Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Praca w okresie letnim – posiłki i napoje profilaktyczne - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
12 lipca 2023
39,90
3990 pkt
punktów Virtualo

Praca w okresie letnim – posiłki i napoje profilaktyczne - ebook

Praca w sezonie letnim stawia przed pracodawcą kilka dodatkowych obowiązków. W prawidłowo funkcjonującym zakładzie pracy nie wymagają one wielkich nakładów czy zmian organizacyjnych. Niemniej jednak wymagają przeglądu poszczególnych elementów mających wpływ na pracowników, w tym właściwej wentylacji i klimatyzacji oraz odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach pracy, ale także zapewnienia zimnych napojów i ochrony przed nasłonecznieniem w pracy w terenie. O obowiązkach pracodawcy w okresie letnim dowiesz się z niniejszego e-booka.

Kategoria: Rynek pracy
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8344-226-6
Rozmiar pliku: 2,9 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Posiłki i napoje profilaktyczne po zmianach przepisów

Na początku lipca 2019 roku pojawiły się zmiany w rozporządzeniu w sprawie posiłków i napojów profilaktycznych. Dostosowały przepisy do obecnych realiów. Warto przy tej okazji odświeżyć sobie zasady przydziału posiłków i napojów profilaktycznych. Tym bardziej że za naruszanie przepisów o profilaktycznych posiłkach i napojach grożą pracodawcy wysokie kary. Temat ten jest również na czasie z uwagi na panujące warunki atmosferyczne.

Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określają przepisy rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

UWAGA

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania pracodawca powinien ustalić z zakładową organizacją związkową, a jeżeli taka u niego nie działa – ustaleń dokonuje sam, ale po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.

Pracodawca musi zapewnić posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace:

■związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet (np. prace budowlane, przeładunkowe, drogowe);

■związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet oraz wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C (np. prace w chłodni) lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C (np. prace w hucie, odlewni);

■związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet oraz wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca), np. odśnieżanie, naprawę sieci trakcyjnych i energetycznych;

■pod ziemią;

■przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Posiłek, który pozwoli na wyrównanie bilansu energetycznego, należy zapewnić pracownikom wykonującym bardzo ciężką pracę fizyczną, czyli taką, która powoduje wydatek energetyczny powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet. Prace ciężkie lub bardzo ciężkie to takie, które wymagają użycia dużej siły. Na przykład są wykonywane przy zastosowaniu ciężkich narzędzi czy wiążą się z dźwiganiem ciężarów (np. kopanie, kucie, załadunek).

Według ekspertów z Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi wydawanie posiłków profilaktycznych jest uzasadnione ze względu na ciężkość pracy i niewłaściwy mikroklimat przy jej wykonywaniu. Wtedy istnieje potrzeba uzupełnienia rezerw energetycznych w organizmie człowieka.

Jak ocenić wydatek energetyczny organizmu?

Kwestia należnego posiłku zależy głównie od wydatku energetycznego organizmu pracownika. Wydatek energetyczny to ilość energii cieplnej produkowanej przez organizm podczas wykonywania jakiejkolwiek czynności, w tym związanej z wykonywaną pracą. Stanowi on podstawę oceny kosztu energetycznego takiej pracy, według jej uciążliwości.

Przykładowe wartości wydatku energetycznego przy pracy:

■kilofem to ok. 30 kJ/min (432 kcal/godz.),

■łopatą to ok. 25–40 kJ/min (360–576 kcal/godz.),

■piłą ręczną to ok. 40–50 kJ/min (576–720 kcal/godz.),

■młotem pneumatycznym to ok. 20–35 kJ/min (288–504 kcal/godz.).

W zakresie dokonywania ocen wydatku energetycznego nie ma takich ograniczeń, jak w przypadku pomiarów i badań czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy.

Całą treść przeczytasz w pełnej wersji publikacji.

Znajdziesz tam również:

Wydatek energetyczny metodą G. Lehmanna – prosty sposób na wyliczenie wskaźnika

Woda zdatna do picia

Jak przygotować się do pracy w okresie letnim – przewodnik krok po kroku

Ekstremalne zjawiska pogodowe nowym wyzwaniem dla służb bhp

Jak ograniczyć wpływ wysokiej temperatury na pracowników podczas pracy?
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij