Zdrowo w 15 minut. Obiady - ebook
Zdrowo w 15 minut. Obiady - ebook
Przygotuj sobie coś pysznego w kwadrans!
Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut powraca z kolejną częścią swojej bestsellerowej książki i mnóstwem pysznych dań!
Spanakorizo, pasta alla carretiera, turecki chleb, kaszotto z warzywami po meksykańsku, jajka zapiekane po hiszpańsku, amerykańskie pancakes, Flammkuchen, francuska zupa cebulowa, indyk generała Tso, dubu jorim, pad thai z krewetkami, tikka masala, szakszuka z kaparami i kozim serem, wegański gulasz węgierski i inne - przepisy na obiady (i nie tylko) inspirowane kuchniami świata!
Jaka jest twoja ulubiona kuchnia? Włoska? Polska? A może azjatycka? Przenieś się do innego kraju, nie opuszczając mieszkania, i zasmakuj w pysznych potrawach, które wykonasz ekspresowo z prostych i ogólnodostępnych składników.
Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz się zdrowo odżywiać i nie rezygnować przy tym ze smacznych posiłków? Ta książka jest dla ciebie!
103 kwadransowe przepisy, czyli mnóstwo czasu na ulubione aktywności poza kuchnią!
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 9788381039987 |
Rozmiar pliku: | 10 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
O mnie
Mam na imię Marta. Pochodzę ze Stalowej Woli, a obecnie mieszkam w Rzeszowie. Od kilku lat tworzę blog Zdrowo w 15 minut, mam też konto na Instagramie o nazwie @zdrowo_w_15_minut, które obserwuje już prawie 300 tysięcy osób. Dzielę się tam codziennie prostymi i szybkimi przepisami na zdrowe potrawy, zamieszczam także ich wersje wideo, na których można prześledzić proces tworzenia krok po kroku. Robię to, ponieważ kocham gotować, a jeszcze bardziej jeść. Do odżywiania podchodzę zdroworozsądkowo, dlatego często znajdzie się u mnie coś mniej fit. Zawsze się staram, aby na talerzu dominowały warzywa, dobrej jakości białko i zdrowe tłuszcze. Lubię eksperymentować i tworzyć ciekawe połączenia smakowe. Poza spędzaniem czasu w kuchni uwielbiam jeść na mieście, szczególnie w knajpkach serwujących dania przyrządzane według przepisów z różnych zakątków świata. Z fascynacji do tychże kuchni powstała ta książka.
Z fascynacji do kuchni różnych zakątków świata powstała ta książka
Jakiś czas temu napisałam swoją pierwszą książkę Zdrowo w 15 minut, w której dzielę się mnóstwem przepisów na zdrowe i szybkie posiłki. Znajdziecie tam masę inspiracji na obiady, kolacje, zdrowe przekąski czy fit słodkości. Nie brakuje też ciekawych treści na temat zdrowego odżywiania i trików kulinarnych. Jest też dział poświęcony przyprawom i ziołom – dowiecie się, z czym je łączyć i do jakich potraw pasują najbardziej, a także jaki wpływ mają na nasze zdrowie.
O książce
Wiem, że większość ludzi lubi różnorodność w kuchni, a szczególnie odkrywanie nowych smaków, które da się zapamiętać na długo. Dlatego powstała ta książka, by pomóc się przenieść w nieco inny wymiar smakowy. Wiesz, jak smakuje Azja, Hiszpania czy Włochy? Chcesz poznać ciekawe potrawy? To świetnie! Przeprowadzę cię przez nowe doznania, które rozbudzą twoje kubki smakowe.
Dania są inspirowane kuchniami świata. W większości to pomysły na obiady, ale spokojnie można taki posiłek zjeść na śniadanie czy kolację. Nie zabraknie też dodatków, wytrawnych oraz słodkich przystawek, przekąsek i potraw bonusowych. Starałam się opisać jedne z najpopularniejszych potraw kuchni danych krajów, lekko je zmodyfikowałam, by jeszcze bardziej podkręcić ich smak.
Dania są wykonane z prostych i ogólnodostępnych składników. Większość produktów można kupić w sklepach na dziale z orientalną żywnością albo podczas tygodni tematycznych. Łatwo więc zaopatrzyć się w imbir, mleczko kokosowe czy sos sojowy.
Przeprowadzę cię przez nowe doznania, które rozbudzą twoje kubki smakowe
W książce zamieściłam przepisy zarówno na potrawy wegetariańskie, jak i mięsne, na proste i szybkie w wykonaniu dania z ryżem, kaszą czy makaronem, potrawy jednogarnkowe, aromatyczne zupy oraz pieczone pyszności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Lista zamienników niektórych produktów
MASŁO – oliwa z oliwek, olej roślinny.
MLEKO – napoje roślinne, np. sojowe, owsiane i migdałowe.
ŚMIETANA – jogurt naturalny, grecki lub roślinny.
MIĘSO – tofu, ciecierzyca, fasola, soczewica.
SÓL – domowa wegeta, estragon, zioła prowansalskie.
MĄKA PSZENNA – mąka orkiszowa jasna, owsiana lub z ciecierzycy.
PIECZYWO PSZENNE – pieczywo razowe, żytnie lub graham.
CUKIER – ksylitol, erytrytol, stewia.
Miarki kuchenne
SZKLANKA:
250 ml płynu
170 g mąki
230 g oleju
220 g cukru
300 g soli
ŁYŻKA:
15 ml płynu
14 g oleju
10 g mąki
15 g cukru
19 g soli
ŁYŻECZKA:
5 ml płynu
3 g mąki
5 g oleju
5 g cukru
6 g soli
Wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego
Najpopularniejszą metodą wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego, potrzebnego do zapewnienia podstawowej przemiany materii, jest BMR ze wzoru Harrisa-Benedicta.
WZÓR DLA KOBIET:
BMR = 655 + (9,6 × masa ciała w kg) + (1,8 × wzrost w cm) – (4,7 × wiek w latach).
WZÓR DLA MĘŻCZYZN:
BMR = 66 + (13,7 × masa ciała w kg) + (5 × wzrost w cm) – (6,8 × wiek w latach).
Zero waste
Produkty ze stronami przepisów dań, gdzie można je wykorzystać, jeśli zostanie ich nadmiar.
SER MOZZARELLA (47, 59, 81, 83, 105, 115)
CHORIZO (115, 117, 119)
RYŻ ARBORIO (43, 55, 121)
FILET Z KURCZAKA (189, 197, 203, 233, 237, 245)
FILET Z INDYKA (103, 189, 203)
ŚMIETANA (49, 51, 73, 75, 85, 137, 139, 141, 143, 157, 165, 175, 245)
GORGONZOLA (45, 65, 73, 85, 175)
PARMEZAN (35, 47, 51, 55, 63, 67, 71, 77, 83, 87, 173)
MLECZKO KOKOSOWE (209, 211, 215, 219, 221, 223, 229, 237, 241)
PASTA CURRY (209, 211, 215, 219, 221, 229)
GARAM MASALA (237, 241, 245)
CIECIERZYCA (91, 229)
PASSATA (37, 101, 103, 109, 119, 135, 193, 237, 245, 263)
SER FETA (21, 23, 31, 33, 35, 53, 91, 93)
MUSZTARDA (107, 149, 169, 179)
PIETRUSZKA (33, 37, 39, 47, 49, 71, 91, 93, 95, 107, 127, 137, 143, 149, 157, 199, 219, 251)
KOPEREK (25, 33, 91, 137)
KIEŁKI FASOLI MUNG (209, 225)
LIŚCIE LIMONKI KAFFIR (209, 215, 229)
LIMONKA (45, 83, 187, 191, 195, 197, 211, 213, 215, 219, 221, 225, 227, 233, 237, 241, 255)
KREWETKI (77, 191, 209, 219, 225)
POR (75, 111, 121, 143, 157, 187, 191, 195, 209)
MANGO (187, 211, 223, 247)
FASOLKA SZPARAGOWA (43, 185)
PAPRYKA CZERWONA (21, 31, 43, 93, 101, 105, 115, 117, 119, 181, 185, 195, 209, 211, 215, 241, 251, 259)
SYROP KLONOWY (129, 187, 189, 191, 195, 203, 205, 217, 221, 225, 227, 247)
SOS SOJOWY (43, 93, 185, 187, 189, 191, 193, 195, 197, 203, 209, 211, 213, 215, 217, 221, 225, 227, 233)
SOS WORCESTERSHIRE (107, 143)
MAKARON ORZO (39, 49)
KUCHNIA ZDROWA, KUCHNIA GRECKA
Kuchnia grecka uchodzi za zdrową. Przeważają w niej produkty śródziemnomorskie, jak feta, manuri, oliwki, oliwa z oliwek, papryki i pomidory, a także świeże zioła, z których najpopularniejsze jest oregano. Grecy używają dużych ilości czosnku, nie brakuje też ryb i owoców morza. Popularnym deserem są baklava oraz chałwa.
W książce zamieściłam przepis na popularną zupę fasoladę, a także na souvlaki z kurczaka czy wegetariańskie proste i pyszne spanakorizo. Nie mogło zabraknąć przepisu na pitę i gyros w picie, a także pitę z grillowanym halloumi oraz na smaczną przystawkę, czyli grillowany bakłażan z fetą. Słynny sos tzatziki podawany jest jako dodatek do mięs lub jako dip – na niego też znajdziesz przepis. Nie zabraknie również greckiej sałatki czy fety zapiekanej z warzywami.
SOUVLAKI Z KURCZAKA
Kaloryczność 1 porcji (około 240 g):
382 kcal
białka: 44,1 g; tłuszcze: 21,4 g; węglowodany: 3,6 g
———•———
Składniki na 2 porcje:
400 g fileta z kurczaka
Marynata:
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
Pozostałe:
sos tzatziki
tortilla pszenna
Przygotowanie:
Filet kroimy na większe kawałki i marynujemy. Grillujemy w elektrycznym grillu przez około 4 minuty. Tortillę grillujemy przez 4–5 minut.
Rada:
Podajemy z ulubioną sałatką. Przepis na tzatziki znajduje się pod przepisem _Gyros w picie z sosem tzatziki_ (zob. s. 25). Możemy grillować również na patelni grillowej, wtedy robimy to po 4 minuty z każdej strony. Marynować możemy przez kilka godzin lub 10 minut przed grillowaniem.
FETA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ
Kaloryczność 1 porcji (około 313 g):
287 kcal
białka: 10,7 g; tłuszcze: 22,2 g; węglowodany: 11,4 g
———•———
Składniki na 3 porcje:
150 g sera feta
pół cukinii
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, chili, oregano
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w kosteczkę, cebulkę w plasterki, a pomidorki na połówki. W naczyniu żaroodpornym układamy na środku cały ser feta, następnie po bokach kładziemy warzywa. Przyprawiamy do smaku i pieczemy w 200°C z włączoną funkcją góra–dół przez około 20–25 minut.
Rada:
Ważne, aby był to oryginalny grecki ser feta. Jest oznaczony POD (Protected Designation of Origin) – ser typu feta zwarzy się w piekarniku.
GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z FETĄ
Kaloryczność 1 porcji (około 159 g):
195 kcal
białka: 9,4 g; tłuszcze: 14,8 g; węglowodany: 5,5 g
———•———
Składniki na 3 porcje:
1 bakłażan
150 g sera feta
1 łyżka jogurtu greckiego
10 czarnych oliwek
pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej