- W empik go
Potrawy z pasją… - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
1 października 2020
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Format
MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników
e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i
tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji
znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji
multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka
i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej
Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego
tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na
karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją
multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Potrawy z pasją… - ebook
Książka zawiera mnóstwo przepisów, z których przygotujesz wykwintny obiad czy kolację zwieńczoną deserem. Autorka zabiera nas w magiczny świat smaków i aromatów przyprawionych ziołami i… odrobiną miłości
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8104-899-6 |
Rozmiar pliku: | 12 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Koktajl krewetkowy
Składniki na 2 porcje:
— 2 szkl mrożonych krewetek koktajlowych
— pół sałaty lodowej
— 1 szkl liści świeżego szpinaku
— kiełki cebuli
— 200 ml mleczka kokosowego lub gęstej śmietany
— pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
— 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
lub pieprz cayenne i cukier bądź miód.
— do przyprawienia ocet winny, sos sojowy, sól
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy krewetki. Gotujemy około 5- 10 minut.
Sałatę rwiemy na małe kawałki, szpinak kroimy. Na środku talerza układamy sałatę, wokół kiełki i pokrojony szpinak.
Przygotowujemy dressing — mieszamy sosy chilli z mleczkiem kokosowym bądź śmietaną. Ewentualnie dodajemy do śmietany pieprz cayenne, sól i cukier / miód.
Ugotowane krewetki odcedzamy. Na środku talerza układamy sałatę lodową, wokół niej szpinak i kiełki. Na sałatę wylewamy sos, na nim układamy krewetki.
Quiche ze szpinakiem
Trochę inne, podzielone na porcje quiche z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą podawane z czerwonym barszczem. Szybko, smacznie, oryginalnie.
Składniki na 4 porcje:
— 1 płat ciasta francuskiego XXL
— 1/2 małego fileta z kurczaka
— kilka liści szpinaku
— 1 szalotka lub mała cebulka
— kawałek czerwonej papryki
— 2 ząbki czosnku
— 4 plastry mozzarelli
— sól ziołowa
— pieprz
Wykonanie:
Ciasto rozkładamy i szklanką wycinamy krążki. W sumie musi być tych krążków 16.
8 krążków zlepiamy ze sobą po dwa, z pozostałych kieliszkiem wykrawamy środki i po dwa układamy na całych krążkach. Tak przygotowane ciasto podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto musi być leciutko zrumienione. Podczas pieczenia należy uważać, żeby krążki ciasta nam się nie „rozjechały”.
Filet kroimy w kostkę, cebulkę i paprykę siekamy, wszystko solimy i pieprzymy.
W podpieczone podstawki wkładamy po liściu szpinaku, kawałku kurczaka, cebulkę i paprykę. Przykrywamy plasterkami mozzarelli.
Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180 stopni, quiche przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 30 — 40 minut.
Podajemy z czerwonym barszczykiem, opcjonalnie z bulionem.
Jeśli nie mamy czasu na wycinanie krążków, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to kładziemy ciasto francuskie, podpiekamy, wykładamy składniki nadzienia (należy wówczas przygotować większą ilość farszu) i zapiekamy. Po upieczeniu kroimy na porcje.
Wątróbka marynowana w occie balsamicznym
Składniki na 2 porcje:
— sałata lodowa
— ogórek świeży (opcjonalnie twarożek z ziołami)
— jogurt naturalny
— 2 ząbki czosnku
— kilka sztuk wątróbek drobiowych
— ocet balsamiczny
— ocet 10%
— 1 cebula
— pół papryki
— sól, pieprz, cukier
— olej do smażenia
— do dekoracji pomidorki koktajlowe, roszponka, oliwki, kapary
Wykonanie:
Wątróbkę zalewamy octem balsamicznym tak, żeby była cała zanurzona. Marynujemy min. pół godziny.
Sałatę lodową kroimy, układamy na talerzu. Ogórka trzemy na wiórki, łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, jogurtem, przyprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Zamiast ogórka możemy dodać twarożek.
Paprykę i cebulę kroimy w paski, podsmażamy, dodajemy wątróbkę. Mieszając smażymy 5—10 min w zależności od upodobania. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Na sałatę wykładamy sos jogurtowy z ogórkiem (twarożkiem) na wierzch usmażoną wątróbkę z papryką i cebulką. Dekorujemy roszponką, kaparami, pomidorkami i oliwkami. Sałatę można osolić i podlać octem winnym.
Sałatka z łososiem
Sałatka z zielonym, czerwonym i łososiem, skropiona delikatnym sosikiem cytrynowo — miodowym.
Składniki na dwie porcje:
— 2 cykorie
— 1 szkl liści świeżego szpinaku
— 1/4 małej sałaty lodowej
— 1/2 czerwonej papryki
— pół pęczka szczypiorku
— 100 g wędzonego łososia sałatkowego
— kilka gałązek świeżego tymianku (może być również suszony)
Do sosiku:
— sok z połowy cytryny
— 1 łyżka miodu
— 4 łyżki oleju
— sól
Wykonanie:
Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cykorię kroimy w paski 1 cm (bez zgrubiałej części), sałatę rwiemy na drobne kawałki, pozostałe warzywa kroimy. Łososia siekamy i dodajemy do sałatki. Jeśli nie mamy świeżego tymianku, rozkruszamy szczyptę suszonego i posypujemy sałatkę.
Olej, sok z cytryny, miód i sól łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.
Sałatka z sokiem pomarańczowym
Składniki
— seler naciowy
— brukselka lub brokuł
— ogórek kiszony
— miks sałat lub sałata lodowa
— liście szpinaku
— natka pietruszki
— szczypiorek
— kukurydza
— oliwki
— zielona soczewica
— feta
— ulubione zioła, np bazylia, cząber, oregano, lubczyk lub gotowa mieszanka ziół do sałatek
— migdały, orzechy, słonecznik
— sok z cytryny lub ocet winny
— oliwa
— sok z połowy pomarańczy
Wykonanie:
Soczewicę i brukselkę ugotować.
Warzywa pokroić, dodać kukurydzę, soczewicę, brukselkę, oliwę, ocet, zioła i sok pomarańczowy. Wymieszać, wyłożyć na talerz.
Fetę pokroić, ułożyć na sałatce.
Na patelni uprażyć nasiona, posypać sałatkę.
Szybka sałatka z szynką konserwową
Kiedy niespodziewani goście pukają do drzwi i nie wiemy co podać na stół, nie wpadajmy w panikę. Wystarczy kawałek szynki konserwowej, mielonki itp., ogórek konserwowy, chrzan, majonez i gotowe!
Składniki:
— 30 dag szynki konserwowej
— 6 ogórków konserwowych
— 1 łyżka tartego chrzany
— 2—3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Szynkę i ogórki kroimy w grubą kostkę, dodajemy chrzan i majonez i… gotowe.
Sałatka z piersią z kurczaka
Lekkie, pożywne danie, które może być zarówno przystawką jak i sałatką.
Składniki na 2 porcje:
— 1 pojedynczy filet z kurczaka
— kilka liści sałaty
— kilkanaście liści świeżego szpinaku
— 1 pomidor
— 1 mała cebula
— 1 bardzo mała cukinia lub kilkanaście plasterków dużej
— dowolne kiełki
— sól, curry, zioła do sałatek lub dowolne ulubione zioła
— 6 łyżek octu z białego wina
— 6 łyżek oliwy
— 1 łyżka cukru lub płynnego miodu
— 1 duży ząbek czosnku
— opcjonalnie prażony słonecznik, orzechy, sezam lub pestki dyni
— olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy solą i curry, odstawiamy.
Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy lub kroimy w bardzo cienkie piórka.
Cukinię kroimy w plasterki i solimy.
Przygotowujemy sos do sałaty:
Łączymy olej, ocet, cukier/miód, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sałatę ze szpinakiem wykładamy na talerze, następnie układamy kostki pomidora i cebulę. Na patelni grillowej lub zwykłej podduszamy cukinię i smażymy kurczaka, słonecznik prażymy.
Sałatę polewamy sosem, na wierzch układamy cukinię, kawałki kurczaka, kiełki i posypujemy słonecznikiem.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Owoce morza na sałacie lodowej
Owoce morza podane na sałacie i dwa rodzaje dipów. Odrobina egzotyki na talerzu.
Składniki na 2 porcje:
— 500 g mrożonych owoców morza
— sałata lodowa lub rzymska
— 4 plastry fety
— olej lub oliwa z oliwek
— 4 plastry cytryny
Sos I:
— 200 ml kwaśnej śmietany 12%
— 2 — 3 ząbki czosnku
— sól
Sos II:
— 200 ml kwaśnej śmietany 12%
— 2 łyżki słodko — pikantnego sosu chilli lub duża szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru
— sól
— 1 łyżeczka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Przygotowujemy pierwszy sos — przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i mieszamy.
Pora na sos drugi — śmietanę mieszamy z sosem i koncentratem pomidorowym bądź ketchupem, solimy, mieszamy. Lub też śmietanę mieszamy z pieprzem cayenne, papryką i miodem, solimy, dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Kroimy lub rwiemy sałatę, fetę kroimy w kostkę, układamy na talerzu, skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek. Obok układamy też plasterki cytryny.
Ośmiorniczki i całe morskie towarzystwo wrzucamy do miski, solimy i zalewamy wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzamy na sicie, układamy na sałacie i podajemy z sosami.
Sajgonki
Ostatnimi laty sajgonki stały się jednym z wielu dań wielkanocnych serwowanych w moim domu. Taka nasza nowa tradycja. Dziwna? Nie szkodzi.
Składniki na 10 sztuk:
— 20 dag mielonego mięsa z kurczaka (opcjonalnie)
— 10 dag kapusty pekińskiej
— 2 łyżki sparzonych krojonych grzybków mun
— 1/2 puszki pędów bambusa
— 1 mała marchewka
— 10 cm pora
— pół czerwonej papryki
— 1/4 paczki makaronu ryżowego
— sos sojowy
— sos chilli pikantny
— sos chilli słodki
— 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
— 10 szt papieru ryżowego
— olej
Wykonanie:
Siekamy kapustę, pora i paprykę, obraną marchewkę kroimy w cienkie słupki. Makaron ryżowy parzymy i odcedzamy na sicie, pędy bambusa odsączamy. Wszystko podsmażamy przyprawiając sosami.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pięcioma łyżkami wody.
Tafle papieru ryżowego pojedynczo moczymy obustronnie wodą, czekamy chwilę aż zmiękną, łyżką nakładamy farsz i całość zawijamy jak gołąbki. Żeby sajgonki się nie rozwijały, smarujemy papier ryżowy wodą z mąką ziemniaczaną od wewnętrznej strony, w miejscu złączenia.
Sajgonki odstawiamy na kilkanaście minut na natłuszczonym talerzu.
W rondelku rozgrzewamy tyle oleju, żeby podczas smażenia sajgonki były całe zanurzone.
Obsmażamy z obu stron, wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z sosami chilli.
Marynowane mlecze ze śledzia
Marynowane mlecze ze śledzia podane z cebulką. Doskonała przystawka lub zimna przekąska pod wódeczkę zamiast tradycyjnego śledzika :-).
Zalewą marynować możemy również ikrę lub śledzie w całości czy też matiasy.
Na co zwrócić uwagę:
Jeśli kupujemy śledzie w całości, wyciągamy delikatnie mlecze lub ikrę uważając, żeby nie uszkodzić błonki, która jest niezwykle delikatna. Jeśli natomiast kupujemy gotowy mlecz czy ikrę, zwróćmy uwagę na kolor — powinien być jasny, białawy, nie żółty. Wówczas mamy pewność, że mlecz / ikra są świeże.
Składniki:
— kilka mleczy ze śledzia
— 100 ml octu 6%
— 300 ml wody
— 1 kopiasta łyżka cukru
— kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy
— 2 łyżki oleju
— 1 cebula
Wykonanie:
Mlecz zalewamy wodą i moczymy 2 — 3 godziny, zmieniając wodę.
Wodę do zalewy, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz cukier zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wymoczone mlecze zalewamy marynatą i olejem i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 48 godzin.
Mlecze wykładamy na talerzyk lub półmisek i posypujemy posiekaną cebulą.
Zielony śledź w panierce
Zielony śledź w chrupiącej panierce na zielonej sałacie, szpinaku i ze świeżym koperkiem.
Składniki na 2 porcje:
— 2 filety zielonego śledzia
— 1/2 l maślanki naturalnej
— 1 jajko
— bułka tarta
— pieprz cytrynowy
— dowolna sałata
— liście świeżego szpinaku
— roszponka
— pomidory suszone
— por (biała część)
— kilka gałązek koperku
— olej do smażenia
Winegret:
— 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
— 2- 3 łyżki oleju 3 ziarna, oliwy z oliwek lub oleju lnianego
— 2 łyżki wody
— 1 łyżeczka musztardy
— 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
— 1 łyżeczka płynnego miodu
— szczypta soli
— dowolne zioła
Wykonanie:
Solone filety ze śledzia płuczemy i zalewamy maślanką wymieszaną z pieprzem cytrynowym, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie filety płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy wzdłuż w odstępach mniej więcej dwumilimetrowych, przecinając ości. Podczas smażenia ości nam się stropią i nie będziemy ich wyciągać z zębów :-).
Filety obtaczamy w jajku i w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym.
W czasie kiedy ryba się smaży, układamy na talerzu sałatę, szpinak, roszponkę i wiórki pora. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę.Na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów.
Usmażonego i odsączonego śledzia kroimy w paski, układamy na sałacie i dekorujemy gałązkami koperku.
Croque madame — tost
Jako przekąska lub porcja na śniadanie, kiedy nie mamy pomysłu na wykorzystanie wczorajszych bułek.
Składniki na 2 porcje:
— 2 małe lub 1 duża czerstwa bułka
— 1—2 jajka
— ser żółty (tyle plasterków ile bułek)
— 1 duży pomidor
— mały pęczek szczypiorku
— bazylia suszona
— sól
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy w miseczce. Moczymy bułki tak długo aż wchłoną całość jajek. Na połówkach bułek układamy plaster sera i pomidora, posypujemy solą i bazylią.
Bułki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia sera lub smażymy z obu stron na patelni pod przykryciem.
Gotowe grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Tortilla
Taka sobie zwykła przekąska warzywno — kurczakowa, a nie można się jej oprzeć.
Składniki na 4 duże sztuki:
— 2 szkl mąki pszennej
— 160 ml gorącej wody
— 2 łyżki oleju
— szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce bardzo dokładnie, następnie wyrabiamy ciasto około 5 minut.
Odstawiamy na 15 — 20 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części. tworzymy z niego kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki ciut większe niż średnica patelni, na której będziemy je smażyć.
Placki smażymy bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni.Najpierw z jednej strony minutę, następnie obracamy i smażymy z drugiej strony pół minuty.
Nadzienie:
— 1 filet z kurczaka
— 1 jajko
— 4 łyżki bułki tartej
— 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
— szczypta mielonej papryki ostrej
— sól
— olej
W jednej miseczce roztrzebujemy jajko, w drugiej łączymy ze sobą bułkę tartą, papryki i sól. Filet kroimy na małe kawałki, moczymy w jajku, panierujemy w bułce i odstawiamy.
Zabieramy się za przygotowanie sosu:
— 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany
— 1 duża łyżka majonezu
— 3 duże ząbki czosnku
— sól
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem i śmietaną, doprawiamy solą.
Kroimy warzywa. Głównym składnikiem jest kapusta lodowa, ogórek, pomidor i szatkowana cebula. Jednak zawsze przy przygotowywaniu tortilli robię przegląd lodówki i pakuję wszystko, co mam. W tym przypadku dodałam jeszcze czerwoną paprykę, szczypiorek, cukinię i liście świeżego szpinaku.
To wszystko umieszczamy na placku, zawijamy jeden brzeg do połowy, następnie część, która będzie spodem tortilli zakładamy do góry i zawijamy drugi brzeg. Ugniatamy tortillę w dłoniach, żeby nam się wszystko w środku rozprowadziło równomiernie i się skleiło.
Chrusty z kurczaka
Danie pożywne i lekkie — prażona papryka, kokardy makaronu, czosnkowy szpinak i faworki z kurczaka. Lekko kwaskowe i w zieleni.
Składniki na 2 porcje:
— 6 polędwiczek z kurczaka lub 1 podwójny filet
— 4 szkl liści szpinaku lub opakowanie mrożonego
— 4 ząbki czosnku
— 1 cebula
— 100ml słodkiej śmietanki 18%
— 1/2 czerwonej papryki
— 1/4 sałaty lodowej
— 1/3 paczki makaronu pappardelle lub innego makaronu typu wstążki
— do przyprawienia sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, ocet winny z białego wina
— do dekoracji kiełki cebuli lub inne kiełki
— 1 łyżka masła
— olej
Polędwiczki z kurczaka nacinamy w środku na wylot jak paski ciasta na faworki i przekładamy przez dziurkę na drugą stronę jeden koniec mięsa. Tak jak faworki. Solimy i posypujemy z dwóch stron pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, dodajemy szpinak, sól i pieprz. Kiedy szpinak będzie miękki i odparowany, wlewamy śmietankę i podsmażamy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron kurczaka.
W tym samym czasie gotujemy makaron i kroimy sałatę w grubą kostkę, a paprykę w paski.
Paprykę prażymy na rozgrzanej patelni.
Na talerzu układamy warstwowo:
— makaron
— sałatę (skrapiamy octem i solimy)
— szpinak
— kurczaka.
Dokoła układamy paprykę i kiełki.
Sałatka z suszoną śliwką
Sałatka na słodko z porem i majonezem. Zaskakujące połączenie, a w smaku… pychotka!
Składniki:
— 1 mała puszka kukurydzy
— 5 — 6 krążków ananasa z puszki
— 2 łyżki suszonych śliwek
— kawałek białej części pora
— 2 — 3 łyżki majonezu
— sól
Wykonanie:
Pora kroimy w półkrążki, ananasa i śliwki w kawałki. Łączymy ze sobą kukurydzę, ananasy, por i śliwki. solimy, mieszamy dokładnie. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy. Gotowe :-)
Sałatkę podajemy jako dodatek do mięs na zimno.
Szparagi w sosie holenderskim
Składniki
— 1 pęczek białych szparagów
— 1 łyżka masła
— 1 łyżka cukru
— 1 łyżka soli
Wykonanie:
Szparagi obieramy, wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem soli, cukru i masła i gotujemy. Musimy uważać, żeby nam się nie rozgotowały.
Sos:
— 1 żółtko
— 1 kopiasta łyżka musztardy
— 2 łyżki soku z cytryny
— 50 — 70 ml mleka
— sól
Żółtko, sok z cytryny i musztardę roztrzepujemy w garnku i ucieramy na parze do zgęstnienia.
Dolewamy ciepłe mleko i nadal podgrzewając ucieramy aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.
Podajemy z ugotowanymi szparagami.
Sos holenderski możemy również podawać do ryb, fasolki szparagowej czy też szpinaku.
Pizzerinki
Składniki ciasta na 6 pizzerinek lub na jedną dużą pizzę:
— 50 dag mąki
— 5 dag drożdży
— 2 łyżki oleju
— duża szczypta soli
— 1 łyżeczka cukru
— 1 szkl ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do miski, dolewamy wodę, mieszamy do rozpuszczenia dodajemy sól i cukier, mieszamy. Ciągle mieszając dosypujemy mąki tyle, żeby masa miała gęstość śmietany. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrośnie, wsypujemy pozostałą mąke, wyrabiamy, dolewamy olej i ponownie wyrabiamy. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste, dolewamy wody.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy podsypując mąką.
Ciasto dzielimy na sześć równych części, wyrabiamy z niego kulki i rozwałkowujemy. Jeśli lubimy wysokie ranty pizzy, zawijamy do góry brzegi ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę smarujemy olejem, układamy krążki ciasta i zapiekamy w piekarniku mniej więcej przez 15 minut (próba patyczkiem).
Sos do posmarowania pizzerinek:
— 1 puszka całych pomidorów
— 2 ząbki czosnku
— po pół łyżeczki bazylii i estragonu
— opcjonalnie pół łyżeczki kolendry roztartej w moździerzu
— sól
Wszystkie składniki blendujemy.
Upieczone krążki ciasta smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, posypujemy dodatkowo bazylią i estragonem, następnie tartym żółtym serem, parmezanem lub układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy.
Można też ułożyć wszystkie dodatki, zawinąć pizzerinki w folię spożywczą i zamrozić.
Do pizz i zapiekanek, zamiast żółtego sera, stosuję odsączoną mozzarellę. Jest delikatniejsza w smaku i przede wszystkim mniej kaloryczna. Można też użyć sera pleśniowego.
Pieczarki, cebulę, paprykę i mięsne dodatki podsmażam i takie układam na pizzy. Świetnym dodatkiem jest też szpinak podsmażony z cebulką i czosnkiem.
Drożdżowe pierogi pieczone
Składniki na 6 pierogów
— 3/4 szkl ciepłej wody
— 3 dag świeżych drożdży
— 1 mała łyżeczka soli
— 4 łyżki oliwy
— 2 i 3/4 szkl mąki
— 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Składniki farszu:
— 30 dag mięsa mielonego
— 1 mała papryka
— 1 cebula
— 2 ząbki czosnku
— 2 garści liści świeżego szpinaku
— 1 jajko
— 1/2 szkl surowej kaszy manny lub bułki tartej
— sól
— pieprz ziołowy
— zioła prowansalskie
— olej
Wykonanie:
Obraną cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze chwilkę.
Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, podsmażamy.
Szpinak myjemy, dodajemy do warzyw, podsmażamy.
Wszystko wyjmujemy z patelni, zostawiając wywar z warzyw, na którym lekko podsmażamy, mieszając.
Podsmażone mięso odsączamy i łączymy z warzywami, studzimy.
Do farszu dodajemy jajko i kaszę mannę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą z nich ugniatamy, tworzymy kulkę, rozwałkowujemy na grube krążki, nakładamy farsz, zawijamy i sklejamy pierogi.
Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego pieroga smarujemy wodą lub roztrzepanym jajkiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy blaszkę z pierogami, pieczemy na złoty kolor 15- 20 minut.
Podajemy z barszczem.
Ryba z sosem z kiszonej kapusty
Filet z ryby, w tym przypadku z dorsza, z groszkiem, podsmażoną szalotką i sosem z… ziemniaków i soku z kiszonej kapusty.
Składniki sosu:
— 2 duże lub trzy średnie ziemniaki
— 1 szkl soku z kiszonej kapusty
— sos sojowy, pieprz ziołowy, cukier
— opcjonalnie gałka muszkatołowa, kardamon
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki wyjmujemy z wody, blendujemy, dolewamy soku z kapusty i zagotowujemy przyprawiając sosem sojowym, pieprzem, cukrem pozostałymi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy wodę z ziemniaków. Jeśli zbyt rzadki, zagęszczamy krupczatką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ponadto:
— 1 mała puszka groszku
— 4 szalotki
— 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulki z odrobiną soli. Kiedy szalotki będą miękkie, wyjmujemy z patelni.
Ryba:
— 1/2 kg filetów rybnych (waga po rozmrożeniu)
— 2 — 3 jajka
— mąka i bułka tarta do panierowania
— olej do smażenia
— sól, pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Filety kroimy w niewielkie kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na chwilę.
Jajka roztrzepujemy w misce, delikatnie solimy i pieprzymy.
Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w mące, moczymy w jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Używamy tej patelni, w której smażona była szalotka, na tym samym oleju, dolewając oleju świeżego.
Do miseczki wlewamy trochę sosu i na to układamy warstwami groszek z szalotką, rybę i sos. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Paszteciki
Małe paszteciki z pieczarkami doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują popijane gorącym barszczem.
Posypujemy dowolnie. Ja zastosowałam cztery rodzaje posypki — mak, kminek, sezam i czarnuszkę.
Składniki na około 24 sztuki:
— 5 dag drożdży
— 1,5 szkl letniego mleka
— około 5 szkl mąki
— 1,5 łyżeczki soli
— 1 łyżeczka cukru
— 1 jajko
— 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania pasztecików)
— 3 łyżki oliwy
Farsz:
— 0,5 kg pieczarek
— 1 duża cebula
— sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy sól, cukier i dwie szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie myjemy i kroimy drobniutko pieczarki, cebulę obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki, sól i pieprz i smażymy do momentu, aż sok z pieczarek odparuje i powstanie farsz odpowiedniej konsystencji — jak do pierogów.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy olej i jajka, następnie stopniowo mąki tyle, żeby powstało ciasto takie jak do bułeczek, kopytek, itp.
Ciasto wyrabiamy 10 minut w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, z każdej toczymy długi, cienki wałek o średnicy około 3 cm. Rozwałkowujemy wzdłuż tak, żeby powstał nam pasek szerokości 8 — 10 cm. Na środek wzdłuż układamy farsz, zawijamy w ten sposób, żeby brzegi ciasta zachodziły na siebie. Wałeczek z farszem w środku odwracamy łączeniem do dołu, ugniatamy delikatnie formując kanciaty wałek; -).
Kroimy po skosie paszteciki, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy czym chcemy :-).
W ten sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką i pieczemy w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Podajemy do barszczu na ciepło lub na zimno.
Jeśli mamy zamiar przygotować je np. dzień wcześniej, a podać na ciepło następnego dnia, wówczas podpiekamy je delikatnie tak, żeby były upieczone, ale nie zrumienione (próba patyczkiem). Po wystudzeniu przechowujemy w woreczku foliowym. Na spód nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy miseczkę z wodą i podpiekamy nasze paszteciki na złoty kolor. Śledź faszerowany cebulką, w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką. Pyyycha!!!
Rolmopsy w pomidorkach
Składniki na 6 szt:
— 6 solonych filetów śledziowych
— 2 duże cebule
— 1 papryka
— 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
— 4 łyżki octu
— 2 łyżki cukru
— 1/4 szkl oleju
— 3 ziarna ziela angielskiego
— 2 liście laurowe
— 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Filety śledziowe płuczemy i moczymy w dużej ilości wody minimum dwie godziny, kilka razy zmieniając wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy pod przykryciem na oleju.
Podsmażoną cebulę wyjmujemy z oleju. Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu cebuli.
Do papryki dodajemy przecier, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Całość zagotowujemy i studzimy.
Płaty śledziowe zwijamy w rulon z kieszonką w środku, sponamy wykałaczką, do środka wkładamy cebulę i spinamy drugą wykałaczką.
Tak przygotowujemy wszystkie płaty.
Rolmopsy układamy ciasno w pojemniczku lub słoiku, zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa dni
Śledź z suszoną śliwką
Składniki:
— 1/2 kg solonych filetów śledziowych
— 50 g suszonych śliwek
— 1 duża cebula
— 4 łyżki oleju
— 1/2 szkl octu
— 1 1/2 szkl wody
— po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
— liść laurowy
— 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Wodę, ocet i przyprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy na oleju.
W słoiku układamy naprzemiennie cebulę, śliwki i śledzie, zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni.
Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
— 1/2 kg solonych filetów śledziowych
— 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
— 1 duża cebula
— 4 łyżki oleju
— po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
— 1/2 łyżeczki gorczycy
— liść laurowy
— 1/2 szkl octu
— 1 1/2 szkl wody
— 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, 3 — 4 razy zmieniając wodę.
Ocet, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczycę i cukier zagotowujemy, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy pod przykryciem na oleju, aż będzie szklista.
Śledzie kroimy na kawałki, łączymy z czosnkiem niedźwiedzim, układamy wraz z cebulą w słoiku i zalewamy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni.Zupa chińska z krewetkami, pędami bambusa i siekanymi grzybkami mun
Składniki na 4 porcje:
— 1 mała marchew
— 1 mała pietruszka
— kawałek selera naciowego
— kilka plastrów pora
— kilka grzybków mun
— pół puszki pędów bambusa
— 30 dag gotowanych mrożonych krewetek
— 4 łyżki krojonych grzybków mun
— sos sojowy
— pieprz cayenne
— curry
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, seler w plastry, pora w talarki, zalewamy wodą i gotujemy przyprawiając sosem sojowym.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pędy bambusa i krewetki. Zagotowujemy dodając pieprz cayenne i curry. Można też dodać kardamon i gałkę muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Podajemy z natką pietruszki, roszponką lub dowolną zieleninką.
Krem serowo — porowy
Kiedy mamy niewiele czasu i burczące brzuszki, możemy przygotować bardzo pożywny krem serowo-porowy :-).
Składniki na 4 porcje:
— 1 podwójny filet z kurczaka
— 200 g serka topionego śmietankowego
— por (15 cm białej części)
— 1 mała pietruszka
— 1 mała marchewka
— plaster selera
— 100 ml słodkiej śmietanki 12%
— sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir lub kminek, kardamon.
Wykonanie:
Warzywa obieramy i wraz z mięsem wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy mięso i marchewkę. Wyławiamy liść i ziele. Dodajemy pokrojony serek i całość blendujemy.
Pozostawiamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę i przyprawiamy gałką, kardamonem i imbirem lub kminkiem.
Podajemy z pokrojonym mięsem i siekaną marchewką oraz grzankami (opcjonalnie)
Krem z buraka z mlekiem kokosowym
Krem z buraków zupełnie inny. Ostry, a zarazem aksamitny w smaku. Odrobina orientu w regionalnym wydaniu.
Składniki na 4 porcje:
— 2 duże buraki
— 1 puszka mleka kokosowego
— 1 mała marchewka
— 1 mała pietruszka
— kawałek pora
— 1 plaster selera
— sok z jednej małej cytryny
— 2 ząbki czosnku
— 2 cm świeżego imbiru
— 1 łyżka oleju
— sól, pieprz cayenne
Wykonanie:
Obieramy i myjemy warzywa. Buraki kroimy w plastry i wraz z selerem, marchewką, pietruszką i porem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby były całe zanurzone i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Imbir i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju.
Całość blendujemy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Gotujemy 10 minut.
Radzę uważać z pieprzem, ponieważ imbir po przegotowaniu i przegryzieniu z zupą powoduje znaczne zaostrzenie smaku.
Podawać udekorowane natką pietruszki i suszoną cebulką. Mile widziane grzanki z chleba razowego, ewentualnie czerwona soczewica.
Wegetariańska zupa cebulowa
Zupa cebulowa smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki na 4 porcje:
— 1 1/2 kg cebuli
— 3 ząbki czosnku
— 1 szkl białego, wytrawnego wina
— 1 mała marchewka
— 1 pietruszka
— kawałek selera
— kawałek białej części pora
— 4 łyżki oleju
— 1 łyżka masła
— tymianek
— sól, pieprz
— ziele angielskie
— liść laurowy
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej wymieszany z masłem. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebula ściemnieje i będzie miękka.
W międzyczasie gotujemy pozostałe warzywa z dwoma litrami wody, dodając sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
Do usmażonej cebuli wlewamy wino i redukujemy, pozostawiając patelnię na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
Całość przekładamy do garnka, wlewamy ugotowany bulion bez warzyw, dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na godzinę na małym ogniu. Podajemy z grzankami z żółtym serem.
Zupa z zielonej soczewicy
Składniki na 4 porcje:
— 30 dag dowolnego mięsa z kością lub bez
— 1 marchew
— 1 pietruszka
— plaster selera
— 1 cebula
— kawałek pora
— 4 duże ziemniaki
— 1 szkl soczewicy, może być mieszana
— sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i poza ziemniakami dodajemy do wywaru z mięsa, wsypujemy soczewicę, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielski.
Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy ziemniaki. Gotujemy. I już.
Kości obieramy, a mięso wrzucamy do zupy
Wersja bez mięsa — z dodatkiem oliwy.
Pielmieni w rosole
Rosół drobiowo — wołowy z pierożkami z mięsem
Farsz do pielmieni:
— pół kilograma mięsa mielonego
— 1 cebula
— 1 duży ząbek czosnku
— sól, pieprz
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju, łączymy z mięsem, farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
— pół kilograma mąki
— białko z jednego jajka
— woda, sól
Do mąki dodajemy szczyptę soli białko i wodę, zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki kieliszkiem.
Na jeden krążek ciasta nakładamy farsz, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi.
Podajemy w bulionie warzywnym lub w rosole.
Zupa szwedzka z mięsa mielonego
Zamiast tradycyjnego rosołu zupa, którą przygotowuje się w 40 minut, a efekt… pyyycha!
I wszyscy domownicy zadowoleni.
Składniki na 4 porcje:
— 0,5 kg mielonego mięsa
— 1 cebula
— 1 marchewka
— 1 pietruszka
— kawałek pora- biała część
— kawałek selera
— 4 duże ziemniaki
— ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, łyżeczka tymianku.
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby było mocno utopione :-). Stawiamy na ogniu pod przykryciem, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.
Mięso się gotuje, a my w tym czasie obieramy warzywa. Następnie kroimy cebulę w dużą kostkę, por w plasterki, trzemy na wiórki marchew, seler i pietruszkę i dorzucamy do mięska, które już powinno nam się podgotować.
Następnie obrane i umyte ziemniaki trzemy lub cienko kroimy w plastry i dodajemy do zupy.
Doprawiamy tymiankiem i gotujemy tyle czasu, żeby nam zmiękły ziemniaki.
Zupa gotowa!
Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Zupa tajska z kurczakiem, lekko pikantna i cudownie aksamitna.. Bogactwo smaku, które tworzy się w pół godziny.
Czerwoną pastę curry możemy zastąpić przyprawą curry, pieprzem cayenne, solą i papryką słodką.
Składniki na 2 porcje:
— 1 podwójny filet z kurczaka
— 1 łyżka czerwonej pasty curry
— 2 cm imbiru
— 3 łyżki mleka kokosowego
— 2cm świeżego imbiru
— 1 mała marchewka
— 1 mała pietruszka
— mały kawałek selera
— 1 mała cebulka
— przyprawa curry
— sos sojowy
— pół łyżeczki kolendry
— 1 łyżeczka oleju kokosowego lub 1 łyżka masła
— 1 litr wody
— do dekoracji dowolna zieleninka.
Wykonanie:
Na oleju lub maśle podsmażamy pastę curry z plasterkami imbiru, dodajemy pokrojony filet z kurczaka i jeszcze chwilę smażymy.
Jeśli nie mamy pasty curry, podsmażamy kurczaka z przyprawą curry, papryką,, pieprzem cayenne i solą.
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane warzywa, które gotujemy pod przykryciem do miękkości, następnie wyjmujemy i do wywary dodajemy kurczaka. Gotujemy 10 minut, wyjmujemy imbir, wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, curry i pieprzem cayenne i roztartą w moździerzu kolendrą.
Podajemy z dowolną zieleniną. O dziwo świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.
Zupa krem ze szpinaku i selera naciowego
Składniki na 2 porcje:
— 2 szkl mrożonych krewetek koktajlowych
— pół sałaty lodowej
— 1 szkl liści świeżego szpinaku
— kiełki cebuli
— 200 ml mleczka kokosowego lub gęstej śmietany
— pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
— 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
lub pieprz cayenne i cukier bądź miód.
— do przyprawienia ocet winny, sos sojowy, sól
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy krewetki. Gotujemy około 5- 10 minut.
Sałatę rwiemy na małe kawałki, szpinak kroimy. Na środku talerza układamy sałatę, wokół kiełki i pokrojony szpinak.
Przygotowujemy dressing — mieszamy sosy chilli z mleczkiem kokosowym bądź śmietaną. Ewentualnie dodajemy do śmietany pieprz cayenne, sól i cukier / miód.
Ugotowane krewetki odcedzamy. Na środku talerza układamy sałatę lodową, wokół niej szpinak i kiełki. Na sałatę wylewamy sos, na nim układamy krewetki.
Quiche ze szpinakiem
Trochę inne, podzielone na porcje quiche z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą podawane z czerwonym barszczem. Szybko, smacznie, oryginalnie.
Składniki na 4 porcje:
— 1 płat ciasta francuskiego XXL
— 1/2 małego fileta z kurczaka
— kilka liści szpinaku
— 1 szalotka lub mała cebulka
— kawałek czerwonej papryki
— 2 ząbki czosnku
— 4 plastry mozzarelli
— sól ziołowa
— pieprz
Wykonanie:
Ciasto rozkładamy i szklanką wycinamy krążki. W sumie musi być tych krążków 16.
8 krążków zlepiamy ze sobą po dwa, z pozostałych kieliszkiem wykrawamy środki i po dwa układamy na całych krążkach. Tak przygotowane ciasto podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto musi być leciutko zrumienione. Podczas pieczenia należy uważać, żeby krążki ciasta nam się nie „rozjechały”.
Filet kroimy w kostkę, cebulkę i paprykę siekamy, wszystko solimy i pieprzymy.
W podpieczone podstawki wkładamy po liściu szpinaku, kawałku kurczaka, cebulkę i paprykę. Przykrywamy plasterkami mozzarelli.
Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180 stopni, quiche przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 30 — 40 minut.
Podajemy z czerwonym barszczykiem, opcjonalnie z bulionem.
Jeśli nie mamy czasu na wycinanie krążków, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to kładziemy ciasto francuskie, podpiekamy, wykładamy składniki nadzienia (należy wówczas przygotować większą ilość farszu) i zapiekamy. Po upieczeniu kroimy na porcje.
Wątróbka marynowana w occie balsamicznym
Składniki na 2 porcje:
— sałata lodowa
— ogórek świeży (opcjonalnie twarożek z ziołami)
— jogurt naturalny
— 2 ząbki czosnku
— kilka sztuk wątróbek drobiowych
— ocet balsamiczny
— ocet 10%
— 1 cebula
— pół papryki
— sól, pieprz, cukier
— olej do smażenia
— do dekoracji pomidorki koktajlowe, roszponka, oliwki, kapary
Wykonanie:
Wątróbkę zalewamy octem balsamicznym tak, żeby była cała zanurzona. Marynujemy min. pół godziny.
Sałatę lodową kroimy, układamy na talerzu. Ogórka trzemy na wiórki, łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, jogurtem, przyprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Zamiast ogórka możemy dodać twarożek.
Paprykę i cebulę kroimy w paski, podsmażamy, dodajemy wątróbkę. Mieszając smażymy 5—10 min w zależności od upodobania. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Na sałatę wykładamy sos jogurtowy z ogórkiem (twarożkiem) na wierzch usmażoną wątróbkę z papryką i cebulką. Dekorujemy roszponką, kaparami, pomidorkami i oliwkami. Sałatę można osolić i podlać octem winnym.
Sałatka z łososiem
Sałatka z zielonym, czerwonym i łososiem, skropiona delikatnym sosikiem cytrynowo — miodowym.
Składniki na dwie porcje:
— 2 cykorie
— 1 szkl liści świeżego szpinaku
— 1/4 małej sałaty lodowej
— 1/2 czerwonej papryki
— pół pęczka szczypiorku
— 100 g wędzonego łososia sałatkowego
— kilka gałązek świeżego tymianku (może być również suszony)
Do sosiku:
— sok z połowy cytryny
— 1 łyżka miodu
— 4 łyżki oleju
— sól
Wykonanie:
Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cykorię kroimy w paski 1 cm (bez zgrubiałej części), sałatę rwiemy na drobne kawałki, pozostałe warzywa kroimy. Łososia siekamy i dodajemy do sałatki. Jeśli nie mamy świeżego tymianku, rozkruszamy szczyptę suszonego i posypujemy sałatkę.
Olej, sok z cytryny, miód i sól łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.
Sałatka z sokiem pomarańczowym
Składniki
— seler naciowy
— brukselka lub brokuł
— ogórek kiszony
— miks sałat lub sałata lodowa
— liście szpinaku
— natka pietruszki
— szczypiorek
— kukurydza
— oliwki
— zielona soczewica
— feta
— ulubione zioła, np bazylia, cząber, oregano, lubczyk lub gotowa mieszanka ziół do sałatek
— migdały, orzechy, słonecznik
— sok z cytryny lub ocet winny
— oliwa
— sok z połowy pomarańczy
Wykonanie:
Soczewicę i brukselkę ugotować.
Warzywa pokroić, dodać kukurydzę, soczewicę, brukselkę, oliwę, ocet, zioła i sok pomarańczowy. Wymieszać, wyłożyć na talerz.
Fetę pokroić, ułożyć na sałatce.
Na patelni uprażyć nasiona, posypać sałatkę.
Szybka sałatka z szynką konserwową
Kiedy niespodziewani goście pukają do drzwi i nie wiemy co podać na stół, nie wpadajmy w panikę. Wystarczy kawałek szynki konserwowej, mielonki itp., ogórek konserwowy, chrzan, majonez i gotowe!
Składniki:
— 30 dag szynki konserwowej
— 6 ogórków konserwowych
— 1 łyżka tartego chrzany
— 2—3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Szynkę i ogórki kroimy w grubą kostkę, dodajemy chrzan i majonez i… gotowe.
Sałatka z piersią z kurczaka
Lekkie, pożywne danie, które może być zarówno przystawką jak i sałatką.
Składniki na 2 porcje:
— 1 pojedynczy filet z kurczaka
— kilka liści sałaty
— kilkanaście liści świeżego szpinaku
— 1 pomidor
— 1 mała cebula
— 1 bardzo mała cukinia lub kilkanaście plasterków dużej
— dowolne kiełki
— sól, curry, zioła do sałatek lub dowolne ulubione zioła
— 6 łyżek octu z białego wina
— 6 łyżek oliwy
— 1 łyżka cukru lub płynnego miodu
— 1 duży ząbek czosnku
— opcjonalnie prażony słonecznik, orzechy, sezam lub pestki dyni
— olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy solą i curry, odstawiamy.
Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy lub kroimy w bardzo cienkie piórka.
Cukinię kroimy w plasterki i solimy.
Przygotowujemy sos do sałaty:
Łączymy olej, ocet, cukier/miód, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sałatę ze szpinakiem wykładamy na talerze, następnie układamy kostki pomidora i cebulę. Na patelni grillowej lub zwykłej podduszamy cukinię i smażymy kurczaka, słonecznik prażymy.
Sałatę polewamy sosem, na wierzch układamy cukinię, kawałki kurczaka, kiełki i posypujemy słonecznikiem.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Owoce morza na sałacie lodowej
Owoce morza podane na sałacie i dwa rodzaje dipów. Odrobina egzotyki na talerzu.
Składniki na 2 porcje:
— 500 g mrożonych owoców morza
— sałata lodowa lub rzymska
— 4 plastry fety
— olej lub oliwa z oliwek
— 4 plastry cytryny
Sos I:
— 200 ml kwaśnej śmietany 12%
— 2 — 3 ząbki czosnku
— sól
Sos II:
— 200 ml kwaśnej śmietany 12%
— 2 łyżki słodko — pikantnego sosu chilli lub duża szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru
— sól
— 1 łyżeczka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Przygotowujemy pierwszy sos — przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i mieszamy.
Pora na sos drugi — śmietanę mieszamy z sosem i koncentratem pomidorowym bądź ketchupem, solimy, mieszamy. Lub też śmietanę mieszamy z pieprzem cayenne, papryką i miodem, solimy, dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Kroimy lub rwiemy sałatę, fetę kroimy w kostkę, układamy na talerzu, skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek. Obok układamy też plasterki cytryny.
Ośmiorniczki i całe morskie towarzystwo wrzucamy do miski, solimy i zalewamy wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzamy na sicie, układamy na sałacie i podajemy z sosami.
Sajgonki
Ostatnimi laty sajgonki stały się jednym z wielu dań wielkanocnych serwowanych w moim domu. Taka nasza nowa tradycja. Dziwna? Nie szkodzi.
Składniki na 10 sztuk:
— 20 dag mielonego mięsa z kurczaka (opcjonalnie)
— 10 dag kapusty pekińskiej
— 2 łyżki sparzonych krojonych grzybków mun
— 1/2 puszki pędów bambusa
— 1 mała marchewka
— 10 cm pora
— pół czerwonej papryki
— 1/4 paczki makaronu ryżowego
— sos sojowy
— sos chilli pikantny
— sos chilli słodki
— 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
— 10 szt papieru ryżowego
— olej
Wykonanie:
Siekamy kapustę, pora i paprykę, obraną marchewkę kroimy w cienkie słupki. Makaron ryżowy parzymy i odcedzamy na sicie, pędy bambusa odsączamy. Wszystko podsmażamy przyprawiając sosami.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pięcioma łyżkami wody.
Tafle papieru ryżowego pojedynczo moczymy obustronnie wodą, czekamy chwilę aż zmiękną, łyżką nakładamy farsz i całość zawijamy jak gołąbki. Żeby sajgonki się nie rozwijały, smarujemy papier ryżowy wodą z mąką ziemniaczaną od wewnętrznej strony, w miejscu złączenia.
Sajgonki odstawiamy na kilkanaście minut na natłuszczonym talerzu.
W rondelku rozgrzewamy tyle oleju, żeby podczas smażenia sajgonki były całe zanurzone.
Obsmażamy z obu stron, wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z sosami chilli.
Marynowane mlecze ze śledzia
Marynowane mlecze ze śledzia podane z cebulką. Doskonała przystawka lub zimna przekąska pod wódeczkę zamiast tradycyjnego śledzika :-).
Zalewą marynować możemy również ikrę lub śledzie w całości czy też matiasy.
Na co zwrócić uwagę:
Jeśli kupujemy śledzie w całości, wyciągamy delikatnie mlecze lub ikrę uważając, żeby nie uszkodzić błonki, która jest niezwykle delikatna. Jeśli natomiast kupujemy gotowy mlecz czy ikrę, zwróćmy uwagę na kolor — powinien być jasny, białawy, nie żółty. Wówczas mamy pewność, że mlecz / ikra są świeże.
Składniki:
— kilka mleczy ze śledzia
— 100 ml octu 6%
— 300 ml wody
— 1 kopiasta łyżka cukru
— kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy
— 2 łyżki oleju
— 1 cebula
Wykonanie:
Mlecz zalewamy wodą i moczymy 2 — 3 godziny, zmieniając wodę.
Wodę do zalewy, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz cukier zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wymoczone mlecze zalewamy marynatą i olejem i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 48 godzin.
Mlecze wykładamy na talerzyk lub półmisek i posypujemy posiekaną cebulą.
Zielony śledź w panierce
Zielony śledź w chrupiącej panierce na zielonej sałacie, szpinaku i ze świeżym koperkiem.
Składniki na 2 porcje:
— 2 filety zielonego śledzia
— 1/2 l maślanki naturalnej
— 1 jajko
— bułka tarta
— pieprz cytrynowy
— dowolna sałata
— liście świeżego szpinaku
— roszponka
— pomidory suszone
— por (biała część)
— kilka gałązek koperku
— olej do smażenia
Winegret:
— 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
— 2- 3 łyżki oleju 3 ziarna, oliwy z oliwek lub oleju lnianego
— 2 łyżki wody
— 1 łyżeczka musztardy
— 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
— 1 łyżeczka płynnego miodu
— szczypta soli
— dowolne zioła
Wykonanie:
Solone filety ze śledzia płuczemy i zalewamy maślanką wymieszaną z pieprzem cytrynowym, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie filety płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy wzdłuż w odstępach mniej więcej dwumilimetrowych, przecinając ości. Podczas smażenia ości nam się stropią i nie będziemy ich wyciągać z zębów :-).
Filety obtaczamy w jajku i w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym.
W czasie kiedy ryba się smaży, układamy na talerzu sałatę, szpinak, roszponkę i wiórki pora. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę.Na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów.
Usmażonego i odsączonego śledzia kroimy w paski, układamy na sałacie i dekorujemy gałązkami koperku.
Croque madame — tost
Jako przekąska lub porcja na śniadanie, kiedy nie mamy pomysłu na wykorzystanie wczorajszych bułek.
Składniki na 2 porcje:
— 2 małe lub 1 duża czerstwa bułka
— 1—2 jajka
— ser żółty (tyle plasterków ile bułek)
— 1 duży pomidor
— mały pęczek szczypiorku
— bazylia suszona
— sól
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy w miseczce. Moczymy bułki tak długo aż wchłoną całość jajek. Na połówkach bułek układamy plaster sera i pomidora, posypujemy solą i bazylią.
Bułki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia sera lub smażymy z obu stron na patelni pod przykryciem.
Gotowe grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Tortilla
Taka sobie zwykła przekąska warzywno — kurczakowa, a nie można się jej oprzeć.
Składniki na 4 duże sztuki:
— 2 szkl mąki pszennej
— 160 ml gorącej wody
— 2 łyżki oleju
— szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce bardzo dokładnie, następnie wyrabiamy ciasto około 5 minut.
Odstawiamy na 15 — 20 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części. tworzymy z niego kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki ciut większe niż średnica patelni, na której będziemy je smażyć.
Placki smażymy bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni.Najpierw z jednej strony minutę, następnie obracamy i smażymy z drugiej strony pół minuty.
Nadzienie:
— 1 filet z kurczaka
— 1 jajko
— 4 łyżki bułki tartej
— 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
— szczypta mielonej papryki ostrej
— sól
— olej
W jednej miseczce roztrzebujemy jajko, w drugiej łączymy ze sobą bułkę tartą, papryki i sól. Filet kroimy na małe kawałki, moczymy w jajku, panierujemy w bułce i odstawiamy.
Zabieramy się za przygotowanie sosu:
— 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany
— 1 duża łyżka majonezu
— 3 duże ząbki czosnku
— sól
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem i śmietaną, doprawiamy solą.
Kroimy warzywa. Głównym składnikiem jest kapusta lodowa, ogórek, pomidor i szatkowana cebula. Jednak zawsze przy przygotowywaniu tortilli robię przegląd lodówki i pakuję wszystko, co mam. W tym przypadku dodałam jeszcze czerwoną paprykę, szczypiorek, cukinię i liście świeżego szpinaku.
To wszystko umieszczamy na placku, zawijamy jeden brzeg do połowy, następnie część, która będzie spodem tortilli zakładamy do góry i zawijamy drugi brzeg. Ugniatamy tortillę w dłoniach, żeby nam się wszystko w środku rozprowadziło równomiernie i się skleiło.
Chrusty z kurczaka
Danie pożywne i lekkie — prażona papryka, kokardy makaronu, czosnkowy szpinak i faworki z kurczaka. Lekko kwaskowe i w zieleni.
Składniki na 2 porcje:
— 6 polędwiczek z kurczaka lub 1 podwójny filet
— 4 szkl liści szpinaku lub opakowanie mrożonego
— 4 ząbki czosnku
— 1 cebula
— 100ml słodkiej śmietanki 18%
— 1/2 czerwonej papryki
— 1/4 sałaty lodowej
— 1/3 paczki makaronu pappardelle lub innego makaronu typu wstążki
— do przyprawienia sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, ocet winny z białego wina
— do dekoracji kiełki cebuli lub inne kiełki
— 1 łyżka masła
— olej
Polędwiczki z kurczaka nacinamy w środku na wylot jak paski ciasta na faworki i przekładamy przez dziurkę na drugą stronę jeden koniec mięsa. Tak jak faworki. Solimy i posypujemy z dwóch stron pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, dodajemy szpinak, sól i pieprz. Kiedy szpinak będzie miękki i odparowany, wlewamy śmietankę i podsmażamy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron kurczaka.
W tym samym czasie gotujemy makaron i kroimy sałatę w grubą kostkę, a paprykę w paski.
Paprykę prażymy na rozgrzanej patelni.
Na talerzu układamy warstwowo:
— makaron
— sałatę (skrapiamy octem i solimy)
— szpinak
— kurczaka.
Dokoła układamy paprykę i kiełki.
Sałatka z suszoną śliwką
Sałatka na słodko z porem i majonezem. Zaskakujące połączenie, a w smaku… pychotka!
Składniki:
— 1 mała puszka kukurydzy
— 5 — 6 krążków ananasa z puszki
— 2 łyżki suszonych śliwek
— kawałek białej części pora
— 2 — 3 łyżki majonezu
— sól
Wykonanie:
Pora kroimy w półkrążki, ananasa i śliwki w kawałki. Łączymy ze sobą kukurydzę, ananasy, por i śliwki. solimy, mieszamy dokładnie. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy. Gotowe :-)
Sałatkę podajemy jako dodatek do mięs na zimno.
Szparagi w sosie holenderskim
Składniki
— 1 pęczek białych szparagów
— 1 łyżka masła
— 1 łyżka cukru
— 1 łyżka soli
Wykonanie:
Szparagi obieramy, wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem soli, cukru i masła i gotujemy. Musimy uważać, żeby nam się nie rozgotowały.
Sos:
— 1 żółtko
— 1 kopiasta łyżka musztardy
— 2 łyżki soku z cytryny
— 50 — 70 ml mleka
— sól
Żółtko, sok z cytryny i musztardę roztrzepujemy w garnku i ucieramy na parze do zgęstnienia.
Dolewamy ciepłe mleko i nadal podgrzewając ucieramy aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.
Podajemy z ugotowanymi szparagami.
Sos holenderski możemy również podawać do ryb, fasolki szparagowej czy też szpinaku.
Pizzerinki
Składniki ciasta na 6 pizzerinek lub na jedną dużą pizzę:
— 50 dag mąki
— 5 dag drożdży
— 2 łyżki oleju
— duża szczypta soli
— 1 łyżeczka cukru
— 1 szkl ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do miski, dolewamy wodę, mieszamy do rozpuszczenia dodajemy sól i cukier, mieszamy. Ciągle mieszając dosypujemy mąki tyle, żeby masa miała gęstość śmietany. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrośnie, wsypujemy pozostałą mąke, wyrabiamy, dolewamy olej i ponownie wyrabiamy. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste, dolewamy wody.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy podsypując mąką.
Ciasto dzielimy na sześć równych części, wyrabiamy z niego kulki i rozwałkowujemy. Jeśli lubimy wysokie ranty pizzy, zawijamy do góry brzegi ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę smarujemy olejem, układamy krążki ciasta i zapiekamy w piekarniku mniej więcej przez 15 minut (próba patyczkiem).
Sos do posmarowania pizzerinek:
— 1 puszka całych pomidorów
— 2 ząbki czosnku
— po pół łyżeczki bazylii i estragonu
— opcjonalnie pół łyżeczki kolendry roztartej w moździerzu
— sól
Wszystkie składniki blendujemy.
Upieczone krążki ciasta smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, posypujemy dodatkowo bazylią i estragonem, następnie tartym żółtym serem, parmezanem lub układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy.
Można też ułożyć wszystkie dodatki, zawinąć pizzerinki w folię spożywczą i zamrozić.
Do pizz i zapiekanek, zamiast żółtego sera, stosuję odsączoną mozzarellę. Jest delikatniejsza w smaku i przede wszystkim mniej kaloryczna. Można też użyć sera pleśniowego.
Pieczarki, cebulę, paprykę i mięsne dodatki podsmażam i takie układam na pizzy. Świetnym dodatkiem jest też szpinak podsmażony z cebulką i czosnkiem.
Drożdżowe pierogi pieczone
Składniki na 6 pierogów
— 3/4 szkl ciepłej wody
— 3 dag świeżych drożdży
— 1 mała łyżeczka soli
— 4 łyżki oliwy
— 2 i 3/4 szkl mąki
— 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Składniki farszu:
— 30 dag mięsa mielonego
— 1 mała papryka
— 1 cebula
— 2 ząbki czosnku
— 2 garści liści świeżego szpinaku
— 1 jajko
— 1/2 szkl surowej kaszy manny lub bułki tartej
— sól
— pieprz ziołowy
— zioła prowansalskie
— olej
Wykonanie:
Obraną cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze chwilkę.
Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, podsmażamy.
Szpinak myjemy, dodajemy do warzyw, podsmażamy.
Wszystko wyjmujemy z patelni, zostawiając wywar z warzyw, na którym lekko podsmażamy, mieszając.
Podsmażone mięso odsączamy i łączymy z warzywami, studzimy.
Do farszu dodajemy jajko i kaszę mannę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą z nich ugniatamy, tworzymy kulkę, rozwałkowujemy na grube krążki, nakładamy farsz, zawijamy i sklejamy pierogi.
Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego pieroga smarujemy wodą lub roztrzepanym jajkiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy blaszkę z pierogami, pieczemy na złoty kolor 15- 20 minut.
Podajemy z barszczem.
Ryba z sosem z kiszonej kapusty
Filet z ryby, w tym przypadku z dorsza, z groszkiem, podsmażoną szalotką i sosem z… ziemniaków i soku z kiszonej kapusty.
Składniki sosu:
— 2 duże lub trzy średnie ziemniaki
— 1 szkl soku z kiszonej kapusty
— sos sojowy, pieprz ziołowy, cukier
— opcjonalnie gałka muszkatołowa, kardamon
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki wyjmujemy z wody, blendujemy, dolewamy soku z kapusty i zagotowujemy przyprawiając sosem sojowym, pieprzem, cukrem pozostałymi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy wodę z ziemniaków. Jeśli zbyt rzadki, zagęszczamy krupczatką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ponadto:
— 1 mała puszka groszku
— 4 szalotki
— 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulki z odrobiną soli. Kiedy szalotki będą miękkie, wyjmujemy z patelni.
Ryba:
— 1/2 kg filetów rybnych (waga po rozmrożeniu)
— 2 — 3 jajka
— mąka i bułka tarta do panierowania
— olej do smażenia
— sól, pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Filety kroimy w niewielkie kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na chwilę.
Jajka roztrzepujemy w misce, delikatnie solimy i pieprzymy.
Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w mące, moczymy w jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Używamy tej patelni, w której smażona była szalotka, na tym samym oleju, dolewając oleju świeżego.
Do miseczki wlewamy trochę sosu i na to układamy warstwami groszek z szalotką, rybę i sos. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Paszteciki
Małe paszteciki z pieczarkami doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują popijane gorącym barszczem.
Posypujemy dowolnie. Ja zastosowałam cztery rodzaje posypki — mak, kminek, sezam i czarnuszkę.
Składniki na około 24 sztuki:
— 5 dag drożdży
— 1,5 szkl letniego mleka
— około 5 szkl mąki
— 1,5 łyżeczki soli
— 1 łyżeczka cukru
— 1 jajko
— 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania pasztecików)
— 3 łyżki oliwy
Farsz:
— 0,5 kg pieczarek
— 1 duża cebula
— sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy sól, cukier i dwie szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie myjemy i kroimy drobniutko pieczarki, cebulę obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki, sól i pieprz i smażymy do momentu, aż sok z pieczarek odparuje i powstanie farsz odpowiedniej konsystencji — jak do pierogów.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy olej i jajka, następnie stopniowo mąki tyle, żeby powstało ciasto takie jak do bułeczek, kopytek, itp.
Ciasto wyrabiamy 10 minut w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, z każdej toczymy długi, cienki wałek o średnicy około 3 cm. Rozwałkowujemy wzdłuż tak, żeby powstał nam pasek szerokości 8 — 10 cm. Na środek wzdłuż układamy farsz, zawijamy w ten sposób, żeby brzegi ciasta zachodziły na siebie. Wałeczek z farszem w środku odwracamy łączeniem do dołu, ugniatamy delikatnie formując kanciaty wałek; -).
Kroimy po skosie paszteciki, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy czym chcemy :-).
W ten sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką i pieczemy w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Podajemy do barszczu na ciepło lub na zimno.
Jeśli mamy zamiar przygotować je np. dzień wcześniej, a podać na ciepło następnego dnia, wówczas podpiekamy je delikatnie tak, żeby były upieczone, ale nie zrumienione (próba patyczkiem). Po wystudzeniu przechowujemy w woreczku foliowym. Na spód nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy miseczkę z wodą i podpiekamy nasze paszteciki na złoty kolor. Śledź faszerowany cebulką, w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką. Pyyycha!!!
Rolmopsy w pomidorkach
Składniki na 6 szt:
— 6 solonych filetów śledziowych
— 2 duże cebule
— 1 papryka
— 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
— 4 łyżki octu
— 2 łyżki cukru
— 1/4 szkl oleju
— 3 ziarna ziela angielskiego
— 2 liście laurowe
— 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Filety śledziowe płuczemy i moczymy w dużej ilości wody minimum dwie godziny, kilka razy zmieniając wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy pod przykryciem na oleju.
Podsmażoną cebulę wyjmujemy z oleju. Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu cebuli.
Do papryki dodajemy przecier, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Całość zagotowujemy i studzimy.
Płaty śledziowe zwijamy w rulon z kieszonką w środku, sponamy wykałaczką, do środka wkładamy cebulę i spinamy drugą wykałaczką.
Tak przygotowujemy wszystkie płaty.
Rolmopsy układamy ciasno w pojemniczku lub słoiku, zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa dni
Śledź z suszoną śliwką
Składniki:
— 1/2 kg solonych filetów śledziowych
— 50 g suszonych śliwek
— 1 duża cebula
— 4 łyżki oleju
— 1/2 szkl octu
— 1 1/2 szkl wody
— po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
— liść laurowy
— 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Wodę, ocet i przyprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy na oleju.
W słoiku układamy naprzemiennie cebulę, śliwki i śledzie, zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni.
Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
— 1/2 kg solonych filetów śledziowych
— 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
— 1 duża cebula
— 4 łyżki oleju
— po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
— 1/2 łyżeczki gorczycy
— liść laurowy
— 1/2 szkl octu
— 1 1/2 szkl wody
— 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, 3 — 4 razy zmieniając wodę.
Ocet, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczycę i cukier zagotowujemy, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy pod przykryciem na oleju, aż będzie szklista.
Śledzie kroimy na kawałki, łączymy z czosnkiem niedźwiedzim, układamy wraz z cebulą w słoiku i zalewamy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni.Zupa chińska z krewetkami, pędami bambusa i siekanymi grzybkami mun
Składniki na 4 porcje:
— 1 mała marchew
— 1 mała pietruszka
— kawałek selera naciowego
— kilka plastrów pora
— kilka grzybków mun
— pół puszki pędów bambusa
— 30 dag gotowanych mrożonych krewetek
— 4 łyżki krojonych grzybków mun
— sos sojowy
— pieprz cayenne
— curry
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, seler w plastry, pora w talarki, zalewamy wodą i gotujemy przyprawiając sosem sojowym.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pędy bambusa i krewetki. Zagotowujemy dodając pieprz cayenne i curry. Można też dodać kardamon i gałkę muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Podajemy z natką pietruszki, roszponką lub dowolną zieleninką.
Krem serowo — porowy
Kiedy mamy niewiele czasu i burczące brzuszki, możemy przygotować bardzo pożywny krem serowo-porowy :-).
Składniki na 4 porcje:
— 1 podwójny filet z kurczaka
— 200 g serka topionego śmietankowego
— por (15 cm białej części)
— 1 mała pietruszka
— 1 mała marchewka
— plaster selera
— 100 ml słodkiej śmietanki 12%
— sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir lub kminek, kardamon.
Wykonanie:
Warzywa obieramy i wraz z mięsem wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy mięso i marchewkę. Wyławiamy liść i ziele. Dodajemy pokrojony serek i całość blendujemy.
Pozostawiamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę i przyprawiamy gałką, kardamonem i imbirem lub kminkiem.
Podajemy z pokrojonym mięsem i siekaną marchewką oraz grzankami (opcjonalnie)
Krem z buraka z mlekiem kokosowym
Krem z buraków zupełnie inny. Ostry, a zarazem aksamitny w smaku. Odrobina orientu w regionalnym wydaniu.
Składniki na 4 porcje:
— 2 duże buraki
— 1 puszka mleka kokosowego
— 1 mała marchewka
— 1 mała pietruszka
— kawałek pora
— 1 plaster selera
— sok z jednej małej cytryny
— 2 ząbki czosnku
— 2 cm świeżego imbiru
— 1 łyżka oleju
— sól, pieprz cayenne
Wykonanie:
Obieramy i myjemy warzywa. Buraki kroimy w plastry i wraz z selerem, marchewką, pietruszką i porem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby były całe zanurzone i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Imbir i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju.
Całość blendujemy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Gotujemy 10 minut.
Radzę uważać z pieprzem, ponieważ imbir po przegotowaniu i przegryzieniu z zupą powoduje znaczne zaostrzenie smaku.
Podawać udekorowane natką pietruszki i suszoną cebulką. Mile widziane grzanki z chleba razowego, ewentualnie czerwona soczewica.
Wegetariańska zupa cebulowa
Zupa cebulowa smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki na 4 porcje:
— 1 1/2 kg cebuli
— 3 ząbki czosnku
— 1 szkl białego, wytrawnego wina
— 1 mała marchewka
— 1 pietruszka
— kawałek selera
— kawałek białej części pora
— 4 łyżki oleju
— 1 łyżka masła
— tymianek
— sól, pieprz
— ziele angielskie
— liść laurowy
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej wymieszany z masłem. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebula ściemnieje i będzie miękka.
W międzyczasie gotujemy pozostałe warzywa z dwoma litrami wody, dodając sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
Do usmażonej cebuli wlewamy wino i redukujemy, pozostawiając patelnię na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
Całość przekładamy do garnka, wlewamy ugotowany bulion bez warzyw, dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na godzinę na małym ogniu. Podajemy z grzankami z żółtym serem.
Zupa z zielonej soczewicy
Składniki na 4 porcje:
— 30 dag dowolnego mięsa z kością lub bez
— 1 marchew
— 1 pietruszka
— plaster selera
— 1 cebula
— kawałek pora
— 4 duże ziemniaki
— 1 szkl soczewicy, może być mieszana
— sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i poza ziemniakami dodajemy do wywaru z mięsa, wsypujemy soczewicę, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielski.
Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy ziemniaki. Gotujemy. I już.
Kości obieramy, a mięso wrzucamy do zupy
Wersja bez mięsa — z dodatkiem oliwy.
Pielmieni w rosole
Rosół drobiowo — wołowy z pierożkami z mięsem
Farsz do pielmieni:
— pół kilograma mięsa mielonego
— 1 cebula
— 1 duży ząbek czosnku
— sól, pieprz
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju, łączymy z mięsem, farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
— pół kilograma mąki
— białko z jednego jajka
— woda, sól
Do mąki dodajemy szczyptę soli białko i wodę, zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki kieliszkiem.
Na jeden krążek ciasta nakładamy farsz, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi.
Podajemy w bulionie warzywnym lub w rosole.
Zupa szwedzka z mięsa mielonego
Zamiast tradycyjnego rosołu zupa, którą przygotowuje się w 40 minut, a efekt… pyyycha!
I wszyscy domownicy zadowoleni.
Składniki na 4 porcje:
— 0,5 kg mielonego mięsa
— 1 cebula
— 1 marchewka
— 1 pietruszka
— kawałek pora- biała część
— kawałek selera
— 4 duże ziemniaki
— ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, łyżeczka tymianku.
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby było mocno utopione :-). Stawiamy na ogniu pod przykryciem, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.
Mięso się gotuje, a my w tym czasie obieramy warzywa. Następnie kroimy cebulę w dużą kostkę, por w plasterki, trzemy na wiórki marchew, seler i pietruszkę i dorzucamy do mięska, które już powinno nam się podgotować.
Następnie obrane i umyte ziemniaki trzemy lub cienko kroimy w plastry i dodajemy do zupy.
Doprawiamy tymiankiem i gotujemy tyle czasu, żeby nam zmiękły ziemniaki.
Zupa gotowa!
Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Zupa tajska z kurczakiem, lekko pikantna i cudownie aksamitna.. Bogactwo smaku, które tworzy się w pół godziny.
Czerwoną pastę curry możemy zastąpić przyprawą curry, pieprzem cayenne, solą i papryką słodką.
Składniki na 2 porcje:
— 1 podwójny filet z kurczaka
— 1 łyżka czerwonej pasty curry
— 2 cm imbiru
— 3 łyżki mleka kokosowego
— 2cm świeżego imbiru
— 1 mała marchewka
— 1 mała pietruszka
— mały kawałek selera
— 1 mała cebulka
— przyprawa curry
— sos sojowy
— pół łyżeczki kolendry
— 1 łyżeczka oleju kokosowego lub 1 łyżka masła
— 1 litr wody
— do dekoracji dowolna zieleninka.
Wykonanie:
Na oleju lub maśle podsmażamy pastę curry z plasterkami imbiru, dodajemy pokrojony filet z kurczaka i jeszcze chwilę smażymy.
Jeśli nie mamy pasty curry, podsmażamy kurczaka z przyprawą curry, papryką,, pieprzem cayenne i solą.
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane warzywa, które gotujemy pod przykryciem do miękkości, następnie wyjmujemy i do wywary dodajemy kurczaka. Gotujemy 10 minut, wyjmujemy imbir, wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, curry i pieprzem cayenne i roztartą w moździerzu kolendrą.
Podajemy z dowolną zieleniną. O dziwo świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.
Zupa krem ze szpinaku i selera naciowego
więcej..