Smaki ziół. Pachnąca kuchnia - ebook
Smaki ziół. Pachnąca kuchnia - ebook
Wraz z popularyzacją zdrowego odżywiania wzrasta zainteresowanie potrawami przyrządzanymi z wykorzystaniem ziół, często pochodzących z własnego zbioru. Inspirują one do wzbogacania zarówno dobrze znanych, jak i zupełnie nowych receptur. Książka zawiera przepisy na rozmaite potrawy z ziołami w roli głównej, podnoszącymi walory smakowe, zapachowe, wizualne i zdrowotne.
Spis treści
Wstęp 4
Zioła 15
Bazylia pospolita 16
Czosnek niedźwiedzi 17
Estragon 18
Kolendra siewna 19
Komosa ryżowa 20
Kozieradka pospolita 21
Lawenda wąskolistna 22
Lebiodka majeranek 23
Lebiodka pospolita 24
Lubczyk ogrodowy 25
Macierzanka piaskowa 26
Macierzanka tymianek 27
Melisa lekarska 28
Mięta długolistna 29
Ogórecznik lekarski 30
Pietruszka zwyczajna 31
Pokrzywa zwyczajna 32
Rozmaryn lekarski 33
Szałwia lekarska 34
Trybula ogrodowa 35
Śniadania 37
Tosty z jajkami i ziołami 38
Szakszuka z ogórecznikiem 41
Muffinki ziołowo-parmezanowe 42
Muffinki z komosą ryżową 45
Zielony omlet z trybulą 46
Muffinki ze szpinakiem i lubczykiem 49
Foccacia z tymiankiem 50
Fritatta z zielem hyzopu 53
Placuszki z melisą 54
Dutch baby z estragonem i tymiankiem 57
Ciasteczka z czosnkiem niedźwiedzim i ogórecznikiem 58
Tartaletki jajeczne z kozim serem, parmezanem i ziołami 61
Zielone naleśnki z szałwią i estragonem 62
Obiady 65
Makaron z rybą i ziołami 66
Ziołowe kotleciki z białej fasoli 69
Dorsz z pesto z bazylii i kolendry 70
Makaron z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i oregano 73
Łosoś z ziołami i cytryną 74
Penne z kremowym sosem dyniowym, porem i kolendrą 77
Pieczone bataty z sosem z nerkowców i lubczyka 78
Zielone falafelki z bazylią tajską 81
Risotto z natką pietruszki i pokrzywą 82
Udka z kurczaka z tymiankiem 85
Ziołowe kaszotto z szałwią i zielem hyzopu 86
Krem z marchewki z ziołami 89
Zielone szałwiowo-szpinakowe pierogi z ricottą 90
Dorada z ziołami 93
Kolacje 95
Komosa ryżowa ze szczypiorkiem, natką pietruszki i bazylią 96
Sałatka z mango i bazylią tajską 99
Pieczone pomidory z tymiankiem 100
Steki kalafiorowe z dressingiem, cytrynowym tahini i ziołami 103
Ziołowa ciecierzyca z jogurtem i ziołami 104
Tabbouleh z kalafiora z mietą, pokrzywą i koperkiem 107
Sałatka z brokułami oraz kaszą bulgur i kolendrą 108
Sałatka z rukwi wodnej i batatów 111
Chabrowa sałatka z pieczonego kalafiora w curry z kolendrą 112
Sałatka z trybulą 115
Łódeczki z sałaty rzymskiej z melisą 116
Sałatka z ziołowym topinamburem 119
Zapiekanka z jabłek, batatów i buraczków z orzechami i rozmarynem 120
Ziołowa sałatka ziemniaczana 123
Desery, napoje i dodatki 125
Galette z brzoskwiniami i sosem bazyliowo-miętowym 126
Ziołowy koktajl energetyczny 129
Bazyliowo-kokosowa panna cotta z limonką 130
Pieczone jabłka z tymiankiem i majerankiem 133
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 134
Ciasteczka czekoladowo-tymiankowe 137
Rozmarynowo-pomarańczowe muffinki z ricottą 138
Mus czekoladowy z miętą 141
Cukinia pieczona w parmezanie i ziołach 143
Pesto z jarmużu z bazylią 144
Pieczona kukurydza z sosem miętowym 147
Gniecione ziemniaczki z bazyliowo-szałwiowym pesto 148
Pieczone ziemniaczki z ziołami i guacamole 151
Dzika kuchnia 153
Ocet estragonowy 154
Nalewka z macierzanki 154
Zupa z liści mleczu zwyczajnego 155
Syrop z kwiatów mniszka 155
Gołąbki z liśćmi podbiału 156
Sok z pokrzywy 156
Placki ziemniaczane z pokrzywą 156
Sok z bławatka 157
Jajecznica z chmielem 157
Sałatka z czosnaczka 157
Kiszony czyściec 158
Syrop z kwiatów dziewanny 158
Sok fiołkowy 158
Konfitura z kwiatów fiołka wonnego 159
Cukier goździkowy 159
Likier kwiatowy z goździkiem 159
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8059-858-4 |
Rozmiar pliku: | 86 MB |