- promocja
Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej - ebook
Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej - ebook
Wystarczy 15 minut w kuchni, żeby zjeść zdrowy i zbilansowany posiłek wegański.
W książce Wege w kwadrans udowadniam, że dania wegańskie mogą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znalazło się tutaj 125 zdrowych przepisów na potrawy, które można wykonać w kwadrans lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy. Na własnej rodzinie przetestowałam, że każdy jest w stanie te dania przygotować. Co najważniejsze, przepisy są opracowane tak, że nie trzeba do nich używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender - i jesteśmy najedzeni!
Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu się wydaje, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.
Na polskim rynku nie było dotychczas książki o diecie wegańskiej, która tłumaczyłaby, jak szybko, zdrowo i dobrze zjeść. Mam nadzieję, że każdego dnia znajdziecie kwadrans na zdrowe gotowanie.
Jedzenie wegańskie ma milion możliwości – i każda z nich jest pyszna! Włączam do mojej kuchni świetny przepis na smalec z fasoli i śliwek, który znalazłam w tej książce. I lecę piec brownie z czarnej fasoli i batatów, smacznego!
Beata Pawlikowska, podróżniczka, autorka książek
Uwielbiam zdrowe i smaczne, kilku składnikowe posiłki, które przygotowuje się szybko i łatwo. Z książką mojej roślinnej mistrzyni - Kasi Gubały, można się tego nauczyć z łatwością! Dlatego polecam tę książkę z całego serca!
Alicja Janosz, piosenkarka, zwyciężczyni pierwszej edycji programu „Idol”
Książka „Wege w kwadrans” to doskonałe zestawienie podstawowych, najprostszych, szybkich, zdrowych i oczywiście smacznych przepisów które wykona nawet największy antytalent kulinarny. Przepisy uczą fantazji w kuchni i doboru takich składników i przypraw, jakie akurat mamy pod ręka i na które mamy ochotę. Takiej książki brakowało i dzięki Kasi już jest. Polecam!
Hanna Stolińska-Fedorowicz, dietetyk kliniczny
Spis treści
ROŚLINNE PODSTAWY
- Karma zawsze wraca (8)
- Dlaczego warto nie jeść mięsa? (18)
- Chcesz być wege, ale nie wiesz, od czego zacząć? (24)
- Niedobory, czyli kiedy nam brak (28)
- Weganie wcale nie chcą schudnąć (30)
- Mleko roślinne - ze sklepu czy domowe? (34)
- Kuchnia wegańska to radosna twórczość (38)
- Wegańskie tricki w kuchni (42)
- Zdrowe zamienniki cukru (48)
- Idziemy na zakupy (50)
BAZA
- Najzdrowsze pesto pietruszkowe (56)
- Mleko owsiane również do kawy (58)
- Serek homogenizowany na słodko (60)
- Klasyczny hummus z warzywami (62)
- Twarożek z tofu do kanapek (64)
- Tofucznica pełna złotej energii (66)
- Czekoladowy budyń jaglany (68)
- Złote mleko, czyli antybiotyk z kurkumy (70)
- Smalec z fasoli ze śliwką (72)
- Tatar z suszonych pomidorów (74)
- Majonez na wodzie z ciecierzycy (76)
- Krem czekoladowy (78)
- Owsianka - wersja podstawowa (80)
- Pesto z liści rzodkiewki (82)
- Zupa miso (84)
- Ryż basmati z owocowym kisielem (86)
- Twarożek słonecznikowy na słono (88)
- Hummus z suszonymi pomidorami (90)
- Ekologiczna skórka pomarańczowa (92)
- Bułeczki typu ciabatta (94)
WIOSNA
- Falafele z dobrą energią (98)
- Szparagi z młodymi ziemniakami (100)
- Sałatka z rabarbarem i truskawkami (102)
- Szparagi z papryką i komosą ryżową (104)
- Cukiniowe roladki z hummusem (106)
- Kokosowy ryż z orzechami laskowymi (108)
- Quinoa z suszonymi pomidorami (110)
- Brownie z czarnej fasoli i batatów (112)
- Frytki z warzyw wszelakich (114)
- Kalafior i brokuł z marchewkowym pesto (116)
- Hummus z białej fasoli i oliwek (118)
- Sałatka z ziemniaków i ogórka (120)
- Tabbouleh, czyli libańska sałatka (122)
- Tartaletki orzechowe w wersji raw (124)
- Spring rollsy warzywne (126)
- Tatar z pęczaku i awokado (128)
- Zupa kalafiorowa z marchewką (130)
- Sałatka z podagrycznikiem i krwawnikiem (132)
- Kotleciki z batatów ze świeżą kolendrą (134)
- Panna cotta - nie dla kota! (136)
LATO
- Faszerowane awokado z warzywami (140)
- Burgery fasolowo-brokułowe (142)
- Kotlety kukurydziane (144)
- Carpaccio z jabłka i kalarepki (146)
- Spaghetti z bakłażanem i czosnkiem (148)
- Brzoskwinie faszerowane kaszą manną (150)
- Gulasz warzywny z chapati (152)
- Kotlety z sałatką jarzynową (154)
- Przekąska głodnego weganina (156)
- Lemoniada sezonowa z miętą (158)
- Ryż z orzechami i sałatą (160)
- Sałatka grecka z oliwkami Kalamata (162)
- Warzywne sakiewki na grilla (164)
- Smalec z suszonymi pomidorami (166)
- Sałatka ze szpinakiem, tofu i grzankami (168)
- Smoothie truskawkowe na energię (170)
- Batony energetyczne (172)
- Sałatka ze szpinaku, z bulguru i tofu (174)
- Tom kha - tajska zupa na szybko (176)
- Grillowane spring rollsy z sosem chili (178)
JESIEŃ
- Burgery cebulowe na ciecierzycy (182)
- Carpaccio z pieczonych buraków (184)
- Chapati, czyli indyjski chlebek (186)
- Ciecierzyca pieczona w ziołach (188)
- Guacamole z orzechami (190)
- Gulasz z soczewicy z warzywami (192)
- Kotlety z płatkami kukurydzianymi (194)
- Kalafiornica zamiast jajecznicy (196)
- Lemoniada sezonowa (198)
- Owsianka z orzechami (200)
- Pasztet fasolowy dla żołnierza (202)
- Grillowana papryka z kuskusem (204)
- Pęczak z suszem nie tylko od święta (206)
- Czarny ryż z kokosem i gruszką (208)
- Sałatka buraczano-pomarańczowa (210)
- Deser z tapioki i kukurydzy (212)
- Spaghetti z serem z ziemniaka (214)
- Tapenada fasolowa z oliwkami (216)
- Wrapy z czym tylko chcecie (218)
- Curry zielone - wersja tajska (220)
ZIMA
- Pasztet marchewkowo-kukurydziany (224)
- Ryż ze skórką pomarańczową (226)
- Kulki mocy, czyli trufle czekoladowe (228)
- Dahl sylwestrowy dla Ani i Zbyszka (230)
- Pieczone jabłka z marchewką (232)
- Moczka - zupa piernikowa (234)
- Pęczotto z gruszką i pietruszką (236)
- Pizza z grzybami i cebulą po toskańsku (238)
- Selerybki - idealne danie bezrybne (240)
- Sałatka owocowa z wegańską czekoladą (242)
- Placki z batatów i kaszy jęczmiennej (244)
- Zupa z pieczonej dyni (246)
- Mango sticky rice z sosem owocowym (248)
- Gajar ka halwa - chałwa po hindusku (250)
- Biała fasola na sałacie lodowej (252)
- Sałatka z ciecierzycą i roszponką (254)
- Sushi z kiszonkami (256)
- Gulasz soczewicowo-fasolowy (258)
- Zupa krem z pieczonej marchewki (260)
- Pszenny chleb na zakwasie (262)
- Statystyki (264)
- Podziękowania (266)
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-283-5506-4 |
Rozmiar pliku: | 34 MB |