130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym - ebook
130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym - ebook
Chcesz wiedzieć, jak zdrowo gotować, aby szybko schudnąć i uniknąć chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy zaburzenia hormonalne? Poznaj tajemnice gotowania z sezonowych warzyw i owoców! Książka Natalii Dolaty, znanej z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików, to 130 inspirujących przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym. Odkryj wyjątkowe smaki każdej pory roku, zaczynając od energetyzujących śniadań, poprzez sycące obiady, aż po odżywcze kolacje. Każdy przepis bazuje na składnikach o niskim indeksie glikemicznym, wspierając stabilny poziom cukru we krwi. Oprócz pięknych fotografii, przepisy zawierają dane o wartościach odżywczych, co ułatwi odchudzanie i zdrową dietę. Smakuj zdrowie o każdej porze roku.
Spis treści
O mnie
Czym jest dieta?
Moja filozofia zdrowia
21 zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia według Natki Pietruszki
Poznaj swoje zapotrzebowanie energetyczne
Różnice pomiędzy PPM a CPM
Jak obliczyć PPM?
Jak obliczyć CPM?
Jak zaplanować skuteczne odchudzanie?
Redukcja masy ciała – kluczowe aspekty
Skąd się bierze efekt jojo?
Poznaj bliżej swój metabolizm
Co to jest metabolizm i jakie są jego składowe?
Czy metabolizm zwalnia po trzydziestce i dlaczego wówczas wiele osób tyje?
Jak naturalnie zadbać o swój metabolizm?
Struktura książki
Samouczek komponowania diety z niskim IG
Przepisy na wiosnę
Śniadania
Kanapki z pastą z awokado i fety ze świeżymi warzywami
Sycący omlet z serkiem wiejskim i malinami
Omlet à la kanapka z warzywami
Omlet twarogowy na słodko
Jajecznica po meksykańsku z pieczywem z humusem i sałatą masłową
Sadzone jajka w szparagach z pieczywem i rzodkiewkami
Owsianka królewska
Sadzone jajko na grzance z warzywami
Zielone smoothie bowl ze szpinakiem
Placuszki bananowe z tofu
Obiady
Krem z białych szparagów z kurkumą
Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką
Kolorowe danie obiadowe z kurczakiem, batatami i szparagami
Dorsz w sosie porowym z brązowym ryżem i tartą marchewką
Zupa gołąbkowa
Kurczak curry z pomidorami, ryżem basmati i zieloną sałatą
Makaron razowy z łososiem w kremowym sosie z warzywami
Pełnoziarniste spaghetti z mozzarellą i oliwkami
Genialne danie obiadowe z kalafiorem serwowane z kaszą gryczaną i roszponką
Sałatka cezar z serem cheddar
Kolacje
Sałatka z groszkiem cukrowym i fetą
Sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami koktajlowymi
Owsianka pieczona z truskawkami i płatkami migdałowymi
Carpaccio z buraczka
Carpaccio z kalarepki
Pieczone placuszki z warzywami i tuńczykiem
Sałatka z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami
Omlet z fetą i zielonym groszkiem
Placuszki jarmużowe ze skyrem i borówkami
Zupa botwinkowa serwowana z jajkiem
Przepisy na lato
Śniadania
Kasza manna razowa z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi
Zdrowe gofry z sezonowymi owocami
Sadzone jajka na bakłażanie z pieczywem i sałatą masłową
Śniadaniowy koktajl brzoskwiniowy
Omlet szpinakowy z fetą
Omlet kakaowy z porzeczkami
Pomidorowa jajecznica z fetą
Pasta z zielonego groszku i słonecznika z pieczywem i chrupiącymi warzywami
Omlet jagodowy z jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi
Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami
Obiady
Makaron pełnoziarnisty z czerwoną fasolą, pomidorem i mozzarellą
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie curry
Bób na maśle z parmezanem
Burger wołowy ze świeżymi warzywami
Fasolka szparagowa à la spaghetti
Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem
Krem porowo-ziemniaczany z zielonym groszkiem
Soczysty łosoś z piekarnika z warzywami
Dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami
Curry z kalafiorem i ciecierzycą
Kolacje
Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem
Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi
Sałatka z burakiem i jabłkiem
Lekka sałatka z burratą i soczystymi truskawkami
Gofry owsiane z jogurtem, jagodami i sezamem
Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem
Bezmięsny gulasz z bakłażana
Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami
Pizzerinki z bakłażana z zielonym groszkiem
Makaron pełnoziarnisty z fasolką szparagową i parmezanem
Przepisy na jesień
Śniadania
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym
Warzywna jajecznica serwowana z pieczywem
Zielona szakszuka
Placuszki jogurtowe z gruszką
Nocne placuszki jabłkowe
Omlet kakaowy z pysznym nadzieniem
Owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem cejlońskim
Omlet z porem i wędliną
Ekspresowa owsianka z duszonymi śliwkami i gorzką czekoladą
Owsianka z „czeko-jabłkiem”
Obiady
Tarta meksykańska
Rozgrzewające curry z dynią i łososiem serwowane z ryżem basmati
Ekspresowa zupa bolońska
Kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą
Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem
Orzechowa komosanka z winogronami i pieczonym halloumi
Dorsz pod szpinakową kołderką z brązowym ryżem i kiszonkami
Zapiekany kalafior z porami
Warzywne curry z czerwoną soczewicą serwowane z kaszą bulgur i kiszonkami
Makaron z ciecierzycą i warzywami
Kolacje
Pieczona brukselka z batatem na szpinaku
Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą
Koktajl z suszoną śliwką
Brukselka na ostro z pełnoziarnistym makaronem
Afrykańska zupa orzechowa
Placuszek jabłkowy z patelni
Wytrawny placek twarogowy
Sałatka z mozzarellą i winogronami serwowana z pieczywem
Pieczony batat z fetą i cebulą
Pieczone placuszki z cukinii bez jajek
Przepisy na zimę
Śniadania
Komosanka z bananem i masłem orzechowym
Omlet kakaowy z pomarańczą
Dwuskładnikowe placuszki orzechowe
Szakszuka z serową nutką serwowana z pieczywem
Gotowana kasza jaglana z jabłkiem
Sadzone jajka w pieczarkach
Jaglanka z musem z kiwi i bakaliami
Owsianka z siemieniem lnianym i owocami leśnymi na gorąco
Omlet w stylu śródziemnomorskim
Omlet na słodko z serkiem typu włoskiego
Obiady
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem i kiszonkami
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym
Pieczone bataty z suszonymi pomidorami, wędliną i mozzarellą
Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą
Fasolka po bretońsku
Pełnoziarniste penne z warzywami i mozzarellą
Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami z kaszą bulgur i kiszonkami
Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą serwowane z pieczywem
Dorsz po włosku serwowany z brązowym ryżem
Zupa cebulowa z serowymi grzankami
Kolacje
Chrupiący kalafior na ostro z kaszą gryczaną
Pęczak z pieczarkami i fetą
Kalafiornica serwowana z pieczywem i kiszonkami
Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i korniszonami
Zupa z soczewicy i pieczarek
Cebularze
Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem
Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem
Zapiekanka gryczana z cukinią i fetą
Duszony por i szpinak w mleku kokosowym z kurkumą serwowany z komosą ryżową
Słodkości
Owsianko-serniczek łaciaty
Mięciutkie ciasteczka kakaowe z fasoli
Wysokobiałkowy deser banoffee
Deser kokosowy z gorącymi jagodami
Marcepanki
Batoniki jabłkowo-orzechowe
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami
Ciasto kakaowe bez mąki
Kuleczki snickers
Chrupiące gofry 3 × bez (cukru, glutenu, laktozy)
Podziękowania
Bibliografia
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8272-750-0 |
Rozmiar pliku: | 39 MB |