Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • nowość
  • Empik Go W empik go

Wystrzałowe drinki. Aż 100 przepisów na wyjątkowe sylwestrowe i karnawałowe koktajle, w tym aż 16 drinków NOLO! - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 grudnia 2024
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wystrzałowe drinki. Aż 100 przepisów na wyjątkowe sylwestrowe i karnawałowe koktajle, w tym aż 16 drinków NOLO! - ebook

Chcesz zaskoczyć gości czymś więcej niż ciepłą wódką z sokiem? 100 sprawdzonych przepisów na drinki, które odmienią każdą imprezę - od eleganckiego sylwestra po szalone karnawałowe party. W środku znajdziesz: • Klasyki w nowej odsłonie • Autorskie kompozycje mistrzów baru • Koktajle na bazie nietypowych składników • Bezalkoholowe alternatywy pełne smaku • Wskazówki dotyczące garnirowania i serwowania Każdy przepis opatrzony jest praktycznymi poradami, listą niezbędnych składników i sprzętu! Każdy przepis został przetestowany przez profesjonalny zespół imprezowiczów z wieloletnim doświadczeniem w spożywaniu napojów wszelakich. Gwarantujemy, że żaden kanapowy krytyk nie będzie w stanie powiedzieć "moja babcia robi lepsze". Przygotuj się na imprezową rewolucję!

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 9788368316179
Rozmiar pliku: 8,4 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Spis treści

Powitanie

Klasyczne koktajle w nowej odsłonie

Nowoczesny Manhattan

Sylwestrowy Old Fashioned

Karnawałowy Mojito

Zimowy Cosmopolitan

Szałwiowy Gin & Tonic

Dyniowy Negroni

Piernikowy Martini

Karmelowy Daiquiri

Cynamonowa Margarita

Korzenny Moscow Mule

Złoty Whiskey Sour

Kawowy Espresso Martini

Musujące szaleństwo - drinki z szampanem i prosecco

Klasyczne Bellini

French 75 z różowym pieprzem

Szampański Spritz

Kir Royal z owocami leśnymi

Prosecco z likierem elderflower

Musujący koktajl z granatem

Szampańska mimoza

Złoty Aperol Spritz

Musująca sangria

Bąbelkowy koktajl z liczi

Szampan z purée mango

Prosecco z marakują

Różany koktajl musujący

Szampański twist z wermutem

Zimowe rozgrzewające drinki

Grzane wino z przyprawami

Gorąca czekolada z Baileys

Rozgrzewający Toddy

Korzenne grzane piwo

Ognisty rum z miodem

Piernikowy poncz

Grzany cydr jabłkowy

Kawa po irlandzku deluxe

Kolorowe shoty na parkiet

B-52 deluxe

Tęczowy shot

Płonący Sambuca

Zielona wróżka

Złoty strzał

Karmelowy pocisk

Błękitna laguna shot

Rubinowa ekstaza

Czekoladowa bomba

Słony pies deluxe

Płonący Kamikaze

Multicolor layers

Drinki owocowe - tropikalna fiesta

Marakuja Colada

Mango Daiquiri

Truskawkowa Caipirinha

Kokosowe Mai Tai

Ananasowa Margarita

Jagodowy Mojito

Liczi Martini

Granat Fizz

Tropikalny Paradise

Brzoskwiniowy Bellini

Egzotyczny Hurricane

Kremowe koktajle deserowe

Tiramisu Martini

Czekoladowy Alexander

Kokosowe marzenie

Waniliowy White Russian

Karmelowy Mudslide

Pistacjowy sen

Truskawkowy Flip

Nutella Martini

Ciasteczkowy koktajl

Baileys Deluxe

Drinki dla większej grupy

Szampańska sangria

Tropikalny poncz

Owocowy bowl

Zimowa sangria

Musujący cydr z owocami

Karnawałowy grog

Party poncz

Jagodowa sangria

Egzotyczny bowl

Noworoczny poncz

Nowoczesne kompozycje z polskimi alkoholami

Żubrówka Spritz

Wiśniówka Sour

Nalewka Fizz

Krupnik Modern

Pigwówka Twist

Polska Mary

Miodula Royal

Goldwasser Premium

Dereniówka Fresh

Jarzębiak Deluxe

NOLO - Bezalkoholowe wariacje znanych drinków

Virgin Mojito

Virgin Piña Colada

Virgin Mary

Mocktail Margarita

Virgin Moscow Mule

Bezalkoholowe Martini

Virgin Aperol Spritz

Bezalkoholowy Gin & Tonic

NOLO - Kreatywne mocktaile

Tropikalny sen

Owocowa chmurka

Jagodowy mist

Imbirowy fresh

Zielony detoks

Kwiatowy nektar

Cytrusowa eksplozja

Kokosowa ekstazaPOWITANIE

Drodzy Imprezowicze, Poszukiwacze Smakowych Przygód i Mistrzowie Dobrej Zabawy!

Trzymacie w rękach prawdziwą bombę... koktajlową! Jeśli szukacie książki z nudnymi przepisami na drinki, które wszyscy znają - to zdecydowanie nie jest pozycja dla Was. Ale jeśli macie ochotę na szaloną podróż przez świat spektakularnych koktajli, które zamienią każdą imprezę w niezapomniane show - to właśnie trafiliście do swojej biblii!

Jako wieloletnia ćma barowa, która spędziła niezliczone noce na eksperymentowaniu z najróżniejszymi kombinacjami smaków (niektóre kończyły się fajerwerkami zachwytu, inne... cóż, powiedzmy, że moje brwi w końcu odrosły), postanowiłem zebrać moje najlepsze odkrycia w tej książce. To kwintesencja piętnastu lat prób, błędów i olśnień, które przytrafiały mi się za różnymi barami świata - od eleganckich cocktail barów po zakurzone spelunki, gdzie rodziły się najbardziej szalone pomysły.

Znajdziecie tu sto wyjątkowych przepisów, które powstały podczas nieprzespanych nocy, nagłych olśnień i przypadkowych eksperymentów. Niektóre są jak fajerwerki - spektakularne i zapadające w pamięć, inne jak płonące szoty - krótkie, ale intensywne, a jeszcze inne jak długi, zimowy wieczór - rozgrzewające i kojące. Każdy przepis został przetestowany dziesiątki razy (tak, moi przyjaciele poświęcili się dla nauki) i dopracowany w najdrobniejszych szczegółach.

Szczególnie dumny jestem z rozdziałów poświęconych drinkom NOLO - bez alkoholu, ale z charakterem! Bo kto powiedział, że do dobrej zabawy potrzebne są procenty? Czasem najlepsze imprezy kręcą się wokół kreatywnych mocktaili, które smakują jak milion dolarów, a następnego dnia nie przypominają o sobie bólem głowy.

W każdym przepisie znajdziecie nie tylko dokładne proporcje i sposób przygotowania, ale też moje osobiste wskazówki i triki, które przez lata podpatrzyłem u najlepszych (i czasem najgorszych) barmanów świata. Dzielę się też historiami powstania niektórych drinków - uwierzcie, niektóre są tak nieprawdopodobne, że gdybym nie doświadczył ich na własnej skórze, sam bym w nie nie uwierzył!

A teraz czas na małe ostrzeżenie: ta książka może uzależnić... od kreatywnego podejścia do mixologii! Możliwe skutki uboczne to: nagły wzrost popularności wśród znajomych, chroniczny brak miejsca w barku na nowe składniki i nieodparta potrzeba eksperymentowania z nowymi smakami.

Pamiętajcie - dobry drink to jak dobry żart: musi mieć timing, charakter i zostawiać uśmiech na twarzy! Dlatego zachęcam Was do traktowania tych przepisów jako inspiracji. Eksperymentujcie, bawcie się smakami i twórzcie własne wariacje. W końcu najlepsze drinki rodzą się właśnie z odwagi do przekraczania granic i łamania zasad (choć może nie wszystkich na raz).

Jedna rada na koniec - zawsze miejcie pod ręką gaśnicę... do gaszenia nadmiernego entuzjazmu gości! I pamiętajcie, że prawdziwa sztuka barmańska to nie tylko umiejętność mieszania składników, ale też wiedza, kiedy powiedzieć "dość".

Wznoszę toast za Wasze koktajlowe przygody! Niech każdy drink będzie małym dziełem sztuki, a każda impreza - niezapomnianym spektaklem!Nowoczesny Manhattan

Składniki:

- 60 ml whiskey żytniej (rye whiskey)
- 30 ml czerwonego wermutu premium
- 15 ml likieru kawowego
- 2 dashe angostury pomarańczowej
- 1 dash bitter czekoladowy
- Lód kostkowy do mieszania

Szkło i akcesoria:

- Kieliszek koktajlowy typu martini (180-200 ml)
- Szklanka do mieszania (mixing glass)
- Łyżka barmańska
- Sitko julep
- Sitko precyzyjne
- Nóż do cytrusów
- Obieraczka do cytrusów
- Palnik gazowy

Schłodzenie szkła: Kieliszek koktajlowy należy schłodzić minimum 5 minut przed podaniem. W tym celu napełniamy go kruszonym lodem i wodą, lub umieszczamy w zamrażarce. Nadmiar wody wylewamy tuż przed przygotowaniem drinka.

Technika mieszania: Do szklanicy barowej wrzucamy 6-8 kostek lodu. Odmierzamy precyzyjnie wszystkie składniki płynne, zaczynając od whiskey, następnie wermut, likier kawowy i na końcu bittery. Mieszamy płynnym ruchem łyżką barową przez 45 sekund, wykonując około 40 obrotów. Celem jest odpowiednie schłodzenie i rozwodnienie koktajlu przy jednoczesnym zachowaniu klarowności.

Dekoracja i serwis: Opróżniamy schłodzony kieliszek z lodu. Przecedzamy zawartość szklanicy przez sitko julep i sitko precyzyjne do kieliszka. Za pomocą obieraczki zdejmujemy szeroki pasek skórki z pomarańczy, uważając, by nie захватить białej części. Skórkę podpalamy palnikiem z obu stron, po czym natychmiast skręcamy ją nad powierzchnią drinka, spryskując olejkami eterycznymi. Gotową skórkę układamy na brzegu kieliszka. Drink podajemy natychmiast, gdy na powierzchni pojawi się delikatna mgiełka świadcząca o idealnej temperaturze serwowania.Sylwestrowy Old Fashioned

Składniki:

- 60 ml whiskey bourbon
- 20 ml domowego syropu cynamonowego
- 3 dashe angostury klasycznej
- 1 dash angostury pomarańczowej
- 1 laska cynamonu do dekoracji
- 1 kandyzowana skórka pomarańczowa
- Kostki lodu do mieszania
- Duża kostka lodu do serwowania

Szkło i akcesoria:

- Szklanka typu old fashioned (250-300 ml)
- Muddler
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska (jigger)
- Sitko julep
- Szczypce do lodu
- Palnik gazowy
- Garnek do przygotowania syropu
- Butelka do przechowywania syropu

Przygotowanie syropu cynamonowego: W garnku umieszczamy 500 ml wody i 500 g cukru trzcinowego. Dodajemy 4 połamane laski cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 15 minut, regularnie mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przecedzamy i przelewamy do szczelnej butelki. Syrop zachowuje świeżość do 2 tygodni w lodówce.

Procedura przygotowania drinka: Do schłodzonej szklanki old fashioned wlewamy syrop cynamonowy i dodajemy dwa rodzaje angostury. Mieszamy składniki łyżką barmańską. Następnie dodajemy 3-4 kostki lodu i wlewamy bourbon. Mieszamy energicznie przez 20-25 sekund, aż szklanka pokryje się szronem. Wyjmujemy kostki mieszające za pomocą sitka. Wkładamy jedną dużą kostkę lodu.

Dekoracja: Na wierzchu drinka układamy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Obok umieszczamy laskę cynamonu. Tuż przed podaniem podpalamy laskę cynamonu palnikiem gazowym i natychmiast gasimy. Cynamon będzie delikatnie dymił, nadając drinkowi aromatyczny zapach i efektowny wygląd. Drink serwujemy natychmiast, gdy z cynamonu unosi się jeszcze delikatna smużka dymu.Karnawałowy Mojito

Składniki:

- 60 ml białego rumu premium
- 30 ml świeżego puree z malin i jeżyn
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 15 ml syropu cukrowego
- 8-10 świeżych listków mięty
- Woda gazowana premium do uzupełnienia
- Świeże maliny i jeżyny do dekoracji
- Cukier puder do szronu
- Białko jaja do szronu
- Lód kruszony

Szkło i akcesoria:

- Wysoka szklanka typu highball (350-400 ml)
- Muddler
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska
- Sitko
- Blender lub rozdrabniacz
- Pędzelek cukierniczy
- Szczypce do owoców
- Słomki papierowe

Przygotowanie puree owocowego: W blenderze umieszczamy po 100 g świeżych malin i jeżyn. Miksujemy na gładką masę przez około 60 sekund. Przecieramy przez drobne sitko, aby usunąć pestki. Otrzymane puree przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce maksymalnie 24 godziny.

Przygotowanie drinka: Na brzegu szklanki tworzymy szron: pędzelkiem nanosimy cienką warstwę białka, następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Szklankę odstawiamy na 2 minuty do zastygnięcia. W szklance umieszczamy listki mięty i delikatnie muddlujemy, uwalniając olejki eteryczne, ale nie rozgniatając na miazgę. Dodajemy świeże puree owocowe, sok z limonki i syrop cukrowy. Napełniamy szklankę kruszonym lodem do 3/4 wysokości. Wlewamy rum i dokładnie mieszamy łyżką barmańską przez 10-15 sekund. Dopełniamy wodą gazowaną, delikatnie mieszając.

Dekoracja: Na wierzchu układamy kompozycję ze świeżych malin i jeżyn, przekładając je listkami świeżej mięty. Na brzegu szklanki, w miejscu gdzie nie ma szronu cukrowego, umieszczamy plaster limonki. Wkładamy słomkę papierową ozdobioną małym listkiem mięty. Drink podajemy natychmiast, gdy szron jest jeszcze świeży i błyszczący.Zimowy Cosmopolitan

Składniki:

- 50 ml wódki cytrynowej
- 25 ml domowego syropu żurawinowego
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 15 ml likieru pomarańczowego premium
- 5 mrożonych żurawin do dekoracji
- Srebrny brokat spożywczy
- Lód kostkowy do shakera
- Suchy lód do efektu specjalnego (opcjonalnie)

Szkło i akcesoria:

- Kieliszek koktajlowy typu martini (180-200 ml)
- Shaker dwuczęściowy
- Miarka barmańska
- Sitko precyzyjne
- Sitko julep
- Szczypce do owoców
- Łyżeczka barmańska
- Wyciskacz do cytrusów
- Garnek do przygotowania syropu
- Butelka do przechowywania syropu

Przygotowanie syropu żurawinowego: W garnku umieszczamy 250 g świeżych żurawin, 250 ml wody i 250 g cukru trzcinowego. Doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 20 minut, delikatnie rozgniatając owoce łyżką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przecedzamy przez drobne sitko, a następnie przez gazę, aby uzyskać krystalicznie czysty syrop. Przelewamy do szczelnej butelki. Syrop zachowuje świeżość do 2 tygodni w lodówce.

Technika przygotowania: Kieliszek koktajlowy schładzamy w zamrażarce przez minimum 10 minut. Do shakera wrzucamy 5-6 kostek lodu. Odmierzamy kolejno: wódkę, syrop żurawinowy, sok z limonki i likier pomarańczowy. Shaker zamykamy i energicznie potrząsamy przez 12-15 sekund, wykonując około 40 potrząśnięć. Ważne jest, aby uzyskać odpowiednią temperaturę i napowietrzenie koktajlu, co da charakterystyczną warstwę pianki na powierzchni.

Dekoracja: Wyjmujemy schłodzony kieliszek z zamrażarki. Przecedzamy zawartość shakera przez sitko julep i sitko precyzyjne. Na powierzchni drinka delikatnie posypujemy srebrny brokat spożywczy, tworząc efekt zimowego rozgwieżdżonego nieba. Na długiej, cienkiej szpilce koktajlowej nadziewamy 3 mrożone żurawiny i układamy na brzegu kieliszka. Pozostałe 2 żurawiny delikatnie wrzucamy do drinka. Jeśli używamy suchego lodu, umieszczamy mały kawałek na spodeczku pod kieliszkiem, co stworzy efekt zimowej mgły. Drink serwujemy natychmiast, gdy jest idealnie zmrożony i pokryty srebrzystym brokatem.Szałwiowy Gin & Tonic

Składniki:

- 50 ml ginu premium z nutami jałowca
- 25 ml domowego syropu szałwiowego
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- Tonic premium do uzupełnienia
- 4-5 świeżych liści szałwii
- 2-3 jagody jałowca do wędzenia
- Plaster limonki
- Lód premium w kostkach
- Suchy lód do efektu mgły (opcjonalnie)

Szkło i akcesoria:

- Szklanka typu copa do ginu (600-700 ml)
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska
- Szczypce do lodu
- Wyciskacz do cytrusów
- Palnik gazowy
- Mała patelnia żeliwna do palenia jałowca
- Szklana kopuła do wędzenia
- Garnek do syropu
- Sitko
- Butelka do przechowywania syropu

Przygotowanie syropu szałwiowego: W garnku zagotowujemy 250 ml wody z 250 g cukru trzcinowego. Dodajemy 30 świeżych liści szałwii, delikatnie rozgniatając je łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 10 minut. Odstawiamy na 30 minut do zaparowania. Przecedzamy przez drobne sitko, a następnie przez gazę. Przelewamy do szczelnej butelki. Syrop zachowuje aromat do 7 dni w lodówce.

Technika przygotowania: Szklankę copa napełniamy do połowy wysokości premium lodem w kostkach. Wlewamy kolejno: gin, syrop szałwiowy i sok z limonki. Delikatnie mieszamy łyżką barmańską przez 10 sekund. Powoli dolewamy tonic, kierując strumień po łyżce barmańskiej, aby zachować bąbelki. Delikatnie mieszamy jeden raz.

Dekoracja: Na małej patelni żeliwnej umieszczamy jagody jałowca i podpalamy je palnikiem. Gdy zaczną dymić, przykrywamy drinka szklaną kopułą na 30 sekund, pozwalając by dym nasącził napój. W międzyczasie delikatnie klapsujemy liście szałwii w dłoniach, uwalniając olejki eteryczne. Po zdjęciu kopuły układamy liście szałwii w formie wachlarza, spinając je ozdobnym klipsem. Dodajemy plaster limonki. Jeśli używamy suchego lodu, umieszczamy mały kawałek na spodeczku pod szklanką. Drink serwujemy natychmiast, gdy dym jeszcze unosi się nad powierzchnią, a szałwia zachowuje świeżość i aromat.Dyniowy Negroni

Składniki:

- 30 ml ginu premium
- 30 ml czerwonego wermutu
- 30 ml gorzkiego likieru Campari
- 15 ml domowego syropu dyniowego
- 2 dashe bitterów pomarańczowych
- Kostka karmelizowanej dyni do dekoracji
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 laska cynamonu
- Lód premium do mieszania
- Duża kostka lodu do serwowania

Szkło i akcesoria:

- Szklanka typu old fashioned (250-300 ml)
- Szklanka do mieszania
- Łyżka barmańska
- Miarka barmańska
- Sitko julep
- Sitko precyzyjne
- Szczypce do lodu
- Garnek do syropu
- Patelnia do karmelizacji
- Butelka do przechowywania syropu
- Nóż do garnirowania

Przygotowanie syropu dyniowego: Obieramy i kroimy w kostkę 250 g dyni. W garnku umieszczamy dynię, 250 ml wody i 250 g cukru trzcinowego. Dodajemy przyprawy: 2 laski cynamonu, 4 goździki, 2 gwiazdki anyżu, kawałek świeżego imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu przez 25 minut, aż dynia całkowicie zmięknie. Odstawiamy na godzinę do naciągnięcia. Przecedzamy przez drobne sitko, następnie przez gazę. Syrop przechowujemy w szczelnej butelce w lodówce do 10 dni.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: