- W empik go
Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry - ebook
Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry - ebook
Książka "Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry" to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem wina, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych win znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu wina nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.
Spis treści
Wino akacjowe I
Wino akacjowe II
Wino aloesowe
Wino arcydzięgielowe
Wino babkowe
Wino bazyliowe
Wino bzowe
Wino brzozowe (z soku brzozowego)
Wino bylicowe
Wino piołunowe
Wino cebulowe
Wino bławatkowe I
Wino bławatkowe II
Wino chrzanowe
Wino czosnkowe
Wino dziurawcowe
Wino z głogu
Wino goryczkowe I
Wino goryczkowe II
Cydr gruszkowy
Cydr jabłkowy — jabłecznik I
Cydr jabłkowy — jabłecznik II
Truneczek jarzębinowy
Wino jarzębinowe
Wino z jasnoty białej I
Wino z jasnoty białej II
Wino jemiołowe
Wino jeżynowe
Wino klonowe (z soku klonowego)
Wino koperkowe
Wino fenkułowe I
Wino fenkułowe II
Wino lipowe I
Wino lipowe II
Wino malinowe
Wino marchwiane
Wino melisowe
Wino z mniszka lekarskiego
Wino morwowe
Wino pierwiosnkowe I
Wino pierwiosnkowe II
Wino pietruszkowe I
Wino pietruszkowe II
Wino z pigwy
Wino z pigwy
Wino z pigwowca
Wino pokrzywowe
Wino porzeczkowe
Wino rdestowe z rdestu ostrogorzkiego
Wino z owoców dzikiej róży
Wino różane I
Wino różane II
Wino różane III
Wino różane IV
Wino z salsefii (owsianych korzonków)
Wino selerowe I
Wino selerowe II
Wino ze skorzonery
Wino szczawiowe
Wino szparagowe
Wino świerkowe
Wino tarninowe
Wino oczyszczające
Wino wzmacniające I
Wino wzmacniające II
Wino gorzkie sercowe I
Wino gorzkie sercowe II
Wino wiśniowe
Wino z żyta
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7950-073-4 |
Rozmiar pliku: | 665 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Wino akacjowe I
Robinia akacjowa, zwana popularnie akacją białą, dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, ale również do produkcji doskonałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku. Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć:
10 litrów kwiatów robinii akacjowej
30 litrów wody
12 cytryn
8 pomarańczy
4 kg cukru
100 g drożdży
Zebrać kwiaty, a po przyniesieniu ich do domu poodrywać od szypułek i rozłożyć cienką warstwą na folii, aby powyłaziło z nich robactwo, a także, by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z ich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało.
Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów. Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty, pomarańcze i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie cztery kilogramy cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zakażamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu.
Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki, wyborny trunek. Jest to wino białe, czyste, o miłym zapachu. Ma tylko jedną wadę — jest nietrwałe, przechowuje się je najwyżej dwa—trzy lata.
Wino z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, bardzo zdrowej sałaty (popularnej szczególnie we Francji), ale również służy do produkcji wspaniałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku:
Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć:
10 litrów kwiatów mniszka lekarskiego
30 litrów wody
12 cytryn
12 kg cukru
100 g drożdży
Zebrać kwiaty, urywając je możliwie bez szypułek. Po przyniesieniu do domu rozłożyć cienką warstwą na folii, by powyłaziło z nich robactwo oraz by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty z folii, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z nich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało.
Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich przy tym, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów.
Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie dwanaście kilogramów cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zaszczepiamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu. Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki trunek z leciutką nutką goryczy. Jest to wino złocistobiałe, czyste, o miłym zapachu. Ma jednak wadę — jest nietrwałe, przechowuje się je tylko dwa—trzy lata.