Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • promocja
  • Empik Go W empik go

Wegańskie przepisy na Boże Narodzenie. 25 przepisów na każdy stół Wigilijny. - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
20 sierpnia 2024
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wegańskie przepisy na Boże Narodzenie. 25 przepisów na każdy stół Wigilijny. - ebook

"Wegańskie przepisy na Boże Narodzenie. 25 przepisów na każdy stół Wigilijny." to idealna książka dla tych, którzy pragną celebrować święta w duchu tradycji, jednocześnie wybierając roślinne i etyczne podejście do gotowania. Znajdziesz tu inspirujące przepisy na świąteczne potrawy, które zachwycą smakiem i aromatem, mimo że nie zawierają ani grama mięsa. Od aromatycznych zup, przez sycące dania główne, po pyszne desery – każdy przepis został starannie opracowany, aby stworzyć pełne smaku, wegańskie menu na Boże Narodzenie. To książka dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić do swoich świąt odrobinę zdrowej, roślinnej magii.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Rozmiar pliku: 20 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Boże Narodzenie to czas pełen radości, rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania przy stole. To również moment, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością, a w kuchni rodzą się nowe, inspirujące pomysły. Wegańska kuchnia, oparta na roślinnych składnikach, staje się coraz bardziej popularna i udowadnia, że świąteczne potrawy mogą być równie smaczne, aromatyczne i sycące, nawet bez użycia mięsa czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

W tej książce znajdziesz zbiór przepisów, które pozwolą Ci przygotować wyjątkowe, wegańskie menu na Boże Narodzenie. Każde danie zostało starannie zaplanowane, aby oddać ducha świąt – od aromatycznych zup i sycących dań głównych, po przepyszne desery. Wszystko to, bez grama mięsa, ale z pełnią smaku, który sprawi, że świąteczny stół będzie równie bogaty i apetyczny jak zawsze.

Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem od lat, czy dopiero zaczynasz swoją roślinną podróż, ta książka dostarczy Ci inspiracji, by stworzyć niezapomniane, świąteczne potrawy, które zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciół. Świętuj Boże Narodzenie w harmonii z naturą, ciesząc się bogactwem smaków, które oferuje wegańska kuchnia. Niech te przepisy staną się częścią Twojej świątecznej tradycji, przynosząc radość i zdrowie na każdy świąteczny stół. ¡Feliz Navidad!

Spis treści.

1. Wegańska zupa grzybowa
2. Wegańska sałatka jarzynowa
3. Pasztet z soczewicy
4. Pierogi z kapustą i grzybami
5. Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
6. Wegańska kutia
7. Bigos wegański
8. Wegański sernik z nerkowców
9. Kluski z makiem
10. Wegańskie krokiety z kapustą i grzybami
11. Wegańskie pierniczki
12. Ryba po grecku w wersji wegańskiej (seler zamiast ryby)
13. Kapusta z grochem
14. Wegańskie paszteciki z soczewicą
15. Śledzie z boczniaków
16. Barszcz czerwony
17. Wegański pasztet z dyni i kaszy jaglanej
18. Wegańskie roladki z bakłażana z hummusem
19. Wegańskie placki ziemniaczane
20. Ciasteczka owsiane z żurawiną
21. Krokiety z pieczarkami
22. Wegańska sałatka buraczkowa z orzechami
23. Wegański żurek
24. Pieczone warzywa z sosem tahini
25. Wegańska babka makowa

1. Wegańska zupa grzybowa

Składniki:

- 500 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek.
3. Dodaj pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, por) oraz namoczone grzyby.
4. Zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
6. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z natką pietruszki.

------------------------------------------------------------------------

2. Wegańska sałatka jarzynowa

Składniki:

- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 4 ogórki kiszone
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ugotuj warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) w osolonej wodzie.
2. Po ostudzeniu pokrój je w drobną kostkę.
3. Dodaj pokrojone ogórki kiszone oraz odsączony groszek.
4. Wymieszaj z majonezem, musztardą, dopraw solą i pieprzem.
5. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

------------------------------------------------------------------------

3. Pasztet z soczewicy

Składniki:

- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i marchew. Smaż do miękkości.
3. Zblenduj ugotowaną soczewicę z podsmażonymi warzywami.
4. Dodaj bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

------------------------------------------------------------------------

4. Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz w wodzie na kilka godzin, a następnie ugotuj i posiekaj.
2. Kapustę gotuj do miękkości, następnie odcedź i drobno posiekaj.
3. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj grzyby i kapustę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Z mąki, wody, soli i oleju zrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko i wycinaj krążki.
5. Na każdy krążek nałóż farsz i zlep brzegi.
6. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

------------------------------------------------------------------------

5. Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki:

- 1 duża główka kapusty
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż z cebulą oraz czosnkiem.
3. Wymieszaj pieczarki z kaszą, dopraw solą i pieprzem.
4. Z kapusty oddziel liście i sparz je we wrzątku, aby zmiękły.
5. Na każdy liść nałóż farsz i zawiń w gołąbek.
6. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku w 180°C przez około 40 minut.

------------------------------------------------------------------------

6. Wegańska kutia

Składniki:

- 1 szklanka pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki miodu z agawy lub syropu klonowego
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/4 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:

1. Pszenicę ugotuj do miękkości, a następnie odsącz i ostudź.
2. Mak zalej wrzątkiem, gotuj przez 15 minut, a następnie odcedź i zmiel.
3. Wymieszaj pszenicę z makiem, dodaj posiekane orzechy, migdały, rodzynki i morele.
4. Polej syropem klonowym i mlekiem roślinnym, dokładnie wymieszaj.
5. Schłodź przed podaniem.

------------------------------------------------------------------------

7. Bigos wegański

Składniki:

- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g białej kapusty
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Przygotowanie:

1. Kapustę kiszoną posiekaj i gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
2. Białą kapustę posiekaj i dodaj do kiszonej, gotuj do miękkości.
3. Pieczarki pokrój w plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Podsmaż na oleju razem z cebulą i czosnkiem.
4. Dodaj warzywa do kapusty, wrzuć śliwki oraz koncentrat pomidorowy.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

------------------------------------------------------------------------

8. Wegański sernik z nerkowców

Składniki:

- 2 szklanki nerkowców
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- spód: 1 szklanka daktyli, 1 szklanka migdałów

Przygotowanie:

1. Namocz nerkowce w wodzie przez noc.
2. Daktyle i migdały zmiksuj na spód ciasta i wyłóż nim formę.
3. Zblenduj nerkowce z mlekiem kokosowym, syropem klonowym, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
4. Wylej masę na spód i wstaw do lodówki na kilka godzin.

------------------------------------------------------------------------

9. Kluski z makiem

Składniki:

- 250 g makaronu (np. łazanki)
- 200 g maku
- 1/4 szklanki miodu z agawy lub syropu klonowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Mak ugotuj, odcedź i zmiel.
2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. Wymieszaj mak z miodem, dodaj rodzynki, posiekane migdały, orzechy i ekstrakt waniliowy.
4. Połącz z ugotowanym makaronem i podawaj na ciepło.

------------------------------------------------------------------------

10. Wegańskie krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz, ugotuj i posiekaj.
2. Kapustę gotuj do miękkości, a następnie odcedź i posiekaj.
3. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby. Dopraw solą i pieprzem.
4. Z mąki, mleka roślinnego i wody przygotuj ciasto naleśnikowe.
5. Usmaż cienkie naleśniki, nałóż farsz i zawiń w krokiety.
6. Smaż na oleju na złoty kolor.

------------------------------------------------------------------------

11. Wegańskie pierniczki

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

1. Rozpuść olej kokosowy i połącz z syropem klonowym oraz cukrem.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
3. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj kształty.
4. Piecz w 180°C przez 10-12 minut.

------------------------------------------------------------------------

12. Ryba po grecku w wersji wegańskiej (seler zamiast ryby)

Składniki:

- 1 duży seler
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

1. Seler obierz i pokrój w plastry, gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie.
2. Warzywa zetrzyj na tarce i podsmaż z cebulą oraz czosnkiem.
3. Dodaj przecier pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Duś przez 15 minut.
4. Układaj na przemian plastry selera i sos warzywny.

------------------------------------------------------------------------

13. Kapusta z grochem

Składniki:

- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g grochu łuskanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Groch ugotuj do miękkości.
2. Kapustę posiekaj i gotuj z liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj do kapusty.
4. Wymieszaj kapustę z ugotowanym grochem i dopraw do smaku.

------------------------------------------------------------------------

14. Wegańskie paszteciki z soczewicą

Składniki:

- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- ciasto francuskie wegańskie

Przygotowanie:

1. Ugotuj soczewicę do miękkości.
2. Cebulę i czosnek podsmaż, dodaj do soczewicy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
3. Ciasto francuskie rozwałkuj, nałóż farsz i zawiń w paszteciki.
4. Piecz w 180°C przez 20 minut.

------------------------------------------------------------------------

15. Śledzie z boczniaków

Składniki:

- 300 g boczniaków
- 2 cebule
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

1. Boczniaki pokrój na paski i podsmaż na oleju.
2. Cebule pokrój w piórka i zalej octem zmieszanym z wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
3. Boczniaki wymieszaj z cebulą i marynuj przez kilka godzin.

------------------------------------------------------------------------

16. Barszcz czerwony

Składniki:

- 1 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Buraki obierz, pokrój i ugotuj z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem.
2. Dodaj liście laurowe, sól i pieprz.
3. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
4. Dodaj sok z cytryny do smaku.

------------------------------------------------------------------------

17. Wegański pasztet z dyni i kaszy jaglanej

Składniki:

- 500 g dyni
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Dynię pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku.
2. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju.

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: