzględnie trzeba też uważać na ewentualne interakcje suplementów z przyjmowanymi na stałe lub okresowo lekami.
Pokrzywa jako nawóz
Co ciekawe, pokrzywa może działać wzmacniająco nie tylko na organizm ludzki, lecz także na rośliny. Ze względu na zasobność w azot i zawartość składników mineralnych takich jak potas, krzem, magnez, żelazo, wapń czy cynk może ona być świetnym nawozem. Napar pokrzywowy jest przez wielu ogrodowych zapaleńców wykorzystywany do podlewania roślin. Taka praktyka poprawia kondycję rośliny, stymuluje ją do puszczania nowych pędów, a nawet może wspomagać pozbywanie się niektórych szkodników.
Rozcieńczonym naparem z pokrzywy lub pokrzywową gnojówką można podlewać niemal wszystkie rośliny ogrodowe, ozdobne i doniczkowe z wyjątkiem m.in. rododendronów, azalii, wrzosów, wrzośców, czosnku i cebuli, a także warzyw strączkowych. W przypadku roślin lubiących kwaśną lub lekko kwaśną glebę (np. iglaki, skrzydłokwiaty, bluszcze, gardenia, kamelia, anturium, paprocie i inne) nawożenie pokrzywą nie powinno być za częste, ponieważ zmienia ono odczyn gleby na zasadowy, a wymienione rośliny wolą odczyn kwaśny podłoża, w którym rosną.
Gnojówka z pokrzyw to baza do stworzenia świetnego nawozu, oprysku, a także środek przeciwko licznym szkodnikom (takim jak mszyce, niektóre choroby grzybowe roślin, przędziorki czy miseczniki). Jest bardzo skuteczna, łatwa w przygotowaniu i tania, ale jej wadą jest brzydki zapach, dlatego żeby ją zrobić – trzeba mieć ogród, w którym można
ją ustawić w ustronnym miejscu. Nie poleca się robić tego np. przy oknach, na tarasie domu lub na balkonie.
Gnojówkę z pokrzyw sporządza się z kilograma pokrzyw (najlepiej młodych pędów) na 10 litrów wody. Rozdrobnione liście zalewa się wodą i odstawia pod przewiewnym przykryciem (np. tkaniną lub gazą) w zacienione miejsce w plastikowej beczce lub wiadrze na minimum 2 tygodnie, podczas których co jakiś czas należy ją zamieszać. Gnojówkę przed zastosowaniem należy przefiltrować i rozcieńczyć w stosunku 1:20 (czyli ½ litra gnojówki na 10 l wody). Tak powstałego roztworu można użyć do podlewania lub oprysków na szkodniki.
W warunkach domowych, gdy nie mamy możliwości nastawienia gnojówki, można posiłkować się zwykłym, mocnym naparem z suszu pokrzywowego (wspomnianym już wyżej). Oczywiście przed podlaniem rośliny należy poczekać, aż przestygnie on do temperatury pokojowej. Napar podobnie jak gnojówkę rozcieńczamy wodą w stosunku 1:20 (czyli np. 100 ml na 4 l wody).KULINARNE WYKORZYSTANIE POKRZYWY
Pokrzywa, czy to świeża, czy suszona, jest nie tylko surowcem do przyrządzania naparu, wielokrotnie wspominanego wcześniej na kartach tej książki.
Młode, świeże listki pokrzywy można w kuchni wykorzystać na różne sposoby, np. jako:
- element koktajli/smoothies warzywnych lub owocowych,
- dodatek do lemoniady owocowo-ziołowej,
- składnik soku z wyciskarki wolnoobrotowej/sokowirówki,
- dodatek do sałatek lub surówek,
- bazę do sosu pesto,
- jeden ze składników omletu bądź jajecznicy,
- przyprawę do sosów i farszów, a także do gulaszy warzywnych,
- dodatek do wypieków wytrawnych (takich jak np. tarta, quiche, pizza, muffiny warzywne),
- dodatek do chłodnika,
- składnik domowych lodów i sorbetów,
- dodatek ziołowy do zup (np. jako baza zupy).
Pomimo że pokrzywa jest jadalna zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, do większości zastosowań liście pokrzywy najpierw się sparza (proces ten opisywałam w rozdziale Zbieranie i przechowywanie pokrzywy, s. 13). Wyjątkiem jest np. pokrzywa przeznaczona do wyciskania soku lub przygotowania koktajlu. Żeby unieczynnić substancje, które wywołują efekt parzący pokrzywy, należy ją bowiem rozdrobnić (zmiksować, wycisnąć) lub właśnie ugotować albo podsmażyć.
Ciekawostka
Gotowanie czy suszenie nie zmniejsza znacząco wartości przeciwutleniającej pokrzywy. Gotowanie może wprawdzie obniżyć zawartość witaminy C, ale za to powoduje nieznaczny wzrost zawartości niektórych związków fenolowych.
Mieszkańcy górzystych regionów Indii i Nepalu zbierają górne pędy pokrzywy (np. za pomocą bambusowych szczypiec) i gotują je w zupie lub jako jarzynkę. Jest ona także używana do gotowania czegoś w rodzaju naszej owsianki, tylko w wersji wytrawnej. Gotuje się ją wówczas z mąką kukurydzianą, jaglaną lub pszenną i z dodatkiem soli oraz przypraw (np. chili). Co ciekawe, w czasach głodu na terenach dużego występowania pokrzywy była ona jedną z roślin, które wykorzystywano jako bazę do gotowania bulionu.
Pokrzywa dobrze komponuje się z wieloma produktami spożywczymi. Lubi się np. z:
- czosnkiem,
- miodem,
- dobrą oliwą,
- sokiem z cytryny,
- pomarańczą,
- miętą,
- imbirem,
- jajkami,
- masłem,
- jabłkami.
Aromatyczne nasiona pokrzywy mogą także służyć do przyprawiania mięs i dań wegetariańskich. Co ciekawe, można wytwarzać też piwo pokrzywowe. A napary pokrzywowe, ogólnie rzecz biorąc, świetnie łączą się z rozmaitymi owocami, miodem i przyprawami, więc można na ich bazie przygotowywać smaczne napoje na ciepło i na zimno. Bazą do napojów może być też pokrzywowy sok.Słodki koktajl pokrzywowo-szpinakowy
4 porcje
Składniki
- 3 szklanki wody
- 4 garście młodego szpinaku
- 4 garście młodych listków pokrzywy
- ½ obranego dojrzałego ananasa
- duże dojrzałe kiwi
- czubata łyżka nasion babki płesznik lub lnu
Wykonanie
1. Owoce umyj i obierz.
2. Pokrzywę i szpinak dokładnie opłucz.
3. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera.
4. Zblenduj na gładki koktajl. Możesz dodać tyle wody, ile chcesz, by uzyskać ulubioną gęstość napoju.
Jeśli chcesz, możesz do koktajlu dodać także listki melisy lub mięty.Wybrana bibliografia
Bhusal K.K. i wsp., Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review, „Heliyon” 2022, Volume 8, Issue 6, s. e09717.
Bogdański P. i wsp., Żywienie w chorobach układu krążenia w Dietetyka kliniczna, pod red. M. Grzymisławskiego, PZWL, 2019.
Boguszewska-Czubara A., Pasternak K., Silicon in medicine and therapy, „Journal of Elementology” 2011, nr 3, s. 489–497.
Devkota H.P. i wsp., Stinging Nettle (Urtica dioica L.): Nutritional Composition, Bioactive Compounds, and Food Functional Properties, „Molecules” 2022, 27(16), s. 5219.
Dzieniszewski J. i wsp., Uważaj co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, pod red.: Jarosz M., Dzieniszewski J., Wydawnictwo lekarskie PZWL, 2010.
El Haouari M., Rosado J.A., Phytochemical, Anti-diabetic and Cardiovascular Properties of Urtica dioica L. (Urticaceae): A Review, „Mini Reviews In Medicinal Chemistry” 2019, 19(1), s. 63–71.
Engelhardt L. i wsp., Edible Wild Vegetables Urtica dioica L. and Aegopodium podagraria L. Antioxidants Affected by Processing, „Plants” 2022, 11(20), s. 2710.
Grajek W. (red.), Przeciwutleniacze w żywności, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007.
Gülçin I. i wsp., Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.), „Journal of Ethnopharmacology” 2004, Feb, 90(2–3), s. 205–215.
Jabłońska M.K., Podprogowy przewlekły stan zapalny – przyczyna czy skutek występowania chorób i starzenia się organizmu?, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, 5, 1, s. 73–79.
Jakubczyk K. i wsp., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, 61, 2, s. 191–198.
Kasouni A.I. I wsp., The Unexplored Wound Healing Activity of Urtica dioica L. Extract: An In Vitro and In Vivo Study, „Molecules” 2021, Oct 15, 26(20), s. 6248.
Kasprowicz B., Pokrzywa – właściwości lecznicze i kulinarne wykorzystanie, „Food Forum. Fitoterapia” 2020, Nr 2.
Krawęcka A. i wsp., Stinging Nettle (Urtica dioica L.) as a Functional Component in Durum Wheat Pasta Production: Impact on Chemical Composition, In Vitro Glycemic Index, and Quality Properties, „Molecules” 2021, Nov 16, 26(22), s. 6909.
Lange E., Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy Dietoterapia, PZWL, 2014.
Lewandowska A., Dieta antyrakowa. RM, 2021.
Lewandowska A., Dieta dla urody. RM, 2019.
Lewandowska A., Polskie superfoods na cztery pory roku. RM, 2021.
Malczyk E., Maciejewicz M., Znaczenie fitoterapii przy wspomaganiu leczenia otyłości, „Hygeia Public Health” 2017, 52(3), s. 209–216.
Matulewicz N, Karczewska-Kupczewska M., Insulin resistance and chronic inflammation, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2016, Dec 20, 70(0), s. 1245–1258.
Napiórkowska L., Franek E., Insulinooporność a stan przedcukrzycowy, „Postępy Nauk Medycznych” 2017, nr 2, s. 84–88.
Ngo H.T.T. i wsp., Inhibitory Effects of Urtica thunbergiana Ethanol Extract on Atopic Dermatitis-Induced NC/Nga Mice, „Antioxidants (Basel)” 2020, Feb 26, 9(3), s. 197.
Pieszak M., Mikołajczak P.Ł., Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), „Postępy Fitoterapii” 2010, 4, s. 199–204.
Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo--Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego – Stanowisko grupy ekspertów, „Choroby Serca i Naczyń” 2018, tom 15, nr 4, s. 199–210.
Repajić M. i wsp., Bioactive Compounds in Wild Nettle (Urtica dioica L.) Leaves and Stalks: Polyphenols and Pigments upon Seasonal and Habitat Variations, „Foods”, 2021, Jan 18, 10(1), s. 190.
Rondanelli M. i wsp., Silicon: A neglected micronutrient essential for bone health, „Experimental Biology and Medicine” 2021, Jul, 246(13), s. 1500–1511.
Sabzian-Molaei F. i wsp., Urtica dioica Agglutinin: A plant protein candidate for inhibition of SARS-COV-2 receptor-binding domain for control of Covid19 Infection, „Public Library of Science one” 2022, Jul 28, 17(7), s. e0268156.
Samakar B. i wsp., A review of the effects of Urtica dioica (nettle) in metabolic syndrome, „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” 2022, May, 25(5), s. 543–553.
Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2004, 11, 4 Spec.
Śliż D. i wsp., Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych, „Postępy Nauk Medycznych” 2016, 5, s. 344–349.
Upreti S. i wsp., Identification of novel inhibitors of angiotensin-converting enzyme 2 (ACE-2) receptor from Urtica dioica to combat coronavirus disease 2019 (COVID-19), „Molecular Diversity” 2021, Aug, 25(3), s. 1795–1809.
Włodarek D. i wsp., Dietoterapia. PZWL, 2014.
Zespół metaboliczny — nowa definicja i postępowanie w praktyce: Stanowisko PTNT, PTLO, PTL, PTH, PTMR, PTMSŻ, sekcji Prewencji i Epidemiologii PTK, „Klubu 30” PTK oraz sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP, „Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce” 2022, tom 8, nr 2, s. 1–26.
Ziaei R. i wsp., The effect of nettle (Urtica dioica) supplementation on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis, „Phytotherapy Research” 2020, Feb, 34(2), s. 282–294.