Sugar Fairy Tale - ebook
Sugar Fairy Tale - ebook
Podręcznik sugarcraftingu mistrzyni świata w dekoracji tortów Jowity Woszczyńskiej.
Każdy rozdział to baśniowa historia przedstawiona w formie projektu cukierniczego, zakończona gustownie dobranym przepisem na ciasto. Autorka prezentuje w niej również mój sposób modelowania figurek oraz omawia wybrane techniki krok po kroku, które mogą być podstawą tworzenia niesamowitych ciast. Inspiracja baśniami Braci Grimm jest dla niej powrotem do początku drogi i do pierwszych tortów pieczonych dla ukochanych dzieci.
Spis treści
NlEZBĘDNIK
Niezbędne narzędzia i akcesoria
Rodzaje mas cukrowych
Barwniki
KRÓLEWNA ŚNIEŻKA
Modelowanie twarzy z rnasy cukrowej
Staropolska strzecha
Piernikowy mech
Rustykalny tynk ozdobny
Koniczyna
Dzwonek leśny
Rumianek
Niebieski ptaszek
Śnieg z opłatka
Sukienka Królewny Śnieżki
Biały jeleń
Zła Królowa
Candy apples (Jabłka w karmelu)
Jabłko Królewny Śnieżki
CZERWONY KAPTUREK
Cukrowa wiklina
Jarzębina
Malowanie na masie cukrowej
Galaktyka
Faktura drewna na torcie
Kora z lukru królewskiego
Deski barwione w masie
Forma silikonowa
Kora z papieru opłatkowego
Lakier spożywczy, alkohol i klej spożywczy
Budowa figurki wilka na szkielecie
Peleryna Czerwonego Kapturka
Modelowanie figurki (tułów, ręce, nogi)
Marcepanowa babka z żurawiną
Aksamitne ciasto czekoladowo - żurawinowe
Sok żurawinowy
KOPCIUSZEK
Włosy figurki
Brokat
Malowanie na papierze opłatkowym
Goede
Malowanie masłem kakaowym
Dynie w karmelu
Suknia Kopciuszka
Kareta Kopciuszka
Ton dyniowy
Rzeźbiony tort
Tarta dyniowa z pomarańczą i kardainonem
Puree z dyni
JAS I MAŁGOSIA
Modelowanie figurki dziecka
Male beziki
Cukrowe serduszka
Posypka
Rożki z lukrem
Precelki
Karmelowe lizaki
Lukier królewski
Konsystencje lukru
Lukrowanie pierniczków
Malowanie na lukrze królewskim
Haftowane pierniczki
Toruńskie Katarzynki
Piernik dekoracyjny
Różany obłoczek
Gingerbread soft cookies (Miękkie pierniczki)
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA TECHNIK NA TORTACH KONKURSOWYCH
SZABLONY
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: | brak |
ISBN: | 978-83-67459-20-4 |
Rozmiar pliku: | 36 MB |