Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Potrawy wegetariańskie. Kuchnia polska. Poradnik - ebook

Wydawnictwo:
Format:
PDF
Data wydania:
1 stycznia 2011
5,00
500 pkt
punktów Virtualo

Potrawy wegetariańskie. Kuchnia polska. Poradnik - ebook

Wegetarianizm jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania. Polega na eliminacji produktów mięsnych, dopuszcza jednak (w większości przypadków) potrawy rybne, nabiał oraz miód. Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców, zawierających największą ilość witamin i składników mineralnych. Bardzo ważne są rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja, groch, bób), które zawierają błonnik pokarmowy. Istotnym elementem diety są także zboża, nasiona i kiełki oraz oliwy i oleje roślinne – niezastąpione źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. W naszej książce przedstawimy państwu sprawdzone przepisy na różne potrawy kuchni wegetariańskiej, zawierające wszystkie istotne dla tej diety składniki. Z naszą pomocą przygotują państwo bardzo zdrowe i smaczne obiady, kolacje, przekąski oraz desery. Przykładowe potrawy: pikantna sałatka z melona, tarta brokułowa, brukselka zapiekana z ryżem, zupa cytrynowa, ciasto migdałowe, gulasz z tofu, pakora. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Surówki i sałatki, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Spis treści

Wstęp 1

Kanapki 2

Serowe bułeczki 2

Kolorowe serowe kulki 2

Zupa z cykorii 4

Zupa ze szpinakiem i kukurydzą 4

Zupa cytrynowa 4

Ryba duszona 6

Zapiekane śledzie 6

Mintaj w ostrym sosie 6

Makaron z grzybami 8

Makaron z ziołami 8

Makaron ze szpinakiem 8

Nadziewane papryki 10

Brukselka zapiekana z ryżem 10

Bliny ryżowe 10

Zielona soczewica 12

Pierogi z soczewicą 12

Sałatka z soczewicy 12

Kotlety sojowe 14

Pasztet sojowy 14

Soja z marchwią i porem 14

Kasza z grzybami 16

Gołąbki z kaszą 16

Kuskus z serem kozim 16

Kofta 18

Kotlety z tofu 18

Gulasz z tofu 18

Cukinia w sosie pomidorowym 20

Zapiekana cukinia 20

Omlet z cukinią 20

Roladki z bakłażana 22

Zapiekanka z parmezanem 22

Bakłażan zapiekany z cukinią 22

Pakora 24

Tarta brokułowa 24

Zapiekanka ziemniaczana 24

Sałatka z fetą 26

Sałatka zdrowia 26

Sałatka z wędzonym łososiem 26

Sałatka owocowa 28

Pikantna sałatka z melona 28

Sałatka grejpfrutowa 28

Ciasto marchewkowe 30

Ciasto migdałowe 30

Ciasto z jabłkami 30

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7774-575-5
Rozmiar pliku: 7,7 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij