Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • nowość
  • promocja

Uczta cierni i róż. Nieoficjalna książka kucharska serii Dwór cierni i róż - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Format:
EPUB
Data wydania:
26 listopada 2025
4619 pkt
punktów Virtualo

Uczta cierni i róż. Nieoficjalna książka kucharska serii Dwór cierni i róż - ebook

Książka zawiera ponad 60 przepisów inspirowanych ulubionymi postaciami, miejscami i wątkami z kultowej serii powieści autorstwa Sarah J. Maas. Każda z receptur kryje w sobie odrobinę magii, dzięki której zabierze was w niezwykłą podróż, pozwalającą poczuć się jak na uczcie w Prythianie

 

Ta publikacja spełnia wymagania dostępności zgodnie z dyrektywą EAA.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-842-5777-7
Rozmiar pliku: 38 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

OD AUTORKI

Drodzy wielbiciele Dworu cierni i róż!

Witajcie na Uczcie cierni i róż. Przed wami kulinarna podróż zainspirowana serią Dwór cierni i róż autorstwa Sarah J. Maas. Bardzo się cieszę, że mogę się podzielić z wami tym zbiorem przepisów. Każdy z nich jest hołdem dla barwnego uniwersum stworzonego przez Maas – to świat, w którym się zakochałam, podobnie jak wielu z was.

Przez wiele lat szukałam historii, która na nowo rozbudziłaby we mnie zachwyt, często towarzyszący mi w moich wczesnych lekturach. Kiedy trafiłam na Dwór cierni i róż, poczułam się tak, jakbym przez sekretne drzwi weszła do świata czarów, niebezpieczeństwa, miłości i odwagi. Cała opowieść o Feyrze i jej podróży jest czarodziejska, ale oprócz fabuły i postaci szczególnie zachwyciło mnie to, jak Maas wykorzystuje jedzenie, by odmalować świat pełen barw.

W całej serii jedzenie służy bohaterom czemuś więcej niż tylko posileniu się; jest ekspresją kultury, emocji i bliskości. Czy chodzi o pożywne śniadanie przed dniem pełnym intensywnych treningów, przekąskę podczas spaceru przez dzikie krajobrazy, miłą kolację z przyjaciółmi czy wystawną ucztę w wielkiej sali jadalnej – każdy posiłek dodaje opowieści głębi i barw. Poczułam się na tyle zainspirowana, że chciałam odtworzyć te posiłki we własnej kuchni. W mojej książce próbuję przenieść chwile z książki na wasz stół, żebyście poczuli ciepło prostego posiłku jedzonego w towarzystwie wewnętrznego kręgu albo posmakowali bogactwa uczty organizowanej w zimowe przesilenie.

W Uczcie cierni i róż znajdziecie przepisy na dania opisane w książkach, a także moje własne pomysły zainspirowane ulubionymi postaciami, otoczeniem dworów i duchem takich miejsc jak Adriata czy Tęcza. Od bogatych smaków Dworu Nocy po świeże dania z Dworu Wiosny każdy przepis stworzyłam po to, by zabrać was do świata Prythianu. Dzięki opisanym daniom możecie doświadczyć magii całej historii w nowy, pyszny sposób.

Tworzenie tej książki w niczym nie przypominało pracy nad moimi wcześniejszymi projektami. Blogerką kulinarną jestem od ponad dekady i napisałam dwie inne książki kucharskie, ale nigdy dotąd nie przygotowałam nic równie kreatywnego – ani równie fajnego! – jak ten zbiór. Kiedy wymyślałam przepisy i eksperymentowałam z różnymi smakami, coraz głębiej wczytywałam się w serię, badając wyjątkowe cechy poszczególnych dworów i lepiej poznając postaci dzięki jedzeniu, które, jak mi się wydawało, mogłoby im smakować. Ten proces nie tylko stanowił wyzwanie dla moich kulinarnych umiejętności, ale również sprawił, że jeszcze bardziej doceniłam dopracowany świat stworzony przez Maas.

Niezależnie od tego, czy jesteście doświadczonymi kucharzami, czy dopiero zaczynacie gotować, ten zbiór przepisów ma na celu ożywienie naszych ukochanych książek w całkiem nowy sposób. Mam nadzieję, że przygotowywanie tych dań sprawi wam równie dużą frajdę co podróż z Feyrą przez Prythian. Zaproście przyjaciół i rodzinę albo przygotujcie ucztę dla samych siebie – każdy posiłek może być celebracją świata Dworu cierni i róż.

Za gwiazdy, które słuchają. I marzenia, które się spełniają.

Chelsea Cole

JAK CZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ

Książka ta została stworzona, by sprowadzić do twojej kuchni smaki z krainy Prythianu i ożywić czarodziejskie historie Sarah J. Maas poprzez jedzenie. Czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy może dopiero zaczynasz gotować – przepisy zostały napisane tak, by były jak najprostsze i jak najpyszniejsze.

KOLEJNOŚĆ

Książka ma tradycyjną strukturę: zaczyna się od przepisów na śniadania, następnie przechodzi do przystawek, dań głównych, dodatków, deserów i koktajli. Znajdziesz w niej dwa rozdziały o słodyczach: w jednym zamieściłam wspaniałe desery inspirowane każdym z dworów, w drugim – prostsze słodkie przekąski przywołujące pamiętne chwile w książkach. Dział z koktajlami obejmuje napoje dedykowane każdemu z członków wewnętrznego kręgu i siostrom Archeron. Z każdego działu korzystaj dowolnie: możesz poznawać przepisy po kolei albo od razu przeskoczyć do dania, które wydaje ci się najsmaczniejsze.

UŁATWIENIA

Przepisy zostały napisane tak, by mógł z nich skorzystać każdy domowy kucharz. Możesz dostosować je do swoich potrzeb – jeśli dostrzeżesz ułatwienie, które ci odpowiada, jak zakup gotowej mieszanki do ciast, nie wahaj się! Moim celem było stworzenie receptur, które byłyby proste i przyjemne, a nie sprawdzanie twoich kulinarnych umiejętności.

SKŁADNIKI

Przygotowanie zamieszczonych tu potraw nie powinno od ciebie wymagać wielkiej wyprawy po składniki: pisałam przepisy z myślą o ich dostępności. Na przykład podczas gdy w oryginalnych książkach mowa czasem o dziczyźnie lub mięsie królika, ja trzymam się bardziej dostępnych alternatyw, jak wołowina i kurczak. Jest kilka wyjątków od tej zasady, ale są one jasno zaznaczone w tytułach przepisów, więc możesz zdecydować, czy podejmiesz się ich przygotowania. We wszystkich przepisach używam koszernej soli – moja ulubiona marka to Diamond Crystal. Jeśli używasz innej soli, być może będzie trzeba dosolić potrawy.

SPRZĘT

Prawdopodobnie masz już w domu wszystkie akcesoria potrzebne, by przygotować dania zawarte w tym zbiorze. Oto sprzęt, który polecam – przyda się nie tylko podczas korzystania z tej książki!

• Robot kuchenny będzie pomocny, ale nie jest konieczny; porządny blender ręczny równie dobrze spełnia swoje zadanie

• Drobne sito

• Forma do muffinów

• Forma do minimuffinów

• Formy do pieczenia ciast

• Kratka do studzenia

• Żeliwny garnek

• Łyżka do nakładania lodów o pojemności 3 łyżek stołowych

PORADY ALIS

Szukaj ramek pod hasłem „Porady Alis”. To wskazówki od naszej ulubionej pokojówki z Dworu Wiosny. Jej wiedza pomoże wykonać co trudniejsze kroki albo nadać szczególny smak twoim daniom.

MENU I PRZYJĘCIA

Ta książka to nie tylko zbiór przepisów; to zaproszenie do celebrowania świata Dworu cierni i róż. Na końcu książki znajdziecie sugestie jadłospisów na tematyczne przyjęcia i spotkania. Czy zdecydujesz się urządzić kameralne spotkanie czy wielką ucztę, są to pomysły, które pomogą ci zaplanować wydarzenie inspirowane ulubioną serią.

RADOŚĆ Z KSIĄŻKI

Książka ta jest przede wszystkim hołdem dla serii, która zachwyciła tak wielu z nas. Mam nadzieję, że uznasz ją za przydatną pozycję w twojej kuchni, źródło inspiracji i nowy sposób na pogłębienie relacji z ukochanym światem Dworu cierni i róż. Życzę ci wielu czarodziejskich posiłków i chwil godnych zapamiętania!

BRUNCH Z ELAINĄ, CERRIDWENĄ I NUALĄ

Wybierz krzesło i nalej sobie kubek herbaty. Oto zaproszenie na brunch przygotowany przez najsłodszą z sióstr Archeron i twoje ulubione służące. To nie zwyczajny brunch, ale poranna uczta godna najwspanialszych mieszkańców Prythianu, podczas której brzękowi sztućców towarzyszą trzepot skrzydeł i szum sekretów. Fae – od zalanych słońcem kuchni Velaris po pełne stoły na dworach – znają wartość pożywnego posiłku na początek dnia. Czy spokojnie planujesz, co cię czeka, czy w napięciu omawiasz szeptem strategie działania, czy może potrzebujesz paliwa przed wyczerpującym treningiem – te przepisy to klucz do wyjątkowej porannej uczty.

Wyobraź sobie odzianą w fartuch Elainę, być może ukrywającą się przed Lucienem, jak ubija krem cytrynowy do tart, i towarzyszące jej Cerridwenę i Nualę, piekące kukurydziane muffiny z borówkami i cytryną. Potrafią one przeobrazić najprostsze składniki we wspaniałe posiłki, które koją, zachwycają i przygotowują fae na nadchodzący dzień.

Życzę ci czarodziejskich poranków i przyjaźni, dzięki którym czujesz się jak w domu.

TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM

NA

12

TARTALETEK

Kiedy Dwór Wiosny rozświetlają szalone przyjęcia z okazji Calanmai, Feyra zmienia w kuchni cytryny w tartaletki – nie jest to może magia, jakiej spodziewać by się można w Noc Ognia, ale zawsze coś. Kiedy Tamlin pełni obowiązki księcia, a Feyra rozważa, czy dołączyć do czarów, może przynajmniej cieszyć się przysmakami takimi jak malutka cytrynowa tartaletka. To doskonały smakołyk na chwile, gdy potrzeba wam odrobiny kwaskowej energii. Zabierzmy się więc do pieczenia – jeśli Feyra ma spędzić Calanmai na zastanawianiu się, co robi Tamlin, niech robi to przynajmniej z pysznym ciastkiem w dłoni.

1 paczka przygotowanego, nieupieczonego kruchego ciasta

KREM CYTRYNOWY

2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej (z ok. 2 cytryn)

¾ szklanki świeżego soku z cytryny (z 2–3 cytryn)

1¼ szklanki cukru

1¼ kostki masła

5 dużych jajek

5 dużych żółtek

DO DEKORACJI (OPCJONALNIE)

cienkie plasterki cytryny

gotowa bita śmietana

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Rozłóż ciasto na blacie. Przy użyciu foremki do ciastek albo po prostu szklanki lub słoika wytnij kółka o średnicy 10 cm. Resztę ciasta wyrzuć lub zachowaj na inną okazję. Dokładnie wyklej ciastem dno każdej foremki do muffinów. Nakłuj spody widelcem. Podpiecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut i odstaw do ostudzenia.

Zmniejsz temperaturę do 175°C.

Przygotuj krem cytrynowy: postaw rondelek na małym ogniu i wymieszaj w nim skórkę i sok z cytryny z cukrem, masłem, jajkami i żółtkami. Mieszaj trzepaczką przez mniej więcej 5 minut, aż masło się roztopi, a masa zgęstnieje na tyle, żeby utrzymać przez chwilę kształt, gdy nabierzesz ją na łyżkę.

Gorący krem przecedź przez drobne sito do miski, by usunąć skórkę i wszelkie grudki.

Umieść równe porcje kremu na spodach z ciasta. Wygładź powierzchnię szpatułką. Piecz, aż krem będzie gęsty na tyle, by się nie rozpływać, a tylko lekko się trząść – około 5 minut. Krem wciąż będzie miękki, ale mocniej zastygnie podczas studzenia.

Studź tartaletki w foremkach przez pół godziny, następnie przełóż je na talerz, przykryj folią i chłódź w lodówce przez co najmniej godzinę – do trzech dni.

Jeśli masz ochotę, możesz udekorować ciastka plasterkami cytryny i podać z bitą śmietaną.

PORADA ALIS

W sklepie możecie trafić na gotowe spody do tartaletek. Jeśli macie to szczęście, kupcie je bez wahania. Myślę, że jeszcze bardziej uproszczą ten przepis! Omińcie po prostu krok 1, a jeśli spody wymagają pieczenia, postępujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.PIECZONA OWSIANKA JABŁKOWA Z PIERNIKOWYMI PEKANAMI

NA

8

PORCJI

Owsianka jest typowym śniadaniem w wielu miejscach Prythianu: to pożywny posiłek na dobry początek dnia. Przypomnij sobie miskę ciepłej owsianki, którą podano Feyrze pierwszego poranka na Dworze Wiosny (za gniew, którym obdarzył ją siedzący po drugiej stronie Lucien, podziękujemy). Dzięki temu, że to pieczona wersja tego dania, łatwiej jest przygotować ją z wyprzedzeniem. Kwaśne jabłka i chrupiące, przyprawione orzechy pekan wznoszą to klasyczne danie na wyższy poziom. Jak zobaczysz, jest idealne, by się nim dzielić.

PIERNIKOWE PEKANY

1 duże białko, lekko ubite

1 łyżka wody

3 szklanki orzechów pekan w kawałkach

½ szklanki cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

PIECZONA OWSIANKA

olej w sprayu

1¾ szklanki mleka (dowolnego)

2 duże jajka

½ szklanki syropu klonowego

¼ kostki masła, rozpuszczonego i ostudzonego

¼ szklanki musu z jabłek

3 szklanki płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka esencji waniliowej

¼ łyżeczki soli

1½ szklanki obranych, pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek (około 2 średnich jabłek)

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.

Przygotuj orzechy: w dużej misce ubij białko z wodą. Dodaj pekany i wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj cukier, cynamon, sól, goździki i gałkę; obsyp przyprawami orzechy w białku i wymieszaj, żeby dokładnie się nimi pokryły.

Rozłóż orzechy na blasze. Piecz je w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 30 minut, aż będą pachnące i chrupiące. Przemieszaj w połowie pieczenia. Odstaw na bok do ostudzenia.

Przygotuj pieczoną owsiankę: natłuść olejem w sprayu kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. W dużej misce wymieszaj mleko, jajka, syrop, rozpuszczone masło i mus jabłkowy. Dodaj płatki, proszek do pieczenia, cynamon, esencję waniliową i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj jabłka i przemieszaj całość.

Przełóż mieszankę płatków i jabłek do przygotowanej formy. Piecz około 35 minut, aż środek będzie miękki, ale bliski zastygnięcia.

Wyjmij z piekarnika i studź 5 minut przed podaniem. Przełóż do misek, podawaj z pekanami.

QUICHE Z GOUDĄ, BEKONEM I POREM

NA

8

PORCJI

Choć przypomina o chłodnym rodzinnym spotkaniu w krainach śmiertelników, ten quiche bynajmniej nie jest chłodny. Pełen chrupiącego bekonu, łagodnych porów i ciągnącego się sera pozwala zapomnieć o niezręcznej atmosferze podczas pierwszego spotkania nowych przyjaciół fae z odzianymi w zbroje siostrami. To doskonała, poprawiająca nastrój śniadaniowa zapiekanka, którą aż chce się dzielić – nawet kiedy rozmowa, jak cierniowy krzew, jest pełna kolców.

1 blat przygotowanego, nieupieczonego kruchego ciasta

6 dużych jajek

½ szklanki mleka (dowolnego)

¼ szklanki śmietanki kremówki

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

6 plastrów usmażonego do chrupkości i pokruszonego bekonu

1½ szklanki opłukanego, posiekanego pora (tylko biała i jasnozielona część)

115 g sera gouda pokrojonego w kostkę

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozwiń płat ciasta, przełóż go do okrągłej formy o średnicy 22 cm i uformuj brzegi; odstaw formę na bok.

W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, śmietankę, sól i pieprz.

Obsyp równo spód ciasta pokruszonym bekonem, posiekanymi porami i pokrojonym w kostkę serem. Zalej składniki masą jajeczną.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30–35 minut, aż środek dania całkiem zastygnie, a jego wierzch nabierze złotej barwy.

Wyjmij quiche z piekarnika i studź go przez 5–10 minut, a następnie pokrój na 8 kawałków.

Podawaj na ciepło albo całkowicie ostudź, przykryj plastikową folią i wstaw do lodówki. Możesz przechowywać go do trzech dni.

Jeśli przygotowujesz quiche z wyprzedzeniem, odgrzewaj go przez 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

PORADA ALIS

Quiche zachowuje swój urok nawet po zamrożeniu. Dlaczego więc nie podwoić ilości składników i nie przygotować drugiego quiche’a na później? Gdy już będzie upieczony i ostudzony, owiń go w folię aluminiową, włóż do plastikowego woreczka odpowiedniego do zamrażania i pozwól daniu zapaść w lodowy sen. Aby je obudzić, rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie podgrzej zgodnie z powyższą instrukcją, skarbie.MIGDAŁOWE CIASTECZKA SURIELA

NA

24–30

ciasteczek

Gotowi, by przy herbacie posłuchać najmądrzejszej istoty w całym Prythianie? Te migdałowe ciasteczka to hołd dla suriela – stworzenia, które zmuszone jest wyjawiać prawdę każdemu, kto je złapie. Chociaż polowanie na suriela bywa trudnym zadaniem, plotki z przyjaciółmi przy tych pysznych ciasteczkach z borówkami są zajęciem łatwym i przyjemnym. Złote, lekko kruszące się ciasteczka mają subtelną słodycz miodu i lekką cierpkość owoców, dzięki czemu każdy kęs to pyszne połączenie smaków. Są idealne do kawy lub herbaty.

olej w sprayu

¾ kostki zimnego masła

1⅓ szklanki mąki migdałowej

½ szklanki mąki pszennej

1¾ szklanki cukru pudru plus więcej do posypania

½ łyżeczki soli

5 białek z dużych jajek w temperaturze pokojowej

2 łyżki miodu

1 łyżeczka esencji migdałowej

1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek

PORADA ALIS

Jeśli masz ochotę, zamień borówki na inne owoce, takie jak maliny czy jagody.

Albo może na łyżkę dżemu? Jak sobie życzysz, skarbie.

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Olejem w sprayu lekko natłuść foremki w dwóch blachach na minimuffinki (po 24 sztuki każda).

W rondelku postawionym na średnim ogniu rozpuść masło. Poruszając garnkiem, co jakiś czas mieszaj je, aż nabierze złotego koloru i orzechowego zapachu – zajmie to około 5 minut. Przelej zrumienione masło do żaroodpornej miski i ostudź je do temperatury pokojowej.

W dużej misce wymieszaj: mąkę migdałową, mąkę pszenną, cukier puder i sól.

Dodaj: białka, miód, esencję migdałową oraz ostudzone zrumienione masło.

Wymieszaj całość na jednolitą masę.

Do każdej foremki na muffinki nałóż 1 łyżkę ciasta. Na wierzchu ułóż 2–3 borówki.

Piecz babeczki przez 15–18 minut, aż ich brzegi będą złociste, a środek sprężysty w dotyku.

Wyjmij je z piekarnika i studź w formie przez 5 minut, a następnie przełóż na kratkę, by całkowicie ostygły.

Przed podaniem posyp babeczki cukrem pudrem.

SEROWE SCONES ZE SZCZYPIORKIEM

NA

8

SCONES

W pierwsze mgliste poranki na Dworze Nocy Feyra szuka pocieszenia w kojących przysmakach pieczonych przez Nualę i Cerridwenę. Te wytrawne bułeczki, którymi cieszyła się po tym, jak (nieświadomie) pomogła Rhysowi schwytać attora, zapewniły jej chwilę odpoczynku od rozmyślań nad zagrożeniem wojną z Hybernią. Dzięki wytrawnym nutom dojrzałego cheddara i świeżości szczypiorku scones są doskonałą przekąską i na brunch z przyjaciółmi, i na chwilę refleksji nad skomplikowanym życiem w Prythianie.

2½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

⅓ kostki zimnego solonego masła, pokrojonego w centymetrową kostkę

1½ szklanki tartego cheddara

2 łyżki siekanego świeżego szczypiorku

2 duże jajka

1 szklanka śmietanki kremówki

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodaj kawałki masła i wymieszaj. Widelcem lub palcami ugniataj mieszankę, aż masło dobrze się wchłonie i zrobi się kruszonka. Dodaj ser cheddar i szczypiorek. Mieszaj, aż składniki się równomiernie połączą.

W osobnej misce roztrzep jajka z kremówką. Dodaj jajeczno-śmietanową mieszankę do suchych składników; mieszaj tylko do momentu powstania ciasta. Masa będzie dość sucha.

Rękami delikatnie zagnieć ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni, tylko do połączenia składników. Uformuj ciasto w okrąg o średnicy około 20 cm. Ostrym nożem pokrój go na 8 kawałków, tak jak kroi się pizzę. Ułóż kawałki około 2,5 cm od siebie na nieposmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

Piecz scones w nagrzanym piekarniku przez 15–18 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przed podaniem pozwól im przez 5 minut ostygnąć na blasze.

PORADA ALIS

Scones doskonale sprawdzą się jako brunch albo dodatek do wszystkich zup, które znajdziecie na stronicach tej książki. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż zważ, skarbie, że zachowują swój urok także w temperaturze pokojowej.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij