Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Pyszotka - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 kwietnia 2021
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Pyszotka - ebook

Książka zawiera przepisy kulinarne, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. W książce jest też miejsce na pozostawienie swoich notatek.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8245-374-4
Rozmiar pliku: 6,2 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Wstęp

Z pewnością jest wiele osób, które dobrze umieją gotować, te osoby wiedzą, że nadanie wyrobom kulinarnym smaku nie zależy od kwalifikacji, a od jego wyczucia. Jak wiadomo spis składników i proporcje, jakie są przypisane do sporządzenia dania, nie zawsze stanowią otrzymanie wykwintnego dania, bo nie spełnia naszych oczekiwań i dodatkowo trzeba się głowić, by otrzymać głębię smaku potrawy. Niezbędne w kuchni do pokonania tej wady są takie składniki jak: ocet, cukier, vegetta, magii, sól i pieprz świeżo mielony, które wyostrzą smak potraw. Wiele składników, które można łączyć w niezależnych proporcjach, dopasowując do własnego gustu, mogą okazać się niezbędne do uzyskania wybornych efektów swojej pracy w kuchni i w efekcie stworzą gustowne posiłki. Pewnie jesteście zdziwieni, że przyprawa magii i vegetta znalazła się w jednym z głównych składników w spisie, zwłaszcza że autorka jest doradcą dietetycznym i promuje zdrowe odżywianie. Nic bardziej mylnego, w tej książce nauczycie się robić własnoręcznie zdrowe mieszanki przypraw, mieszanki warzywne, które ulepszą smak, poznacie przepisy na oleje ziołowe, które będziecie mogli wykorzystać w kuchni, nauczycie się pozyskiwać zioła z własnego ogrodu lub okolic, by stworzyć domowe posiłki lub ziołowe lekarstwa, poznacie wiele smacznych przepisów nie tylko nowoczesnych, ale też tych z ubiegłego wieku (najstarszy przepis ze zbiorów Autorki sięga sprzed ośmiu dekad). Ta lektura będzie dla Was encyklopedia dobrego gotowania, która obudzi w Was chęć tworzenia sztuki kulinarnej i poznawania nowych smaków.

W mojej okolicy jest wiele restauracji czy barów z wyborny jadłem, w niektórych z nich miałam okazję pracować i w każdej zdobyłam jakąś nową wiedzę z dziedziny kulinarnej. Każdy właściciel buduje swoją wizję w inny sposób, jedni dbają o wygląd, inni o smak potraw. Bardzo irytują mnie slogany, wabiąc klientów, hasłami ze zdrowym odżywianiem. Dziś nie można się sugerować zdrowym żywieniem, ponieważ większość produkcji warzywnych, a nawet mięsnych zawiera sporą część nawozów, pestycydów czy środków chemicznych. Wiem, posypią się krytyki, ale jak spojrzysz trzeźwo na świat, sami dostrzeżecie, że dziś zwykły nawóz wiejski nie ma kaloryczności, by użyźnić ziemię, a rolnicy czy wy sami sięgacie po dodatki, by roślinki urosły. Dlatego nie ma znaczenia czy zrobicie własną przyprawę zwaną vegettą, czy kupicie ją w sklepach sporządzoną z dodatkiem utrwalającym świeżość, by przedłużyć daty ważności. Dawniej mleko krowie stojąc, na szafie kwaśniało kilka godzin, dziś potrzebuje więcej czasu na proces skwaśnienia. Pomijając ten ślepy fakt, którym wszyscy się oszukujemy, w książce podam wiele przepisów nowoczesnych, ale, też zahaczę o dania sprzed ośmiu dekad. Zachęcam was do korzystania z tej książki oraz do sporządzania własnych dań, które mogą okazać się hitem wszechczasów.

Kilka słów o mnie

Gotowanie zawsze było moją pasją. Wybierając swój przyszły zawód, kierowałam się nowoczesnością nie moim hobby. Strzeże, mówiąc, nie żałuje, tego wyboru, bo dziś jestem bogatsza o wiedzę kilku fachów. Na chwilę obecną jestem Fryzjerem, Kucharzem, Cukiernikiem, Doradcą Dietetycznym, Instruktorem Jogi i Dietetyki, Zielarzem, Trenerem Personalnym, Konsultantem Ślubnym i … resztę zostawię dla siebie, bo jest sporo tego co udało mi się osiągnąć. To nie koniec jeszcze mojego rozwoju, związanych z zawodem Kucharza, bo w trakcie trwa ciągle zdobywanie wiedzy: kursy, szkolenia i nauka w szkołach wieczorowych. Ta książka jest dla mnie wyzwaniem, by przekazać Wam sens dążenia do celu i niepoddawania się, bez względu na to, jak jest ciężko. Jeżeli wyznaczasz sobie cel i bez względu na jakiekolwiek przeszkody do niego dążysz, prędzej czy później sukces jest gwarantowany.

Kilka słów o dietach

Każda dieta zależy od zdrowia człowieka lub od jego trybu życia. Diety są różne, najbardziej znane i rozchwytywane są diety odchudzające i oczyszczające, a w rzeczywistości nazwa dieta jest to tylko uregulowanie posiłków w stosunku do danego dnia i dopasowanie odpowiedniej ilości zjadanych posiłków oraz nawodnienia organizmu, by dostarczyć organizmowi witaminy i wodę. W tej książce pokażę Wam, że zdrowe żywienie nie musi być skomplikowane i co robić, by nie uzyskać efektu jojo, porady te są z mojego prywatnego doświadczenia, więc nie stanowią recepty na taki sam efekt u Was. Każdy człowiek ma inny metabolizm, więc, aby uzyskać efekt, każdy z Was powinien zwrócić się do specjalisty, aby zrobić wyniki, wtedy od dietetyka dostaniesz mapę swojego stanu zdrowia oraz dopasowanego trybu odżywiania. Fakt faktem są osoby, które mimo diet i aktywności nie chudną lub nie tyją, niestety ten problem jest bardzo skomplikowany, niż Wam się wydaje dlatego te osoby, muszą być leczone klinicznie, bo ich waga i zdrowe, może zależeć od towarzyszących im chorób.

Ważnym elementem w odchudzaniu jest ruch, ponieważ dzięki niemu możemy uniknąć choroby cukrzycowe i układu krążenia, pamiętaj, że zwykły spacer jest sportem, który poprawia samopoczucie. Wprowadzenie do swojego życia kilka minut aerobiku czy wysiłku na siłowni sprawi, że nasz organizm będzie dotleniony, a chęć picia wody przy tym nawodnić może nasz organizm. Odchudzanie należy zacząć od wykluczenia smażonych i tłustych potraw, zamienić je można na potrawy parzone i gotowane. W diecie unikajcie dużej ilości soli, najlepiej ją ograniczyć do minimum, można zamienić tę przyprawę na sól morską lub himalajską, ja uwielbiam tą drugą, ponieważ sól himalajska mimo swej małej ilości nadaje daniu wyjątkowy smak. Sól można zamienić na zioła prawansolskie. Ja twierdzę jednak, że nie można wykluczyć całkowicie soli z diety, bo będzie to nie zdrowe dla organizmu. Każda sól nawet kamienna zawiera minerały, które są nam do życia potrzebne, a wykluczenie jej całkowicie, będzie błędem. Do przypraw, które trzeba ograniczyć, należą też ostre przyprawy, bo one wzmagają apatyt, co w efekcie chce nam się więcej jeść. Jeżeli chodzi o oliwy, w dietach jest promowana oliwa z oliwek, nie każdy wie, że ta oliwa jest bardziej kaloryczna niż zwykła słonecznikowa. Prawdą jest to, że każdy rodzaj oliwy jest zdrowy ale gdy jest używany w odpowiednich ilościach, najważniejsze jest, by był z pierwszego tłoczenia i nie był smażony. Jeżeli już chcesz się wyłamać i coś usmażyć to smaż na smalcu, ponieważ on nie traci żadnych właściwości i nie staje się toksyczny.

Jeżeli chcesz schudnąć, w swoją dietę wprowadź więcej warzyw, owoców i nabiału. Pamiętaj też, żeby ostatni posiłek jeść najpóźniej o 17:00. Jeżeli jednak czujesz głód, bo idziesz późno spać, wypij dużą ilość wody i zjedz owoc. Pamiętaj, że na diecie jeżeli czujesz silną potrzebę, można się wyłamać i zjeść np. batona, ale rób to w godzinach porannych, ponieważ organizm spali to podczas dnia. Tworząc dietę najlepiej do godz. 14:00 komponować posiłki kaloryczne, a po już w wersji lekkostrawnej. Ważną zasadą jest przestrzeganie kalorii. Po obliczeniu zapotrzebowania kalorycznego wystarczy dopasować sobie produkty, tak, by ich nie przekroczyć. Tu ponownie spotkam się z krytyką dietetyków, bo nie wszyscy, ale większość nie pochwala podjadania, bo jest to niezgodnym z listą dietetyczną, nie oszukujmy się, nie ma osób na diecie co nie złamie tej zasady. Prawda??? Wzory na zapotrzebowanie kaloryczne lub gotowe kalkulatory, możecie znaleźć w internecie. Niektóre osoby, które chcą skończyć z nałogiem, mają problem, bo nieustannie wracają do tych nawyków. Powiem Wam jak ja się pozbyłam nawyku słodzenia kawy czy herbaty i picia słodkich napojów. Zapewniam Was, ze tego nie zrobisz w krótkim czasie, bo osiągnięcia tego sukcesu potrzebna jest cierpliwość i determinacja. Na początku, zaczęłam mniej słodzić o pół łyżeczki, kiedy wyczułam, że smak przyzwyczaił się i nie potrzebowałam dosładzać zaczęłam schodzić z coraz niżej z ilością. Kiedy wykluczyłam już cukier, mój organizm nie miał zapotrzebowania na słodkości.

Ważną zasadą w dietach jest to, że pomocna jest w utrzymaniu zdrowia i wprowadzenia do organizmu witamin, trzeba też pamiętać, że aby organizm mógł wchłonąć witaminy, musi być do diety dodatkowo odpowiednia ilość tłuszczu. Wskazanie do diet jest odpowiednio dobrana do stanu zdrowia. Wiadomo, że dieta u chorych na cukrzycę będzie inna niż dla osób na diecie bezglutenowej.

Powracając do powyżej wypowiedzi, to jest moje zdanie oraz doświadczenia i nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać. Każdy ma inne doświadczenia, a do organizmu musimy dostarczyć niezbędnych witamin.Sałatki

Sałatka z krewetkami w sosie czosnkowym

Gdy jest impreza, to wiadomo, że przyda się dobre danie, które zaskoczy wszystkich. Pewnie, niektóre potrawy stały się już tradycją ale też i monotonią, dlatego dziś mam dla was specjalny przepis na sałatkę z owocami morza, która jest bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu.

Składniki do smażenia krewetek

* krewetki ok 200g

* masełko ok 50g

* 3 zabki czosnku, startego na tarce o drobnych oczkach.

* sól himalajska

* świeżo mielony pieprz czarny

* sok z cytryny

Masło roztapiamy i wrzucamy krewetki, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy zmiękną, dodajemy czosnek starty na tarce. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, aby każda strona owoców morza była zarumieniona.

Składniki na sałatkę

* sałata ( dowolna) ja w przepisie wykorzystałam sałatę lodową.

* pomidorki koktailówki

* cebula biała lub czerwona pokrojona w piórka

* pomarańcza pokrojona w kostkę

* Szczypiorek drobno posiekany

* oliwki

* sos czosnkowy

Na parterze rozkładany sałatę lodową, a potem układamy krewetki i resztę składników. Przed podaniem polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

Sałatka z Rukoli i Roszponki w dwóch wersjach, oryginalnej i light

PYSZNA SAŁATKA, KTÓREJ NIE MOŻNA SIĘ OPRZEĆ. BARDZO FAJNIE KOMPONUJĄ SIĘ SKŁADNIKI, KTÓRE PODBIJAJĄ KUBKI SMAKOWE GOŚCI. POLECAM WYPRÓBOWAĆ TEN SPRAWDZONY PRZEPIS. PONIŻEJ PRZEPIS DO SOSIKU CZOSNKOWEGO W WERSJI DIETETYCZNEJ Z MYŚLĄ O OSOBACH, KTÓRE MAJĄ PROBLEMY Z NADCIŚNIENIEM TETNICZYM ORAZ OSOBACH, KTÓRE CHORUJĄ NA CUKRZYCĘ.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

* Rukola wymieszana z Roszponką po garści

* 3 jajka ugotowanie na twardo

* 1 cebula czerwona

* 1 łyżka sezam

* 1 pomidor

* 1 Ogórek

* szczypiorek

Sałaty wymieszać, a warzywa poukładać warstwami w kolejności: Sałaty, sos czosnkowy, pomidor, cebula, ogórek, jajka, szczypiorek, sezam.

Sałatka z selera naciowego

1 słoiczek selera naciowego

1/2 puszka kukurydzy

5 krążków ananasa

4 ogórki kiszone

1 ser mozzarella

1 pęczek szczypiorku

200 g polędwicy sopockiej

sos: sól, pieprz, sok z ananasa, majonez.

Seler, kukurydzę odsączamy z wody, ananasa, ser, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko mieszamy razem z sosem.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

1 garść rukoli

1 garść świeżego szpinaku

1 garść roszponki

10 pomidorów koktajlowych

1 czerwona cebula

2 szt granatu (nasiona).

2 filety z kurczaka grillowane ( pocięte w paski ).

sos winegret.

Sałaty wymieszać pomidorki przeciąć na pół, czerwoną cebulę pociąć w piórka. Wyjąć pestki z granatu. Kurczaka pokroić w paski. Wszystko układać warstwowo jak lista na przepisie i polać sosem winegret.

Sałatka kebab

3 pojedyncze piersi z kurczaka

2 zielone ogórki

1 pojemnik pomidorków koktajlowych

1 puszka kukurydzy

2 cebule czerwone

1 ćwiartka czerwonej kapusty

1/2 kapusty pekińskiej

1 papryka czerwona

2 łyżki octu

1 przyprawa do kebaba

1 pora

1 mały koncentrat

1 mały majonez

1 jogurt naturalny

1 mały ketchup pikantny

4 ząbki czosnku

1 cytryna

1 łyżka cukru sól, pieprz

Filety pokroić w kostkę polać sokiem z cytryny i przyprawić przyprawą kebab, czerwoną papryką w proszku, magii i vegetą, na koniec zalać oliwą i odstawić na 30 min. Po tym czasie smażyć na małym ogniu do zmięknięcia. Kapustę pekińską i czerwoną drobno pokroić, posolić dodać cukru i octu, dobrze wymieszać, odstawić do zmięknięcia. Cebulę pociąć w piórka, a ogórki w półksiężyce. Pomidorki koktajlowe przekroić w połowie. Kukurydzę odsączyć. Porę i paprykę pociąć w kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na masełku do zmięknięcia. Do miseczki wlej jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 4 ząbki czosnku startego na tarce o drobnych oczkach, 2 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu i przyprawy: papryka słodka, cukier, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i w razie czego doprawić do własnego upodobania.

Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i posypać pietruszką.

Sałatka z tuńczyka

Jedna z moich ulubionych sałatek na domową imprezę. Jest bardzo szybka i przypada smakowo prawie wszystkim gościom. 3 paczuszki ryżu białego
1 puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 słoik marchewki
1 średni majonez
Sól, pieprz. Tuż ugotować, ogórki drobno pokroić, marchew, kukurydzę i tuńczyka odsączyć na durszlaku. Wszystko wrzucić do miski, dodać majonez i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.

Sałatka z Avokado

Nowe zwyczaje kucharzy to nawyk, aby często kombinować z wieloma połączeniami składników. Dziś pokażę wam przepis, który jest smaczny, klasyczny, a zarazem oryginalny. Przepis sprawdzi się także jako dodatek do obiadu i zamiennik surówek.

Składniki:

2 awokado

1 szpinak

1 mała sałata radicchio

300 g sera mozzarella

1 cytryna

2 pomidory koktailówki

1 surowy ogórek

Sól, pieprz, miód, musztarda, oliwa, czosnek.

Najpierw przygotujemy sos do sałaty. Mieszamy sól, pieprz, miód, oliwę, musztardę, czosnek sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Następnie łamiemy sałatę i mieszamy że świeżym szpinakiem, polewamy naszym przygotowanym już wcześniej sosem. Awokado, pomidory, ogórka, oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki. Dorsza rozdrabniamy na małe części. Wszystko razem mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy.

Sałatka szpinakowa z pomidorami i jajkiem

Sałatka extra mix

DZIŚ DO GRILLA ZROBIŁAM SAŁATKĘ Z PRODUKTÓW, KTÓRE MIAŁAM W LODÓWCE, BARDZO FAJNIE, SAŁATKA TA, KOMPONUJE SIĘ Z DANIAMI Z GRILLA. JESTEM POD WRAŻENIEM, ŻE TAK PROSTE SKŁADNIKI, W POŁĄCZENIU ZE SOBĄ NADAŁY TAK WYBORNY SMAK. DAJCIE ZNAĆ JAK WAM SMAKOWAŁO.

Składniki

_5 jajek_

_100g szpinaku surowego_

_1 łyżka sezonu_

_4 łyżki sosu czosnkowego_

_2 pomidory_

_
_

_Szpinak rozkładamy na misce polewamy, sosem czosnkowym, na sos układamy pomidory, jajka i gdzie nie gdzie dokładamy po listku szpinaku, by wizualnie wpadała w oko. Polewamy cieniutko sosikiem i posypujemy sezamem._ Nic trudnego prawda???Zapraszam do dzielenia się Waszymi opiniami.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

500 g wędzonej piersi z kurczaka

3 torebki ryżu basmati

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

3 łyżki majonezu szczypta curry, sól, pieprz

Do miski wrzucamy ryż, ananasa, kukurydzę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Mieszamy wszystko z majonezem i odrobiną curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sałatka wydaje nam się za sucha, nie dokładajmy więcej majonezu, tylko wlewamy kilka łyżek soku z puszki ananasów.

Sałatka ze szpinaku z jajem

DZIŚ DO GRILLA ZROBIŁAM SAŁATKĘ Z PRODUKTÓW, KTÓRE MIAŁAM W LODÓWCE, BARDZO FAJNIE, SAŁATKA TA, SKOMPONOWAŁA SIĘ Z DNIAMI Z GRILLA. JESTEM POD WRAŻENIEM, ŻE TAK PROSTE SKŁADNIKI, W POŁĄCZENIU ZE SOBĄ NADAŁY TAK WYBORNY SMAK. DAJCIE ZNAĆ JAK WAM SMAKOWAŁO.

Składniki _
5 jajek_
_100 g szpinaku surowego_
_1 łyżka sezonu_
_4 łyżki sosu czosnkowego_
_2 pomidory_

Sałatka z Rukoli i Roszponki w dwóch wersjach, oryginalnej i light.

_Szpinak rozkładamy na misce polewamy, sosem czosnkowym, na sos układamy pomidory, jajka i gdzie nie gdzie dokładamy po listku szpinaku, by wizualnie wpadała w oko. Polewamy cieniutko sosikiem i posypujemy sezamem._

Sałatka Grecka z suszonymi pomidorami i sosem winegret

Sałatka grecka jest bardzo prosta w wykonaniu i można ją przyrządzić na każdą okazję.

Składniki:0,5 sałaty lodowej pokruszonej 3 szt. suszonych pomidorów pokrojone w paski1 ser feta pokrojony w kostkę1 puszka mandarynek konserwowych pokrój w kostkę1 sezam lub słonecznik do posypania1 cebula czerwona pokrojona w piórka1 cebula biała pokrojona w piórkaSól himalajska i świeżo mielony pieprz.Na tacy rozłóż sałatę lodową, na wierzch poukładaj suszone pomidory, ser feta, mandarynki, cebulę i posyp sezamem lub słonecznikiem. Na koniec skręć w młynku trochę soli himalajskiej i pieprzu, a przed podaniem polej sosem winegret.Sos winegret3 łyżki miodu wielkokwiatowego.2 łyżki musztardy sarebskiej0,5 łyżeczki soli1,5 cytryny4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskichPieprz świeżo mielonyOlej roślinny (ok. 1 szklanki).Miód, musztardę, sól, pieprz, sok wyciśnięty z cytryny i czosnek starty na tarce o małych oczkach wkładamy do miski i mieszamy, gdy powstanie jednolita masa dolewamy pomału oliwę (tak jak robi się majonez), doprowadzając do gęstości. Jeżeli czegoś ci brakuje, dopraw do smaku dokładając główne składniki.

Sałatka hawajska z pomarańczą

1/2 puszka ananasa pokrojonego w kostkę

1/2 puszka mandarynek pokroić w kostkę

1/2 puszka kukurydzy odsączyć

1 pęczek szczypiorku drobno posiekać

2 części selera naciowego drobno pokrojonego

100 g sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę

200 g szynki wędzonej pokrojona w kostkę

3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki

1 papryka czerwona pokrojona w kostkę

1 cebula czerwona pokrojona w krążki

Majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Wszystkie składniki razem wymieszać i przyprawić według własnego upodobania.

Sałatka śledziowa

Sałatka ta przypada do gustu osobom, które lubią smak słodko kwaśny.

* śledzie słone 2 płaty dobrze wypłukane

* Ogórek konserwowy 3 sztuki

* 1 jabłko

* 1 cebula czerwona

* 2 gotowane marchewki* pęczek koperku

* 1 mały majonez

* 1 kwaśna śmietana

Cukier, pieprz, ocet do smaku.

Płaty śledziowe kroimy w kostkę, ponieważ są słone, nie będzie nam potrzebna sól. W małą kostkę kroimy jabłko, cebulę, ogórki konserwowe i marchewkę, koper drobno siekamy. Całość mieszamy z majonezem, śmietana, cukrem i octem. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 4 godziny w lodówce. Gdy sałatka przejdzie, a będzie mało soli dopraw ją solą.

Sałatka makaronowa

Sałatka z makaronu jest bardzo dobrym pomysłem na imprezowe przystawki.

Składniki:

Kilka pomidorów koktajlowych przecięte w pół. Po 2 garści szpinaku i rukoli Paczkę dowolnego makaronu wstążki ugotować i ostudzić

Wszystko połączyć i dodać sos

Sos

Czosnek może być granulowany, ja daje 4 ząbki czosnku.

1/4 szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki koperku posiekanego

1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz według uznania.

Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 30 min do lodówki.

Sałatka mieszana

Jajko na miękko z warzywkami, boczkiem, krewetkami i sosem czosnkowym. Nie zawsze połączenie boczku i krewetek idzie w parze, ale ja uwielbiam. Po to są zasady, by je łamać, a w rezultacie możemy uzyskać świetny przepis.

Składniki:

150 g Krewetek

1/2 paczuszki Miks sałat

1Cebula czerwona

1 Pomidor dojrzały

1 jajko smażone na miękko

2 łyżki sosu czosnkowy

100 g masła

3 plasterki boczku wędzonego

Przyprawy: słodka papryka, sól Himalajska, pieprz świeżo mielony.

Krewetki gotujemy w osolonej wodzie. Sałatę rozkładamy na talerzu i układamy na niej cebulę pomidory, krewetki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i smażymy na małym ogniu jajko. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy boczek pokrojony w kostkę i delikatnie podsmażamy. Gotowe jajko układamy na wierzch sałatki i posypujemy boczkiem. Całość polewamy sosem czosnkowym własnej roboty.

Sałatka mix

PYSZNA SAŁATKA, KTÓREJ NIE MOŻNA SIĘ OPRZEĆ. BARDZO FAJNIE KOMPONUJĄ SIĘ SKŁADNIKI, KTÓRE PODBIJAJĄ KUBKI SMAKOWE GOŚCI. POLECAM WYPRÓBOWAĆ TEN SPRAWDZONY PRZEPIS. PONIŻEJ PRZEPIS DO SOSIKU CZOSNKOWEGO W WERSJI DIETETYCZNEJ Z MYŚLĄ O OSOBACH, KTÓRE MAJĄ PROBLEMY Z NADCIŚNIENIEM TETNICZYM ORAZ OSOBACH, KTÓRE CHORUJĄ NA CUKRZYCĘ.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

* Rukola wymieszana z Roszponką po garści

* 3 jajka ugotowanie na twardo

* 1 cebula czerwona

* 1 łyżka sezam

* 1 pomidor

* 1 Ogórek

* szczypiorek

Sałaty wymieszać, a warzywa poukładać warstwami w kolejności: Sałaty, sos czosnkowy, pomidor, cebula, ogórek, jajka, szczypiorek, sezam.

SOS CZOSNKOWY

* 2 łyżki majonezu

* 2 łyżki śmietany 18% gęstej

* do rozszerzenia trochę śmietanki 30%

* ok. 3 dużych ząbków czosnku starego na drobnych oczach na tarce.

* sok wyciśnięty z cytryny Sól, pieprz, wegetta, cukier do smaku.

Wymieszać, przyprawić według własnego gustu powyższymi przyprawami.

DIETETYCZNA WERSJA SOSIKU CZOSNKOWEGO

* jogurt maturalny

* czosnek

* zioła prawansolskie ( najlepsza świeża mieszanka, która można zrobić ze świeżych ziół).

* miód

* cytryna

Wszystko wymieszać i doprawić.

Sałatka Kalafiorowa

Kalafior, to bardzo dobre i smaczne warzywo, które lubi różne kompozycje. Ja uwielbiam go polewać sosem czosnkowym i posypać prażoną cebulą.
1 kalafior
3 pomidory
1 cukinia
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
0.5 cytryny
4 ząbki czosnku (rozgniecionych)
1 cytrynę
Trochę cukru
Sol, cukier, ocet, pieprz do smaku.
Kalafior podzielić na małe różyczki i wrzucić do wrzątku z słoną wodą, do wody, można dodać trochę cukru i mleka. Nie gotować, a sparzyć. Pomidory pokroić, kształt dowolny. Z jogurtu, majonezu, cytryny, czosnku, cukru, pieprzu, soli zrobić majonez, jak będzie za gęsty, można dolać słodkiej śmietany, gdy będzie gotowy łączymy kalafior, pomidory i cukinie. Wszystko wymieszać i podawać jako przystawka. Gotową sałatkę można posypać grzankami lub prażoną cebulą.

Sposób na pyszne jajka

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: