Przetwory. Kuchnia polska. Poradnik - ebook
Przetwory. Kuchnia polska. Poradnik - ebook
Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji. Przykładowe przepisy: sok jabłkowy z miętą, marynowane rydze, ogórki kwaszone, suszone owoce róży, papryka pasteryzowana, dżem jarzębinowy, marmolada jeżynowo-jabłkowa, konfitura agrestowa, kompot czereśniowy, gruszki w occie. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Surówki i sałatki.
Spis treści
Wstęp 1
GRZYBY
Zakwaszane maślaki 2
Marynowane rydze 2
Solone borowiki 2
MARMOLADY, DŻEMY, KONFITURY
Marmolada pomarańczowa 4
Marmolada jabłkowo-jagodowa 4
Dżem jarzębinowy 4
Dżem morelowy 4
Konfitura wiśniowa 6
Konfitura jabłkowa 6
Konfitura agrestowa 6
Marmolada jeżynowo-jabłkowa 6
Konfitura truskawkowa 8
Powidła śliwkowe 8
Gruszki w cukrze 8
SOKI, PRZECIERY, KOMPOTY
Sok wielowarzywny 10
Sos pomidorowy z przyprawami 10
Przecier malinowy 10
Przecier morelowy 10
Syrop malinowy 12
Kompot jagodowy 12
Kompot agrestowy 12
Kompot czereśniowy 12
Sok z suszonych owoców 14
Sok jabłkowy z miętą 14
Sok z czarnej porzeczki 14
OWOCE, WARZYWA I GRZYBY W OCCIE
Śliwki w occie 16
Gruszki w occie 16
Wiśnie w occie 16
Ogórki konserwowe 18
Cebulka marynowana 18
Dynia w occie 18
Kalafior w occie 20
Brukselka w occie 20
Maślaki w occie 20
WARZYWA PASTERYZOWANE
Papryka pasteryzowana 22
Pomidory pasteryzowane 22
Fasola pasteryzowana 22
WARZYWA KWASZONE I KISZONE
Biała kapusta kwaszona 24
Biała kapusta kwaszona z węgierkami 24
Czerwona kapusta kwaszona 24
Buraki kwaszone 26
Papryka kwaszona 26
Ogórki kwaszone 26
SUSZONE GRZYBY, WARZYWA I OWOCE
Suszone borowiki 28
Suszona włoszczyzna 28
Suszony zielony groszek 28
Suszone jabłka 28
Suszone śliwki 30
Suszone owoce róży 30
Suszone jagody 30
Suszone gruszki 30
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7774-577-9 |
Rozmiar pliku: | 8,1 MB |