Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Żywienie dzieci i młodzieży z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej - ebook

Format:
EPUB
Data wydania:
2 czerwca 2025
109,00
10900 pkt
punktów Virtualo

Żywienie dzieci i młodzieży z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej - ebook

Skuteczna terapia zaburzeń gospodarki węglowodanowej, szczególnie w przypadku najmłodszych grup wiekowych, wymaga interdyscyplinarnego podejścia do pacjenta, łączącego wiedzę medyczną z wiedzą żywieniową i psychologiczną. Publikacja stanowi kompendium wiedzy na temat różnorodnych zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Została przygotowana przez zespół ekspertów z dziedzin: diabetologii, dietetyki i psychologii, pod redakcją naukową dr hab. n. med. i n. o zdr. Beaty Sińskiej jako wsparcie dla specjalistów w opiece nad pacjentami pediatrycznymi z tego typu zaburzeniami. Czytelnik znajdzie w niej charakterystykę fundamentów zdrowego odżywiania oraz omówienie specjalistycznych strategii żywieniowych w: insulinooporności, cukrzycy typu 1 i 2, „cukrzycy podwójnej”, hipoglikemii reaktywnej, cukrzycy współistniejącej z innymi schorzeniami (celiakią, zapaleniem tarczycy, mukowiscydozą) oraz w cukrzycy potransplantacyjnej. Publikacja nie ogranicza się wyłącznie do aspektów fizjologicznych, ale podkreśla również znaczenie wsparcia psychologicznego i roli zespołu terapeutycznego w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Książka adresowana jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunku lekarskiego, a także do lekarzy pediatrów i diabetologów dziecięcych. Może być także cennym źródłem informacji dla rodziców dzieci z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Kategoria: Medycyna
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-01-24281-7
Rozmiar pliku: 1,9 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

AUTORZY

dr n. med. Lidia Groele

Klinika Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii, Dziecięcy Szpital Kliniczny, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawski Uniwersytet Medyczny

dr n. med. i n. o zdr. Marianna Hall

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

dr hab. inż. Anna Harton, prof. SGGW

Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Jaworski

Zakład Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny

dr n. med. Alicja Kucharska

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

mgr Barbara Kucharska

Centrum Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

dr inż. Ewa Michota-Katulska

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

dr hab. n. med. i n. o zdr. Beata Sińska

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

prof. dr hab. n. med. Agnieszka Szadkowska

Klinika Pediatrii, Diabetologii, Endokrynologii i Nefrologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dariusz Włodarek

Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

mgr Leszek Wronka

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

dr inż. Magdalena Zegan

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet MedycznyPRZEDMOWA

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u dzieci i młodzieży stanowią istotne wyzwanie dla pediatrii, diabetologii i dietetyki klinicznej. W ostatnich dekadach obserwujemy wzrost częstości zachorowań na cukrzycę typu 1 oraz niepokojąco rosnący trend zapadalności na cukrzycę typu 2 w populacji pediatrycznej. Cukrzyca często współistnieje z innymi schorzeniami przewlekłymi, takimi jak celiakia, mukowiscydoza i choroby endokrynologiczne, co komplikuje leczenie i wymaga indywidualizacji interwencji żywieniowej.

Celem niniejszej monografii jest kompleksowe omówienie zasad żywienia dzieci i młodzieży z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zgodnie z aktualnymi rekomendacjami naukowymi. Analizowane są różne aspekty terapii dietetycznej w cukrzycy typu 1 i typu 2 oraz w zespołach chorobowych powodujących wtórne zaburzenia metabolizmu glukozy. Szczególną uwagę poświęcono wpływowi diety na kontrolę glikemii, insulinooporność, nadwagę i otyłość, a także na ryzyko powikłań przewlekłych.

W książce przedstawiono patofizjologiczne mechanizmy zaburzeń gospodarki węglowodanowej, strategie dietoterapeutyczne oparte na dowodach naukowych oraz praktyczne zalecenia żywieniowe dostosowane do wieku i współistniejących schorzeń. Podkreślono rolę indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego, składu posiłków oraz personalizacji diety w zależności od indywidualnych metabolicznych potrzeb młodych pacjentów.

Książka jest skierowana do lekarzy pediatrów, diabetologów, dietetyków klinicznych oraz innych specjalistów zajmujących się opieką nad dziećmi i młodzieżą z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Zawiera przegląd aktualnej literatury oraz praktyczne wskazówki dotyczące interwencji żywieniowej i monitorowania skuteczności terapii. Stanowi także cenne źródło wiedzy dla edukatorów diabetologicznych i zdrowotnych, pielęgniarek, nauczycieli i rodziców wspierających dzieci w zarządzaniu chorobą.

Przedstawione w publikacji treści pomogą zrozumieć rolę żywienia w kontroli cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych, poprawić jakość życia pacjentów oraz ograniczyć ryzyko powikłań.

Dynamiczny rozwój technologii diabetologicznej, rosnąca liczba badań nad wpływem diety na glikemię oraz zmieniający się skład żywności odgrywają kluczową rolę w terapii żywieniowej zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza monografia, przygotowana z uwzględnieniem zasad medycyny opartej na dowodach (EBM), dostarcza aktualnych, zweryfikowanych informacji wspomagających podejmowanie świadomych decyzji terapeutycznych. Dzięki temu może stać się cennym narzędziem w praktyce klinicznej, służącym poprawie standardów leczenia oraz żywienia dzieci i młodzieży z cukrzycą lub innymi schorzeniami metabolicznymi.

Na koniec pragnę podziękować wszystkim Współautorom za ich wkład w powstanie tej publikacji oraz za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Beata SińskaSŁOWO WSTĘPNE PROFESOR AGNIESZKI KOZIOŁ-KOZAKOWSKIEJ

Książka „Żywienie dzieci i młodzieży z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej” to niezwykle wartościowa pozycja dla lekarzy, dietetyków i pielęgniarek, którzy na co dzień pracują z dziećmi zmagającymi się z zaburzeniami metabolicznymi. Autorzy w przystępny, a jednocześnie merytoryczny sposób wyjaśniają mechanizmy związane z gospodarką węglowodanową organizmu oraz jej zaburzeniami, takimi jak insulinooporność czy cukrzyca typu 1 i typu 2.

Jednym z największych atutów publikacji jest praktyczne podejście do tematu – oprócz wyczerpujących informacji teoretycznych znajdziemy tu konkretne zalecenia dietetyczne oraz wskazówki dotyczące komponowania posiłków dostosowanych do potrzeb młodych pacjentów. Autorzy podkreślają znaczenie zbilansowanej diety, odpowiedniego doboru źródeł węglowodanów oraz eliminacji produktów o wysokim indeksie glikemicznym, co jest kluczowe w terapii dietetycznej dzieci z zaburzeniami metabolicznymi.

Dodatkowym walorem książki jest jej przystępny język i czytelny układ – nawet skomplikowane zagadnienia zostały przedstawione w klarowny sposób, co ułatwia ich zrozumienie i praktyczne zastosowanie w codziennej pracy z pacjentami. Warto również podkreślić, że publikacja opiera się na aktualnych badaniach naukowych, co czyni ją rzetelnym i wiarygodnym źródłem wiedzy dla specjalistów.

Podsumowując: „Żywienie dzieci i młodzieży z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej” stanowi obowiązkową lekturę dla każdego profesjonalisty zajmującego się zdrowiem dzieci. To praktyczny i merytoryczny przewodnik, który dostarcza cennych informacji oraz narzędzi wspierających leczenie i profilaktykę zaburzeń metabolicznych. Gorąco polecam!

Dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

Pracownia Dietetyki Pediatrycznej, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia, Instytut Pediatrii, Uniwersytet Jagielloński Collegium MedicumWYKAZ SKRÓTÓW

AA (arachidonic acid) – kwas arachidonowy

AAP (American Academy of Pediatrics) – Amerykańska Akademia Pediatrii

ABCD Study (Adolescent Brain Cognitive Development Study) – Badanie Rozwoju Poznawczego Mózgu Nastolatka

Acetylo-CoA – acetylokoenzym A

ADA (American Diabetes Association) – Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne

ADI (acceptable daily intake) – dopuszczalne dzienne spożycie

ADP (adenosine diphosphate) – adenozynodifosforan

AGE (advanced glycation end-products) – końcowe produkty zaawansowanej glikacji

AI (adequate intake) – wystarczające spożycie

AITD (autoimmune thyroid disease) – autoimmunizacyjne choroby tarczycy

ALA (alpha-linolenic acid) – kwas alfa-linolenowy

anty-GAD (anti-glutamic acid decarboxylase) – przeciwciała przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego

ATg (antithyroglobulin antibodies) – przeciwciała przeciw tyreoglobulinie

ATP (adenosine triphosphate) – adenozynotrifosforan

ATPO (autoantibodies to thyroid peroxidase) – przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej

AZT – autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy

BMI (body mass index) – wskaźnik masy ciała

cAMP (cyclic adenosine 3′,5′-monophosphate) – cykliczny adenozyno-3′,5′-monofosforan

CBT (cognitive-behavioral therapy) – terapia poznawczo-behawioralna

CF (cystic fibrosis) – mukowiscydoza

CFRD (cystic fibrosis-related diabetes) – cukrzyca związana z mukowiscydozą

CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) – błonowy regulator przewodnictwa związany z mukowiscydozą

CGM (continuous glucose monitoring) – system ciągłego monitorowania stężenia glukozy

cGvHD (chronic graft-versus-host disease) – przewlekła choroba przeszczep przeciwko gospodarzowi

CMV (cytomegalovirus) – wirus cytomegalii

CNI (calcineurin inhibitors) – inhibitory kalcyneuryny

CPWI – ciągły podskórny wlew insuliny

CRP (C-reactive protein) – białko C-reaktywne

CVD (cardiovascular diseases) – choroby sercowo-naczyniowe/układu krążenia

DASH (dietary approaches to stop hypertension) – dieta stworzona w celu terapii nadciśnienia tętniczego

DBT (dialectical behavior therapy) – dialektyczna terapia behawioralna

DEND (developmental delay, epilepsy, neonatal diabetes) – zespół obejmujący opóźnienie rozwoju, padaczkę i cukrzycę noworodkową

DEXA (dual-energy X-ray absorptiometry) – absorpcjometria promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii

DHA (docosahexaenoic acid) – kwas dokozaheksaenowy

DKA (diabetic ketoacidosis) – kwasica ketonowa

DPP-4 (dipeptidyl peptidase 4) – peptydaza dipeptydylowa 4

DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fifth revision) – Kryteria Diagnostyczne i Klasyfikacja Zaburzeń Psychicznych , wydanie 5

EAR (estimated average requirement) – średnie zapotrzebowanie

EBM (evidence-based medicine) – medycyna oparta na dowodach

EER (estimated energy requirement) – średnie zapotrzebowanie na energię

EFSA (European Food Safety Authority) – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

eGFR (estimated glomerular filtration rate) – wskaźnik filtracji kłębuszkowej

EPA (eicosapentaenoic acid) – kwas eikozapentaenowy

ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) – Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci

FAD (flavin adenine dinucleotide) – dinukleotyd flawinoadeninowy

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) – Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa

FDA (Food and Drug Administration) – amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków

FFC (Functional Food Center) – Centrum Żywności Funkcjonalnej

FPG (fasting plasma glucose) – stężenie glukozy w osoczu na czczo

fT4 (free thyroxine) – wolna tyroksyna

GAD (glutamic acid decarboxylase antibodies) – przeciwciała przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego

GLP-1 (glucagon-like peptide 1) – glukagonopodobny peptyd 1

GLUT4 (glucose transporter 4) – transporter glukozy typu 4

HbA1c – hemoglobina glikowana

HBSC (Health Behaviour in School-age Children) – Badanie Zdrowia i Zachowań Zdrowotnych Młodzieży Szkolnej

HCV (hepatitis C virus) – wirus zapalenia wątroby

HDL-C (high-density lipoprotein cholesterol) – cholesterol HDL (lipoproteiny o dużej gęstości)

HEMT (highly effective modulator therapy) – wysoce efektywna terapia z zastosowaniem modulatorów

HLA (human leukocyte antigens) – geny układu zgodności tkankowej

HNF (hepatocyte nuclear factor) – czynnik jądrowy hepatocytów

HOMA-IR (homeostatic model assessment for insulin resistance) – model oceny homeostazy oporności na insulinę, wskaźnik insulinooporności

hsCRP (high-sensitivity C-reactive protein) – białko C-reaktywne o wysokiej czułości, CRP o wysokiej czułości

IA-2 (autoantibodies against thyrosine phosphatase , anty-IA-2) – przeciwciała przeciwko fosfatazie tyrozyny

IAA (insulin autoantibodies) – przeciwciała przeciwko insulinie

ICA (islet cell antibody) – przeciwciała przeciwwyspowe

ICD-10 (International Classification of Diseases, tenth revision) – Międzynarodowa Statystyczna Klasyfikacja Chorób i Problemów Zdrowotnych, rewizja 10

i-DEND (intermediate DEND) – częściowy zespół DEND

IFG (impaired fasting glucose) – nieprawidłowa glikemia na czczo

IG – indeks glikemiczny

IGF-1 (insulin-like growth factor 1) – insulinopodobny czynnik wzrostu typu 1

IGT (impaired glucose tolerance) – nieprawidłowa tolerancja glukozy

IL – interleukina

INDET (indeterminate ) – glikemia nieokreślona/nietypowa

IOTF (International Obesity Task Force) – Międzynarodowa Grupa Zadaniowa ds. Otyłości

IPEX (immune dysregulation, polyendocrinopathy, enteropathy, X-linked) – sprzężony z chromosomem X zespół dysregulacji immunologicznej, poliendokrynopatii i enteropatii

IR (insulin resistance) – insulinooporność

ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) – Międzynarodowe Towarzystwo Diabetologii Dziecięcej i Młodzieżowej

IU (international unit) – jednostka międzynarodowa

JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe

LA (linoleic acid) – kwas linolowy

LCD (low carbohydrate diet) – dieta niskowęglowodanowa

LDL (low-density lipoprotein) – lipoproteiny o małej gęstości

LDL-C (low-density lipoprotein cholesterol) – cholesterol LDL

MAFLD (metabolic dysfunction-associated fatty liver disease) – metaboliczna stłuszczeniowa choroba wątroby

MDA (malondialdehyde) – dialdehyd malonowy

MELAS (myopathy, encephalopathy, lactic acidosis, and stroke) – miopatia, encefalopatia z kwasicą mleczanową i epizodami udaropodobnymi

MJ – megadżul

MMTT (mixed meal tolerance test) – badanie z użyciem posiłku testowego

MODY (maturity onset diabetes of the young) – cukrzyca wieku dojrzałego u młodych osób

MRP – modelowa racja pokarmowa

mTOR (mammalian target of rapamycin) – ssaczy cel rapamycyny

MVPA (moderate to vigorous physical activity) – umiarkowana lub intensywna aktywność fizyczna

NADH (nicotinamide adenine dinucleotide phosphate) – fosforan dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego

NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

NDM (neonatal diabetes mellitus) – cukrzyca noworodkowa

NEAT (nonexercise activity thermogenesis) – termogeneza aktywności niewysiłkowej

NGS (next generation sequencing) – sekwencjonowanie nowej generacji

NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) – amerykańskie Narodowe Badanie Zdrowia i Żywienia

NIZP – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego

NKT – nasycone kwasy tłuszczowe

NODAT (new-onset diabetes after transplantation) – cukrzyca nowo powstała po transplantacji

Nrf2 (nuclear factor erythroid 2-related factor) – jądrowy czynnik transkrypcyjny pochodzenia erytroidalnego typu 2

OGTT (oral glucose tolerance test) – doustny test obciążenia glukozą

OR (odds ratio) – skumulowany iloraz szans

PAL (physical activity level) – poziom aktywności fizycznej

PAN – Polska Akademia Nauk

PCOS (polycystic ovary syndrome) – zespół policystycznych jajników

PHD (planetary health diet) – dieta planetarna

PNDM (permanent neonatal diabetes mellitus) – trwała cukrzyca noworodkowa

POChP – przewlekła obturacyjna choroba płuc

PPM – podstawowa przemiana materii

PTD – Polskie Towarzystwo Diabetologiczne

PZH – Państwowy Zakład Higieny

RBC (red blood cells) – czerwone krwinki krwi

RBP4 (retinol binding protein 4) – białko wiążące retinol typu 4

RCT (randomized controlled trial) – randomizowane badanie kontrolne

RDA (recommended dietary allowances) – zalecane spożycie

RI (reference intake) – referencyjne spożycie

rT3 (reverse triiodothyronine) – odwrotna trijodotyronina

SDDP – swoiście dynamiczne działanie pokarmu

SFA (saturated fatty acids) – nasycone kwasy tłuszczowe

SGLT-2 (sodium-glucose co-transporter 2) – kotransporter glukozowo-sodowy 2

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) – rozrost bakteryjny jelita cienkiego

SSB (sugar-sweetened beverages) – słodzone napoje

T1D (type 1 diabetes) – cukrzyca typu 1

T1DA (type 1 diabetes-associated autoimmunity) – autoimmunizacja związana z cukrzycą typu 1

T2D (type 2 diabetes) – cukrzyca typu 2

T3 – trijodotyronina

T4 – tyroksyna

TAC (total antioxidant capacity) – całkowita pojemność antyoksydacyjna

TBG (thyroxine-binding globulin) – globulina wiążąca tyroksynę

TFA (trans fatty acids) – izomery trans kwasów tłuszczowych

Tg – tyreoglobulina

TNDM (transient neonatal diabetes mellitus) – przemijająca cukrzyca noworodkowa

TNF-alfa (tumor necrosis factor alpha) – czynnik martwicy nowotworów alfa

TPO (thyroid peroxidase) – peroksydaza tarczycowa

TRAb (anti-TSH receptor antibodies) – przeciwciała przeciwko receptorowi TSH/przeciwciała anty-TSHR

TSH (thyroid stimulating hormone) – hormon tyreotropowy/tyreotropina

TSHR (TSH receptor) – receptor TSH/tyreotropowy

UNU (United Nations University) – Uniwersytet Organizacji Narodów Zjednoczonych

VDR (vitamin D receptor) – receptor witaminy D

VLCD (very low carbohydrate diet) – dieta bardzo niskowęglowodanowa

WHO (World Health Organization) – Światowa Organizacja Zdrowia

WN-HG (Wise Nutrition – Healthy Generation) – program edukacyjno-badawczy Mądre żywienie – zdrowe pokolenie

WNKT – wielonienasycone kwasy tłuszczowe

ZnT8 (zinc transporter 8) – transporter cynku 8

Z-score BMI – wskaźnik masy ciała (BMI) odniesiony do wieku i płci
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij