Zarządzanie łańcuchem dostaw - ebook
Zarządzanie łańcuchem dostaw - ebook
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym.
Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami
dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży.
W publikacji zawarto informacje dotyczące:
• logistyki dostaw artykułów spożywczych,
• przetwórstwa żywności,
• zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw produktów żywnościowych,
• innowacji i trendów technologicznych,
• aspektów bezpieczeństwa żywności,
• wyzwań w międzynarodowych łańcuchach żywności,
Ponadto zaprezentowano liczne studia przypadków.
Książka jest skierowana do menedżerów i pracowników sektora żywnościowego,
zarządzających łańcuchami dostaw oraz menedżerów logistyki współpracujących
z firmami spożywczymi, studentów szkół wyższych, na kierunku logistyka,
a także studentów kierunków związanych z produkcją żywności.
Autor książki, Samir Dani, jest profesorem Katedry logistyki i łańcucha dostaw
na Uniwersytecie Huddersfield. Ma bogate doświadczenie w prowadzeniu projektów
badawczych dotyczących tematyki zarządzania łańcuchem dostaw,
szacowania ryzyka, zrównoważonego rozwoju przemysłu spożywczego. Swoje
publikacje kieruje zarówno do odbiorcy akademickiego, jak i praktyków.
Spis treści
Przedmowa V
Podziękowania IX
1. Wprowadzenie do łańcuchów dostaw żywności
Aktorzy w łańcuchu dostaw żywności
Typy łańcuchów dostaw żywności
Czynniki wpływające na łańcuchy dostaw żywności
Opis przypadku Łańcuch wartości przetwórstwa mleka
Podsumowanie
Część piewsza Produkcja żywności
2. Produkcja żywności
Podmioty w łańcuchach dostaw w rolnictwie
Rola rolnictwa w walce z ubóstwem
Bariery utrudniające rozwój branży rolniczej
Przyszłe działania w sektorze rolniczym
Opis przypadku Cargill współpracuje z producentami w kwestiach zarządzania ryzykiem i finansami
Opis przypadku Nestlé współpracuje z gospodarstwami mlecznymi
Opis przypadku ITC Ltd India wykorzystuje technologię, by wzmocnić producentów
Opis przypadku Mikrofinansowy model w sektorze spożywczym
Podsumowanie
3. Przetwórstwo żywności
Znaczenie przetwórstwa żywności
Zmieniające się warunki rynkowe
Przetwarzanie żywności
Pakowanie żywności
Zarządzanie zapasami
Bezpieczeństwo żywności
Zaopatrzenie
Opis przypadku Żywność z drukarki 3D
Podsumowanie
Część druga Wyzwania operacyjne
4. Handel spożywczy
Środowisko handlu detalicznego
W jaki sposób żywność dociera do konsumenta
Internetowe sklepy spożywcze
Wyzwania stojące przed branżą handlu spożywczego
Opis przypadku Wielkie sieci wybierają „dark stores”
Podsumowanie
5. Logistyka żywności
Przepływ żywności
Przyszłe trendy teleinformatyczne w logistyce w branży rolno-spożywczej
Rola opakowań w logistyce
Łańcuchy dostaw działające w kontrolowanej temperaturze
Opis przypadku Dabbawala
Opis przypadku Transport fasolki szparagowej z Kenii do brytyjskich supermarketów
Opis przypadku Dostawy świeżych ananasów z Ghany
Podsumowanie
6. Najważniejsze wyzwania w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności
Międzynarodowe łańcuchy dostaw żywności
Czynniki wpływające na przyszły rozwój międzynarodowych systemów żywności
Zarządzanie wyzwaniami w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności
Polityka międzynarodowa i produkcja żywności
Opis przypadku Rozwój brazylijskiego rolnictwa
Opis przypadku Wpływ katastrofy w Fukushimie na eksport japońskiej żywności
Opis przypadku Ogórkowe zamieszanie między Niemcami a Hiszpanią
Podsumowanie
7. Współdziałanie i relacje .
Rodzaje relacji w łańcuchach dostaw
Bieżące modele relacji w sektorze spożywczym
Inne mechanizmy współpracy w łańcuchu dostaw
Opis przypadku Starbucks buduje relacje z dostawcami
Podsumowanie
8. Pozyskiwanie i zakup żywności
Pozyskiwanie surowców
Modele pozyskiwania
Modele zakupowe
Segmentacja dostawców
Rozwój dostawców
Zakupy strategiczne
Zrównoważony program zaopatrzenia
Opis przypadku Mondeléz International
Opis przypadku PepsiCo – zrównoważone i odpowiedzialne pozyskiwanie surowców
Podsumowanie
9. Zarządzanie ryzykiem
Zarządzanie ryzykiem a niepewność
Ryzyka w łańcuchach dostaw
Rodzaje ryzyka w łańcuchach dostaw żywności
Zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw
Zarządzanie ryzykiem w łańcuchach dostaw żywności
Opis przypadku Mleczna panika w Chinach
Opis przypadku Sudan I
Opis przypadku Salmonella Typhimurium w maśle orzechowym
Opis przypadku Skandal z końskim mięsem w Wielkiej Brytanii
Opis przypadku Skażenie produktów Cadbury bakteriami salmonella 2006
Podsumowanie
10. Trendy technologiczne w łańcuchach dostaw żywności
Wykorzystanie technologii i identyfikowalność
Produkcja żywności
Wykorzystanie technologii w przetwórstwie żywności
Wykorzystanie technologii w pakowaniu żywności
Logistyka żywności
Podsumowanie
Część trzecia Zrównoważony rozwój i przyszłe wyzwania
11. Regulacje dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności
Elementy wymagające uwzględnienia przy projektowaniu łańcuchów dostaw żywności
Regulacja żywności i jej wpływ na bezpieczeństwo
Przepisy i regulacje dotyczące żywności
Normy porównawcze
Normy zgodności
Prywatne standardy żywności
Inne inicjatywy w łańcuchach dostaw żywności
Opis przypadku Zakaz importu mango z Indii do UE
Opis przypadku Skandal z końskim mięsem i fałszowaniem żywności
Podsumowanie
12. Innowacje w branży spożywczej
Klasyfikacja innowacyjnych metod
Systemy innowacji
Opis przypadku Indyjskie curry w Wielkiej Brytanii
Rozwój produktów w łańcuchach dostaw żywności
Innowacje w łańcuchach dostaw żywności
Opis przypadku Typy produktów funkcjonalnych
Opis przypadku Wykrywanie fałszywej whisky przez butelkę
Podsumowanie
13. Wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem łańcuchów dostaw żywności
Zrównoważony rozwój – początki koncepcji
Zrównoważone łańcuchy dostaw
Zrównoważone łańcuchy dostaw żywności
Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju
Rozwijanie zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności
Opis przypadku Inicjatywy podejmowane w ramach łańcuchów dostaw żywności
Opis przypadku Just Eggs – skorupki jaj jako wypełniacz do plastiku
Podsumowanie
14. Rola sektora spożywczego w ożywieniu gospodarczym
Rozwój infrastruktury w sektorze spożywczym
Centra żywności
Przesuwanie się w górę łańcucha wartości
Opis przypadku Infrastruktura spożywcza w Indiach oraz nowe megaparki żywności
Opis przypadku Rubies in the Rubble
Opis przypadku Rozwój przetwórstwa rolnego wśród drobnych producentów w Afryce
Podsumowanie
15. Bezpieczeństwo żywnościowe i przyszłe wyzwania
Bezpieczeństwo żywnościowe
Czynniki zmian, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe
Czynniki wpływające na przyszłość łańcuchów dostaw
Zrównoważenie podaży i popytu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju
Opis przypadku Partners in Food Solutions
Opis przypadku Coca-Cola i oszczędność wody
Opis przypadku Międzynarodowa inicjatywa na rzecz poprawy bezpieczeństwa dostaw pszenicy
Podsumowanie
Bibliografia
Skorowidz
Kategoria: | Zarządzanie i marketing |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-01-18673-9 |
Rozmiar pliku: | 3,9 MB |