- W empik go
Własna kawiarnia. Marzenie czy udręka? - ebook
Własna kawiarnia. Marzenie czy udręka? - ebook
Z książki „ Własna kawiarnia - marzenie czy udręka ?” autorstwa Michała Heller twórcy sieci kawiarni Take Away Coffee dowiesz się wszystkiego co jest potrzebne do sprawnego założenia kawiarni , wyboru dostawców , znalezienia idealnego lokalu , negocjacji dobrej umowy najmu , podjęcia ciekawych działań marketingowych które wyróżnią twój lokal na tle konkurencji.
Do książki dołączony jest pełen wzór dokumentacji HACCP - która potrzebna jest do odbioru lokalu przez SANEPID. W prosty i czytelny sposób wypiszesz dokumentację uzupełniając tylko dane swojej firmy i produkty przez ciebie oferowane , oszczędzając przy tym setki złotych.
W książce poruszane zostały tematy również właściwego sporządzenia menu jak i koszt produkcji wielu popularnych kaw. Dzięki czemu będziesz wiedział już na starcie ile kosztuje wyprodukowanie przez ciebie jednego LATTE.
Książka ta jest pozycją obowiązkową dla osób które marzą o otwarciu własnej kawiarni bądź posiadają już swoją kawiarnie i ze chcą skonfrontować swoje doświadczenia z moją wiedzą.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-942599-0-7 |
Rozmiar pliku: | 2,1 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Kawa została odkryta jako pokarm afrykańskich kóz, dziś jest drugim najpopularniejszym napojem na świecie. Jednakże odkrycie jej wydaje się dość przypadkowe. Według legendy pewnego dnia — około 850 r. n.e. — etiopski pasterz o imieniu Kaldi zauważył, że nawet najstarsze z jego kóz zachowują się jak młode osobniki, kiedy poskubią nieco czerwonych jagód pewnej rośliny. Sam ich skosztował i poczuł pobudzający efekt. Kaldi był tak podekscytowany swoim odkryciem, że zabrał owoce do opata miejscowego zakonu. Ów świątobliwy człowiek potępił magiczne ziarenka i wrzucił je do ognia. Aromat parzonej kawy natychmiast wypełnił pokój i wywabił innych mnichów z ich komnat. Uprażone ziarenka wydobyto z płomieni, zmielono i wmieszano z wodą. Była to pierwsza filiżanka kawy na świecie. Region Kaffa w Etiopii uznaje się za miejsce narodzin kawy i istnieją dowody na to, że w zakonach uprawiano ją tam nawet tysiąc lat temu. Obecnie kawa rośnie na całym świecie — zawsze w odległości około 1,6 tys. km od równika, pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca.
PURYTAŃSCY MIESZKAŃCY EUROPY UWAŻALI, ŻE KAWA MA W SOBIE COŚ DIABELSKIEGO. DOPIERO GDY ZAAPROBOWAŁ JĄ PAPIEŻ KLEMENS VIII, USPOKOILI SIĘ I ZACZĘLI CZERPAĆ PRZYJEMNOŚĆ Z JEJ PICIA
Największy wpływ na obecną kulturę picia kawy — z powodu powstania espresso — miał model włoski. Pochodzenia ekspresu do kawy można doszukiwać się w Turynie w roku 1884, kiedy to Angelo Moriondo opatentował maszynę, hurtowo dozującą parę i wodę przesączane przez mielone ziarna. Udoskonalał ją przez lata tak, by móc sporządzać pojedyncze porcje napoju dla konkretnych klientów. W ten sposób narodziła się kawa espresso. Jej popularność wzrosła, kiedy włoska diaspora przywiozła ją do innych krajów europejskich i do Ameryki. Do lat 50. XX w. espresso wykorzystywano jako podstawowy składnik napojów kawowych, takich jak cappuccino i latte, a kiedy rozwinięto produkcję kawy wysokiej jakości, bariści przyjęli je za preferowaną formę podawania tego napoju.
W Wielkiej Brytanii istnieje ponad 15 tys. kawiarni, a Allegra Strategies przewiduje, iż do końca 2017 roku powstanie kolejnych 5 tys.
Kawa jest oprócz wody najpopularniejszym napojem na świecie ;)Kawa
Zacznę od tego, by przekazać wam odrobinę wiedzy o ziarnach, ponieważ istotne jest, by wiedzieć, w jaki sposób były wytworzone i uprawiane. Wyróżniamy dwa główne rodzaje ziaren kawy: robusta i — ta bardziej znana — arabika. Ziarno robusty jest sadzone na mniejszych wysokościach, jej cechą charakterystyczną jest cięższy gorzki smak i — co istotne — ziarna mają około dwa razy więcej kofeiny od ziaren arabiki, dlatego kawy z dodatkiem robusty są częściej używane do przyrządzania espresso. Arabika z kolei rośnie na dużych wysokościach, co dość znacznie wpływa na jej smak. Bardziej znanych odmian podgatunków arabiki, które różnią się smakiem i właściwościami, jest około 18. Idąc dalej, musimy wiedzieć, że kawa, jak każdy produkt, podlega ocenie, dlatego wyróżniamy około 7 podstawowych kategorii ocen:
• AA — ocena ta oznacza wielkość ziaren większych od przeciętnych, co wiąże się jednocześnie ze smakiem;
• Altura — oznacza ziarna uprawiane wysoko na poziomem morza;
• Excelso — również ma odniesienie do wielkości ziaren, w większości używana do mieszanek kaw kolumbijskich;
• Hard Bean — twarde ziarna, bardzo popularne;
• Strictly Soft Bean — wyłącznie miękkie ziarna;
• Strictly Hard Bean — wyłącznie twarde ziarna;
• Supremo — większe i lepsze ziarna odnoszące się do kaw kolumbijskich.
Koniec wersji demonstracyjnej.