Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Własna kawiarnia. Marzenie czy udręka? - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 sierpnia 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Własna kawiarnia. Marzenie czy udręka? - ebook

Z książki „ Własna kawiarnia - marzenie czy udręka ?” autorstwa Michała Heller twórcy sieci kawiarni Take Away Coffee dowiesz się wszystkiego co jest potrzebne do sprawnego założenia kawiarni , wyboru dostawców , znalezienia idealnego lokalu , negocjacji dobrej umowy najmu , podjęcia ciekawych działań marketingowych które wyróżnią twój lokal na tle konkurencji.

Do książki dołączony jest pełen wzór dokumentacji HACCP - która potrzebna jest do odbioru lokalu przez SANEPID. W prosty i czytelny sposób wypiszesz dokumentację uzupełniając tylko dane swojej firmy i produkty przez ciebie oferowane , oszczędzając przy tym setki złotych.

W książce poruszane zostały tematy również właściwego sporządzenia menu jak i koszt produkcji wielu popularnych kaw. Dzięki czemu będziesz wiedział już na starcie ile kosztuje wyprodukowanie przez ciebie jednego LATTE.

Książka ta jest pozycją obowiązkową dla osób które marzą o otwarciu własnej kawiarni bądź posiadają już swoją kawiarnie i ze chcą skonfrontować swoje doświadczenia z moją wiedzą.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-942599-0-7
Rozmiar pliku: 2,1 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Historia kawy

Kawa została odkryta jako pokarm afrykańskich kóz, dziś jest drugim najpopularniejszym napojem na świecie. Jednakże odkrycie jej wydaje się dość przypadkowe. Według legendy pewnego dnia — około 850 r. n.e. — etiopski pasterz o imieniu Kaldi zauważył, że nawet najstarsze z jego kóz zachowują się jak młode osobniki, kiedy poskubią nieco czerwonych jagód pewnej rośliny. Sam ich skosztował i poczuł pobudzający efekt. Kaldi był tak podekscytowany swoim odkryciem, że zabrał owoce do opata miejscowego zakonu. Ów świątobliwy człowiek potępił magiczne ziarenka i wrzucił je do ognia. Aromat parzonej kawy natychmiast wypełnił pokój i wywabił innych mnichów z ich komnat. Uprażone ziarenka wydobyto z płomieni, zmielono i wmieszano z wodą. Była to pierwsza filiżanka kawy na świecie. Region Kaffa w Etiopii uznaje się za miejsce narodzin kawy i istnieją dowody na to, że w zakonach uprawiano ją tam nawet tysiąc lat temu. Obecnie kawa rośnie na całym świecie — zawsze w odległości około 1,6 tys. km od równika, pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca.

PURYTAŃSCY MIESZKAŃCY EUROPY UWAŻALI, ŻE KAWA MA W SOBIE COŚ DIABELSKIEGO. DOPIERO GDY ZAAPROBOWAŁ JĄ PAPIEŻ KLEMENS VIII, USPOKOILI SIĘ I ZACZĘLI CZERPAĆ PRZYJEMNOŚĆ Z JEJ PICIA

Największy wpływ na obecną kulturę picia kawy — z powodu powstania espresso — miał model włoski. Pochodzenia ekspresu do kawy można doszukiwać się w Turynie w roku 1884, kiedy to Angelo Moriondo opatentował maszynę, hurtowo dozującą parę i wodę przesączane przez mielone ziarna. Udoskonalał ją przez lata tak, by móc sporządzać pojedyncze porcje napoju dla konkretnych klientów. W ten sposób narodziła się kawa espresso. Jej popularność wzrosła, kiedy włoska diaspora przywiozła ją do innych krajów europejskich i do Ameryki. Do lat 50. XX w. espresso wykorzystywano jako podstawowy składnik napojów kawowych, takich jak cappuccino i latte, a kiedy rozwinięto produkcję kawy wysokiej jakości, bariści przyjęli je za preferowaną formę podawania tego napoju.

W Wielkiej Brytanii istnieje ponad 15 tys. kawiarni, a Allegra Strategies przewiduje, iż do końca 2017 roku powstanie kolejnych 5 tys.

Kawa jest oprócz wody najpopularniejszym napojem na świecie ;)Kawa

Zacznę od tego, by przekazać wam odrobinę wiedzy o ziarnach, ponieważ istotne jest, by wiedzieć, w jaki sposób były wytworzone i uprawiane. Wyróżniamy dwa główne rodzaje ziaren kawy: robusta i — ta bardziej znana — arabika. Ziarno robusty jest sadzone na mniejszych wysokościach, jej cechą charakterystyczną jest cięższy gorzki smak i — co istotne — ziarna mają około dwa razy więcej kofeiny od ziaren arabiki, dlatego kawy z dodatkiem robusty są częściej używane do przyrządzania espresso. Arabika z kolei rośnie na dużych wysokościach, co dość znacznie wpływa na jej smak. Bardziej znanych odmian podgatunków arabiki, które różnią się smakiem i właściwościami, jest około 18. Idąc dalej, musimy wiedzieć, że kawa, jak każdy produkt, podlega ocenie, dlatego wyróżniamy około 7 podstawowych kategorii ocen:

• AA — ocena ta oznacza wielkość ziaren większych od przeciętnych, co wiąże się jednocześnie ze smakiem;

• Altura — oznacza ziarna uprawiane wysoko na poziomem morza;

• Excelso — również ma odniesienie do wielkości ziaren, w większości używana do mieszanek kaw kolumbijskich;

• Hard Bean — twarde ziarna, bardzo popularne;

• Strictly Soft Bean — wyłącznie miękkie ziarna;

• Strictly Hard Bean — wyłącznie twarde ziarna;

• Supremo — większe i lepsze ziarna odnoszące się do kaw kolumbijskich.

Koniec wersji demonstracyjnej.

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: