Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • Empik Go W empik go

Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
29 października 2013
6,83
683 pkt
punktów Virtualo

Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry - ebook

Książka "Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry" to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem wina, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych win znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu wina nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.

Spis treści

Wino akacjowe I 
Wino akacjowe II 
Wino aloesowe 
Wino arcydzięgielowe 
Wino babkowe 
Wino bazyliowe 
Wino bzowe 
Wino brzozowe (z soku brzozowego) 
Wino bylicowe 
Wino piołunowe 
Wino cebulowe 
Wino bławatkowe I 
Wino bławatkowe II 
Wino chrzanowe 
Wino czosnkowe 
Wino dziurawcowe 
Wino z głogu 
Wino goryczkowe I 
Wino goryczkowe II 
Cydr gruszkowy 
Cydr jabłkowy — jabłecznik I 
Cydr jabłkowy — jabłecznik II 
Truneczek jarzębinowy 
Wino jarzębinowe 
Wino z jasnoty białej I 
Wino z jasnoty białej II 
Wino jemiołowe 
Wino jeżynowe 
Wino klonowe (z soku klonowego) 
Wino koperkowe 
Wino fenkułowe I 
Wino fenkułowe II 
Wino lipowe I 
Wino lipowe II 
Wino malinowe 
Wino marchwiane 
Wino melisowe 
Wino z mniszka lekarskiego 
Wino morwowe 
Wino pierwiosnkowe I 
Wino pierwiosnkowe II 
Wino pietruszkowe I 
Wino pietruszkowe II 
Wino z pigwy 
Wino z pigwy 
Wino z pigwowca 
Wino pokrzywowe 
Wino porzeczkowe 
Wino rdestowe z rdestu ostrogorzkiego 
Wino z owoców dzikiej róży 
Wino różane I 
Wino różane II 
Wino różane III 
Wino różane IV 
Wino z salsefii (owsianych korzonków) 
Wino selerowe I 
Wino selerowe II 
Wino ze skorzonery 
Wino szczawiowe 
Wino szparagowe 
Wino świerkowe 
Wino tarninowe 
Wino oczyszczające 
Wino wzmacniające I 
Wino wzmacniające II 
Wino gorzkie sercowe I 
Wino gorzkie sercowe II 
Wino wiśniowe 
Wino z żyta

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7950-073-4
Rozmiar pliku: 665 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry

Wino akacjowe I

Robinia akacjowa, zwana popularnie akacją białą, dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, ale również do produkcji doskonałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku. Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć:

10 litrów kwiatów robinii akacjowej

30 litrów wody

12 cytryn

8 pomarańczy

4 kg cukru

100 g drożdży

Zebrać kwiaty, a po przyniesieniu ich do domu poodrywać od szypułek i rozłożyć cienką warstwą na folii, aby powyłaziło z nich robactwo, a także, by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z ich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało.

Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów. Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty, pomarańcze i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie cztery kilogramy cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zakażamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu.

Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki, wyborny trunek. Jest to wino białe, czyste, o miłym zapachu. Ma tylko jedną wadę — jest nietrwałe, przechowuje się je najwyżej dwa—trzy lata.

Wino z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, bardzo zdrowej sałaty (popularnej szczególnie we Francji), ale również służy do produkcji wspaniałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku:

Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć:

10 litrów kwiatów mniszka lekarskiego

30 litrów wody

12 cytryn

12 kg cukru

100 g drożdży

Zebrać kwiaty, urywając je możliwie bez szypułek. Po przyniesieniu do domu rozłożyć cienką warstwą na folii, by powyłaziło z nich robactwo oraz by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty z folii, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z nich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało.

Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich przy tym, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów.

Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie dwanaście kilogramów cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zaszczepiamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu. Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki trunek z leciutką nutką goryczy. Jest to wino złocistobiałe, czyste, o miłym zapachu. Ma jednak wadę — jest nietrwałe, przechowuje się je tylko dwa—trzy lata.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij