Wino. Praktyczny poradnik - ebook
Wino. Praktyczny poradnik - ebook
Po drugiej stronie tęczy smaków
- Krótka, acz treściwa historia wina
- Informacje praktyczne: wybieranie wina, degustacja, sposób podawania
- Wino w Twoim barku, kuchni i piwniczce
Wino ludzi rozwesela, Wino ludziom sił udziela (...)A. Naruszewicz, Do wina
Wino -- napój bogów, serum prawdy, eliksir życia i niezawodny afrodyzjak. Radość zarówno dla konesera, jak i amatora weekendowych degustacji. Ale cóż to jest bukiet, kupaż albo maceracja? Jak zyskać pewność, że kupujemy wino wysokiej jakości? Czy rzeczywiście temperatura i kieliszek, w jakim podajemy ten wykwintny napój, wpływają na jego smak? Jeśli istotnie nurtują Cię te pytania, oznacza to, że jesteś gotów odbyć najbardziej fascynującą podróż w Twoim życiu. Podróż do wnętrza wysublimowanego i niepokojąco uwodzącego smaku winogron uwięzionych w butelce.
Kultura picia wina w Polsce od ładnych kilku lat intensywnie się rozwija. Dlatego warto wiedzieć, gdzie najlepiej zaopatrywać się w ten niezwykły trunek; jak wybrać smak, który szczególnie przypadnie nam do gustu; w jaki sposób dobierać wino do poszczególnych potraw; na co zwracać uwagę podczas kosztowania, by móc cieszyć się pełnią smaku.
Winny wszystkich zarzutów!
- Historia wina -- od starożytności, przez średniowiecze, aż po współczesność.
- Co warto wiedzieć o procesie powstawania trunku i odmianach winogron?
- Czy tanie wino może być dobrej jakości -- jakie znaczenie ma rocznik?
- Degustacja i serwowanie trunku w domu oraz tworzenie własnej piwniczki.
- Krótki opis palety określeń smaku, zapachu oraz wyglądu wina.
- Sprawa polskiego wina, a także podróże po winnicach Europy.
Miłość do wina Wojciechowi Klimali zaszczepił ojciec, nic więc dziwnego, że od początku swej zawodowej kariery jest on związany z napojem bogów -- najpierw jako sprzedawca, następnie osoba prowadząca degustacje i szkolenia, aż w końcu autor tej książki.
Książka zawiera również słownik winiarski
Spis treści
Słowo wstępu (7)
Część I Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi
Historia wina (11)
- Świat starożytny (11)
- Średniowiecze (15)
- Czasy nowożytne i współczesne (17)
Proces powstawania wina (21)
- Terroir (21)
- Winnica w ciągu roku (23)
- Produkcja wina (27)
Odmiany winogron (30)
Regiony winiarskie (36)
- Europa (36)
- Europa Wschodnia (63)
- Nowy Świat (71)
Część II Praktyka
Jak kupić dobre wino? (82)
- Etykieta (85)
- Wybór najczęściej spotykanych określeń klasy wina (89)
Jak, w czym i z czym podać wino? (91)
- Temperatura (92)
- Dekantacja wina (93)
- Kieliszki do wina (95)
- Wino w akompaniamencie potraw (97)
Degustacja w domowym zaciszu (101)
- Paleta określeń smaku, zapachu oraz wyglądu wina (107)
Domowa piwniczka (111)
Część III Ciekawostki
- Wino i kalorie (118)
- Tanie wino a tanie wino (119)
- Wino w liczbach (121)
- Wino w Polsce (123)
Słownik winiarski (129)
Skorowidz (132)
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-246-3116-2 |
Rozmiar pliku: | 18 MB |