Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • Empik Go W empik go

Zdrowe odżywianie bez spiny! Na miejscu i na wynos - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
18 marca 2025
49,99
4999 pkt
punktów Virtualo

Zdrowe odżywianie bez spiny! Na miejscu i na wynos - ebook

Z tym ebookiem odkryjesz, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne, kosztowne ani czasochłonne, a gotowanie może być źródłem radości i codziennej satysfakcji!

Natalia Jurkian, autorka profilu na Instagramie @zdrowyprzepiss, pokaże ci, jak przygotowywać pyszne posiłki z prostych, lokalnych składników. Znajdziesz tu dania z pełnoziarnistych produktów, przepisy na sałatki pełne kolorowych warzyw, owocowe desery, odchudzone ciasta i wypieki. Poznasz przepisy na błyskawiczne śniadania i kolacje oraz obiady, które będą smakować całej rodzinie. To masa prostych i szybkich potraw, które możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły!

Skończ z testowaniem kolejnych diet – wypróbuj sposób na trwałą zmianę nawyków i trybu życia. Poprawisz sylwetkę, zadbasz o zdrowie i zyskasz więcej pewności siebie – bez ciągłych restrykcji i tęsknoty za ulubionymi smakami!

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 9788383174525
Rozmiar pliku: 8,7 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

CZEŚĆ!

Ogrom­nie się cie­szę, że si­ęgnąłeś po mo­je­go e-bo­oka.

Po­zwól, że się przed­sta­wię. Na­zy­wam się Na­ta­lia Jur­kian i mieszkam na Mazurach. Na co dzień pracuję w aptece, a po godzinach gotuję, tworząc przepisy pomagające dbać o zdrowie i sylwetkę.

Za po­śred­nic­twem swo­je­go blo­ga oraz kont spo­łecz­no­ścio­wych na In­sta­gra­mie i Fa­ce­bo­oku udo­stęp­niam od kil­ku lat ró­żno­rod­ne prze­pi­sy na śnia­da­nia, ko­la­cje, obia­dy i de­se­ry, któ­re są nie tyl­ko smacz­ne, ale rów­nież ła­twe do przy­go­to­wa­nia. Od paru lat wspó­łtwo­rzę rów­nież e-bo­oki, któ­re są pe­łne in­spi­ru­jących prze­pi­sów i po­rad na te­mat zdro­we­go sty­lu ży­cia. Po­znaj moje prze­pi­sy i prze­ko­naj się, że zdro­we odży­wia­nie nie musi być kosz­tow­ne ani cza­so­chłon­ne.

Zda­ję so­bie spra­wę, że od­po­wied­nia die­ta ma ogrom­ne zna­cze­nie dla do­bre­go sa­mo­po­czu­cia. Dla­te­go chcia­ła­bym, by ten e-book był nie tyl­ko zbio­rem prze­pi­sów, ale rów­nież mo­ty­wu­jącym prze­wod­ni­kiem, któ­ry po­zwo­li ci czer­pać ra­do­ść z je­dze­nia i le­piej dbać o swo­je cia­ło. Moim ce­lem jest po­ka­za­nie, że zdro­we go­to­wa­nie może być do­stęp­ne dla ka­żde­go. Prze­ko­nasz się, że jest ono nie tyl­ko ła­twe i smacz­ne, ale ta­kże sa­tys­fak­cjo­nu­jące i przy­jem­ne.WSTĘP

W ci­chym ma­łym mia­stecz­ku miesz­ka­ła ko­bie­ta, któ­rej ży­cie prze­szło praw­dzi­wą me­ta­mor­fo­zę. Jej hi­sto­ria za­częła się, gdy od­kry­ła ksi­ążkę z prze­pi­sa­mi na zdro­we po­si­łki. Sta­ran­nie skom­po­no­wa­na ko­lek­cja prze­pi­sów oka­za­ła się dla niej klu­czem do od­na­le­zie­nia rów­no­wa­gi i har­mo­nii w swo­im ży­ciu. Jak wie­le in­nych osób, wcze­śniej ba­ga­te­li­zo­wa­ła zna­cze­nie zdro­we­go je­dze­nia. Fast fo­ody i go­to­we da­nia były ła­twiej­szym wy­bo­rem w jej za­bie­ga­nej co­dzien­no­ści. Kie­dy jed­nak pro­ble­my zdro­wot­ne za­częły się mno­żyć, po­sta­no­wi­ła pod­jąć de­cy­zję, któ­ra zmie­ni­ła jej ży­cie.

Ksi­ążka z pro­sty­mi prze­pi­sa­mi prze­mie­ni­ła jej kuch­nię w la­bo­ra­to­rium zdro­wia. Za­częła przy­go­to­wy­wać pysz­ne i war­to­ścio­we po­si­łki, z pro­stych skład­ni­ków, któ­re bez pro­ble­mu ku­po­wa­ła w lo­kal­nych skle­pach. Od­kry­ła, że zdro­we je­dze­nie nie musi być nud­ne, pe­łne wy­rze­czeń ani cza­so­chłon­ne. Wręcz prze­ciw­nie: go­to­wa­nie zdro­wych po­si­łków sta­ło się dla niej źró­dłem ra­do­ści i co­dzien­nej sa­tys­fak­cji. Da­nia z pe­łno­ziar­ni­stych pro­duk­tów, prze­pi­sy na sa­łat­ki pe­łne ko­lo­ro­wych wa­rzyw, a ta­kże przy­sma­ki z owo­ców sta­ły się nie­odłącz­nym ele­men­tem jej menu. Za­częła od­czu­wać nie tyl­ko fi­zycz­ne ko­rzy­ści, ta­kie jak po­pra­wa kon­dy­cji skó­ry, wło­sów itd., ale ta­kże przy­rost ener­gii i za­do­wo­le­nia z ży­cia. Praw­dzi­wym prze­ło­mem była utra­ta kil­ku zbęd­nych ki­lo­gra­mów. Ni­g­dy nie była zwo­len­nicz­ką re­stryk­cyj­nych diet, a zdro­we odży­wia­nie spra­wi­ło, że sta­ło się to mo­żli­we bez re­zy­gna­cji z ulu­bio­nych sma­ków. Jej przy­ja­ció­łki za­częły za­uwa­żać ró­żni­ce, a ona sama sta­ła się dla nich in­spi­ra­cją do zmia­ny na­wy­ków ży­wie­nio­wych.

POWYŻSZA HISTORIA TO TYLKO JEDEN Z WIELU PRZYKŁADÓW TEGO, JAK KORZYSTNE MOŻE BYĆ ZDROWE JEDZENIE.

Wła­śnie czy­tasz e-bo­oka, któ­ry być może od­mie­ni rów­nież two­je po­de­jście do odży­wia­nia. Je­śli do tej pory zdro­we prze­pi­sy ko­ja­rzy­ły ci się z nudą na ta­le­rzu oraz nie­smacz­ny­mi da­nia­mi, to mam na­dzie­ję, że prze­pi­sy, któ­re za­raz po­znasz, zmie­nią two­je na­sta­wie­nie, a ka­żda stro­na otwo­rzy przed tobą drzwi do nie­zli­czo­nych ku­li­nar­nych sma­ków.

Ży­je­my w cza­sach, gdy zdro­we odży­wia­nie nie musi ozna­czać kom­plet­nej re­zy­gna­cji z je­dze­nia tego, co naj­bar­dziej lu­bisz. Udo­wod­nię ci też, że mo­żesz ko­rzy­stać z pro­stych, ogól­no­do­stęp­nych skład­ni­ków, a po­si­łki przy­go­tu­jesz w krót­kim cza­sie.

Nie cze­kaj dłu­żej – pora wy­ru­szyć w pod­róż pe­łną sma­ków, aro­ma­tów i in­spi­ra­cji!JAK KORZYSTAĆ Z E-BOOKA

ROZPOCZNIJ OD PRZECZYTANIA WSTĘPU

Za­nim wy­ru­szysz na ku­li­nar­ne pod­bo­je, prze­czy­taj uwa­żnie resz­tę wstępu. Do­wiesz się, ja­kie za­sa­dy zdro­we­go go­to­wa­nia pro­po­nu­ję. To klu­czo­we, aby zro­zu­mieć ko­rzy­ści, pły­nące z przy­go­to­wy­wa­nia po­traw we­dług za­war­tych tu prze­pi­sów.

STWÓRZ PLAN POSIŁKÓW

Prze­gląda­jąc e-bo­oka, za­uwa­żysz ró­żno­rod­ne prze­pi­sy na śnia­da­nia, obia­dy, ko­la­cje czy de­se­ry. Stwórz plan po­si­łków na kil­ka dni, aby two­ja die­ta była do­brze zrów­no­wa­żo­na i że­byś mógł cie­szyć się roz­ma­ito­ścią sma­ków oraz skład­ni­ków odżyw­czych.

ZADBAJ O SKŁADNIKI

Przed roz­po­częciem go­to­wa­nia upew­nij się, że masz wszyst­kie nie­zbęd­ne skład­ni­ki. To oszczędzi ci cza­su i po­zwo­li na spo­koj­ne przy­go­to­wy­wa­nie po­si­łków.

EKSPERYMENTUJ Z PRZYPRAWAMI

Nie bój się eks­pe­ry­men­to­wać! Wy­mia­na przy­praw może ca­łko­wi­cie od­mie­nić smak po­tra­wy, na­da­jąc jej no­we­go cha­rak­te­ru.

PERSONALIZUJ POSIŁKI

Do­sto­suj prze­pi­sy do swo­ich pre­fe­ren­cji sma­ko­wych i po­trzeb die­te­tycz­nych. Do­da­waj lub usu­waj skład­ni­ki, aby do­pa­so­wać po­tra­wy do swo­je­go gu­stu i sty­lu ży­cia. Przy­dat­ne wska­zów­ki znaj­dziesz pod ka­żdym prze­pi­sem.

ODKRYWAJ NOWE SKŁADNIKI

Je­śli w prze­pi­sie są skład­ni­ki, z któ­ry­mi nie mia­łeś wcze­śniej do czy­nie­nia, po­zwól so­bie na od­kry­wa­nie no­wych sma­ków. Ko­rzy­staj z za­let ró­żno­rod­nych pro­duk­tów spo­żyw­czych. Mo­żesz rów­nież za­mie­nić nie­chcia­ny skład­nik na inny.

BĄDŹ KREATYWNY

Nie bój się wpro­wa­dzać wła­snych mo­dy­fi­ka­cji do prze­pi­sów. Kre­atyw­no­ść w kuch­ni po­zwa­la na two­rze­nie wie­lu uni­kal­nych i smacz­nych po­si­łków.

CIESZ SIĘ GOTOWANIEM

Zdro­we go­to­wa­nie to nie tyl­ko okre­ślo­ne skład­ni­ki i spo­sób ich przy­go­to­wa­nia, ale rów­nież ra­do­ść z tego pro­ce­su i sa­tys­fak­cja z je­dze­nia zdro­wo i smacz­nie.

NIECH KAŻDY POSIŁEK STANIE SIĘ OKAZJĄ DO ODKRYWANIA NOWYCH SMAKÓW I WYRAZEM TROSKI O TWOJE ZDROWIE!JAK OSZCZĘDZAĆ PIENIĄDZE NA ZAKUPACH I NIE MARNOWAĆ JEDZENIA

Za­ku­py z umia­rem i pla­nem to klucz do ogra­ni­cze­nia mar­no­traw­stwa żyw­no­ści. Oto kil­ka prak­tycz­nych wska­zó­wek, któ­re po­mo­gą ci ku­po­wać z roz­wa­gą.

PRZED ZAKUPAMI:

ZRÓB PLAN MENU

Spo­rządź plan menu na nad­cho­dzący ty­dzień. To po­mo­że ci pre­cy­zyj­nie okre­ślić, ja­kie pro­duk­ty są ci po­trzeb­ne. Uwzględ­nij też te, któ­re już masz i po­wi­nie­neś szyb­ko zu­żyć.

SPRAWDŹ ZAPASY

Przed wy­ru­sze­niem na za­ku­py, zo­bacz, co masz w spi­żar­ni, lo­dów­ce i za­mra­żar­ce. Unik­niesz ku­po­wa­nia nad­mia­ru.

ZRÓB LISTĘ ZAKUPÓW

Stwórz li­stę za­ku­pów na pod­sta­wie pla­nu menu i ak­tu­al­nych po­trzeb. Trzy­maj się jej pod­czas za­ku­pów.

PODCZAS ZAKUPÓW:

SPRAWDZAJ DATY PRZYDATNOŚCI

Za­wsze spraw­dzaj daty przy­dat­no­ści do spo­ży­cia. Wy­bie­raj pro­duk­ty z dłu­ższym ter­mi­nem, szcze­gól­nie je­śli ku­pu­jesz je na za­pas.

KUPUJ W ROZSĄDNYCH ILOŚCIACH

To klucz do ogra­ni­cze­nia mar­no­traw­stwa żyw­no­ści. Oce­niaj, ile na­praw­dę po­trze­bu­jesz da­ne­go pro­duk­tu. Ku­po­wa­nie w du­żych ilo­ściach, na przy­kład z po­wo­du pro­mo­cji, może pro­wa­dzić do wy­rzu­ca­nia je­dze­nia.

UNIKAJ ZAKUPÓW, GDY JESTEŚ GŁODNY

Idź na za­ku­py po po­si­łku. Głód spra­wia, że ła­twiej pod­da­je­my się im­pul­som za­ku­po­wym i ku­pu­je­my wi­ęcej niż po­trze­ba.

KORZYSTAJ Z SEZONOWYCH PRODUKTÓW

Wy­bie­raj se­zo­no­we owo­ce i wa­rzy­wa. Są one często ta­ńsze i świe­ższe.

PO ZAKUPACH:

PRZECHOWUJ W ODPOWIEDNICH WARUNKACH

Prze­cho­wuj pro­duk­ty zgod­nie z za­le­ce­nia­mi na opa­ko­wa­niu, aby przedłu­żyć ich trwa­ło­ść.

ZORGANIZUJ LODÓWKĘ

Umie­ść nowo za­ku­pio­ne pro­duk­ty z tyłu lo­dów­ki, aby ła­twiej było kon­tro­lo­wać ich daty wa­żno­ści. Z przo­du umie­ść to, co mu­sisz spo­żyć w pierw­szej ko­lej­no­ści.

ZAMRÓŹ NADMIAR

Je­śli ku­pi­łeś wi­ęcej, niż po­trze­bu­jesz, mo­żesz za­mro­zić część pro­duk­tów, któ­re szyb­ko się psu­ją, ta­kich jak mi­ęso czy chleb.

GOTUJ KREATYWNIE

Bądź kre­atyw­ny w kuch­ni, uży­wa­jąc resz­tek po­traw do no­wych dań. Mo­żesz w ten spo­sób stwo­rzyć smacz­ne po­si­łki.

PODZIEL SIĘ ŻYWNOŚCIĄ Z RODZINĄ LUB SĄSIADAMI

Je­śli masz zbyt dużo je­dze­nia, zrób coś do­bre­go – po­dziel się z ro­dzi­ną, przy­ja­ció­łmi lub sąsia­da­mi.ŚNIADANIA

ŚNIADANIA, KTÓRE BUDZĄ DO ŻYCIA!

W tej części znaj­dziesz prze­pi­sy na śnia­da­nia, któ­re do­star­czą ci ener­gii na cały dzień. Od­kryj wy­jąt­ko­we po­łącze­nia skład­ni­ków, któ­re spra­wią, że po­ran­ki sta­ną się two­ją ulu­bio­ną porą dnia.

Je­śli ce­nisz za­rów­no smak, jak szyb­ko­ść i pro­sto­tę przy­go­to­wa­nia, na pew­no znaj­dziesz tu coś dla sie­bie.

Domowa granola

LICZ­BA POR­CJI: 10

War­to­ści odżyw­cze dla 10 por­cji (bez do­dat­ków z pro­po­zy­cji po­da­nia):

kcal: 2233 bia­łko: 58,4 g tłusz­cze: 152,2 g węglo­wo­da­ny: 173,4 g

War­to­ści odżyw­cze dla 1 por­cji (bez do­dat­ków z pro­po­zy­cji po­da­nia):

kcal: 223,3 bia­łko: 5,84 g tłusz­cze: 15,22 g węglo­wo­da­ny: 17,34 g

300 g płat­ków owsia­nych gór­skich

50 g mig­da­łów

50 g orze­chów wło­skich

10 g wiór­ków ko­ko­so­wych

30 g na­sion sie­mie­nia lnia­ne­go

30 g płat­ków mig­da­ło­wych

30 g na­sion sło­necz­ni­ka

30 g su­szo­nej żu­ra­wi­ny

30 g su­szo­nych dak­ty­li

1 ły­żecz­ka cy­na­mo­nu

1 szczyp­ta soli hi­ma­laj­skiej

46 ml ole­ju

30 g ksy­li­to­lu

pro­po­zy­cja PO­DA­NIA:

Z mle­kiem lub jo­gur­tem na­tu­ral­nym.

Pie­kar­nik na­grzać do tem­pe­ra­tu­ry 80 stop­ni, grza­nie góra-dół. Bla­chę do pie­cze­nia wy­ło­żyć pa­pie­rem.

W mi­sce wy­mie­szać płat­ki owsia­ne, mig­da­ło­we, na­sio­na, wiór­ki i orze­chy oraz przy­pra­wy: sól i cy­na­mon. Na­stęp­nie do­dać olej, wy­mie­szać. Na ko­niec do­dać ksy­li­tol i po­now­nie wy­mie­szać skład­ni­ki. Ca­ło­ść prze­ło­żyć na przy­go­to­wa­ną bla­chę i wsta­wić do pie­kar­ni­ka. Piec przez 120 mi­nut. Co 30 mi­nut war­to gra­no­lę wy­mie­szać, aby ca­ło­ść rów­no się zru­mie­ni­ła. Wy­jąć i wy­stu­dzić, a na­stęp­nie wy­mie­szać z po­sie­ka­ny­mi dak­ty­la­mi i żu­ra­wi­ną. Prze­ło­żyć do sło­ika i prze­cho­wy­wać w su­chym miej­scu.

Płat­ki gór­skie mo­żna za­mie­nić, na przy­kład, na żyt­nie lub or­ki­szo­we.
Orze­chy wło­skie mo­żna za­stąpić la­sko­wy­mi lub po­mi­nąć, jed­nak wte­dy na­le­ży zwi­ęk­szyć ilo­ść płat­ków o 50 g i wzbo­ga­cić o na­sio­na.
Za­miast na­sion lnu mo­żna do­dać na­sio­na chia lub bab­ki płesz­nik.
Olej mo­żna za­stąpić oli­wą z oli­wek, ole­jem ko­ko­so­wym lub ma­słem.
Cy­na­mon mo­żna za­mie­nić na kar­da­mon, skór­kę z po­ma­ra­ńczy lub przy­pra­wę do pier­ni­ka.
Do gra­no­li, kie­dy jest wy­stu­dzo­na, mo­żna do­dać ka­wa­łki gorz­kiej cze­ko­la­dy, su­szo­ne śliw­ki, mo­re­le, chip­sy ba­na­no­we lub owo­ce goji.
Ksy­li­tol mo­żna za­mie­nić na ery­try­tol lub miód. Mo­żna też gra­no­li nie sło­dzić.

Owsiankowy pucharek

LICZ­BA POR­CJI: 2

War­to­ści odżyw­cze dla 2 por­cji:

kcal: 625 bia­łko: 48 g tłusz­cze: 25,1 g węglo­wo­da­ny: 56,6 g

War­to­ści odżyw­cze dla 1 por­cji:

kcal: 312,5 bia­łko: 24 g tłusz­cze: 12,55 g węglo­wo­da­ny: 28,3 g

50 g płat­ków owsia­nych gór­skich

5 g na­sion chia

150 g sky­ru na­tu­ral­ne­go

50 ml mle­ka ko­ko­so­we­go

10 g ery­try­to­lu

200 g ser­ka wiej­skie­go

Mus owo­co­wy:

100 g tru­ska­wek

15 g ery­try­to­lu

Tru­skaw­ki roz­gnie­ść wi­del­cem wraz z ery­try­to­lem, prze­ło­żyć do ron­del­ka i pod­grze­wać przez oko­ło 15 mi­nut. Płat­ki owsia­ne wy­mie­szać z na­sio­na­mi chia, sky­rem, mle­kiem ko­ko­so­wym oraz ery­try­to­lem. Prze­ło­żyć do szkla­nek, na wierzch wy­ło­żyć se­rek wiej­ski i mus tru­skaw­ko­wy.

Skyr na­tu­ral­ny mo­żna za­mie­nić na zwy­kły jo­gurt na­tu­ral­ny.
Ery­try­tol mo­żna za­mie­nić na ksy­li­tol, miód lub inny wy­bra­ny sło­dzik.
Mus owo­co­wy mo­żna przy­go­to­wać z in­nych ulu­bio­nych owo­ców.

Owsianka z chia

LICZ­BA POR­CJI: 1

War­to­ści odżyw­cze dla 1 por­cji:

kcal: 423 bia­łko: 15,1 g tłusz­cze: 14 g węglo­wo­da­ny: 58,9 g

40 g płat­ków owsia­nych gór­skich

10 g mio­du płyn­ne­go

5 g na­sion chia

150 g jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go

30 ml mle­ka 1,5%

Do­dat­ko­wo:

30 g dże­mu po­rzecz­ko­we­go 100%

2 kost­ki gorz­kiej cze­ko­la­dy 70% (12 g)

Skład­ni­ki na owsian­kę wy­mie­szać i prze­ło­żyć do sło­icz­ka lub in­ne­go po­jem­ni­ka. Wierzch po­sma­ro­wać dże­mem z po­rze­czek i ob­lać roz­pusz­czo­ną cze­ko­la­dą. Scho­wać do lo­dów­ki na mi­ni­mum go­dzi­nę lub całą noc.

Dżem po­rzecz­ko­wy mo­żna za­stąpić in­nym, ulu­bio­nym.
Gorz­ką cze­ko­la­dę mo­żna za­mie­nić na mlecz­ną.
Mle­ko mo­żna za­mie­nić na na­pój owsia­ny.
Jo­gurt na­tu­ral­ny mo­żna za­stąpić jo­gur­tem ro­ślin­nym.

Jogurt z chia i owocami

LICZ­BA POR­CJI: 1

War­to­ści odżyw­cze dla 1 por­cji:

kcal: 238 bia­łko: 23 g tłusz­cze: 10,8 g węglo­wo­da­ny: 16,36 g

150 g sky­ru na­tu­ral­ne­go

50 g świe­żych tru­ska­wek

5 mig­da­łów

10 g ery­try­to­lu

5 g na­sion chia

Tru­skaw­ki po­kro­ić na ka­wa­łki. Mig­da­ły po­sie­kać. Jo­gurt wy­mie­szać z ery­try­to­lem. Do­dać tru­skaw­ki, po­sie­ka­ne mig­da­ły i po­sy­pać na­sio­na­mi chia.

Skyr na­tu­ral­ny mo­żna za­mie­nić na zwy­kły jo­gurt na­tu­ral­ny.
Ery­try­tol mo­żna za­mie­nić na ksy­li­tol, miód lub inny wy­bra­ny sło­dzik.
Mo­żna użyć in­nych ulu­bio­nych owo­ców.
Mig­da­ły mo­żna za­mie­nić na inne orze­chy.

Kasza manna z prażonymi jabłkami

LICZ­BA POR­CJI: 1

War­to­ści odżyw­cze dla 1 por­cji:

kcal: 365 bia­łko: 26 g tłusz­cze: 5,4 g węglo­wo­da­ny: 55,3 g

200 ml mle­ka 2%

20 g ka­szy man­ny

150 g sky­ru na­tu­ral­ne­go

20 g ery­try­to­lu

Do­dat­ko­wo:

200 g ja­błek

30 ml wody

5 g cy­na­mo­nu

10 g ery­try­to­lu

Ja­błka ob­rać ze skór­ki, po­kro­ić w kost­kę i ra­zem z wodą umie­ścić w ron­del­ku. Du­sić do mo­men­tu, aż zmi­ęk­ną. Na ko­niec do­dać ery­try­tol i cy­na­mon.

Do garn­ka wlać…

.

.

.

…(fragment)…

Całość dostępna w wersji pełnej
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij