Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Uważność w jedzeniu - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
10 listopada 2023
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
59,00

Uważność w jedzeniu - ebook

Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem

Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem.

Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.

Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.

Jan Chozen Bays nauczy cię:
– rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu…
– rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą
– budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem
– łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych
– nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych
– stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka
– otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia

Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.

„W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?”

– Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu

 

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-63860-91-2
Rozmiar pliku: 361 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Jon Kabat-Zinn

Przedmowa

Zobaczyć świat w ziarenku piasku,Niebiosa w jednym kwiecie z lasu.W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar,W godzinie – nieskończoność czasu.

William Blake (przeł. Z. Kubiak)

Trudno byłoby wskazać funkcję biologiczną niezbędną do życia w równym stopniu co jedzenie, ponieważ w odróżnieniu od roślin nie potrafimy pozyskiwać pożywienia przez fotosyntezę z powietrza i światła. Oddychanie przychodzi nam, na szczęście, odruchowo. Podobnie sen. Lecz jedzenie wymaga z naszej strony świadomego zaangażowania – wyhodowania, zebrania, upolowania, kupienia, pójścia do restauracji albo też pozyskania niezbędnych do życia produktów żywnościowych, które następnie trzeba poddać dodatkowej obróbce. Jako ssaki mamy w układzie nerwowym skomplikowany zespół połączeń, który zapewnia nam motywację do zdobywania pokarmu i jedzenia (głód i pragnienie) i pozwala się zorientować, kiedy te potrzeby są już zaspokojone i ciało ma wszystko, co jest konieczne, żeby przetrwać przez jakiś czas (sytość). Jednak w dzisiejszej postindustrialnej epoce nazbyt łatwo traktujemy jedzenie jako oczywistość. Do tego stopnia, że nie zwracamy na nie większej uwagi, a dodatkowo złożone problemy psychologiczne i emocjonalne, na które cierpimy, zaciemniają, a czasem wręcz zniekształcają ten prosty, podstawowy i cudowny aspekt naszego życia. Nawet kwestia tego, czym właściwie jest jedzenie, nabiera zupełnie nowego znaczenia w czasach rolnictwa przemysłowego, przetwórstwa żywności i nieustannego wynajdywania nowych „przekąsek” i „potraw”, których nasi dziadkowie nie umieliby rozpoznać. A ponieważ ten nowy wspaniały świat ma wręcz obsesję na punkcie zdrowia i jedzenia, łatwo popaść w swego rodzaju „dietetyzm”1 utrudniający cieszenie się posiłkami i wszystkimi funkcjami społecznymi związanymi z przygotowywaniem, dzieleniem i celebrowaniem cudu pożywienia, a także siecią życia, w której wszyscy tkwimy i od której jesteśmy zależni.

Z drugiej strony stany nieświadomości, uzależnień i złudzeń są, niestety, powszechne w naszym świecie i niszczą zdrowy rozsądek, dobre samopoczucie i autentyczne związki na każdym poziomie umysłu, ciała i świata. Każdy z nas w takim czy innym stopniu cierpi z ich powodu, nie tylko w związku z pożywieniem i jedzeniem, ale i w wielu innych aspektach życia. Stanowią nieodłączną część ludzkiej egzystencji, być może dzisiaj bardziej dotkliwie odczuwaną z powodu stresu i obciążeń naszej kultury pełnej obsesji na punkcie sławy, która wymaga nieprzerwanej komunikacji i nadaktywności połączonej z zaburzeniami skupienia. Ale jest też dobra wiadomość: wewnętrzne i zewnętrzne naciski, którym podlegają nasze umysły i ciała, oraz wynikające z tych wpływów cierpienie mogą zostać wykorzystane dla dobra każdego, kto jest gotów podjąć trud ćwiczenia uważności i szczerości. Ta książka jest zaproszeniem do podjęcia takiego uzdrawiającego wysiłku, jest też mądrym przewodnikiem w przełomowej podróży, której celem jest osiągnięcie pełni życia.

W dzisiejszych czasach przejawy ludzkiego charakteru, które nazywamy nieuwagą, uzależnieniem i złudzeniami, najbardziej przejmująco ujawniają się w niezwykle rozpowszechnionych zaburzeniach naszego podejścia do żywności i jedzenia. Te patologie równowagi są podsycane przez wiele złożonych czynników społecznych. Co smutne, zaowocowały one normami kulturowymi, które wzmacniają złudzenia, obsesje i nieprzemijające zainteresowanie tym, ile kto waży. Ujawniają się jako dręczące, wszechobecne, choć czasami ukryte albo przesadnie kompensowane niezadowolenie ze swojego wyglądu i własnego ciała. Wynika ono z całkiem zwyczajnej dbałości o wygląd, ale jest wzmacniane przez chęć sprostania wyidealizowanemu modelowi, który pokazuje, jak powinniśmy wyglądać i jakie powinniśmy wywierać wrażenie na innych. To pragnienie kształtuje autentyczność naszych wewnętrznych doznań i dominuje nad nimi. Niezadowolenie z własnego wyglądu przyczynia się do patologii związanych z wizerunkiem ciała, zniekształca postrzeganie siebie i powoduje głębokie problemy z samooceną. Powszechnie obecne w mediach, dają o sobie znać nawet u dzieci i młodzieży i utrzymują się przez całe życie, aż do starości. Jest to bardzo smutne zjawisko, które trzeba traktować z bezgranicznym współczuciem i które wymaga skutecznych strategii dla przywrócenia zdrowego rozsądku zarówno na świecie, jak i w życiu każdej osoby.

Dziś już dobrze wiadomo, że te zaburzenia równowagi przejawiają się jak nigdy wcześniej i osiągają postać epidemii, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, wśród mężczyzn i kobiet. Można wręcz powiedzieć, że całe społeczeństwo cierpi w taki czy inny sposób z powodu zaburzeń czynności jedzenia, podobnie jak – patrząc z perspektywy tradycji medytacyjnych – cierpimy z powodu wszechobecnego zespołu nadpobudliwości z deficytem uwagi. A jak jasno wynika z tej książki, jedno jest powiązane z drugim.

Jednym z przejawów zaburzonego stosunku do jedzenia jest epidemia otyłości, obserwowana od kilkudziesięciu lat w Stanach Zjednoczonych. Zjawisko to jest spowodowane wieloma czynnikami, a dodatkowo pogłębia je siedzący tryb życia dzieci i dorosłych, powszechna dostępność przetworzonej żywności oraz przemysł spożywczy i rolny, który pod tym względem zupełnie wymyka się spod kontroli2. O skali epidemii otyłości dają pojęcie wykresy przedstawiające odsetek osób otyłych w poszczególnych stanach, począwszy od około 1986 roku3. Obecnie rozprzestrzenia się ona na inne kraje, zwłaszcza w Europie. Jedną z jej przyczyn jest zjawisko supersizingu, tak doskonale przedstawione w filmie Supersize Me, nieustanne modyfikowanie pojęcia rozsądnej porcji (a nawet wielkości talerza), coraz częściej spotykany brak aktywności fizycznej i powszechna dostępność ubogiej w składniki odżywcze, wysokokalorycznej żywności. W wielu szkołach medycznych są prowadzone badania i programy kliniczne, których celem jest lepsze zrozumienie i radzenie sobie z tym narastającym zjawiskiem; niektóre z zespołów badawczych nawiązują nawet współpracę z patrzącymi perspektywicznie przedstawicielami przemysłu spożywczego i restauratorskiego4. Mnóstwo jest programów klinicznych ukierunkowanych na dzieci5.

Innym przejawem zniekształconego stosunku do żywności i jedzenia są anoreksja i bulimia, zwłaszcza wśród dziewczynek i młodych kobiet. To choroby, które często wynikają z zaburzonego wyobrażenia o własnym ciele, ukształtowanego przez ukryte, czasami nieuświadomione poczucie niższości, wstyd i zaniżoną samoocenę. U wielu osób pojawiają się one po strasznych, lecz ukrywanych traumatycznych przeżyciach i doświadczeniach. U innych są nie do końca rozumianą, złożoną reakcją na wydarzenia rodzinne, towarzyskie i społeczne, a dodatkowym czynnikiem, który je stymuluje, mogą być moda, reklama i przemysł rozrywkowy, a także obsesja na punkcie sławy i seksualizacja wyglądu zaczynające się już w dzieciństwie. W takich przypadkach impulsy, które skłaniają do ograniczenia jedzenia, mogą być groźne dla życia. Wymagają profesjonalnego traktowania i zrozumienia splątanej sieci cierpienia, w jakiej utknęli ci ludzie, oraz akceptacji i współczucia dla ich bólu, a także uznania i niezachwianego wsparcia dla ich wewnętrznej siły – która w nich tkwi, choć mogą sobie z tego nie zdawać sprawy – i potencjału zdrowienia.

Do wszystkich tych problemów naszego stosunku do jedzenia trzeba dodać jeszcze bardziej rozpowszechnione, zasygnalizowane już wcześniej zaburzenie sposobu, w jaki obecnie podchodzimy do własnego życia. Nie trzeba się długo zastanawiać, żeby uświadomić sobie, że przez większą część życia jesteśmy zaabsorbowani przeszłością i przyszłością. Czynimy to kosztem teraźniejszości, czyli jedynego czasu, kiedy mamy okazję się odżywiać, patrzeć, uczyć się, rosnąć, zmieniać się, leczyć się, wyrażać uczucia, kochać, a przede wszystkim żyć. Jeżeli zawsze jesteśmy w drodze dokądś, do jakiegoś lepszego „kiedyś”, kiedy będziemy szczuplejsi, szczęśliwsi, doskonalsi i tak dalej, to nigdy nie nawiążemy mądrej relacji z chwilą obecną i nie będziemy kochać samych siebie takimi, jacy naprawdę jesteśmy. To, że może nam umknąć rzeczywistość życia, które przeżywamy, ponieważ jesteśmy nieobecni, zaabsorbowani dążeniem do osiągnięcia w przyszłości jakiegoś wyobrażonego ideału, ukształtowanego – niestety – przez nieuświadomione pragnienia, awersje i złudzenia, to powszechna tragedia. Przekłada się ona oczywiście na samą czynność jedzenia i na nasz stosunek do własnego ciała, wzmacnia też wszystkie te siły, które mogą nas pchnąć w wir uzależnień, zaburzeń i przygnębienia. W tych sprawach mamy wybór, niezależnie od tego, co robi, myśli czy sprzedaje cała reszta świata. Ale wyrwanie się z głębokiego i długotrwałego uwarunkowania, nawyku nieuważności i uzależnień, które nas obciążają, wymaga silnej motywacji.

W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?

Uważność to pełna uwagi świadomość chwili obecnej i poczucie związku z nią. Jest antidotum na uzależniające zaabsorbowanie wszystkim, co odrywa nas od rzeczywistości tej chwili. Kiedy zaczynamy zwracać uwagę, świadomie i nie oceniając (jak wtedy, gdy ćwiczymy uważność), wracamy do teraźniejszości, możemy czerpać z naturalnych źródeł siły, kreatywności, równowagi i mądrości – naszych wewnętrznych zasobów, których istnienia często sobie nie uświadamiamy. Nic nie musi się zmieniać. Nie musimy być inni ani lepsi. Nie musimy tracić wagi. Nie musimy odzyskiwać równowagi ani dążyć do żadnych ideałów. Wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na ignorowane dotychczas aspekty naszego życia, gdyż pochłaniały nas różne idealizacje, które coraz bardziej oddalały nas od wrodzonej kompletności, a przecież tę kompletność mamy, jest dla nas dostępna w każdej chwili i nigdy nie znika.

Jak pokazuje ta książka, dzięki ćwiczeniu możemy sprawić, że uważność stanie się solidnym fundamentem, który pozwoli nam kontrolować i uleczyć całe życie. Nauczenie się uważności w jedzeniu będzie wielkim krokiem do odzyskania własnego życia, a także uwolnienia się od ograniczających nawyków nieświadomości, obsesji i uzależnienia dotyczących pożywienia, wyobrażenia swojego ciała, a w końcu związków umysłu i ciała ze światem. Dzięki temu możemy odzyskać swoje wrodzone, oryginalne piękno i zaprzyjaźnić się ze sobą – takimi, jacy jesteśmy. Ta książka jest zaproszeniem do osiągnięcia równowagi ciała i umysłu oraz głębokiej satysfakcji nazywanej szczęściem lub dobrym samopoczuciem.

W Stress Reduction Clinic (Klinika Redukcji Stresu) na Uniwersytecie Massachusetts pierwsza medytacja, jaką zwykle prowadzimy, polega na zjedzeniu jednej rodzynki, powoli i uważnie. Wbrew pozorom może to trwać pięć minut lub nawet dłużej. Uczestnicy tych ćwiczeń, w większości pacjenci kliniki, nie spodziewają się, że medytacja i łagodzenie stresu w ogóle mogą się wiązać z jedzeniem. Już samo to wystarczy do obalenia powszechnego wyobrażenia o medytacji. Prawdę mówiąc, każda czynność może być formą medytacji, jeżeli oddajemy się jej w pełni świadomie. Efekt tego ćwiczenia uświadamiamy sobie natychmiast. Oglądamy rodzynkę, którą zjemy, czujemy jej zapach, obserwujemy, jak zbliżamy ją do ust, a następnie wkładamy, przeżuwamy, smakujemy, zauważamy zmiany, jakim ulega jej substancja, czujemy chęć jej połknięcia, przełykamy i na koniec odpoczywamy przez chwilę – wszystko z zachowaniem pełnej świadomości, która wydaje się przychodzić naturalnie i bez wysiłku. Ludzie mówią: „Chyba nigdy wcześniej nie smakowałem rodzynki!”, „to niesamowite”, „naprawdę czuję się najedzony”, „czuję ciepło”, „czuję spokój”. Słyszałem też mnóstwo innych reakcji i żadna z nich nie jest prawidłowa ani nieprawidłowa – po prostu opisują odczucia.

Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji

Tematy publikacji w pełnej wersji

Wstęp

1. Na czym polega uważne jedzenie?

2. Siedem rodzajów głodu

3. Poznajemy swoje nawyki i wzorce w jedzeniu

4. Sześć prostych zaleceń uważnego jedzenia

5. Pielęgnowanie wdzięczności

6. Wnioski: czego uczy nas uważne jedzenie

Podsumowanie

Dedykacja uważności

Przypisy

Organizacje i źródła

Podziękowania

Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: