Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Zapomniane klejnoty - ebook

Wydawnictwo:
Format:
PDF
Data wydania:
1 stycznia 2016
12,81
1281 pkt
punktów Virtualo

Zapomniane klejnoty - ebook

Autor przypomina dawno zapomniane receptury nalewek, wódek i likierów, pisze o ich historii, podaje także przepisy, tak by każdy sam mógł spróbować przygotować kordiały, eliksiry i rosolisy.

Bogumił Rychlak z zawodu jest tłumaczem i nauczycielem języka angielskiego. Jego pasją jest odtwarzanie starych, zapomnianych receptur nalewek z różnych stron Europy – z Francji, Włoch, Niemiec, Anglii. Sam stworzył też receptury takich trunków jak Żubrsinthe czy Boggy Absinthe, które oferowane są na francuskim rynku. Jest współautorem książki „Nalewki nalewkarzy” oraz redaktorem magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”.

Słowo od autora:
"Postanowiłem zagłębić się w bogatą historię likiernictwa i wystawić na światło dzienne dawno już zapomniane mikstury, o których z sentymentu można poczytać, a przy odrobinie cierpliwości samemu sporzą-dzić w domu, mając pewność, że pije się to, co przypomina choć trochę oryginał a nie jakieś „barmańskie sznapsy” niewiadomej proweniencji.
Jako że książka traktuje o historii trunków, które istniały, można je było kupić i były produkowane do pewnego momentu, w poszukiwaniach źródeł skupiłem się głównie na poradnikach wydanych na potrzeby przemysłu likierniczego, czyli pisanych dla osób z branży. Najstar-sza książka pochodziła z 1744, najmłodsza z 1920 roku, zaś większość z początku i końcu XIX wieku. Były to najbardziej miarodajne źródła. Posiłkowałem się również cennikami, wspomnieniami, ogłoszeniami, reklamami, etc, praktycznie wszystkim, co mogło w jakiś sposób uchylić rąbka tajemnic sztuki, jaką niewątpliwe było kiedyś szeroko pojęte likiernictwo.
Starałem się  zbliżyć do sedna przepisu i trzymać historycznej wykładni, a wszelkie rozbieżności możliwie jak najbardziej ujednolicić. Czy mi się to udało? Wystarczy przeczytać książkę".

Spis treści

Część 1 Zapomniane klejnoty sztuki likierniczej

  • Creme Yvette
  • Crème de Thé
  • Wermut
  • Likiery opackie
  • Likier z melisy
  • Boonekamp
  • Rosolis
  • Likier goździkowy
  • Doskonała miłość Wielkiego Sułtana i ogrodniczki w republice helweckiej
  • Amer Picon
  • Eliksir Garrusa
  • Usquebaugh
  • Persico
  • Fenouillet
  • Likiery gdańskie i wrocławskie

Część 2 Nalewki, likiery i likwory

  • Arcydzięgiel litwor
  • Piołun
  • Genepi
  • Tatarak
  • Anyż
  • Mięta
  • Imbir
  • Bób tonka
  • Goryczka żółta


Tabela wag i miar
Wybrana bibliografia

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-63879-67-9
Rozmiar pliku: 27 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij