Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Wino dla bystrzaków - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
12 kwietnia 2013
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
34,90

Wino dla bystrzaków - ebook

Dowiedz się więcej, a więcej zrozumiesz!
Tajemnice wytrawnego smaku

Wino. Fascynujący napój, opiewany przez poetów w setkach wierszy. Jest nieskończonym źródłem rozkoszy zarówno dla znawców, jak i amatorów-entuzjastów, podawanym równie chętnie na wyrafinowanych przyjęciach i niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich. Jeśli intryguje Cię nieprzebrany świat smaków tych białych, różowych i czerwonych trunków, jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na ich temat, a potem czerpać większą przyjemność z ich smakowania -- zapraszamy do lektury!

Dzięki tej książce poznasz podstawowe gatunki wina, sposoby jego degustowania i rodzaje winogron. Nauczysz się radzić sobie ze snobistycznymi sprzedawcami, kartami win w restauracji oraz otwieraniem butelek. Czeka Cię też niezapomniana podróż po najważniejszych winiarskich regionach Europy, a także wyprawa do Australii, Nowej Zelandii, Chile, Argentyny, Republiki Południowej Afryki i USA. Poznasz też szczegółowo egzotyczne oblicze wina, w tym jego fascynujące odmiany, takie jak szampan, sherry, porto, sauternes i wiele innych. Nie brak tu również informacji o tym, jak opisywać i oceniać wino oraz w jaki sposób dobierać odpowiedni napój do konkretnych potraw.

  • Naucz się rozpoznawać odmiany winogron i rodzaje wina.
  • Dowiedz się, jak czytać karty win i etykiety na butelkach.
  • Poznaj sposoby ubijania dobrego interesu przy kupowaniu win.
  • Sprawdź, jak wybrać wina odpowiadające Twojemu podniebieniu.
  • Wiedz, jak wybierać, składować, otwierać, nalewać i smakować wino.

Ponadto znajdziesz tu dwa dekalogi: obnażamy 10 mitów o winie i odpowiadamy na 10 popularnych pytań na jego temat

Spis treści

  • O autorach
  • Podziękowania od autorów
  • Wstęp
    • O książce
    • Konwencje zastosowane w książce
    • Naiwne założenia
    • Jak podzielona jest książka
      • Część I: Zapoznajmy się z winem
      • Część II: Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
      • Część III: Stary świat wina
      • Część IV: Wina z Nowego Świata
      • Część V: Egzotyczne oblicze win
      • Część VI: Kiedy złapiesz bakcyla
      • Część VII: Dekalogi
      • Część VIII: Dodatki
    • Ikony zastosowane w tej książce
  • Część I. Zapoznajmy się z winem
  • Rozdział 1. Wino Lekcja 1.
    • Skąd bierze się wino
      • Co może być bardziej naturalne?
      • Współczesne wynalazki winiarskie
      • Główny składnik
      • Lokalny posmak
    • Jaki kolor ma Twój apetyt?
      • (Niezbyt) białe wino
      • Czy białe zawsze się nadaje?
      • Czerwone wino
      • Róża jest różą, lecz róż jest bielą
      • Kiedy jakie wino?
    • Inne sposoby dzielenia win
      • Wino stołowe
      • Wino deserowe
      • Wino musujące (i bardzo osobista lekcja czytania)
  • Rozdział 2. Z kubków smakowych należy korzystać
    • Specjalna technika smakowania wina
      • Cieszenie oczu widokiem wina
      • Nos wie
      • Wino w ustach
        • Poczucie smaku
    • Smakowanie zapachów
    • Parlez-vous winomowa?
      • Podniebienie sekwencyjne
      • Słodycz
        • Kwaśność
        • Garbniki
        • Smak
      • Wymiar smaku
    • Kwestia jakości
      • Czym jest dobre wino?
        • Zrównoważenie
        • Długość
        • Głębia
        • Złożoność
        • Zakończenie
        • Typowość
      • Kiedy wino jest złe?
    • Ostateczna analiza: czy Ci smakuje?
  • Rozdział 3. Zazdrość Pinot i inne tajemnice odmian winogron
    • Dlaczego winogrona są takie ważne
      • O gatunku i odmianie
      • Odmiany odmian
      • Czym różnią się winogrona
        • Osobnicze cechy odmian winogron
        • Cechy hodowlane odmian winogron
      • Winogrona królewskie i plebejskie
    • Przewodnik po odmianach białych winogron
      • Chardonnay
      • Riesling
      • Sauvignon Blanc
      • Pinot Gris/Pinot Grigio
      • Inne białe wina
    • Przewodnik po odmianach czerwonych winogron
      • Cabernet Sauvignon
      • Merlot
      • Pinot Noir
      • Syrah/Shiraz
      • Zinfadel
      • Nebbiolo
      • Sangiovese
      • Tempranillo
      • Inne czerwone wina
  • Rozdział 4. Nazwy win i kod etykiety
    • Zasady gry w etykietowanie
      • To nazwa szczepu czy miejsca?
      • Dzień dobry, nazywam się Chardonnay
        • Po co nazywać wino nazwą odmiany winogron?
        • Waluta odmianowa
      • Dzień dobry, nazywam się Bordeaux
        • Dlaczego nazwy miejsca?
        • Rządy terroiru
        • Nazwy miejsc na etykietach win amerykańskich
      • Inne sposoby nazywania win
        • Wina markowe
        • Wina o nazwie własnej
        • Wina generyczne
    • Awers i rewers etykiety wina
      • Sekwencja obowiązkowa
        • Wymogi europejskie
        • Apelacja pochodzenia
      • Opcjonalne terminy z etykiet
        • Rocznik
        • Reserve
        • Estate-bottled
        • Nazwa winnicy
        • Inne dodatkowe słowa na etykietach
  • Rozdział 5. Za kulisami produkcji
    • Hodowla winogron, produkcja wina i typowy dla tych dziedzin żargon
      • Viti-vini
      • Wariacje winorośli
      • Winiarskie cuda
        • Kiedy drewno nasiąka magią
        • Fermentowanie w beczkach kontra dojrzewanie w beczkach
  • Część II. Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
  • Rozdział 6. Wędrówka po sklepie z winami
    • Kupowanie wina może wystraszyć każdego
    • Sprzedawcy wina wszelkiego autoramentu
      • Supermarkety, hipermarkety i inne
      • Specjalistyczne sklepy winiarskie
    • Wybór właściwego sprzedawcy wina
      • Właściwe postrzeganie ceny
      • Ocena wyboru i fachowości
      • Oczekuj uśmiechu
      • Ocena warunków przechowywania wina
    • Strategie kupowania wina
      • Kuj żelazo, póki gorące
      • Wyjaśnij, czego Ci trzeba
      • Podaj swoją cenę
  • Rozdział 7. Starcie z kartą win
    • Restauracyjne doświadczanie wina
    • W jaki sposób restauracje sprzedają wino
      • Wybór domu
      • Kieliszek premium
      • Specjalne (rezerwowe) karty win
      • (Mało) standardowa karta win
    • Jak czytać kartę win
      • Ocena organizacji win
      • Zasady wyceniania
      • Co powinna mówić karta win?
      • Ocena stylu
      • Wybór elektroniczny
    • Zamawianie wina
    • Rytuał prezentowania wina
    • Wskazówki dotyczące picia wina w restauracji
  • Rozdział 8. Wskazówki odnośnie podawania i korzystania z wina
    • Wyjmowanie korka
      • Jakich korkociągów nie używać
      • Jaki korkociąg kupić
      • Inne korkociągi warte używania
        • Kalifornijski korkociąg z podwójnym ostrzem
        • Najbardziej profesjonalny korkociąg
        • Korkociągi prestiżowe
      • Kelner, w moim winie jest korek!
      • Przypadek specjalny: otwieranie szampana i wina musującego
        • Zapomnij o tym, jak robią to na podium
        • Lepsze westchnięcie niż wystrzał
    • Czy wino naprawdę oddycha?
      • Jak natlenić wino
      • Jakie wina muszą oddychać?
        • Młode, garbnikowe wina czerwone
        • Starsze czerwone wina z osadem
        • Kilka białych win
        • Stare porto
        • Wyjątki od zasady dekantacji czerwonych win i porto
    • Czy szkło ma znaczenie?
      • Właściwy kolor: żaden
      • Cienkie, ale nie małe
        • Wielkość
        • Grubość i kształt
      • Tulipany, stożki, szampanki i inne malownicze nazwy
      • Ilu kieliszków właściwie potrzebuję?
      • Mycie kieliszków
    • Nie za ciepłe, nie za zimne
    • Co robić z resztkami wina
    • Zabawa z winem
      • Wszystko w swoim czasie
      • Jak dużo, to za dużo?
  • Część III. Stary świat wina
  • Rozdział 9. Przerabiamy Francję
    • Francuski model
      • Zrozumienie przepisów win francuskich
      • Drobne różnice w rangach
    • Francuskie regiony winiarskie
    • Bordeaux: bez porównania
      • Podregiony czerwonego Bordeaux
      • Mozaika z Médoc
      • Klasyfikacja
      • Jakiego wina z Bordeaux spróbować?
      • Wartość win z Bordeaux
        • Cru Bourgeois: klasa średnia win z Médoc
        • Fronsac i Canon-Fronsac
        • Petits Chateaux
        • Generyczne Bordeaux
      • Praktyczne wskazówki dotyczące picia czerwonego Bordeaux
      • Bordeaux może być też białe
    • Burgundia: inne doskonałe francuskie wino
      • Chardonnay, Pinot Noir, Gamay
      • Rozbicie dzielnicowe
      • Od regionalnych do wysublimowanych
      • Côte dOr: serce Burgundii
      • Côte Chalonnaise: tanie wina burgundzkie
      • Chablis: unikalne białe wina
        • Chablis godne degustacji
        • Siedmiu najlepszych producentów Chablis
      • Mâcon: białe wina w przystępnej cenie
      • Beaujolais: dobre i tanie
        • Lekkie, łatwe Beaujolais
        • Poważne gatunki
    • Mocne wina z doliny Rodanu
      • Hojne wina z południa
      • Szlachetne wina z północy
    • Dolina Loary: niebiańskie białe wina
    • Wina alzackie: z Francji, nie z Niemiec
    • Południe i południowy zachód
      • Midi: tani region
      • Wieczna Prowansja
      • Południowo-zachodnia Francja
    • Inne francuskie regiony winiarskie
  • Rozdział 10. Włochy, kraina vina
    • Winnica Europy
      • Wina zwyczajne i elitarne
      • Kategorie win włoskich w ujęciu prawnym
      • Włoskie regiony winiarskie
    • Czerwień Piemontu
      • Codzienne czerwone
        • Dolcetto
        • Barbera
        • Nebbiolo
      • Białe wina w roli drugoplanowej
    • Piękna Toskania
      • Chianti: niedoceniany włoski majstersztyk
      • Monumentalne Brunello di Montalcino
      • Vino Nobile, Carmigiano i Vernaccio
      • Jeszcze dwa czerwone i jedno białe
      • Super Toskany
    • Tre Venezie
      • Trzy łagodne wina z Werony
      • Sojusz włosko-austriacki
      • Dalekie strony: Friuli-Wenecja Julijska
    • Migawki z pozostałych części Włoch
  • Rozdział 11. Hiszpania, Portugalia, Niemcy i inne kraje
    • Intrygujące wina ze starej Hiszpanii
      • Rioja przewodzi stadu
      • Wyzwanie Ribera del Duero
      • Priorato: powrót z przeszłości
      • Pięć innych ważnych regionów Hiszpanii
        • Penedés
        • Rias Baixas: Białe wino z Galicji
        • Nawarra
        • El Toro
        • Verdejo z Ruedy
    • Portugalia: nie tylko porto
      • Portugalskie zielone białe
      • Ważne portugalskie wina czerwone
    • Niemcy: europejski indywidualista
      • Riesling i jego hordy
      • Niemieckie wina: styl i przepisy
        • Wytrawne, półwytrawne lub łagodne
        • Czy pleśń może być szlachetna?
      • Regiony winiarskie Niemiec
        • Mosel-Saar-Ruwer
        • Rheingau
        • Rheinhessen
        • Palatynat
        • Nähë
    • Szwajcarskie wina domowe
    • Austria doskonałe wina białe (i czerwone)
    • Powrót Węgier
    • Chwała Grecji
  • Część IV. Wina z Nowego Świata
  • Rozdział 12. Południowa półkula dochodzi do głosu
    • Potęga win australijskich
      • Produkcja wina, winogrona i terroir
      • Winiarskie regiony Australii
    • Nowa Zelandia w natarciu
    • Chile wychodzi z cienia
      • Regiony winiarskie w Chile
      • Oblicze i smak win
    • Argentyna, zawodnik pierwszej ligi
      • Regiony i odmiany
      • Nazwy, które warto znać
    • Winiarskie safari w Południowej Afryce
      • Główne regiony winiarskie RPA
      • Steen, Pinotage i spółka
  • Rozdział 13. Ameryko, Ameryko
    • Nowy Świat win amerykańskich
      • Własne drogi
      • Własne zasady
    • Kalifornia
      • Tam, gdzie rosną kalifornijskie wina
      • Kiedy wina są dobre
    • Dolina Napa: mała, lecz wielka
      • Winogrona z Napa
    • Kto jest kim w dolinie Napa
    • Przyziemna Sonoma
      • AVA z Sonomy
      • Producenci z Sonomy oraz ich wina
    • Mendocino i Lake
    • Zatoka San Francisco
    • Góry Santa Cruz
    • Co nowego w starym Monterey
    • Na tych wzgórzach majom wino!
    • Kontrasty San Louis Obispo
    • Santa Barbara, kalifornijski raj
    • Gdzie indziej w Kalifornii
    • Oregon, opowieść o dwóch Pinotach
      • Inny Pinot z Oregonu
      • Kto jest kim w dolinie Willamette
      • Dwa inne winiarskie regiony w Oregonie
    • Wino na pustyni: Waszyngton
      • Regiony winiarskie Waszyngtonu
    • Kto jest kim w Waszyngtonie
    • Fałszywa Stolica
      • W centrum i na obrzeżach
      • Kto jest kim w Nowym Jorku
    • Kanada pachnąca żywicą
      • Ontario
      • Kolumbia Brytyjska
  • Część V. Egzotyczne oblicze win
  • Rozdział 14. Szampan i inne wina musujące
    • Nie wszystko Szampan, co się świeci
    • Rodzaje win musujących
      • Jak słodkie jest to wino?
      • Jak dobre jest to wino?
    • Skąd się bierze wino musujące
      • Fermentowanie w zbiornikach: ekonomia skali
      • Fermentacja w butelkach: małe jest piękne
      • Smak dowodem ostatecznym
    • Szampan i jego magiczne wina
      • Co czyni szampana winem specjalnym
      • Szampany bez roczników
      • Szampan rocznikowy
      • Blanc de blancs i blancs de noirs
      • Różowy szampan
      • Kategorie słodyczy
      • Najlepsi producenci Szampana
    • Inne wina musujące
      • Francuskie wina musujące
      • Amerykańskie wina musujące
      • Włoskie spumante: słodkie lub wytrawne
        • Asti i Moscato dAsti
        • Wytrawne spumante
        • Prosecco
      • Hiszpańskie wina musujące (Cava)
      • Gwiazdy z południa
    • Kupowanie i podawanie win musujących
  • Rozdział 15. Rzadkie gatunki: wina wzmocnione i deserowe
    • Najważniejszy jest czas
    • Sherry: niezrozumiane wino
      • Trójkąt Jerez
      • Fenomen floru
      • Wspólne starzenie
      • Dwa, czyli dwanaście
      • Podawanie i przechowywanie sherry
      • Zalecane sherry
      • Montilla: analog sherry
    • Marsala, Vin Santo i spółka
    • Porto: chluba Portugalii
      • Dom na Douro
      • Porto niejedno ma imię
      • Przechowywanie i podawanie porto
        • Zalecani producenci Porto
    • Niech żyje Madera
      • Nieskończone, niezniszczalne i smaczne
      • Niekończąca się końcówka
    • Sauternes i szlachetna pleśń
      • Sauternes: płynne złoto
      • Wydobycie złota
      • Polecane gatunki Sauternes
      • Wszystko musi dojrzeć
      • Prawie jak Sauternes
  • Część VI. Kiedy złapiesz bakcyla
  • Rozdział 16. Kupowanie i kolekcjonowanie win
    • Wina trudno dostępne
    • Gra w kotka i myszkę
      • Kupowanie win na aukcjach
      • Kupowanie wina z katalogu lub przez internet
      • Chęć posiadania: kolekcjonowanie wina
      • Zarządzanie zbiorami
        • Wina codzienne
        • Wina leżakujące
      • Organizacja zapewnia spokój
    • Zdrowe otoczenie dla wina
      • Pasywna piwniczka
      • Jeśli nie możesz być pasywny, bądź agresywny
        • Kontrola klimatu
        • Szafki na wino
        • Izolacja
      • Przenośne piwniczki dla mieszkańców bloków
  • Rozdział 17. Studia dla miłośników win
    • Z powrotem do szkoły
    • Szkolenie w działaniu
    • Różne oblicza degustacji
    • Kiedy wejdziesz między wrony...
      • Pluć, czy nie pluć?
      • Jak to brzmi?
      • Etykieta degustacji
      • Obiad z winiarzem
      • Wizyta w winiarni
        • Wszystko zgodnie z planem
        • Nie znasz języka? Nie ma problemu!
    • Podróżowanie bez wychodzenia z domu
      • Internetowe biuletyny i inne interesujące strony
  • Rozdział 18. Opisywanie i ocena win
    • Słowa tego nie opiszą...
    • Kiedy dojdziesz do głosu
      • Organizowanie myśli
      • Opisy wina
      • Opisywanie wina: puryzm kontra poezja
    • Ocena jakości wina
  • Rozdział 19. Łączenie wina z potrawami
    • Dynamika jedzenia i wina
      • Wina garbnikowe
      • Wina słodkie
      • Wina kwaśne
      • Wina o wysokiej zawartości alkoholu
    • Swój do swego, a może przyciąganie się przeciwności?
    • Mądrość wieków
  • Część VII. Dekalogi
  • Rozdział 20. Odpowiedzi na dziesięć popularnych pytań na temat wina
    • Jakie wino jest najlepsze?
    • Kiedy należy wypić to wino?
    • Czy wino tuczy?
    • Z jakiego szczepu winogron wykonano to wino?
    • Jaki rocznik należy wybrać?
    • Czy istnieją wina bez siarczynów?
    • Czym są wina organiczne?
    • Kim jest ekspert winiarski?
    • Skąd mam wiedzieć, kiedy pić specjalne wino, które trzymam w piwniczce?
    • Czy stare wina wymagają specjalnego obchodzenia się z nimi?
  • Rozdział 21. Obnażamy dziesięć mitów o winie
    • Najlepsze wina to wina odmianowe
    • Tylko drogie wina są dobre
    • Czerwone wina są tym lepsze, im są ciemniejsze
    • Białe wino do ryby, czerwone do mięsa
    • Liczby nie kłamią
    • Rocznik jest najważniejszy(rocznik się nie liczy)
    • Specjaliści od win są nieomylni
    • Stare wina są zawsze dobre
    • Wspaniałe wina smakują kiepsko w młodości
    • Szampany nie dojrzewają
  • Część VIII. Dodatki
  • Dodatek A. Przewodnik po wymowie
  • Dodatek B. Słowniczek terminów winiarskich
  • Dodatek C. Tabela roczników 1985 2004
    • Przydatne terminy
      • Przewodnik po rocznikach
    • Błyskawiczna identyfikacja wina
    • Pozytywne myślenie miłośnika wina
Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-246-7607-1
Rozmiar pliku: 6,6 MB

BESTSELLERY

Kategorie: