- promocja
Wege energia - ebook
Wege energia - ebook
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.
Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.
Będzie smacznie, szybko i zdrowo.
Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.
Katarzyna Gubała
„Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roślinnej, nie jest przeznaczona wyłącznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako człowiek, który jedzenie dzieli wyłącznie na dobre i niedobre, z prawdziwą przyjemnością i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz będę z niej korzystał, czego i Państwu życzę."
Robert Makłowicz
Jestem pewna, że „Wege Energia” stanie się znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roślinnej. Jako fanka książek „Wege w kwadrans” i „Warzywa górą!” nie mogę się doczekać, aż wprowadzę nowe pomysły kulinarne Kasi Gubały do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dzięki niej, znów nakarmię moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod względem smaków, ale też wartości odżywczych.
Alicja Janosz, piosenkarka
Spis treści
ZIELONY STARTER
- Moc i siła z roślin (8)
- Pozytywny trend wege (12)
- Dieta idealna - podstawy jedzenia (20)
- Komponowanie roślinnego jadłospisu dla sportowców (24)
- Niedobory u osób aktywnych na diecie wegańskiej (28)
- Ile białka potrzebujemy i skąd je brać? (32)
- Dobre kalorie z suszonych owoców (36)
- Wegańskie odżywki białkowe (40)
- Szybkie sposoby na wege energię (44)
- Motywacja, czyli biegać każdy może (50)
- Ćwicz serce i rozum (54)
BAZA
- Humus z warzywami - wersja podstawowa (58)
- Kanapki z pesto pietruszkowym i suszonymi pomidorami (60)
- Kotleciki a la falafele z ajwarem (62)
- Bakaliowe kulki raw (64)
- Masło orzechowe z karobem i syropem z agawy (66)
- Miso - odżywcza zupa (68)
- Tofucznica - idealny start z rana (70)
- Pasta bezjajeczna - idealna na kanapki (72)
- Kotleciki pietruszkowe (74)
- Ryż basmati z masłem orzechowym (76)
- Twarożek śniadaniowy z naturalnego tofu (78)
- Smoothie proteinowe po treningu (80)
- Tatar z suszonych pomidorów (82)
- Masło z orzechów włoskich, banana i awokado (84)
- Leczo z cukinii (86)
- Owocowe tofu a la serek homogenizowany (88)
- Masło z awokado i krwawnika (90)
- Smażone tofu na kanapki (92)
- Proteinowa czekoladowa kasza manna (94)
- Twarożek z nerkowców z gruszką i orzechami włoskimi (96)
WIOSNA
- Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami (100)
- Carpaccio z pomarańczy i banana z dżemem z dzikiego bzu czarnego i fiołkami (102)
- Wytrawne gofry a la falafele z humusem (104)
- Wegańskie fishburgery z selera (106)
- Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i z mniszkiem (108)
- Pieczone jabłka faszerowane ryżem i rodzynkami (110)
- Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami (112)
- Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą (114)
- Makaron soba z pesto rzodkiewkowym, kremowym sosem chili i pieczarkami (116)
- Mango lassi (118)
- Pancakes z sezonowymi owocami (120)
- Szybka pasta śniadaniowa z pieczarek i ze słonecznika (122)
- Pasztet gryczany pełen roślinnego białka (124)
- Pesto z podagrycznika i bazylii (126)
- Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami (128)
- Sałatka z pieczonych buraków i truskawek (130)
- Sałatka szpinakowo-ciecierzycowa z guacamole i nasionami konopi (132)
- Sojowy schabowy na niedzielny obiad (134)
- Spaghetti z pesto i sosem serowym z ziemniaków (136)
- Ziemniaki faszerowane pesto pietruszkowym (138)
LATO
- Gryczotto na szpinaku z tofu (142)
- Gulasz z boczniaków z pęczakiem (144)
- Gofry jaglane na słodko (146)
- Krem czekoladowy z orzechów i banana (148)
- Banan zapiekany z jabłkiem i masłem orzechowym (150)
- Panierowane kotlety z cukinii (152)
- Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (154)
- Paluszki bezrybne - przekąska idealna (156)
- Soczewicowe brownie z lodami i bitą śmietaną (158)
- Smoothie lniane a la mango lassi (160)
- Pesto z rukoli i młodej pokrzywy (162)
- Placki cukiniowe z koperkiem (164)
- Tarta pomarańczowa na surowo z nadzieniem orzechowo-gruszkowym (166)
- Kasza jaglana na słodko z żółtymi burakami (168)
- Ryżowe spring rollsy z awokado i ze szpinakiem (170)
- Smoothie konopne z cytrusami i miętą (172)
- Zupa miso - idealna dla dzieci (174)
- Trufle - idealna przekąska przed treningiem (176)
- Odżywcza zupa na siemieniu lnianym (178)
- Wędzone burgery sojowe w bułkach domowego wypieku (180)
JESIEŃ
- Budyń z siemienia lnianego i orzechów (184)
- Dahl "na winie", czyli jakie białko się nawinie (186)
- Gryczotto ze szpinakiem i z tofu marynowanym w kiszonkach (188)
- Gulasz z czerwonej soczewicy (190)
- Kaszotto z pieczonymi burakami i sosem pomidorowym (192)
- Cukiniowe roladki z ogórkiem, pastą fasolową i rukolą (194)
- Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą (196)
- Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką (198)
- Wegańskie naleśniki z dżemem i miętą (200)
- Pieczone warzywa z wegańskim majonezem (202)
- Pikantne masło orzechowe z ciastem francuskim (204)
- Prozdrowotna kombucha (206)
- Pomidorowa z ryżem (208)
- Pasztet z czerwonej soczewicy do smarowania (210)
- Spaghetti z cukinii - wegańskie danie na surowo (212)
- Tarta z kaszy jaglanej z jabłkami (214)
- Wegańska fasolka po bretońsku (216)
- Sałatka owocowa - pełna dobrej energii (218)
- Wrapy z czym tylko chcesz (220)
- Rösti z duszonymi warzywami (222)
ZIMA
- Wegańskie bezy (226)
- Ciasteczka owsiano-sezamowe (228)
- Cukiniowe roladki z pastą fasolową (230)
- Białkowy budyń jaglany z owocami (232)
- Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem (234)
- Pieczone jabłka z czekoladowym budyniem jaglanym (236)
- Kalafiorowa po hindusku (238)
- Krem czekoladowy - jak oryginalny! (240)
- Curry z soczewicy, ciecierzycy i sezonowych warzyw (242)
- Makaron z grochu z pesto pietruszkowym (244)
- Burgery kukurydziane z kurkumą (246)
- Masło z mango, imbiru i migdałów (248)
- Bakaliowe serca energetyczne (250)
- Pasztet z soczewicy i ciecierzycy (252)
- Ryż kurkumowy z awokado (254)
- Sałatka ze szpinaku i z kaszy gryczanej z gruszką i tofu marynowanym w kiszonkach (256)
- Selerybki - idealne danie bezrybne (258)
- Klasyczny smalec z fasoli (260)
- Szakszuka z falafelami (262)
- Zimowa zupa bakaliowo-piernikowa (264)
PODZIĘKOWANIA
- Zielone ukłony (266)
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-283-6530-8 |
Rozmiar pliku: | 37 MB |