W mojej tajskiej kuchni - ebook
W mojej tajskiej kuchni - ebook
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych
doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich
dań we własnej kuchni!
Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła.
W mojej tajskiej kuchni to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chili i szczypta humoru.
DARIA ŁADOCHA – maniaczka zdrowego żywienia, mama dwójki dzieci. Swoja filozofią życia oraz przepisami dzieli się w Dzień Dobry TVN oraz na kulinarnym blogu Mamałyga.
Prowadzi warsztaty z kuchni tajskiej w Instytucie Sztuki Kulinarnej. Uczy, jak zdrowo
się odżywiać oraz wspierać odporność za pomocą diety.
Kategoria: | Podróże |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7642-652-5 |
Rozmiar pliku: | 19 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Nawet jeśli jeszcze nie zacząłeś uprawiać czarów w swojej kuchni, to pozwól, że będę Cię tak nazywać. Niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchni wybierzesz, możesz stać się mistrzem sztuki kulinarnej, jeśli tylko będziesz tego chciał. Moim zdaniem każdy potrafi gotować. Jeśli zaczynasz swoją kulinarną przygodę od tej książki, to wiem na pewno, że już niebawem nie opędzisz się od przyjaciół, którzy będą chcieli ucztować u Ciebie przy wspólnym, tajskim stole.
Kuchnia tajska jest jedną z najprostszych na świecie i każdy, nawet jeśli nie odwiedził jeszcze Krainy Uśmiechu, z pewnością bez trudu przygotuje większość dań prezentowanych tu dań. I nie dlatego, że przywiozłam je dla Ciebie i spisałam w jednym miejscu, tylko dlatego że w kuchni tajskiej głównym doradcą podczas gotowania jest Twój własny smak. To on doradzi, których składników użyć i w jakich proporcjach.
Potraktuj tę książkę jako inspirację – początek poszukiwań Twoich tajskich dań. Bądź otwarty i odkrywczy, podążając za swoimi upodobaniami. Co do jednego nie mam wątpliwości. Naszym wspólnym mianownikiem jest niepohamowany apetyt na życie i dlatego mamy przyjemność się tutaj właśnie spotkać…
Kuchnia tajska jest bardzo bogata w składniki i dlatego obfituje w ogromną ilość dań. Starałam się wybrać te, które urzekły mnie od pierwszego wejrzenia i smaku. Przygotowałam zamienniki, gdyby zakup składników oryginalnie tajskich sprawiał jakąkolwiek trudność. Sam zdecydujesz, jak ostre będą Twoje potrawy – ikona ostrości to tylko sugestia według tajskiego klucza, a czas przyrządzania potrawy to tylko szacunkowe wyliczenie, choć powinno się go mierzyć od momentu przygotowania wszystkich składników. Tak właśnie gotują Tajowie – dopóki wszystkie składniki nie zostaną drobno posiekane, a pasty utłuczone w moździerzu, nie ma mowy o gotowaniu. Są dokładni i skrupulatni w pielęgnowaniu kulinarnych tradycji.
Idea, jaka mi przyświecała, gdy pisałam tę książkę, to krzewienie filozofii świadomego żywienia poprzez zaklinanie jej w egzotyczne smaki.