- nowość
- W empik go
Wystrzałowe drinki. Aż 100 przepisów na wyjątkowe sylwestrowe i karnawałowe koktajle, w tym aż 16 drinków NOLO! - ebook
Wystrzałowe drinki. Aż 100 przepisów na wyjątkowe sylwestrowe i karnawałowe koktajle, w tym aż 16 drinków NOLO! - ebook
Chcesz zaskoczyć gości czymś więcej niż ciepłą wódką z sokiem? 100 sprawdzonych przepisów na drinki, które odmienią każdą imprezę - od eleganckiego sylwestra po szalone karnawałowe party. W środku znajdziesz: • Klasyki w nowej odsłonie • Autorskie kompozycje mistrzów baru • Koktajle na bazie nietypowych składników • Bezalkoholowe alternatywy pełne smaku • Wskazówki dotyczące garnirowania i serwowania Każdy przepis opatrzony jest praktycznymi poradami, listą niezbędnych składników i sprzętu! Każdy przepis został przetestowany przez profesjonalny zespół imprezowiczów z wieloletnim doświadczeniem w spożywaniu napojów wszelakich. Gwarantujemy, że żaden kanapowy krytyk nie będzie w stanie powiedzieć "moja babcia robi lepsze". Przygotuj się na imprezową rewolucję!
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 9788368316179 |
Rozmiar pliku: | 8,4 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Powitanie
Klasyczne koktajle w nowej odsłonie
Nowoczesny Manhattan
Sylwestrowy Old Fashioned
Karnawałowy Mojito
Zimowy Cosmopolitan
Szałwiowy Gin & Tonic
Dyniowy Negroni
Piernikowy Martini
Karmelowy Daiquiri
Cynamonowa Margarita
Korzenny Moscow Mule
Złoty Whiskey Sour
Kawowy Espresso Martini
Musujące szaleństwo - drinki z szampanem i prosecco
Klasyczne Bellini
French 75 z różowym pieprzem
Szampański Spritz
Kir Royal z owocami leśnymi
Prosecco z likierem elderflower
Musujący koktajl z granatem
Szampańska mimoza
Złoty Aperol Spritz
Musująca sangria
Bąbelkowy koktajl z liczi
Szampan z purée mango
Prosecco z marakują
Różany koktajl musujący
Szampański twist z wermutem
Zimowe rozgrzewające drinki
Grzane wino z przyprawami
Gorąca czekolada z Baileys
Rozgrzewający Toddy
Korzenne grzane piwo
Ognisty rum z miodem
Piernikowy poncz
Grzany cydr jabłkowy
Kawa po irlandzku deluxe
Kolorowe shoty na parkiet
B-52 deluxe
Tęczowy shot
Płonący Sambuca
Zielona wróżka
Złoty strzał
Karmelowy pocisk
Błękitna laguna shot
Rubinowa ekstaza
Czekoladowa bomba
Słony pies deluxe
Płonący Kamikaze
Multicolor layers
Drinki owocowe - tropikalna fiesta
Marakuja Colada
Mango Daiquiri
Truskawkowa Caipirinha
Kokosowe Mai Tai
Ananasowa Margarita
Jagodowy Mojito
Liczi Martini
Granat Fizz
Tropikalny Paradise
Brzoskwiniowy Bellini
Egzotyczny Hurricane
Kremowe koktajle deserowe
Tiramisu Martini
Czekoladowy Alexander
Kokosowe marzenie
Waniliowy White Russian
Karmelowy Mudslide
Pistacjowy sen
Truskawkowy Flip
Nutella Martini
Ciasteczkowy koktajl
Baileys Deluxe
Drinki dla większej grupy
Szampańska sangria
Tropikalny poncz
Owocowy bowl
Zimowa sangria
Musujący cydr z owocami
Karnawałowy grog
Party poncz
Jagodowa sangria
Egzotyczny bowl
Noworoczny poncz
Nowoczesne kompozycje z polskimi alkoholami
Żubrówka Spritz
Wiśniówka Sour
Nalewka Fizz
Krupnik Modern
Pigwówka Twist
Polska Mary
Miodula Royal
Goldwasser Premium
Dereniówka Fresh
Jarzębiak Deluxe
NOLO - Bezalkoholowe wariacje znanych drinków
Virgin Mojito
Virgin Piña Colada
Virgin Mary
Mocktail Margarita
Virgin Moscow Mule
Bezalkoholowe Martini
Virgin Aperol Spritz
Bezalkoholowy Gin & Tonic
NOLO - Kreatywne mocktaile
Tropikalny sen
Owocowa chmurka
Jagodowy mist
Imbirowy fresh
Zielony detoks
Kwiatowy nektar
Cytrusowa eksplozja
Kokosowa ekstazaPOWITANIE
Drodzy Imprezowicze, Poszukiwacze Smakowych Przygód i Mistrzowie Dobrej Zabawy!
Trzymacie w rękach prawdziwą bombę... koktajlową! Jeśli szukacie książki z nudnymi przepisami na drinki, które wszyscy znają - to zdecydowanie nie jest pozycja dla Was. Ale jeśli macie ochotę na szaloną podróż przez świat spektakularnych koktajli, które zamienią każdą imprezę w niezapomniane show - to właśnie trafiliście do swojej biblii!
Jako wieloletnia ćma barowa, która spędziła niezliczone noce na eksperymentowaniu z najróżniejszymi kombinacjami smaków (niektóre kończyły się fajerwerkami zachwytu, inne... cóż, powiedzmy, że moje brwi w końcu odrosły), postanowiłem zebrać moje najlepsze odkrycia w tej książce. To kwintesencja piętnastu lat prób, błędów i olśnień, które przytrafiały mi się za różnymi barami świata - od eleganckich cocktail barów po zakurzone spelunki, gdzie rodziły się najbardziej szalone pomysły.
Znajdziecie tu sto wyjątkowych przepisów, które powstały podczas nieprzespanych nocy, nagłych olśnień i przypadkowych eksperymentów. Niektóre są jak fajerwerki - spektakularne i zapadające w pamięć, inne jak płonące szoty - krótkie, ale intensywne, a jeszcze inne jak długi, zimowy wieczór - rozgrzewające i kojące. Każdy przepis został przetestowany dziesiątki razy (tak, moi przyjaciele poświęcili się dla nauki) i dopracowany w najdrobniejszych szczegółach.
Szczególnie dumny jestem z rozdziałów poświęconych drinkom NOLO - bez alkoholu, ale z charakterem! Bo kto powiedział, że do dobrej zabawy potrzebne są procenty? Czasem najlepsze imprezy kręcą się wokół kreatywnych mocktaili, które smakują jak milion dolarów, a następnego dnia nie przypominają o sobie bólem głowy.
W każdym przepisie znajdziecie nie tylko dokładne proporcje i sposób przygotowania, ale też moje osobiste wskazówki i triki, które przez lata podpatrzyłem u najlepszych (i czasem najgorszych) barmanów świata. Dzielę się też historiami powstania niektórych drinków - uwierzcie, niektóre są tak nieprawdopodobne, że gdybym nie doświadczył ich na własnej skórze, sam bym w nie nie uwierzył!
A teraz czas na małe ostrzeżenie: ta książka może uzależnić... od kreatywnego podejścia do mixologii! Możliwe skutki uboczne to: nagły wzrost popularności wśród znajomych, chroniczny brak miejsca w barku na nowe składniki i nieodparta potrzeba eksperymentowania z nowymi smakami.
Pamiętajcie - dobry drink to jak dobry żart: musi mieć timing, charakter i zostawiać uśmiech na twarzy! Dlatego zachęcam Was do traktowania tych przepisów jako inspiracji. Eksperymentujcie, bawcie się smakami i twórzcie własne wariacje. W końcu najlepsze drinki rodzą się właśnie z odwagi do przekraczania granic i łamania zasad (choć może nie wszystkich na raz).
Jedna rada na koniec - zawsze miejcie pod ręką gaśnicę... do gaszenia nadmiernego entuzjazmu gości! I pamiętajcie, że prawdziwa sztuka barmańska to nie tylko umiejętność mieszania składników, ale też wiedza, kiedy powiedzieć "dość".
Wznoszę toast za Wasze koktajlowe przygody! Niech każdy drink będzie małym dziełem sztuki, a każda impreza - niezapomnianym spektaklem!Nowoczesny Manhattan
Składniki:
- 60 ml whiskey żytniej (rye whiskey)
- 30 ml czerwonego wermutu premium
- 15 ml likieru kawowego
- 2 dashe angostury pomarańczowej
- 1 dash bitter czekoladowy
- Lód kostkowy do mieszania
Szkło i akcesoria:
- Kieliszek koktajlowy typu martini (180-200 ml)
- Szklanka do mieszania (mixing glass)
- Łyżka barmańska
- Sitko julep
- Sitko precyzyjne
- Nóż do cytrusów
- Obieraczka do cytrusów
- Palnik gazowy
Schłodzenie szkła: Kieliszek koktajlowy należy schłodzić minimum 5 minut przed podaniem. W tym celu napełniamy go kruszonym lodem i wodą, lub umieszczamy w zamrażarce. Nadmiar wody wylewamy tuż przed przygotowaniem drinka.
Technika mieszania: Do szklanicy barowej wrzucamy 6-8 kostek lodu. Odmierzamy precyzyjnie wszystkie składniki płynne, zaczynając od whiskey, następnie wermut, likier kawowy i na końcu bittery. Mieszamy płynnym ruchem łyżką barową przez 45 sekund, wykonując około 40 obrotów. Celem jest odpowiednie schłodzenie i rozwodnienie koktajlu przy jednoczesnym zachowaniu klarowności.
Dekoracja i serwis: Opróżniamy schłodzony kieliszek z lodu. Przecedzamy zawartość szklanicy przez sitko julep i sitko precyzyjne do kieliszka. Za pomocą obieraczki zdejmujemy szeroki pasek skórki z pomarańczy, uważając, by nie захватить białej części. Skórkę podpalamy palnikiem z obu stron, po czym natychmiast skręcamy ją nad powierzchnią drinka, spryskując olejkami eterycznymi. Gotową skórkę układamy na brzegu kieliszka. Drink podajemy natychmiast, gdy na powierzchni pojawi się delikatna mgiełka świadcząca o idealnej temperaturze serwowania.Sylwestrowy Old Fashioned
Składniki:
- 60 ml whiskey bourbon
- 20 ml domowego syropu cynamonowego
- 3 dashe angostury klasycznej
- 1 dash angostury pomarańczowej
- 1 laska cynamonu do dekoracji
- 1 kandyzowana skórka pomarańczowa
- Kostki lodu do mieszania
- Duża kostka lodu do serwowania
Szkło i akcesoria:
- Szklanka typu old fashioned (250-300 ml)
- Muddler
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska (jigger)
- Sitko julep
- Szczypce do lodu
- Palnik gazowy
- Garnek do przygotowania syropu
- Butelka do przechowywania syropu
Przygotowanie syropu cynamonowego: W garnku umieszczamy 500 ml wody i 500 g cukru trzcinowego. Dodajemy 4 połamane laski cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 15 minut, regularnie mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przecedzamy i przelewamy do szczelnej butelki. Syrop zachowuje świeżość do 2 tygodni w lodówce.
Procedura przygotowania drinka: Do schłodzonej szklanki old fashioned wlewamy syrop cynamonowy i dodajemy dwa rodzaje angostury. Mieszamy składniki łyżką barmańską. Następnie dodajemy 3-4 kostki lodu i wlewamy bourbon. Mieszamy energicznie przez 20-25 sekund, aż szklanka pokryje się szronem. Wyjmujemy kostki mieszające za pomocą sitka. Wkładamy jedną dużą kostkę lodu.
Dekoracja: Na wierzchu drinka układamy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Obok umieszczamy laskę cynamonu. Tuż przed podaniem podpalamy laskę cynamonu palnikiem gazowym i natychmiast gasimy. Cynamon będzie delikatnie dymił, nadając drinkowi aromatyczny zapach i efektowny wygląd. Drink serwujemy natychmiast, gdy z cynamonu unosi się jeszcze delikatna smużka dymu.Karnawałowy Mojito
Składniki:
- 60 ml białego rumu premium
- 30 ml świeżego puree z malin i jeżyn
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 15 ml syropu cukrowego
- 8-10 świeżych listków mięty
- Woda gazowana premium do uzupełnienia
- Świeże maliny i jeżyny do dekoracji
- Cukier puder do szronu
- Białko jaja do szronu
- Lód kruszony
Szkło i akcesoria:
- Wysoka szklanka typu highball (350-400 ml)
- Muddler
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska
- Sitko
- Blender lub rozdrabniacz
- Pędzelek cukierniczy
- Szczypce do owoców
- Słomki papierowe
Przygotowanie puree owocowego: W blenderze umieszczamy po 100 g świeżych malin i jeżyn. Miksujemy na gładką masę przez około 60 sekund. Przecieramy przez drobne sitko, aby usunąć pestki. Otrzymane puree przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce maksymalnie 24 godziny.
Przygotowanie drinka: Na brzegu szklanki tworzymy szron: pędzelkiem nanosimy cienką warstwę białka, następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Szklankę odstawiamy na 2 minuty do zastygnięcia. W szklance umieszczamy listki mięty i delikatnie muddlujemy, uwalniając olejki eteryczne, ale nie rozgniatając na miazgę. Dodajemy świeże puree owocowe, sok z limonki i syrop cukrowy. Napełniamy szklankę kruszonym lodem do 3/4 wysokości. Wlewamy rum i dokładnie mieszamy łyżką barmańską przez 10-15 sekund. Dopełniamy wodą gazowaną, delikatnie mieszając.
Dekoracja: Na wierzchu układamy kompozycję ze świeżych malin i jeżyn, przekładając je listkami świeżej mięty. Na brzegu szklanki, w miejscu gdzie nie ma szronu cukrowego, umieszczamy plaster limonki. Wkładamy słomkę papierową ozdobioną małym listkiem mięty. Drink podajemy natychmiast, gdy szron jest jeszcze świeży i błyszczący.Zimowy Cosmopolitan
Składniki:
- 50 ml wódki cytrynowej
- 25 ml domowego syropu żurawinowego
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 15 ml likieru pomarańczowego premium
- 5 mrożonych żurawin do dekoracji
- Srebrny brokat spożywczy
- Lód kostkowy do shakera
- Suchy lód do efektu specjalnego (opcjonalnie)
Szkło i akcesoria:
- Kieliszek koktajlowy typu martini (180-200 ml)
- Shaker dwuczęściowy
- Miarka barmańska
- Sitko precyzyjne
- Sitko julep
- Szczypce do owoców
- Łyżeczka barmańska
- Wyciskacz do cytrusów
- Garnek do przygotowania syropu
- Butelka do przechowywania syropu
Przygotowanie syropu żurawinowego: W garnku umieszczamy 250 g świeżych żurawin, 250 ml wody i 250 g cukru trzcinowego. Doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 20 minut, delikatnie rozgniatając owoce łyżką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przecedzamy przez drobne sitko, a następnie przez gazę, aby uzyskać krystalicznie czysty syrop. Przelewamy do szczelnej butelki. Syrop zachowuje świeżość do 2 tygodni w lodówce.
Technika przygotowania: Kieliszek koktajlowy schładzamy w zamrażarce przez minimum 10 minut. Do shakera wrzucamy 5-6 kostek lodu. Odmierzamy kolejno: wódkę, syrop żurawinowy, sok z limonki i likier pomarańczowy. Shaker zamykamy i energicznie potrząsamy przez 12-15 sekund, wykonując około 40 potrząśnięć. Ważne jest, aby uzyskać odpowiednią temperaturę i napowietrzenie koktajlu, co da charakterystyczną warstwę pianki na powierzchni.
Dekoracja: Wyjmujemy schłodzony kieliszek z zamrażarki. Przecedzamy zawartość shakera przez sitko julep i sitko precyzyjne. Na powierzchni drinka delikatnie posypujemy srebrny brokat spożywczy, tworząc efekt zimowego rozgwieżdżonego nieba. Na długiej, cienkiej szpilce koktajlowej nadziewamy 3 mrożone żurawiny i układamy na brzegu kieliszka. Pozostałe 2 żurawiny delikatnie wrzucamy do drinka. Jeśli używamy suchego lodu, umieszczamy mały kawałek na spodeczku pod kieliszkiem, co stworzy efekt zimowej mgły. Drink serwujemy natychmiast, gdy jest idealnie zmrożony i pokryty srebrzystym brokatem.Szałwiowy Gin & Tonic
Składniki:
- 50 ml ginu premium z nutami jałowca
- 25 ml domowego syropu szałwiowego
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- Tonic premium do uzupełnienia
- 4-5 świeżych liści szałwii
- 2-3 jagody jałowca do wędzenia
- Plaster limonki
- Lód premium w kostkach
- Suchy lód do efektu mgły (opcjonalnie)
Szkło i akcesoria:
- Szklanka typu copa do ginu (600-700 ml)
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska
- Szczypce do lodu
- Wyciskacz do cytrusów
- Palnik gazowy
- Mała patelnia żeliwna do palenia jałowca
- Szklana kopuła do wędzenia
- Garnek do syropu
- Sitko
- Butelka do przechowywania syropu
Przygotowanie syropu szałwiowego: W garnku zagotowujemy 250 ml wody z 250 g cukru trzcinowego. Dodajemy 30 świeżych liści szałwii, delikatnie rozgniatając je łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 10 minut. Odstawiamy na 30 minut do zaparowania. Przecedzamy przez drobne sitko, a następnie przez gazę. Przelewamy do szczelnej butelki. Syrop zachowuje aromat do 7 dni w lodówce.
Technika przygotowania: Szklankę copa napełniamy do połowy wysokości premium lodem w kostkach. Wlewamy kolejno: gin, syrop szałwiowy i sok z limonki. Delikatnie mieszamy łyżką barmańską przez 10 sekund. Powoli dolewamy tonic, kierując strumień po łyżce barmańskiej, aby zachować bąbelki. Delikatnie mieszamy jeden raz.
Dekoracja: Na małej patelni żeliwnej umieszczamy jagody jałowca i podpalamy je palnikiem. Gdy zaczną dymić, przykrywamy drinka szklaną kopułą na 30 sekund, pozwalając by dym nasącził napój. W międzyczasie delikatnie klapsujemy liście szałwii w dłoniach, uwalniając olejki eteryczne. Po zdjęciu kopuły układamy liście szałwii w formie wachlarza, spinając je ozdobnym klipsem. Dodajemy plaster limonki. Jeśli używamy suchego lodu, umieszczamy mały kawałek na spodeczku pod szklanką. Drink serwujemy natychmiast, gdy dym jeszcze unosi się nad powierzchnią, a szałwia zachowuje świeżość i aromat.Dyniowy Negroni
Składniki:
- 30 ml ginu premium
- 30 ml czerwonego wermutu
- 30 ml gorzkiego likieru Campari
- 15 ml domowego syropu dyniowego
- 2 dashe bitterów pomarańczowych
- Kostka karmelizowanej dyni do dekoracji
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 laska cynamonu
- Lód premium do mieszania
- Duża kostka lodu do serwowania
Szkło i akcesoria:
- Szklanka typu old fashioned (250-300 ml)
- Szklanka do mieszania
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska
- Sitko julep
- Sitko precyzyjne
- Szczypce do lodu
- Garnek do syropu
- Patelnia do karmelizacji
- Butelka do przechowywania syropu
- Nóż do garnirowania
Przygotowanie syropu dyniowego: Obieramy i kroimy w kostkę 250 g dyni. W garnku umieszczamy dynię, 250 ml wody i 250 g cukru trzcinowego. Dodajemy przyprawy: 2 laski cynamonu, 4 goździki, 2 gwiazdki anyżu, kawałek świeżego imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 25 minut, aż dynia całkowicie zmięknie. Odstawiamy na godzinę do naciągnięcia. Przecedzamy przez drobne sitko, następnie przez gazę. Syrop przechowujemy w szczelnej butelce w lodówce do 10 dni.