Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - ebook
Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - ebook
Twórz smakowite ujęcia!
- Jaki sprzęt wybrać do fotografowania smakołyków?
- Jak oświetlić posiłek do fotografii?
- Jak sfotografować lody?
Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?
Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy się przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce są Ci zdjęcia zwierząt… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje ręce unikalną książkę poświęconą fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjaciołom na diecie! Mogą przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujęcia, które będziesz robił po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miłośników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem dań wiążą nadzieję na przyszłą karierę.
Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!
Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!
Obejrzyj recenzję video od Kotlet.tv:
i od Ziołowy Zakątek:
Spis treści
O autorce (3)
Wstęp (17)
Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)
- Światło jest wszystkim (24)
- Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
- Poznaj podstawy (27)
- Dylematy związane z jakością obrazu (30)
- Wypracuj styl (33)
Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)
- Ekspozycja (38)
- Przysłona (38)
- Czas naświetlania (40)
- Czułość ISO (42)
- W poszukiwaniu równowagi (44)
- Pomiar natężenia światła (45)
- Balans bieli (45)
- Tryby fotografowania (49)
- Tryb automatyczny (49)
- Tryb manualny (49)
- Tryb preselekcji przysłony (50)
- Tryb preselekcji czasu naświetlania (54)
Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)
- Światło ostre, światło miękkie (60)
- Światło ostre (61)
- Światło miękkie (62)
- Odbijanie i rozpraszanie światła (63)
- Dyfuzory (63)
- Blendy (65)
- Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
- Naturalne źródła światła (72)
- Światło w plenerze (72)
- Światło wpadające przez okno (75)
- Światło w roli narratora (79)
- Szukanie kierunku (80)
- Oświetlenie z przodu (80)
- Oświetlenie z tyłu (80)
- Oświetlenie z boku (83)
Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)
- Sprzęt oświetleniowy (90)
- Zestaw studyjny (90)
- Lampy (91)
- Parasole (92)
- Dyfuzory (93)
- Konfigurowanie oświetlenia (94)
- Światła studyjne i parasole (95)
- Rozpraszanie światła przy użyciu dyfuzorów (96)
- Wbudowany flesz (98)
- Zewnętrzna lampa błyskowa (103)
- Ustawienia zewnętrznej lampy błyskowej (104)
- Lampa błyskowa, nie całkiem zewnętrzna (104)
- Na falach radiowych (110)
- Wyzwalacze radiowe (110)
- Oświetlenie wolnostojące i softboksy (112)
- Oświetlenie wolnostojące i żarówki (112)
- Softboksy, namioty bezcieniowe, małe rozpraszacze (113)
Rozdział 5. Kompozycja (117)
- Umiejscowienie głównego tematu (118)
- Asymetria (118)
- Środek kadru (123)
- Reguła trójpodziału (125)
- Centrum uwagi (130)
- Głębia ostrości (133)
- Perspektywa (138)
- Kąt widzenia (142)
- Z poziomu oczu (142)
- Znad głowy (143)
- Ujęcie "trzy czwarte" (144)
Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)
- Przygotowywanie środowiska pracy (148)
- Lokalizacja (150)
- Dostępność (151)
- Planowanie ujęcia (153)
- Zapoznaj się z przepisem (153)
- Rzut oka na menu (159)
- Dobór przybrania (162)
- Aranżowanie sceny (165)
- Pokaż i opowiedz (168)
- Danie w roli głównej (170)
- Rekwizyty (170)
- Tła (174)
- Nakrycia i obrusy (177)
- Wysokość i kolor - sposoby na dopełnienie i urozmaicenie sceny (180)
- Wysokości (180)
- Kolory (182)
- Fotografowanie "na uwięzi" (184)
Rozdział 7. Stylizacja (189)
- Przyprawy i zioła (191)
- Pieczywo (193)
- Bakalie (194)
- Owoce i warzywa (195)
- Owoce (195)
- Warzywa (199)
- Sosy (207)
- Danie główne (213)
- Dania rybne i mięsne (213)
- Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
- Dekorowanie spaghetti z grillowanym łososiem (220)
- Hamburgery i kanapki (222)
- Smażone i pieczone śniadaniowe pyszności (225)
- Desery (228)
- Torty, ciasta i ciastka (228)
- Ciasta z owocami (231)
- Lody i zimne przysmaki (231)
- Gorące i zimne napoje (236)
- Naczynia (237)
- Napoje gorące (237)
- Zimne napoje (238)
- Ozdoby (238)
- Pomocne narzędzia (239)
- Pincety (240)
- Bawełniane patyczki (240)
- Papierowe ręczniki (241)
- Pędzelki artystyczne (241)
- Zraszacze (241)
- Miękkie buteleczki (242)
- Słomki (242)
Rozdział 8. Postprodukcja (245)
- Kopiowanie (246)
- Przewody (246)
- Czytniki kart pamięci (246)
- Rozmiar plików (247)
- Edycja (247)
- Programy do edycji zdjęć (248)
- Korekcja i retusz (250)
- Przestrzeń barw (251)
- Efekty (251)
- Przechowywanie (252)
- Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
- Udostępnianie zdjęć (255)
- E-mail (255)
- Serwisy do udostępniania i wymiany plików (256)
- FTP (File Transfer Protocol) (256)
- Dropbox (257)
- Drukowanie (257)
- Prawa autorskie (258)
Dodatki (261)
- Dodatek A. Słowniczek (261)
- Dodatek B. Sprzęt (267)
- Dodatek C. Ciekawe źródła informacji (271)
Skorowidz (281)
Kategoria: | Grafika komputerowa |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-246-6888-5 |
Rozmiar pliku: | 36 MB |