Z dializą w krainie smaków - ebook
Z dializą w krainie smaków - ebook
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych
Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.
Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.
Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.
Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw.
dr Barbara Pyszczuk
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.
Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia.
Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.
Kategoria: | Medycyna |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-958074-0-4 |
Rozmiar pliku: | 28 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą dokonać bardzo dużo zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego, a dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu.
Badania wskazują na zbyt niskie spożycie białka w grupie osób dializowanych. Również spożycie kalorii i skład diety są często nieprawidłowe. Dieta niskobiałkowa z dużą ilością płynów musi być zastąpiona dietą wysokobiałkową ze znacznym ograniczeniem podaży płynów.
Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu elementy, powinna być smaczna i w miarę możliwościurozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.
Istnieją ogólne wytyczne, których powinni przestrzegać wszyscy pacjenci dializowani.
Narzędziem, które ma Państwu pomóc we właściwym planowaniu diety, są zaproponowane przepisy.Zalecenia dietetyczne uwzględnione w przepisach przeznaczonych dla osób dializowanych
Niniejsza książka została napisana dla osób poddanych dializoterapii.Informacje oparto o zalecenia opracowane przez Grupę Roboczą Ekspertów Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego na temat zasad żywienia w PChN z 2019 roku.
Zalecenia dietetyczne dotyczą kontroli zawartości:
◗ Energii
◗ Białka
◗ Fosforu
◗ Potasu
◗ Sodu
◗ Płynów
Źródło: Małgorzewicz S. i wsp.: Zasady żywienia w przewlekłej chorobie nerek – stanowisko Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego, 2019.Wartości odżywcze 1porcji
Energia 145 kcal, białko 1 g, tłuszcz 10 g, węglowodany 15 g,
sód 33 mg, fosfor 26 mg, potas 67 mg
Składniki na 20porcji
◗ 4 duże, kwaśne jabłka
◗ 1 szklanka uniwersalnej białej mąki
◗ 6 łyżek cukru pudru
◗ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
◗ 1 duże jajko
◗ ⅓szklanki 1% mleka o niskiej zawartości tłuszczu
◗ ⅓ szklanki mleka migdałowego (opcjonalnie)
◗ 1 łyżeczka olejurzepakowego
◗ olej do smażenia na głębokim tłuszczu, około¾szklanki
◗ ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Jabłka obrać ze skórki, po wydrążeniu pokroić. Krążki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Białko ubić na sztywną pianę. Osobno w naczyniu zmiksować żółtko i olej, wlać mleko, wsypać mąkę oraz cynamon i zmiksować na jednolite ciasto, ma mieć ono konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodać ubite białka, mieszać tylko do połączenia.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, jabłka maczać w cieście i smażyć na złocisto.
Usmażone kółeczka wyjąć łyżką cedzakowąi położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, następnie oprószyć pudrem i podawać jeszcze ciepłe.Wartości odżywcze 1 porcji
Energia 273 kcal, białko 24 g, tłuszcz 10 g, węglowodany 22 g,
sód 420 mg, fosfor 325 mg, potas 388 mg
Składniki na 6 porcji
◗ 8 jajek
◗ ⅔ szklanki mleka
◗ 1 szklanka mąki
◗ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
◗ ¼ łyżeczki soli
◗ ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
◗ 1 szklanka sera ricotta
◗ 200 g papryka (cała zielona) lub chili
◗ 170 g rozdrobnionego sera mozzarelli
◗ 170 g rozdrobnionego sera cheddar, kwaśna śmietana, do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie
Odcedzić i z papryki i usunąć pestki.
Ser mozzarella umieść w każdej papryce. Paprykę rozłożyć w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
Rozsmarować na paprykę ser ricotta.
W misce połączyć i ubić jajka i mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż będą gładkie. Wlać na paprykę do naczynia do pieczenia.
Posypać tartym serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 30ºC.
Podawać ze śmietaną.BRUSCHETTA
Wartościodżywcze 1porcji
Energia 293 kcal, białko 20 g, tłuszcz 14,5 g, węglowodany 20 g,
sód 235 mg, fosfor 235 mg, potas 205 mg
Składniki na 4porcje
◗ 4 kromki chleba nazakwasie
◗ oliwa zoliwek
◗ 1 ząbekczosnku
◗ 2 czerwone papryki, pieczonei w plasterkach
◗ 1 duży (250g) gotowany filet z piersi kurczaka
◗ ½ szklanki rozdrobnionych liści bazylii
Sos:
◗ 4 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
◗ 2 łyżki stołowe oliwy zoliwek
◗ 2 łyżeczki cukru pudru
◗ pieprz
Przygotowanie
Aby zrobić dressing, należy połączyć wszystkie składniki i mieszać aż do rozpuszczenia cukru, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na kratce ułożyć kromeczki chleba, na każdą wylać łyżeczkę aromatyzowanej oliwy (na górę), następnie ułożyć zmieszaną paprykę, bazylię i kurczaka. Piec 20-25 minut.
Gotowe!