Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • nowość
  • promocja

PRL od kuchni - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
12 listopada 2025
3779 pkt
punktów Virtualo

PRL od kuchni - ebook

Pyzy w słoikach sprzedawane na bazarach, zimne nóżki i sałatki jarzynowe smutno tkwiące w akwariach lodówek garmażeryjnych czy powolnie kręcące się kurczaki na rożnie podczas festynu – oto kadry peerelowskiego przepychu, na który było nas stać i który nie był naszym ostatnim słowem! Bary mleczne pękały w szwach, bufetowe nie nadążały z wydawaniem kiełbas z wody, a mielony czy bigos w barze dworcowym potrafiły dać doznania gastronomiczno-gastryczne, których nie można było wymazać z pamięci. Ceraty i obrusy stołów w lokalach wszystkich kategorii zaścielą demoludowym menu okresu pierwszych sekretarzy – Sławomir Koper, najbardziej poczytny pisarz historyczny w kraju nad Wisłą, oraz Mariusz Mucha, dziennikarz i pasjonat gotowania. Garkuchnia PRL-u wita i zaprasza!

Kategoria: Biografie
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8343-628-9
Rozmiar pliku: 9,9 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

OD AUTORÓW

Od auto­rów

Wła­ści­wie obaj zawsze chcie­li­śmy napi­sać tę książkę. Cho­ciaż dzieli nas sporo lat i wycho­wy­wa­li­śmy się w róż­nych mia­stach, to jed­nak dora­sta­li­śmy w cza­sach Pol­ski Ludo­wej. Dla­tego mie­li­śmy oka­zję bar­dzo dobrze poznać PRL rów­nież od strony kuli­na­riów. Nie tylko pod wzglę­dem codzien­nego jadło­spisu czy zaopa­trze­nia skle­pów spo­żyw­czych, lecz także jako­ści punk­tów zbio­ro­wego żywie­nia – od eks­klu­zyw­nych restau­ra­cji po bary mleczne. Ponadto obaj jeste­śmy z wykształ­ce­nia histo­ry­kami i nie bar­dzo potra­fi­li­śmy zro­zu­mieć, dla­czego sprawy kuchenno-żywie­niowe zawsze były trak­to­wane w naszej branży po maco­szemu.

Menu baru mlecz­nego z lat sie­dem­dzie­sią­tych XX wieku.

O powsta­niu tej publi­ka­cji zade­cy­do­wało przy­pad­kowe spo­tka­nie na Tar­gach Książki w Lubli­nie w 2024 roku. Wcze­śniej nie zna­li­śmy się, ale po krót­kiej roz­mo­wie – gdy zupeł­nie spon­ta­nicz­nie zaczę­li­śmy wspo­mi­nać potrawy sprzed lat, zapo­mniane smaki, sier­miężne bary, kuli­narne absurdy PRL-u i spo­soby zdo­by­wa­nia żyw­no­ści w słusz­nie minio­nej epoce – doszli­śmy do wnio­sku, że wspól­nie napi­szemy o tym książkę. Nawet dwu­znaczny tytuł _PRL od kuchni_ wymy­śli­li­śmy pod­czas naszego spo­tka­nia. Owoc tej pracy mają Pań­stwo przed sobą.

Epoka PRL-u sta­nowi dosko­nałe potwier­dze­nie tezy, że warunki życia spo­łe­czeń­stwa wpły­wają na wyda­rze­nia poli­tyczne. Prze­cież gdyby nie kosz­marne braki w zaopa­trze­niu rynku w arty­kuły spo­żyw­cze, być może do dzi­siaj nad Wisłą pano­wałby komu­nizm i nikomu nie przy­szłoby do głowy go oba­lać. Choć Pol­ska Ludowa była kra­jem sza­rym, bez wol­no­ści słowa i moż­li­wo­ści swo­bod­nego wyjazdu za gra­nicę, to jed­nak zapew­niała swoim oby­wa­te­lom mini­mum socjalne, a cza­sami nawet nieco wię­cej. Nie bez powodu pierw­sza połowa epoki Edwarda Gierka do dzi­siaj wspo­mi­nana jest z roz­rzew­nie­niem przez star­sze poko­le­nie, gdyż półki skle­pów spo­żyw­czych ugi­nały się wów­czas od towa­rów i prak­tycz­nie każdy oby­wa­tel mógł sobie pozwo­lić na ich zakup.

Wszy­scy pamię­tają dra­styczne pod­wyżki cen żyw­no­ści, co stało się przy­czyną wyda­rzeń w latach 1970, 1976 i 1980. Mało kto jed­nak zwraca uwagę, że poznań­ski Czer­wiec zaczął się wła­śnie od bra­ków w zaopa­trze­niu w mięso. Z tego powodu mar­gi­na­li­zo­wa­nie spraw spo­żyw­czo-kuli­nar­nych w dzie­jach PRL-u jest zupeł­nie nie­uza­sad­nione. Podob­nie jak sku­pie­nie się wyłącz­nie na opi­sach kolej­nych kry­zy­sów gospo­dar­czych.

Nie mie­li­śmy ambi­cji, by napi­sać wyczer­pu­jącą mono­gra­fię Pol­ski Ludo­wej od strony kuchenno-spo­żyw­czej. To raczej nostal­giczna podróż do sma­ków i prze­pi­sów kuli­nar­nych PRL-u opi­su­jąca różne aspekty tego tematu. Poru­szy­li­śmy bowiem kwe­stię powią­zań wyda­rzeń poli­tycz­nych z zaopa­trze­niem skle­pów, przy­po­mnie­li­śmy spe­cy­fikę świata kole­jek, nieco miej­sca poświę­ci­li­śmy też obłę­dowi regla­men­ta­cji towa­rów. Przy oka­zji opi­su­jemy ówcze­sne punkty zbio­ro­wego żywie­nia łącz­nie ze sto­łów­kami szkol­nymi, pra­cow­ni­czymi czy wcza­so­wymi. Nie zapo­mi­namy rów­nież o dziw­nych losach barów kole­jo­wych funk­cjo­nu­ją­cych pod szyl­dem Warsu, a także o dniach chwały klu­bo­ka­wiarń Hor­texu i ich kry­mi­nal­nym zakoń­cze­niu.

Sporo miej­sca poświę­ci­li­śmy impre­zom towa­rzy­skim i rodzin­nym tam­tej epoki, wska­zu­jąc, że wiele ser­wo­wa­nych wów­czas potraw mimo upływu kil­ku­dzie­się­ciu lat na­dal cie­szy się popu­lar­no­ścią. Pocze­sne miej­sce zaj­mują róż­nego rodzaju zamien­niki kuli­narne (erzace), bez któ­rych żadna rodzina w PRL-u nie mogłaby funk­cjo­no­wać. Nie zabra­kło też opi­sów i wspo­mnień o pro­duk­tach już zapo­mnia­nych, a które kie­dyś sta­no­wiły codzienny ele­ment życia pol­skiego spo­łe­czeń­stwa.

Wiele miej­sca w tej książce zaj­mują nasze oso­bi­ste wspo­mnie­nia, które potrak­to­wa­li­śmy jako mate­riał źró­dłowy. Nie róż­nią się bowiem zbyt­nio od rela­cji czy pamięt­ni­ków doty­czą­cych Pol­ski Ludo­wej, a mają nie­po­wta­rzalny walor emo­cjo­nalny. Wspo­mnie­nia star­szego z nas (S.K.) się­gają prze­łomu lat sześć­dzie­sią­tych i sie­dem­dzie­sią­tych, nato­miast młod­szego (M.M.) zaczy­nają się o dekadę póź­niej. Inny też jest ich cha­rak­ter, gdyż wycho­wy­wa­li­śmy się w róż­nych mia­stach – ina­czej wyglą­dały zaopa­trze­nie skle­pów i lokale kon­sump­cyjne w War­sza­wie, a ina­czej w Lubli­nie. Sta­ra­li­śmy się jed­nak uwzględ­nić rów­nież inne pol­skie mia­sta.

W cza­sach PRL-u kwi­tło życie towa­rzy­skie, obaj też mamy dużą liczbę krew­nych w róż­nych czę­ściach kraju. Odpu­sty, chrzciny i wesela były powo­dem do spo­tkań rodzin­nych, dzięki czemu obfi­cie czer­piemy ze wspo­mnień o suto zasta­wio­nych sto­łach, ówcze­snych potra­wach, ory­gi­nal­nych skład­ni­kach i sma­kach, które pamięta się przez dekady. Nasi rodacy zawsze dawali sobie radę – nawet gdy w kraju pano­wał per­ma­nentny kry­zys gospo­dar­czy, a na rynku bra­ko­wało żyw­no­ści.

Mamy nadzieję, że dzięki tej książce wrócą miłe wspo­mnie­nia i nie­je­den z Czy­tel­ni­ków przy­rzą­dzi danie, które pamięta z dzie­ciń­stwa czy mło­do­ści. Życzymy Pań­stwu sma­ko­wi­tej lek­tury!

Sła­wo­mir Koper, Mariusz MuchaZapraszamy do zakupu pełnej wersji książki

1.

_Roz­po­rzą­dze­nie mini­stra prze­my­słu i han­dlu z dnia 30 grud­nia 1948 r. wydane w poro­zu­mie­niu z mini­strami admini­stracji publicz­nej i Ziem Odzy­ska­nych o zaopa­try­wa­niu lud­no­ści pra­cu­ją­cej w tłusz­cze_, Sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzien­nik-ustaw/zaopa­try­wa­nie-lud­no­sci-pra­cu­ja­cej-w-tlusz­cze-16780281

2.

_Bitwa o han­del_, Muzhp.pl/kalen­da­rium/bitwa-o-han­del

3.

_Kra­jowy Zwią­zek Rewi­zyjny Spół­dzielni Spo­żyw­ców „Spo­łem”. Histo­ria_, Kzrss.spo­lem.org.pl/index.php/o-spo­lem/histo­ria?sho­wall=1&limit­start=

4.

J. Kaliń­ski, _„Trans­for­ma­cja” do gospo­darki cen­tral­nie pla­no­wa­nej w Pol­sce (1944-1950)_, Repo­zy­to­rium.uwb.edu.pl/jspui/bit­stream/11320/7552/1/Optimum_1_2019_J_Kalinski_Transformacja_do_gospodarki.pdf

5.

R. Nawrot, _Stonki ziem­nia­cza­nej nie zrzu­cili Ame­ry­ka­nie. Czyja to robota?_, Zie­lona.inte­ria.pl/przy­roda/news-stonki-ziem­nia­cza­nej-nie-zrzu­cili-ame­ry­ka­nie-czyja-to-robota,nId,6315973#9c19626e

6.

Za: J. Bła­że­jow­ska, P. Wie­czor­kie­wicz, _Przez Pol­skę Ludową na prze­łaj i na prze­kór_, War­szawa 2011, s. 245.

7.

_Kartka z kalen­da­rza. 25 paź­dzier­nika 1971 r. Znie­sie­nie obo­wiąz­ko­wych dostaw zbóż, ziem­nia­ków i zwie­rząt rzeź­nych_, Histo­ria.inte­ria.pl/kartka-z-kalen­da­rza/news-25-paz­dzier­nika-1971-r-znie­sie­nie-obo­wiaz­ko­wych-dostaw-zboz-,nId,1541457#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=fire­fox

8.

Za: M. Milew­ska, _Ślepa kuch­nia. Jedze­nie i ide­olo­gia w PRL_, War­szawa 2021, s. 39.

9.

Za: _ibi­dem_, s. 39-40.

10.

_Kartka_…

11.

E. Pie­trzyk-Dąbrow­ska, _Peere­low­skie kon­tyn­genty i komu­ni­styczny kolo­nia­lizm_, Plus.dziennikpolski24.pl/peere­low­skie-kon­tyn­genty-i-komu­ni­styczny-kolo­nia­lizm/ar/c15-14765984

12.

Za: S. Węglarz, _§ 148. Kara śmierci. Mięso_, TVP2, 2001_._

13.

Za: _ibi­dem._

14.

Za: PKF 46/1964.

15.

Za: S. Węglarz, _op. cit_.

16.

Za: J. Kocha­now­ski, _Sklep komer­cyjny_, Polska1918-89.pl/pdf/sklep-komer­cyjny,4838.pdf

17.

J. Tejchma, _W kręgu nadziei i roz­cza­ro­wań. Notatki dzienne z lat 1978-1982_, War­szawa 2002, s. 36.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij