Potrawy wegetariańskie. Kuchnia polska. Poradnik - ebook
Potrawy wegetariańskie. Kuchnia polska. Poradnik - ebook
Wegetarianizm jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania. Polega na eliminacji produktów mięsnych, dopuszcza jednak (w większości przypadków) potrawy rybne, nabiał oraz miód. Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców, zawierających największą ilość witamin i składników mineralnych. Bardzo ważne są rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja, groch, bób), które zawierają błonnik pokarmowy. Istotnym elementem diety są także zboża, nasiona i kiełki oraz oliwy i oleje roślinne – niezastąpione źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. W naszej książce przedstawimy państwu sprawdzone przepisy na różne potrawy kuchni wegetariańskiej, zawierające wszystkie istotne dla tej diety składniki. Z naszą pomocą przygotują państwo bardzo zdrowe i smaczne obiady, kolacje, przekąski oraz desery. Przykładowe potrawy: pikantna sałatka z melona, tarta brokułowa, brukselka zapiekana z ryżem, zupa cytrynowa, ciasto migdałowe, gulasz z tofu, pakora. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Surówki i sałatki, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Spis treści
Wstęp 1
Kanapki 2
Serowe bułeczki 2
Kolorowe serowe kulki 2
Zupa z cykorii 4
Zupa ze szpinakiem i kukurydzą 4
Zupa cytrynowa 4
Ryba duszona 6
Zapiekane śledzie 6
Mintaj w ostrym sosie 6
Makaron z grzybami 8
Makaron z ziołami 8
Makaron ze szpinakiem 8
Nadziewane papryki 10
Brukselka zapiekana z ryżem 10
Bliny ryżowe 10
Zielona soczewica 12
Pierogi z soczewicą 12
Sałatka z soczewicy 12
Kotlety sojowe 14
Pasztet sojowy 14
Soja z marchwią i porem 14
Kasza z grzybami 16
Gołąbki z kaszą 16
Kuskus z serem kozim 16
Kofta 18
Kotlety z tofu 18
Gulasz z tofu 18
Cukinia w sosie pomidorowym 20
Zapiekana cukinia 20
Omlet z cukinią 20
Roladki z bakłażana 22
Zapiekanka z parmezanem 22
Bakłażan zapiekany z cukinią 22
Pakora 24
Tarta brokułowa 24
Zapiekanka ziemniaczana 24
Sałatka z fetą 26
Sałatka zdrowia 26
Sałatka z wędzonym łososiem 26
Sałatka owocowa 28
Pikantna sałatka z melona 28
Sałatka grejpfrutowa 28
Ciasto marchewkowe 30
Ciasto migdałowe 30
Ciasto z jabłkami 30
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7774-575-5 |
Rozmiar pliku: | 7,7 MB |