Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Potrawy tradycyjne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook

Wydawnictwo:
Format:
PDF
Data wydania:
1 stycznia 2011
5,00
500 pkt
punktów Virtualo

Potrawy tradycyjne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook

Z jakimi daniami obcokrajowcy kojarzą tradycyjną kuchnię polską? Najczęściej wymieniają bigos, barszcz czerwony, gołąbki, pierogi i kopytka. My, Polacy, często zapominamy o tych daniach, inspirujemy się obcymi kuchniami, potrawami, które są aktualnie popularne czy modne. Jednak czasem warto wrócić do tych dawnych dań, można je przecież również trochę unowocześnić, dopasować do dzisiejszych czasów, „odtłuścić”. Proponujemy państwu przepisy na różne dania należące do tradycyjnej kuchni polskiej: mięsa, podroby, ryby, potrawy mączne i warzywne oraz ciasta. Z pewnością przyczynią się one do urozmaicenia i wzbogacenia państwa posiłków. Wykonanie wspaniałego polskiego obiadu czy kolacji naprawdę nie musi być trudne czy pracochłonne. Przykładowe przepisy: żur na zakwasie, flaki, galaretka z nóżek, kopytka z kapustą, karp smażony z pieczarkami, pierogi. W serii również: Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Spis treści

Wstęp 1

Rosół wegetariański 2

Czernina 2

Zupa jarzynowa 2

Barszcz czerwony 4

Zupa ogórkowa 4

Zupa pieczarkowa 4

Żur na zakwasie 6

Krupnik 6

Zupa ziemniaczana 6

Kurczak z warzywami 8

Pierś z indyka w cebuli 8

Gęś pieczona z ziołami 8

Kotlety schabowe 10

Kotlety mielone 10

Zrazy wołowe 10

Biała kiełbasa 12

Flaki 12

Golonka 12

Bigos 14

Gulasz 14

Galaretka z nóżek 14

Gołąbki 16

Wątróbki z drobiu 16

Ozór gotowany 16

Sałatka śledziowa 18

Karp smażony z pieczarkami 18

Morszczuk w galarecie 18

Jajecznica z grzybami 20

Kurki smażone 20

Placki ziemniaczane 20

Kopytka z kapustą 22

Pierogi 22

Kluski ziemniaczane 22

Sałatka warzywna 24

Surówka z kapusty 24

Zapiekany szpinak z ziemniakami 24

Krokiety z pieczarkami 26

Omlet z konfiturami 26

Kasza gryczana z twarogiem 26

Wielkanocna baba marmurkowa 28

Wigilijny makowiec 28

Mazurek 30

Sernik 30

Pierniki 30

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7774-564-9
Rozmiar pliku: 8,6 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij