Zioła na odporność - ebook
Zioła na odporność - ebook
Jak w naturalny sposób zapobiegać infekcjom?
Co zrobić, żeby ochronić dzieci przed przeziębieniami i uniknąć częstych wizyt u lekarza?
Czy można wzmocnić organizm, unikając chemicznych preparatów z apteki?
Wszyscy przez cały rok chcemy się cieszyć dobrym zdrowiem: unikać zatkanego nosa, bólu głowy, drażniącego kichania i ogólnego osłabienia. Doktor Monika Fijołek, naukowiec a zarazem pasjonatka ziołolecznictwa, proponuje, by do okresu największego ryzyka infekcji przygotować się wcześniej, wzmacniając swoją odporność. Aronia, czystek, berberys, czosnek czy jeżówka, to tylko niektóre rośliny chroniące nas przed chorobami. Podane w pysznych daniach, ciastach, herbatach, nalewkach czy konfiturach nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale także cieszą swoim smakiem.
Znajdziesz tu:
• najważniejsze zioła wspierające odporność
• dozowanie odpowiednie dla wieku i ogólnego stanu zdrowia
• sprawdzone przepisy na dania, przetwory i nalewki
• pomysły na wyjątkowe przysmaki wzmacniające organizm twojego dziecka.
Monika Fijołek– doktor nauk rolniczych, pasjonatka uprawy ziół i ziołolecznictwa. Projektuje i tworzy ziołowe ogrody przydomowe i klasztorne. Rysuje zioła. Gotuje wspaniałe ziołowe potrawy. Autorka książki Zioła w ogrodzie.
Kategoria: | Ezoteryka |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-65706-51-5 |
Rozmiar pliku: | 1,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
ZDROWIE JEST WAŻNE chyba dla każdego człowieka, pozwala na sprawne funkcjonowanie i podejmowanie życiowych wyzwań. Oczywiście przesadna troska o zdrowie niesie ryzyko, że stanie się ono bożkiem, że całkowicie zaprzątnie naszą uwagę, nie pozostawiając miejsca na nic innego. Istotne jest więc racjonalne i systematyczne dbanie o zachowanie dobrego stanu zdrowia, by służyło nam ono jak najdłużej.
Na stan zdrowia człowieka (równowagę organizmu) wpływ mają geny i czynniki środowiska – między innymi ważne jest to, w jaki sposób reagujemy na stres, jak się odżywiamy, czy podejmujemy aktywność fizyczną. Według encyklopedii PWN* odporność to stan niewrażliwości na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Zwiększenie odporności wiąże się głównie z ochroną przed chorobami przeziębieniowymi, które najczęściej atakują dużą część społeczeństwa jesienią i wiosną. Preparaty zwiększające odporność organizmu (immunostymulujące) dobrze jest stosować zapobiegawczo i leczniczo. Stosowanie zapobiegawcze trwa zazwyczaj dłużej (4 – 6 tygodni) – dobre rezultaty przynosi wprowadzanie krótkich przerw. Stosowanie lecznicze należy rozpocząć jak najwcześniej po wystąpieniu objawów chorobowych, gdyż w ostrym stadium choroby działanie preparatów może okazać się niewystarczające.
Wyróżniamy dwa rodzaje odporności: ODPORNOŚĆ BIERNĄ, która zależy od jakości barier fizycznych – skóry i błon śluzowych – które napotyka czynnik chorobotwórczy. Jeśli są odpowiednio mocne, uniemożliwią przeniknięcie patogenu do ustroju. ODPORNOŚĆ CZYNNA to działanie układu odpornościowego mające na celu ochronę organizmu przed chorobami (wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami) i komórkami nowotworowymi, które są już obecne w organizmie, poprzez ich rozpoznanie i likwidowanie. Do tego celu służą narządy limfatyczne centralne (szpik kostny, grasica) oraz narządy limfatyczne obwodowe (węzły chłonne, śledziona, wyrostek robaczkowy, migdałki, grudki limfatyczne, tkanki limfoidalne). Układ odpornościowy posiada zdolności adaptacyjne (przystosowawcze), które umożliwiają szybkie rozpoznanie i zwalczenie choroby, która wcześniej już wystąpiła i którą układ zapamiętał, dzięki czemu wie, jak ją zwalczać.
Odporność dotyczy również niewrażliwości na inne choroby (krążenia, układu pokarmowego, nerwowego) – można ją odbudowywać i wzmacniać nie tylko dzięki naturalnym właściwościom immunostymulującym organizmu, ale także poprzez stosowanie produktów z roślin leczniczych. Zawsze trzeba pamiętać, że organizm człowieka to spójna całość i żaden z organów nie pracuje odrębnie, niezależnie od innych. Przykładem może być niestrawność, która powoduje otyłość, z kolei otyłość może sprzyjać cukrzycy, a cukrzyca – stopie cukrzycowej (gniciu stopy, które często doprowadza do amputacji), śpiączce cukrzycowej czy jaskrze. Warto zatem wprowadzić zioła do naszej diety, wykorzystać ich działanie ogólnoustrojowe, wzmacniające. Ważne jest też równoczesne stosowanie ziołowych mieszanek leczniczych o podobnych właściwościach. Ich spożywanie działa synergicznie i wzmacnia efekt końcowy.
Aby organizm sprawnie funkcjonował, należy zdrowo się odżywiać. Na ten temat napisano już całe tomy, wymyślono mnóstwo diet, które często są nieskuteczne, a niekiedy bywają skuteczne tylko przez okres ich stosowania. Dobrą metodą jest wprowadzenie na stałe zdrowego stylu życia polegającego na nieprzejadaniu się. Pisał o tym już Syrach:
Nie wszystko służy wszystkim i nie każdy we wszystkim ma upodobanie. Na żadnej uczcie się nie przejadaj i nie rzucaj się na potrawy! Z przejedzenia powstaje choroba, a nieumiarkowanie powoduje rozstrój żołądka. Z przejedzenia wielu umarło, ale zachowujący umiar przedłuży życie (Syr 37, 28 – 31).
Również niełączenie zbyt wielu składników w jednym posiłku poprawia trawienie. Gdy połączymy na przykład produkty białkowe z węglowodanowymi i innymi, organizm musi wytworzyć dużą ilość enzymów trawiennych, przez co proces trawienia trwa dłużej. Każde takie przeciążenie układu pokarmowego zmniejsza jego wydolność, utrudnia sprawne odprowadzenie substancji odżywczych oraz usunięcie tych zbędnych. Poza tym poprzez ciągłe podjadanie – bynajmniej nie warzyw i owoców, lecz słodyczy i dań typu fast food – nie pozostawia się organizmowi czasu na proces samooczyszczania.
Według Harveya Diamonda, który promował zasady higieny naturalnej, każdy organizm dąży do zdrowia poprzez proces oczyszczania się z toksycznych produktów niestrawionej prawidłowo żywności. Procesowi temu sprzyjają stosowanie racjonalnych postów i jedzenie owoców. Przyczynami nieprawidłowego trawienia spożywanych produktów są też ich zbytnie przetworzenie i dodatki chemiczne. Przykładem narodu dobrze odżywiającego się są Tybetańczycy, którzy do swojej diety włączają duże ilości warzyw. Badania wykazały, że są oni zdrowsi niż ludność krajów najbardziej rozwiniętych, odżywiająca się wysoko przetworzoną żywnością. Wśród Tybetańczyków zapadalność na choroby takie jak: niewydolność sercowo-naczyniowa, nowotwory, cukrzyca, miażdżyca i alergie, oraz umieralność na nie jest niższa o niemal 70% niż w Stanach Zjednoczonych. Tybetańczycy, którzy emigrują do krajów „dobrobytu” i przyjmują sposób odżywiania charakterystyczny dla nowego miejsca, zaczynają chorować podobnie jak tubylcy.
Ważnym czynnikiem sprzyjającym zachowaniu dobrego stanu zdrowia jest obecność witamin w spożywanych produktach, czyli dobrze skomponowana dieta bogata w warzywa, owoce i kasze. Brak witamin prowadzi do zachwiania równowagi zdrowotnej organizmu.
* Encyklopedia Popularna PWN, Warszawa 1982, s. 535.Materiały graficzne
aronia czarnoowocowa © Dirk Rietschel/iStock
aloes drzewiasty © Vladimir Nenov/iStock
berberys zwyczajny © Tuned_In/iStock
bluszczyk kurdybanek © Sergey Chushkin/iStock
brzoza brodawkowata © Vadim Svirin/iStock
cebula zwyczajna © denisk0/iStock
czarnuszka siewna © Tarek El Sombati/iStock, © ppl58/iStock
czosnek pospolity © RedHelga/iStock
czystek siwy © Thomas Demarczyk/iStock
imbir lekarski © pidjoe/iStock
jemioła pospolita © spxChrome/iStock
jeżówka purpurowa © Marina Lohrbach/iStock
lipa drobnolistna © Aigars Reinholds/iStock
malina właściwa © rbiedermann/iStock
mniszek lekarski © pilotL39/iStock
nagietek lekarski © AlexRaths/iStock
pokrzywa zwyczajna © ivanmateev/iStock
rumianek pospolity © Floortje/iStock
róża dzika © pepifoto/iStock
skrzyp polny © cris180/iStock
torfowiec kończysty © svedoliver / iStock
żeń-szeń właściwy © 4kodiak/iStock,
żywotnik zachodni © BSANI/iStock