Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Prawdziwa historia czekolady - ebook

Tłumacz:
Data wydania:
29 maja 2024
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
70,00

Prawdziwa historia czekolady - ebook

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.

Spis treści

Spis treści

Przedmowa..................................................................................................7

Wprowadzenie..........................................................................................11

Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów........................................................................15

Chemiczny kalejdoskop..........................................................................25

Rozdział 2. Narodziny kakao.........................................................................................30

Olmekowie........................................................................................30

Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów.............................................................34

Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego.........................................................................36

Zmierzch cywilizacji Majów..................................................................................................47

Toltekowie i co było dalej.......................................................................................................48

Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju..................................................................50

Przyrządzanie kakao przez Majów w epokach późniejszych.............................................55

Rodział 3. Aztekowie – lud piątego słońca.........................................................58

Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia.............................................................59

Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju...............................................................62

Pociągają i budzą odrazę: octli i czekolada...........................................................................66

Cacahuacuauhuitl – „czekoladowe drzewo” Azteków........................................................68

Skarb królewski.........................................................................................71

Jak Aztekowie robili czekoladę..............................................................................................73

Dodatki smakowe, zapachowe i inne....................................................................................75

Napój elity.........................................................................................................78

„Szczęsny pieniądz”.............................................................................................81

Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao..........................................................................83

Rozdział 4. Sp otkanie i pr zemiana..............................................................................87

Pierwszy kontakt: Guanaja 1502............................................................................................87

Przełamanie bariery smaku....................................................................................................90

Przełamanie bariery języka....................................................................................................95

Przełamanie bariery medycyny.............................................................................................99

Rozdział 5. Czekolada podbija Europę................................. 102

Kakao w Hiszpanii: „czekolada osiągnęła doskonałość”................................................. 105

Czekolada we Włoszech: „elegancja bardziej wyszukana”.............................................. 112

Przełamanie bariery Kościoła............................................................................................. 119

Czekolada we Francji.................................................................................. 123

Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa...................................................................... 131

Poza granice Europy............................................................................... 140

Rozdział 6. Źródło........................................................................... 142

Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej.................... 143

Guayaquil: „kakao biedaków”............................................................................................. 148

Wenezuela............................................................................................ 149

Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem................................................... 152

Wyspy Szczęśliwe – nie tak znowu szczęśliwe.................................................................. 155

Nowe horyzonty: kakao opływa świat............................................................................... 158

Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)........................... 160

Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają............................................................. 163

Hiszpania................................................................................................. 166

Włochy................................................................................................. 169

Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?............................................. 171

Francja przed potopem.................................................................. 175

Anglia w czasach króla Jerzego – od czekoladziarni do klubu....................................... 180

Czekolada i świt rewolucji przemysłowej.......................................................................... 183

Koniec pewnej epoki: „boski markiz” i czekolada........................................................... 184

Rozdział 8. Czekolada dla mas.................................................................................. 187

Zerwanie z przeszłością: wynalazek van Houtena........................................................... 189

Kwakierscy kapitaliści......................................................................... 190

Walka o czystą czekoladę.................................................................................... 193

Szwajcaria – kraina krów i czekolady................................................................................. 195

Milton Hershey i „stary dobry batonik Hersheya”........................................................... 198

Jak się robi czekoladę.......................................................................... 202

Jakość a ilość – w poszukiwaniu lepszej czekolady.......................................................... 205

Rozdział 9. Et yczna czekolada ................................................................................ 210

Ciemna strona świata czekolady......................................................................................... 211

Czekoladowy świat drobnych rolników............................................................................. 212

Przypisy.................................................................................................. 215

Bibliografia.............................................................................................. 225

Źródła ilustracji..................................................................................... 235

Indeks........................................................................................... 239

Indeks osób......................................................................................... 239

Indeks nazw geograficznych

Kategoria: Historia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8196-819-5
Rozmiar pliku: 11 MB

BESTSELLERY

Kategorie: