- W empik go
Wielka księga nalewek. 602 receptury nalewek, likierów, win, piw, miodów... - ebook
Wielka księga nalewek. 602 receptury nalewek, likierów, win, piw, miodów... - ebook
W książce zgromadzono ponad 600 receptur łatwych do wykonania domowym sposobem nalewek, likierów, win, piw i miodów, którymi można się nie tylko leczyć, ale również sprawiać przyjemność podniebieniu. Jest to pełne wydanie formie ebooka książki wydanej wcześniej jako papierowa i od lat cieszącej się niesłabnącym zainteresowaniem czytelników - mającej kilka wydań polskich i wydanie czeskie
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-62661-48-0 |
Rozmiar pliku: | 1,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Już starożytni mieszkańcy tzw. „żyznego półksiężyca”, czyli Egiptu, Mezopotamii i Syrii nauczyli się produkować wino, a dzięki tym ludom nauczyli się wytwarzać winno także i inni. Piwo to wynalazek Germanów. Miód wreszcie to napitek Słowian, Galów i ludów bałtyckich... Ale tak naprawdę, kto, kiedy i gdzie wytworzył po raz pierwszy napój alkoholowy, pewno na zawsze pozostanie tajemnicą. Można tylko przypuszczać, że doszło do tego przypadkowo i to w wielu miejscach naszego globu na raz.
Starożytni najpierw znali wyłącznie niskoprocentowe napoje alkoholowe (wina, piwa, miody). Jako pierwsi destylacji alkoholu z wina dokonali kapłani egipscy, i to już najprawdopodobniej w V wieku przed naszą erą. W sto lat później destylacja nieobca była już Grekom, a następnie także i Rzymianom. Niestety, jak wiele umiejętności starożytnych, razem z upadkiem cesarstwa i zajęciem jego ziem przez ludy barbarzyńskie, i ta poszła w zapomnienie.
Po raz kolejny odkrywają destylację alchemicy arabscy w wieku VIII n.e. i otrzymany w jej wyniku produkt nazywają alkoholem, zaś mieszkańcy chrześcijańskiej Europy wodą życia - aqua vitae (stąd później nasza swojska okowita).
Cały proces wytwarzania alkoholu był otoczony ścisłą tajemnicą, a Arabowie mieli monopol na wyrób tej niezwykłej, cennej cieczy, na bazie której przygotowywali leki.
Utracili wyłączność, gdy w roku 1296 Arnold de Villenueva, hiszpański alchemik i profesor francuskiego uniwersytetu w Montpellier, po raz pierwszy opisał sposób „palenia wina” - jak nazywano ów proces.
A potem? Potem alkohol przestał być wyłącznie lekiem, a stał się również i używką.
W XIII wieku Irlandczycy rozpoczynają pędzenie whisky z ziarna jęczmiennego. Wkrótce w ich ślady idą Szkoci.
XV/XVI wiek daje nam armagnac i rum. W wieku XVII później pije się pierwszy koniak, natomiast gorzałka, czyli wódka powstaje na ziemiach polskich przed 1550 rokiem...
Gorzałka, inaczej okowita pędzona jest ze zboża. Polska bowiem zbożem stoi, Sandomierskie zaopatruje w ten towar zachód Europy spławiając go Wisłą do Gdańska, ale jest jeszcze Ukraina!... I ukraińskie zboża...
Skoro więc jest z czego pędzić okowitę, to się ją pędzi. I to w dużych ilościach. Ma ona jednak bardzo poważna wadę, jest wstrętna w smaku. Ponieważ nie znano wówczas jeszcze rektyfikacji, czyli powtórnej destylacji spirytusu, picie z przyjemnością czystych wódek było - ze względu na „fuzlowy posmak” niemożliwe. Aby smak okowity poprawić próbowano różnych sposobów, pierwszym, dość skutecznym było starzenie (leżakowanie) wódki. Starzenie zabierało jednak bardzo dużo czasu, więc ów smak próbowano poprawić w inny sposób, i szybciej. W tym też celu poczęto wzbogacać spirytus bądź wódkę smakami i zapachami owoców, traw, ziół, miodu, korzeni itp. Nie trzeba chyba dodawać, że przyniosło to znakomity efekt!
Nie tylko ze względu na znakomity smak i zapach, lecz również na właściwości lecznicze, które owe dodatki do spirytusu miały. I jeden czy dwa małe kieliszki do obiadu, czy do kolacji to była nie tylko rozkosz dla podniebienia, lecz także cos co leczniczo wspomagało organizm.
Z czasem powstało wiele - tysiące!!! - oryginalnych przepisów na nalewki, tak typowe dla polskich dworków szlacheckich, wiejskich plebani czy mieszczańskich saloników. Moda na nalewki przeszła do naszych niemieckich, skandynawskich i wschodnich sąsiadów, gdzie jest kultywowana - tak jak i u nas - po dziś dzień.
Szkoda, że obecne tempo życia i szukanie kulinarnej łatwizny w postaci gotowych produktów kupowanych w sklepach czy supermarketach powoli wypiera jakże polskie nalewki z naszych domów, zastępując je gotowymi, niekoniecznie smacznymi trunkami sprzedawanymi w pięknych butelkach oklejonych mniej czy bardziej gustownymi etykietkami...
W tej książce, którą drogi Czytelniku trzymasz w ręku, będzie nie tylko o nalewkach, ale i o innych napojach alkoholowych, dzięki którym możemy się leczyć, ale również sprawić przyjemność podniebieniu. Zaczniemy jednak od nalewek.
Cóż to takiego? Ano, najkrócej mówiąc, są to wyciągi alkoholowe z ziół, kwiatów, kory, korzeni, liści, a przede wszystkim owoców.
Ich produkcja jest stosunkowo prosta, dlatego przy odrobinie wiedzy oraz inwencji możemy je otrzymać domowym sposobem, nie tylko według gotowych receptur, ale również własnych pomysłów.
Wspomnieć teraz wypada, czym są wina i miody. Najkrócej i najprościej: wina to sfermentowany sok z winogron. I tylko temu napojowi przysługuje nazwa wino. Napoje alkoholowe z soku owocowego (czasem innego, np. brzozowego, klonowego, palmowego) także potocznie nazywa się winami, chociaż winami nie są. Miody wreszcie to sfermentowany miód rozcieńczony wodą. A piwo? To znów sfermentowany słód jęczmienny (czasem części innych roślin) doprawiony chmielem, a czasem też innymi przyprawami korzennymi.
Niniejsza książka zawiera rozmaite receptury domowych nalewek, win, miodów, piw, a niektóre z nich mają ponadto pewną określoną wartość leczniczą. Te ostatnie niekoniecznie muszą być smaczne. Ale przejdźmy wreszcie do rzeczy.RECEPTURY:
AGREST
1. Nalewka agrestowa I
Agrest - 5 kg
Cukier - 2 kg
Wódka czysta 40-50° - 0,75 l
Czyste, zdrowe, w pełni dojrzałe owoce wsypać do szklanego naczynia zasypać cukrem i zalać je wódką. Naczynie zamknąć i postawić na słońcu na 2 tygodnie. Każdego dnia naczyniem należy potrząsać. Po upływie tego czasu, ale pod warunkiem, że cukier całkowicie się rozpuścił, płyn zlać, przecedzić, porozlewać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy. Trunek jest gotowy do spożycia.
2. Nalewka agrestowa II
Kilo owoców agrestu
Litr spirytusu 50°
Laska wanilii
Niewielki kawałek korzenia imbiru
500 g cukru
Owoce agrestu (najlepszego czerwone, a nie białe czy zielone, choć ostatecznie mogą być każde) muszą być całkowicie dojrzałe, miękkie i absolutnie zdrowe. Należy je umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, wsypać do szklanego naczynia, lekko rozgnieść (ale nie na miazgę, tylko tak, by popękały), dodać przyprawy i cukier, a na końcu zalać alkoholem. Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić je w ciepłym i słonecznym miejscu na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu płyn zlać, przecedzić, a wreszcie przefiltrować przez bibułę filtracyjną. W końcu przelać do butelek, te szczelnie zakorkować i zalakować, po czym wynieść do chłodnej i ciemnej piwnicy, gdzie nalewka powinna dojrzewać przez minimum sześć miesięcy. Jest wyborna, o barwie zależnej od barwy owoców, z leciutkim agrestowym posmakiem.
3. Nalewka agrestowa III
4. Nalewka agrestowa IV
5. Rosyjska nalewka agrestowo-malinowa
6. Rosyjski likier agrestowy - szmaragdowy
7. Ratafia agrestowa
AKACJA BIAŁA (ROBINIA AKACJOWA)
8. Wino akacjowe I
9. Wino akacjowe II
AKTINIDIA CHIŃSKA - KIWI
10. Ratafia kiwi I
11. Ratafia kiwi II
12. Likier z kiwi
ALOES
13. Wino aloesowe
ANANAS
14. Ratafia ananasowa
15. Ananasówka I
16. Ananasówka II
17. Nalewka ananasowa
18. Rum ananasowy
ANTYPKA
19. Likier antypkowy
ANYŻ GWIAZDKOWY - BADIAN
20. Skandynawska nalewka na owocach anyżu gwiazdkowego (badianu)
21. Nalewka anyżowa
ARALIA
22. Nalewka araliowa
ARBUZ
23. Nalewka arbuzowa
ARCYDZIĘGIEL LITWOR
24. Wino arcydzięgielowe
25. Likier arcydzięgielowy
ARNIKA GÓRSKA
26. Nalewka arnikowa
ARONIA CZARNOOWOCOWA
27. Nalewka aroniowa I
28. Nalewka aroniowa II
29. Likier aroniowy
ASPALANT PROSTY - CZERWONOKRZEW AFRYKAŃSKI
30. Herbatówka rooibos
BABKA LANCETOWATA
31. Wino babkowe
BANAN CHIŃSKI- RAJSKI - ZWYCZAJNY - BANANOWIEC
32. Ratafia bananowa
33. Bananówka I
34. Bananówka na inny sposób
35. Bananówka II
36. Bananówka III
BAZYLIA POSPOLITA
37. Wino bazyliowe
38. Bazyliówka duńska
39. Ratafia bazyliowa
BAŻYNA CZARNA
40. Crowberry - skandynawski schnapps na owocach bagnówki czarnej (bażyny)
BERBERYS ZWYCZAJNY
41. Nalewka berberysowa
42. Poncz berberysowy
43. Rosyjska nastojka na liściach berberysu
44. Likier berberysowy
BEZ CZARNY
45. Likier bzowy I
46. Likier bzowy II
47. Likier bzowy III
48. Duński schnapps bzowy
49. Wino bzowe
50. Bzowa whisky
51. Wódka bzowa
52. Truneczek bzowy
53. Nalewka bzowa
BIEDRZENIEC ANYŻ, ANYŻEK
54. Nalewka anyżówka
55. Likier anyżowy
56. Rosyjski likier anyżowy
57. Ratafia anyżkowa
BLUSZCZYK KURDYBANEK
58. Nalewka bluszczykowa
BOLDO - DRZEWO BOLDU
59. Nalewka Boldo
BORÓWKA WYSOKA (AMERYKAŃSKA)
60. Nalewka na owocach borówki wysokiej
BORÓWKA CZERNICA (CZARNA JAGODA)
61. Wódka jagodówka
62. Likier jagodowy I
63. Likier jagodowy II
64. Likier jagodowy III
65. Duński schnapps jagodowy
66. Listkówka borówkowa
BORÓWKA BRUSZNICA
67. Nalewka borówkowa
68. Rosyjska nalewka borówkowo-wiśniowa
69. Likier borówkowy I
70. Likier borówkowy II
71. Likier borówkowy III
72. Likier borówkowy IV
73. Brusznicówka duńska
74. „Piwo” brusznicowe
BREKINIA - BRZEKINIA - JARZĄB BREKINIA
75. Wódka brekiniówka wytrawna
76. Brekiniak
BRZOSKWINIA ZWYCZAJNA
77. Brzoskwiniówka I
78. Brzoskwiniówka II
79. Duński schnapps brzoskwiniowy
80. Likier brzoskwiniowy
81. Wódka brzoskwiniówka wytrawna
82. Nalewka brzoskwiniowa I
83. Nalewka brzoskwiniowa II
84. Nalewka brzoskwiniowa III
BRZOZA BRODAWKOWATA
85. Wino brzozowe (z soku brzozowego)
86. Nalewka na pączkach brzozowych
87. Nalewka na pączkach brzozowych z propolisem
BUK POSPOLITY
88. Nalewka na orzeszkach bukowych
BURAK ZWYCZAJNY
89. Nalewka buraczana
BYLICA BOŻE DRZEWKO
90. Wino bylicowe
91. Skandynawska nalewka na zielu bylicy „bożego drzewka”
BYLICA PIOŁUN
92. Wino piołunowe
93. Nalewka piołunowa
94. Nalewka typu absynt
BYLICA PONTYJSKA (CZARNOMORSKA)
95. Nalewka szwedzka na zielu bylicy czarnomorskiej („morskim piołunie”) (przepis XVIII-wieczny)
BYLICA POSPOLITA
96. Sandomierska nalewka na zielu bylicy pospolitej
CEBULA ZWYCZAJNA- CEBULA JADALNA
97. Wino cebulowe
98. Wódka cebulowa
CERATONIA- SZARAŃCZYN - CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI
99. Likier ceratoniowyCHABER BŁAWATEK
100. Wino bławatkowe I
101. Wino bławatkowe II
CHRZAN POSPOLITY
102. Wino chrzanowe
CIDREIRA - PALCZATKA CYTRYNOWA
103. Nalewka Cidreira
CYKORIA PODRÓŻNIK
104. Nalewka cykoriowa
105. Szwedzki schnapps z korzeni cykorii
„CYNAMON BIAŁY” - KORZYBIEL BIAŁY
106. Nalewka egzotyczna na korze korzybiela białego
CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI
107. Duński schnapps cynamonowy
108. Nalewka cynamonowa
CYTRYNA
109. Zitronello
110. Zitronello Brasil
111. Mleko cytrynowe
112. Duński schnapps cytrynowy I
113. Duński schnapps cytrynowy II
114. Nalewka cytrynowa słodka
115. Cytrynówka
116. Ratafia cytrynowa
117. Nalewka cytrynowa I
118. Nalewka cytrynowa II
CZĄBER OGRODOWY
119. Nalewka cząbrowa
CZEREMCHA ZWYCZAJNA
120. Rosyjska nalewka czeremchowa
CZEREŚNIA
121. Nalewka czereśniowa
122. Nalewka czereśniowa
123. Schnapps z owoców czereśni ptasiej (dzikiej)
124. Wódka czereśniówka I
125. Wódka czereśniówka II
126. Ratafia czereśniowa
CZOSNEK POSPOLITY
127. Rosyjska nalewka czosnkowa
128. Wino czosnkowe
129. Eliksir czosnkowy
DĄB BEZSZYPUŁKOWY
130. Truneczek żołędziowy
DEREŃ POSPOLITY
131. Nalewka dereniowa I
132. Nalewka dereniowa II
133. Dereniak
134. Likier dereniowy I
135. Likier dereniowy II
DRAPACZ LEKARSKI
136. Nalewka z drapacza
DYNIA ZWYCZAJNA
137. Nalewka dyniowa
DZIEWANNA WIELKOKWIATOWA
138. Nalewka dziewannowa
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
139. Duński schnapps dziurawcowy
140. Wino dziurawcowe
141. Nalewka dziurawcowa I
142. Nalewka dziurawcowa II
FIGA POSPOLITA, FIGOWIEC
143. Figówka
144. Nalewka figowa
FIOŁEK WONNY
145. Nalewka fiołkowa
146. Likier fiołkowy I
147. Likier fiołkowy II
GŁÓG DWUSZYJKOWY
148. Wino z głogu
GORYCZKA ŻÓŁTA
149. Wino goryczkowe I
150. Wino goryczkowe II
GOŹDZIKOWIEC KORZENNY
151. Skandynawski schnapps goździkowy
152. Ratafia goździkowa
GREJPFRUT
153. Nalewka grejpfrutowa
GRUSZA POSPOLITA
154. Cydr gruszkowy
155. Gruszkówka Ojca Atanazego P. Sławińskiego
156. Nalewka gruszkowo-porzeczkowa
157. Likier gruszkowy I
158. Likier gruszkowy II
159. Rum gruszkowy
160. Nalewka na suszonych gruszkach
161. Duński schnapps gruszkowy
GUARANA
162. Nalewka na guaranie
HERBATA CHIŃSKA
163. Wódka herbatówka I
164. Wódka herbatówka II
165. Wódka herbatówka III
166. Wódka herbatówka z kłączem rabarbaru
167. Nalewka herbaciana
HYZOP LEKARSKI
168. Nalewka hyzopowa
IMBIR LEKARSKI
169. Duński schnapps imbirowy
170. Niemiecki schnapps imbirowo - ziołowy
171. Nalewka imbirowa I
172. Nalewka imbirowa II
JABŁOŃ DOMOWA
173. Wódka jabłeczna wytrawna
174. Cydr jabłkowy - jabłecznik I
175. Cydr jabłkowy - jabłecznik II
176. Rosyjski napój jabłeczny
177. Nalewka na suszonych jabłkach
178. Nalewka jabłkowa I
179. Nalewka jabłkowa II
180. Rosyjski likier jabłkowy
181. Likier jabłkowy
JAJA
182. Niemiecki likier jajeczny
183. Likier jajeczny I
184. Likier jajeczny II
185. Likier jajeczny III
186. Likier jajeczny IV
187. Likier jajeczny V
188. Likier jajeczno-kakaowy
189. Likier jajeczno-waniliowy
JAŁOWIEC POSPOLITY
190. Duński schnapps jałowcowy
191. Piwo jałowcowe
192. Jałowcówka I
193. Jałowcówka II
194. Likier jałowcowy
195. Nalewka jałowcowa I
196. Nalewka jałowcowa II
197. Rosyjska wódka „myśliwska”JARZĘBINA - JARZĄB POSPOLITY
198. Wódka jarzębinowa o zapachu migdałów
199. Niemiecki schnapps jarzębinowy
200. Trunek jarzębinowy
201. Wódka jarzębinówka wytrawna
202. Jarzębiak
203. Wino jarzębinowe
204. Nalewka jarzębinowa I
205. Nalewka jarzębinowa II
206. Nalewka jarzębinowa III
207. Likier jarzębinowy I
208. Likier jarzębinowy II
JASNOTA BIAŁA
209. Wino z jasnoty białej I
210. Wino z jasnoty białej II
JEMIOŁA POSPOLITA
211. Wino jemiołowe
JEŻYNA
212. Ratafia jeżynowa
213. Jeżynówka wytrawna na sposób duński
214. Wino jeżynowe
215. Wódka z jeżyn „Staff”
216. Nalewka jeżynowa I
217. Nalewka jeżynowa II
218. Likier jeżynowy I
219. Likier jeżynowy II
JODŁA POSPOLITA
220. Nalewka jodłowa
KAKAOWIEC WŁAŚCIWY
221. Rosyjski likier kakaowy
222. Likier czekoladowy
223. Likier czekoladowy
KALINA KORALOWA - POSPOLITA
224. Wódka z kaliny koralowej
225. Likier kalinowy
KARDAMON MALABARSKI
226. Duński schnapps kardamonowy
KAWA ARABSKA
227. Truneczek kawowy
228. Likier kawowy I
229. Likier kawowy II
230. Likier kawowy III
231. Likier kawowy IV
232. Likier piwno-kawowy
KLON ZWYCZAJNY
233. Wino klonowe (z soku klonowego)
KMINEK ZWYCZAJNY
234. Likier kminkowy I
235. Likier kminkowy II
236. Likier kminkowo-kolendrowy
237. Dubeltowa kminkówka gdańska
238. Kminkówka inaczej I
239. Kminkówka inaczej II
240. Nalewka kminkowa I
241. Nalewka kminkowa II
242. Nalewka kminkowa III
KOCANKI PIASKOWE
243. Nalewka kocankowa
KOLENDRA SIEWNA
244. Skandynawski schnapps kolendrowy
KONICZYNA CZERWONA, ŁĄKOWA
245. Nalewka na kwiecie koniczyny czerwonej
KONWALIA MAJOWA
246. Nalewka konwaliowa
KOPER OGRODOWY
247. Wino koperkowe
248. Skandynawski schnapps koperkowy
KOPER WŁOSKI - FENKUŁ
249. Wino fenkułowe I
250. Wino fenkułowe II
KOZŁEK LEKARSKI
251. Nalewka walerianowa
KRWAWNIK POSPOLITY
252. Nalewka krwawnikowa
LAPACHO, IPE ROXO, TOHEEBO, PAU D’ARCO
253. Nalewka na korze lapacho
LAUR - WAWRZYN
254. Nalewka laurowa
LAUROWIŚNIA WSCHODNIA
255. Nalewka laurowiśniowa I
256. Nalewka laurowiśniowa II
LAWENDA WĄSKOLISTNA
257. Nalewka lawendowa
LEBIODKA POSPOLITA
258. Nalewka lebiodkowa
LESZCZYNA POSPOLITA
259. Nalewka na orzechach laskowych
LIPA DROBNOLISTNA
260. Wino lipowe I
261. Wino lipowe II
LUBCZYK LEKARSKI
262. Nalewka lubczykowa
LUKRECJA GŁADKA
263. Niemiecki schnapps lukrecjowy
264. Likier lukrecjowy
ŁOPIAN WIĘKSZY
265. Nalewka z korzenia łopianu z propolisem
MACIERZANKA PIASKOWA
266. Wódka macierzankowa na sposób fiński
MAJERANEK OGRODOWY
267. Nalewka majerankowa
MALINA CZARNA (Rubus nigra) i MALINA CZERWONA - MALINA WŁAŚCIWA (Rubus idaeus)
268. Nalewka na owocach czarnej maliny
269. Nalewka z czarnych malin
270. Ratafia malinowa I
271. Ratafia malinowa II
272. Skandynawski schnapps malinowy
273. „Sok malinowy dla dorosłych”
274. Słodki trunek malinowy
275. Nalewka malinowa I
276. Nalewka malinowa II
277. Truneczek malinowy
278. Wino malinowe
279. Malinówka „na prędko”
280. Likier malinowy I
281. Likier malinowy II
282. Likier malinowy III
MANDARYNKA
283. Niemiecki schnapps mandarynkowy
284. Duński schnapps mandarynkowy
285. Nalewka mandarynkowa I
286. Nalewka mandarynkowa II
287. Nalewka mandarynkowa III
288. Likier mandarynkowy
MARCHEW ZWYCZAJNA
289. Likier z marchwi
290. Wino marchwiane
MELISA LEKARSKA
291. Szwajcarski schnapps melisowy
292. Nalewka melisowa
293. Melisówka
294. Wino melisowe
MELON
295. Nalewka melonowa
296. Likier melonowy
MIECHUNKA PERUWIAŃSKA - „RODZYNKI BRAZYLIJSKIE”
297. Nalewka miechunkowa
298. Rodznkówka
299. Nalewka na rodzynkach brazylijskichMIERZNICA CZARNA
300. Nalewka mierznicowa
MIĘTA KĘDZIERZAWA
301. Likier miętowy z mięty kędzierzawej
MIĘTA PIEPRZOWA
302. Duński schnapps miętowy
303. „Gorący” napój miętowy
304. Ratafia miętowa
305. Nalewka miętowo-anyżkowa
306. Nalewka miętowa I
307. Nalewka miętowa II
MIGDAŁ ZWYCZAJNY, MIGDAŁOWIEC
308. Nalewka migdałowa
309. Likier migdałowy
„MIGDAŁ ZIEMNY” - CIBORA JADALNA
310. Nalewka na „migdałkach ziemnych” - bulwkach cibory jadalnej
MIŁORZĄB CHIŃSKI
311. Nalewka miłorzębowa
MIODUNKA PLAMISTA
312. Nalewka miodunkowa
MIÓD PSZCZELI
313. „Krupnik” staropolski
314. Pruski miód
315. Miód różany
316. Duńska miodówka wrzosowa
317. Miodówka lipowa, na sposób norweski
318. Niemiecki napój miodowy „łapanie niedźwiedzia”
319. Nalewka miodowo-jabłkowa
320. Rosyjska miodówka ziołowa
321. Rosyjska nalewka miodowo- buraczana
322. Miód pitny chmielowy
323. Miód bernardyński (trójniak) sycony
324. Miód litewski (dwójniak)
325. Miód polski (dwójniak)
326. Miód kasztelański (półtorak)
327. Miód dębiak (czwórniak)
MLEKO
328. Napój „gorące mleko”
329. Likier mleczny
330. Napój mleczny
MNISZEK LEKARSKI
331. Duński schnapps z kwiatów mniszka lekarskiego
332. Szwedzki schnapps z korzeni mniszka lekarskiego
333. Wino z mniszka lekarskiego
334. Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego
335. Destylat mniszkowy
MORELA ZWYCZAJNA
336. Likier morelowy
337. Wódka morelówka wytrawna
338. Sandomierska nalewka morelowa
339. Nalewka morelowa I
340. Nalewka morelowa II
341. Ratafia z pestek morelowych I
342. Ratafia z pestek morelowych II
343. Sandomierska nalewka morelowa II
344. Rum morelowy
MORWA
345. Nalewka morwowa
346. Wino morwowe
MUSZKATOŁOWIEC WONNY
347. Nalewka muszkatołowcowa
NAWŁOĆ POSPOLITA
348. Nalewka z nawłoci pospolitej
NOSTRZYK ŻÓŁTY
349. Nalewka nostrzykowa
OLIWNIK WĄSKOLISTNY
350. Rosyjska nalewka na kwiatach oliwnika
OMAN WIELKI
351. Nalewka omanowa
ORZACHA JADALNA, ORZECH ZIEMNY
352. Nalewka na orzeszkach ziemnych
ORZECH WŁOSKI
353. Rosyjska nalewka orzechowa
354. Nalewka orzechowa I
355. Nalewka orzechowa II
356. Orzechówka duńska
357. Czeski likier orzechowy
358. Likier orzechowy
359. Likier orzechowy („Nocino”)
360. Polska orzechówka
361. Orzechówka tyrolska
362. Ratafia orzechowa (rosyjska)
OSTRYŻ DŁUGI - KURKUMA
363. Nalewka sandomierska ostra I
364. Nalewka sandomierska ostra II
PAPRYKA ROCZNA
365. Nalewka Tabasco
366. Pikantny schnapps z owoców chili lub innej ostrej papryki
PERZ WŁAŚCIWY
367. Nalewka perzowa
PIEPRZ CZARNY
368. Pieprzówka duńska
369. Rosyjska nastojka pieprzowa
370. Wódka pieprzówka
PIERWIOSNKA LEKARSKA
371. Wino pierwiosnkowe I
372. Wino pierwiosnkowe II
PIETRUSZKA ZWYCZAJNA
373. Wino pietruszkowe I
374. Wino pietruszkowe II
PIĘCIORNIK GĘSI, SREBRNIK
375. Nalewka pięciornikowa
PIĘCIORNIK KURZE ZIELE
376. Duński schnapps pięciornikowy
PIGWA POSPOLITA
377. Likier pigwowy I
378. Likier pigwowy II
379. Likier pigwowy III
380. Wino z pigwy
381. Wino z pigwy
PIGWOWIEC JAPOŃSKI
382. Likier pigwowcowy
383. Wino z pigwowca
PIMENTA - KORZENNIK LEKARSKI - „ANGIELSKIE ZIELE”
384. Rosyjska nalewka na angielskim zielu „Gorzkie łzy”
PODBIAŁ POSPOLITY
385. Nalewka podbiałowa
POKRZYWA ZWYCZAJNA
386. Wino pokrzywowe
POMARAŃCZA SŁODKA, CHIŃSKA
387. Oranginello
388. Szwedzki schnapps pomarańczowy
389. Duński schnapps pomarańczowy
390. Nalewka pomarańczowa
391. Nalewka na gorzkich pomarańczach
392. Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka
393. Nalewka pomarańczowa słodka
394. Likier na kwiatach pomarańczy
395. Napój pomarańczowy Bozen (pd. Tyrol)
396. Pomarańczówka I
397. Pomarańczówka II
398. Pomarańczówka III
399. Ratafia pomarańczowa bądź mandarynkowaPOMIDOR
400. Nalewka pomidorowa
POROST ISLANDZKI
401. Likier z porostu islandzkiego
PORZECZKA CZARNA
402. Nalewka wyborna z owoców czarnej porzeczki - ojca Atanazego P. Sławińskiego
403. Duński wytrawny schnapps z czarnych porzeczek
404. Wódka porzeczkowa
405. Porzeczkowa whisky
406. Nalewka na liściach czarnej porzeczki („listkówka”) I
407. Nalewka na liściach czarnej porzeczki („listkówka”) I
408. Gin porzeczkowy
409. Nalewka na owocach czarnej porzeczki I
410. Nalewka na owocach czarnej porzeczki II
411. Nalewka na owocach czarnej porzeczki III
412. Nalewka na owocach czarnej porzeczki IV
413. Nalewka na owocach czarnej porzeczki V
414. Likier porzeczkowy
PORZECZKA CZERWONA
415. Wino porzeczkowe
416. Truneczek porzeczkowy
417. Ratafia porzeczkowa
418. Nalewka porzeczkowa
419. Nalewka z czerwonej porzeczki
420. Nalewka porzeczkowo-różana
421. Nalewka czerwonej lub białej porzeczki
422. Likier z czerwonej porzeczki I
423. Likier z czerwonej porzeczki II
POZIEWNIK SZORSTKI
424. Nalewka poziewnikowa
POZIOMKA POSPOLITA
425. Likier poziomkowy
426. Nalewka poziomkowa I
427. Nalewka poziomkowa II
428. Nalewka poziomkowa III
429. Nalewka poziomkowa IV
430. Rum poziomkowy
431. Duński schnapps poziomkowy
PRZETACZNIK BOBOWNICZEK
432. Nalewka przetacznikowa
PRZYTULIA WŁAŚCIWA
433. Nalewka na zielu przytulii
PRZYTULIA WONNA
434. Skandynawska nalewka na przytulii wonnej (Galium odoratum)
RABARBAR - RZEWIEŃ OGRODOWY
435. Nalewka rabarbarowa
RDEST OSTROGORZKI
436. Wino rdestowe z rdestu ostrogorzkiego
RDEST PTASI
437. Nalewka rdestowa
RODIOLA RÓŻOWA- RÓŻENIEC GÓRSKI - ZŁOTY KORZEŃ - RÓŻANY KORZEŃ
438. Nalewka „złota”
439. Nalewka na „złotym korzeniu”
ROKITNIK ZWYCZAJNY
440. Truneczek rokitnikowy
441. Nalewka rokitnikowa
442. Likier rokitnikowy I
443. Likier rokitnikowy II
ROZMARYN LEKARSKI
444. Nalewka rozmarynowa I
445. Nalewka rozmarynowa II
RÓŻA DZIKA
446. Wino z owoców dzikiej róży
447. Wino różane I
448. Wino różane II
449. Wino różane III
450. Wino różane IV
451. Duński schnapps różany
452. Likier różany I
453. Likier różany II
454. Rosyjski likier różany
455. Likier z owoców dzikiej róży I
456. Likier z owoców dzikiej róży II
457. Truneczek różany
458. Trunek różany
459. Listkówka różana, czyli „koniak” o. Atanazego P. Sławińskiego
460. Listkówka różana II
461. Nalewka na płatkach dzikich róż
RUMIANEK POSPOLITY
462. Nalewka rumiankowa
RUTA ZWYCZAJNA
463. Nalewka na rucie
SALSEFIA, KOZIBRÓD POSPOLITY, OWSIANE KORZONKI
464. Wino z salsefii (owsianych korzonków)
SELER ZWYCZAJNY
465. Wino selerowe I
466. Wino selerowe II
SERDECZNIK POSPOLITY
467. Nalewka serdecznikowa
SKORZONERA, WĘŻYMORD, CZARNY KORZEN
468. Wino ze skorzonery (wężymordu, czarnych korzonków)
SŁONECZNIK BULWIASTY - TOPINAMBUR - BULWY
469. Nalewka na bulwkach topinamburu (słonecznika bulwiastego)
SŁONECZNIK ZWYCZAJNY
470. Nalewka słonecznikowa
SOSNA ZWYCZAJNA
471. Nalewka sosnowa
SOSNA LIMBA
472. Nalewka na orzeszkach limby
SZAFRAN UPRAWNY, KROKUS UPRAWNY
473. Nalewka szafranowa
SZAŁWIA LEKARSKA
474. Nalewka na szałwi lekarskiej
SZAŁWIA MUSZKATOŁOWA
475. Nalewka na szałwi muszkatołowej
SZANTA ZWYCZAJNA
476. Nalewka szantowa
SZCZAW ZWYCZAJNY
477. Wino szczawiowe
SZPARAG LEKARSKI
478. Wino szparagowe
ŚLIWA AŁYCZA - ŚLIWA WIŚNIOWA
479. Likier ze śliweczek ałyczy
ŚLIWA DOMOWA
480. Wódka śliwkówka
481. Truneczek śliwkowy
482. Nalewka śliwkowa
483. Śliwowica I
484. Śliwowica II
485. Rosyjska nalewka na suszonych śliwkach
486. Ratafia renklodowa
ŚWIERK POSPOLITY
487. Wino świerkowe
488. Piwo świerkowe
ŚLIWA TARNINA
489. Nalewka tarkowa I
490. Nalewka tarkowa II
491. Nalewka tarkowa III
492. Duński schnapps tarninowy
493. Wino tarninowe
494. Tarniówka
495. Likier tarninowy
TASZNIK POSPOLITY
496. Nalewka tasznikowa
TATARAK ZWYCZAJNY
497. Nalewka tatarakowa I
498. Nalewka tatarakowa IITRUSKAWKA
499. Nalewka truskawkowa I
500. Nalewka truskawkowa II
501. Likier truskawkowy I
502. Likier truskawkowy II
503. Likier truskawkowy III
TRYBULA OGRODOWA
504. Nalewka trybulowa
TRZCINA CUKROWA
505. Likier rumowy
TYMIANEK POSPOLITY
506. Duński schnapps tymiankowy
TYSIĄCZNIK - CENTURIA POSPOLITA
507. Nalewka tysiącznikowa
VILCACORA, KOCI PAZUR, UÑA DE GATO
508. Nalewka na korze vilcacory („kociego pazura”)
WANILIA PŁASKOLISTNA
509. Duński schnapps waniliowy
510. Nalewka waniliowa
511. Likier waniliowy I
512. Likier waniliowy II
WARZUCHA LEKARSKA
513. Nalewka warzuchowa
WIĄZ POSPOLITY, POLNY
514. Nalewka wiązowa
WIELOOWOCOWE
515. Likier owocowy
516. Likier wyborny
517. Rosyjska ratafia troista
518. Nalewka witaminowa
519. Nalewka wieloowocowa
520. Nalewka bakaliowa
521. Nalewka wieloowocowa
522. Nalewka z czarnej porzeczki, maliny i wiśni
523. Rosyjska nalewka klasztorna
524. Truneczek owocowy
WIELOZIOŁOWE
525. Rosyjska nalewka ziołowa I
526. Rosyjska nalewka ziołowa II
527. Rosyjska nalewka „Jerofieicz 14 ziół”
528. Rosyjska „nalewka korzenna”
529. Rosyjska „nalewka morska”
530. Nalewka korzenna na sposób francuski
531. Nalewka ziołowo-korzenna
532. Likier Galliano
533. Biała starka moskiewska
534. Starka Jerofieicza
535. Gorzka żołądkowa I
536. Gorzka żołądkowa II
537. Gorzka żołądkowa III
538. Nalewka cudowna
539. Nalewka na apetyt
540. Nalewka korzenna ostra
541. Wino oczyszczające
542. Benedyktynka
543. Wino wzmacniające I
544. Wino wzmacniające II
545. Wódka islandzka
546. Nalewka przeciw grypie i gorączce
547. Nalewka sercowa I
548. Nalewka sercowa II
549. Nalewka sercowa III (stosowana w dusznicy bolesnej)
550. Wino gorzkie sercowe I
551. Wino gorzkie sercowe II
552. Nalewka uspokajająca I
553. Nalewka uspokajająca II
554. Nalewka płucna I (przeciw gruźlicy płuc)
555. Nalewka płucna II (przeciw krwotokom z płuc)
556. Nalewka płucna III (przeciw nieżytowi oskrzeli)
557. Likier rosyjski
558. Likier „korzenny” I
559. Likier „korzenny” II
560. Likier „korzenny” III
WIERZBA BIAŁA
561. Nalewka wierzbowa
WINOROŚL WŁAŚCIWA
562. Duński schnapps rodzynkowy
563. Ratafia winogronowa
564. Nalewka winogronowa
565. Nalewka rodzynkowa
566. Likier winny
WIŚNIA POSPOLITA
567. Likier wiśniowy I
568. Likier wiśniowy II
569. Likier wiśniowy III
570. Likier wiśniowy IV
571. Likier na pestkach wiśniowych
572. Nalewka wiśniowa I
573. Nalewka wiśniowa II
574. Nalewka wiśniowa III
575. Nalewka wiśniowa IV
576. Nalewka wiśniowa V
577. Nalewka wiśniowa na sposób francuski
578. Nalewka na szypułkach owoców wiśni
579. Nalewka wiśniowa gorzkawa
580. Wódka wiśniówka wytrawna
581. Wiśniówka wytrawna inaczej
582. Wódka wiśniówka typu kirsch
583. Truneczek wiśniowy
584. Wino wiśniowe
585. Wiśniak
586. Ratafia wiśniowa
WOSKOWNICA EUROPEJSKA
587. Skandynawska nalewka na liściach woskownicy
YERBA MATE - OSTROKRZEW PARAGWAJSKI
588. Nalewka na liściach yerba mate
ŻEŃ-SZEŃ WŁAŚCIWY
589. Rosyjska nalewka żeńszeniowa
590. Nalewka żeń-szeniowa
ŻUBRÓWKA, TURÓWKA WONNA
591. Żubrówka
ŻURAWINA BŁOTNA
592. Ratafia żurawinowa
593. Norweski schnapps z owoców żurawiny błotnej
594. Nalewka żurawinowa I
595. Nalewka żurawinowa II
596. Likier żurawinowy I
597. Likier żurawinowy II
ŻYTO ZWYCZAJNE
598. Wino z żyta
599. Likier żytnio-poziomkowy
600. Likier żytnio-aroniowy
601. Likier żytni
602. Nalewka żytnio-pomarańczowa gorzka