Rewolucja na talerzu czyli: Jak fizyka i chemia zmieniły gotowanie. - ebook
Rewolucja na talerzu czyli: Jak fizyka i chemia zmieniły gotowanie. - ebook
Czy kuchnia może być laboratorium? A kucharz – naukowcem? Ta książka to nie kolejny poradnik o zdrowym odżywianiu, ani zbiór przepisów z modą na „superfoods”. To fascynująca opowieść o tym, jak nauka – chemia, fizyka, a nawet filozofia – wkroczyła na talerz. Dowiesz się: Czym naprawdę jest gastronomia molekularna (i czemu nie chodzi tylko o „dymiące” desery), Jak myślą awangardowi szefowie kuchni tacy jak: Ferran Adrià czy Heston Blumenthal, Które techniki zmieniły nasze rozumienie smaku, tekstury i... emocji. To książka dla ciekawych – tych, którzy chcą wiedzieć, dlaczego jajko zmienia konsystencję w 63°C, co dzieje się w trakcie smażenia steka i czy da się „rozłożyć smak” na części pierwsze. Dla pasjonatów jedzenia, kucharzy, naukowców i tych, którzy wiedzą, że gotowanie to coś więcej niż przepis.
| Kategoria: | Popularnonaukowe |
| Zabezpieczenie: |
Watermark
|
| Rozmiar pliku: | 1,9 MB |