Supersylwetka. 100 przepisów i porad eksperta - ebook
Supersylwetka. 100 przepisów i porad eksperta - ebook
Nowoczesny poradnik dla wszystkich dbających o ładną sylwetkę i zdrową dietę: przepisy kulinarne z uwzględnieniem wartości odżywczej (białka, węglowodany, tłuszcze) oraz porady, jak stosować witaminy, składniki mineralne i suplementy diety. W pierwszej części znajdziesz wyczerpujące informacje na temat suplementów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, aminokwasów, odżywek wysokobiałkowych, odżywek białkowo-węglowodanowych, odżywek węglowodanowych carbo, vitargo, izotoników i hipotoników, kreatyny i intensyfikatorów produkcji tlenków azotu, regeneratorów stawów i kości, tribulusów i ZMA. Drugą część książki stanowią propozycje przepisów kulinarnych na zdrowe i urozmaicone śniadania, obiady, desery i sałatki. Znajdziesz tu przepisy na m.in. pastę tuńczykową, gołąbki z pieczarkami i papryką, naleśniki Papaja, morelowy deser, sałatkę grecką czy selerową surówkę. Przejrzysty układ treści, liczne ilustracje oraz zdjęcia gotowych potraw w ciekawej aranżacji stanowią dodatkowe atuty tego poradnika. Katarzyna Matella – sędzia klasy międzynarodowej w kulturystyce i fitness, wykładowca na kursach dla instruktorów sportu w specjalizacji kulturystyka oraz rekreacji ruchowej w specjalności fitness – ćwiczenia siłowe, instruktor sportu i rekreacji ruchowej w kulturystyce, redaktor i autorka wielu publikacji z zakresu metodyki treningowej i diet oraz serii książek zawierających ćwiczenia dla kobiet na poszczególne partie mięśniowe oraz porady dietetyczne, autorka diet indywidualnych.
Spis treści
WITAMINY, MINERAŁY, SUPLEMENTY DIETY
1. Witaminy 11
Kilka witaminowych faktów 12
Witamina A 14
Witamina D 15
Witamina E 16
Witamina C – kwas askorbinowy 16
Witaminy z grupy B 17
2. Minerały 21
Wapń 22
Magnez 22
Fosfor 23
Chlor i sód 24
Potas 24
Żelazo 25
Chrom 26
Cynk 26
Miedź 26
Jod 27
3. Suplementy diety 28
I Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej 28
A) Karnityna 29
B) Termogeniki 30
C) Lipotropy 32
D) Odżywki wysokobiałkowe 35
E) Blokery trawienia tłuszczów, węglowodanów, HCA 36
F) Specjalne rodzaje tłuszczów – CLA 37
G) Roślinne wyciągi stymulujące diurezę 37
II Aminokwasy 38
A) BCAA 39
B) Glutamina 42
C) Alanina 46
D) Suplementy zawierające szerszy profil aminokwasów 47
E) HMB 48
III Odżywki wysokobiałkowe 51
IV Odżywki białkowo-węglowodanowe 52
V Odżywki węglowodanowe carbo, vitargo, izotoniki, hipotoniki 53
VI Kreatyna i intensyfikatory produkcji tlenku azotu (NO) 55
VII Regeneratory stawów i kości 63
VIII Tribulusy i ZMA 64
IX Inne suplementy, wcześniej niesklasyfikowane 66
A) Omega 3-6-9 66
B) Tłuszcze MCT 66
C) Koenzym Q10 67
D) Lecytyna 67
E) Enzymy trawienne 67
F) Tyrozyna 68
Okno anabolicznych możliwości – „Anabolic window” 68
Jak wykorzystać w pełni potreningowe okno anaboliczne 69
ROZDZIAŁ I ŚNIADANIA
Brokułowy omlet 71
Jajecznica z łososiem 72
Faszerowane jaja 73
Kanapki z łososiem 74
Masło z awokado 76
Pasta jajeczna 78
Pasta twarogowa 79
Pasta twarogowa z awokado 80
Pasta z jajkiem i kiełkami 82
Pasta tuńczykowa 83
Pumpernikiel z twarogiem 84
Omlet z szynką i tuńczykiem 85
Sałatka drobiowa w sosie winegret 86
ROZDZIAŁ II DANIA GŁÓWNE
Chili con carne 87
Chłodnik z ogórkiem 88
Faszerowana cukinia 89
Dorsz faszerowany z pieczarkami i rodzynkami 90
Drobiowa galaretka 91
Gołąbki z pieczarkami i papryką 92
Gołąbki z twarogiem 93
Gyros drobiowy z fetą 94
Indyk z brzoskwiniami 95
Kolorowy indyk 96
Drobiowe klopsiki z brokułami 97
Gryczane klopsiki 98
Jajeczne klopsiki 99
Drobiowe klopsiki w sezamie z niespodzianką 101
Drobiowe klopsiki pieczarkowe w lnianej panierce 102
Drobiowe kotleciki w wiórkach kokosowych 103
Słoneczne kotleciki z selerem 104
Kotlety mielone 105
Mielone z ryżem 106
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 107
Krokiety z mięsem 108
Krokiety ze szpinakiem 109
Filet z kurczaka z pieczarkami 110
Kurczak na ostro 111
Słodko-pierny kurczak 112
Filet z kurczaka w migdałach 113
Kurczak z bakłażanem 114
Kurczak z fetą i fasolką 115
Sałatka z kurczaka z kukurydzą 116
Kurczak z łososiem i kaparami 117
Kurczak z masłem orzechowym 118
Kurczak z winogronami 119
Kurczak z cukinią i słonecznikiem 120
Lniane naleśniki 121
Naleśniki Papaja 122
Rybny omlet 123
Omlet z cukinią 124
Panierka luksusowa 125
Panierka z ziaren 126
Faszerowana papryka 127
Pizza na białkowym spodzie 128
Pizza na razowym spodzie 129
Placki pakera 130
Ryba z grilla 132
Filet rybny w warzywnej pierzynce 133
Ryba z cukinią 134
Ryba z warzywami 135
Ryżowy miszmasz 136
Schab ze śliwką 137
Spaghetti bolognese 138
Szaszłyki drobiowe 139
Pełnoziarnista tortilla 140
Wątroba drobiowa z jabłkiem 141
Wykwintna zapiekanka z migdałami 142
Drobiowe zawijasy z porem 143
Drobiowe zawijasy ze szpinakiem 144
Pieczeń drobiowa z jajkiem i brokułami 145
Kurczak z pesto 146
ROZDZIAŁ III DESERY
Ciasteczka z nasionami 147
Ciasto twarogowe 148
Dwukolorowy deser 149
Morelowy deser 150
Porzeczkowy deser 151
Puszysty deser 152
Szybki deser 153
Truskawkowa galaretka proteinowa 154
Słodka galaretka z twarożkiem 155
Lody proteinowe 156
Naleśniki na słodko 160
Naleśniki z rzeżuchą 162
Placek owsiany z twarogiem 163
Placek owsiany 165
Placek razowy 166
Wiejskie placki 167
Gryczane placuszki 169
Ptasie mleczko 170
Sernik na zimno 171
Słodka zapiekanka z musem jabłkowym 172
ROZDZIAŁ IV SAŁATKI
Drobiowa sałatka z kiełkami 173
Sałatka grecka 174
Mizeria 175
Sałatka orzechowa 176
Słoneczna sałatka 177
Wiejska sałatka 178
Wiosenna sałatka 179
Brokułowa sałatka z jajkiem i migdałami 180
Sałatka z jajkiem i kawiorem 181
Sałatka z kapusty pekińskiej 182
Sałatka z kurczaka z mandarynkami 183
Sałatka z szynką i ananasem 184
Sałatka brokułowa z fetą 185
Sałatka z orzeszkami ziemnymi 186
Sałata z rzodkiewką 187
Selerowa surówka 188
Szparagowa sałatka 189
Sałatka z tuńczykiem i ananasem 190
Sałatka z tuńczykiem i serkiem wiejskim 191
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i czerwoną fasolą 192
Surówka z włoskiej kapusty z jabłkiem 193
Surówka z włoskiej kapusty z kiszonym ogórkiem 194
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7774-473-4 |
Rozmiar pliku: | 31 MB |