Facebook - konwersja
Darmowy fragment

130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
4 kwietnia 2024
64,60
6460 pkt
punktów Virtualo

130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym - ebook

Chcesz wiedzieć, jak zdrowo gotować, aby szybko schudnąć i uniknąć chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy zaburzenia hormonalne? Poznaj tajemnice gotowania z sezonowych warzyw i owoców! Książka Natalii Dolaty, znanej z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików, to 130 inspirujących przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym. Odkryj wyjątkowe smaki każdej pory roku, zaczynając od energetyzujących śniadań, poprzez sycące obiady, aż po odżywcze kolacje. Każdy przepis bazuje na składnikach o niskim indeksie glikemicznym, wspierając stabilny poziom cukru we krwi. Oprócz pięknych fotografii, przepisy zawierają dane o wartościach odżywczych, co ułatwi odchudzanie i zdrową dietę. Smakuj zdrowie o każdej porze roku.

Spis treści

O mnie

Czym jest dieta?

Moja filozofia zdrowia

21 zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia według Natki Pietruszki

Poznaj swoje zapotrzebowanie energetyczne

Różnice pomiędzy PPM a CPM

Jak obliczyć PPM?

Jak obliczyć CPM?

Jak zaplanować skuteczne odchudzanie?

Redukcja masy ciała – kluczowe aspekty

Skąd się bierze efekt jojo?

Poznaj bliżej swój metabolizm

Co to jest metabolizm i jakie są jego składowe?

Czy metabolizm zwalnia po trzydziestce i dlaczego wówczas wiele osób tyje?

Jak naturalnie zadbać o swój metabolizm?

Struktura książki

Samouczek komponowania diety z niskim IG

 

Przepisy na wiosnę

Śniadania

Kanapki z pastą z awokado i fety ze świeżymi warzywami

Sycący omlet z serkiem wiejskim i malinami

Omlet à la kanapka z warzywami

Omlet twarogowy na słodko

Jajecznica po meksykańsku z pieczywem z humusem i sałatą masłową

Sadzone jajka w szparagach z pieczywem i rzodkiewkami

Owsianka królewska

Sadzone jajko na grzance z warzywami

Zielone smoothie bowl ze szpinakiem

Placuszki bananowe z tofu

 

Obiady

Krem z białych szparagów z kurkumą

Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką

Kolorowe danie obiadowe z kurczakiem, batatami i szparagami

Dorsz w sosie porowym z brązowym ryżem i tartą marchewką

Zupa gołąbkowa

Kurczak curry z pomidorami, ryżem basmati i zieloną sałatą

Makaron razowy z łososiem w kremowym sosie z warzywami

Pełnoziarniste spaghetti z mozzarellą i oliwkami

Genialne danie obiadowe z kalafiorem serwowane z kaszą gryczaną i roszponką

Sałatka cezar z serem cheddar

 

Kolacje

Sałatka z groszkiem cukrowym i fetą

Sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami koktajlowymi

Owsianka pieczona z truskawkami i płatkami migdałowymi

Carpaccio z buraczka

Carpaccio z kalarepki

Pieczone placuszki z warzywami i tuńczykiem

Sałatka z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami

Omlet z fetą i zielonym groszkiem

Placuszki jarmużowe ze skyrem i borówkami

Zupa botwinkowa serwowana z jajkiem

 

Przepisy na lato

Śniadania

Kasza manna razowa z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi

Zdrowe gofry z sezonowymi owocami

Sadzone jajka na bakłażanie z pieczywem i sałatą masłową

Śniadaniowy koktajl brzoskwiniowy

Omlet szpinakowy z fetą

Omlet kakaowy z porzeczkami

Pomidorowa jajecznica z fetą

Pasta z zielonego groszku i słonecznika z pieczywem i chrupiącymi warzywami

Omlet jagodowy z jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi

Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami

 

Obiady

Makaron pełnoziarnisty z czerwoną fasolą, pomidorem i mozzarellą

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie curry

Bób na maśle z parmezanem

Burger wołowy ze świeżymi warzywami

Fasolka szparagowa à la spaghetti

Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem

Krem porowo-ziemniaczany z zielonym groszkiem

Soczysty łosoś z piekarnika z warzywami

Dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

 

Kolacje

Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem

Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi

Sałatka z burakiem i jabłkiem

Lekka sałatka z burratą i soczystymi truskawkami

Gofry owsiane z jogurtem, jagodami i sezamem

Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem

Bezmięsny gulasz z bakłażana

Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami

Pizzerinki z bakłażana z zielonym groszkiem

Makaron pełnoziarnisty z fasolką szparagową i parmezanem

 

Przepisy na jesień

Śniadania

Owsianka z gruszką i masłem orzechowym

Warzywna jajecznica serwowana z pieczywem

Zielona szakszuka

Placuszki jogurtowe z gruszką

Nocne placuszki jabłkowe

Omlet kakaowy z pysznym nadzieniem

Owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem cejlońskim

Omlet z porem i wędliną

Ekspresowa owsianka z duszonymi śliwkami i gorzką czekoladą

Owsianka z „czeko-jabłkiem”

 

Obiady

Tarta meksykańska

Rozgrzewające curry z dynią i łososiem serwowane z ryżem basmati

Ekspresowa zupa bolońska

Kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą

Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem

Orzechowa komosanka z winogronami i pieczonym halloumi

Dorsz pod szpinakową kołderką z brązowym ryżem i kiszonkami

Zapiekany kalafior z porami

Warzywne curry z czerwoną soczewicą serwowane z kaszą bulgur i kiszonkami

Makaron z ciecierzycą i warzywami

 

Kolacje

Pieczona brukselka z batatem na szpinaku

Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą

Koktajl z suszoną śliwką

Brukselka na ostro z pełnoziarnistym makaronem

Afrykańska zupa orzechowa

Placuszek jabłkowy z patelni

Wytrawny placek twarogowy

Sałatka z mozzarellą i winogronami serwowana z pieczywem

Pieczony batat z fetą i cebulą

Pieczone placuszki z cukinii bez jajek

Przepisy na zimę

 

Śniadania

Komosanka z bananem i masłem orzechowym

Omlet kakaowy z pomarańczą

Dwuskładnikowe placuszki orzechowe

Szakszuka z serową nutką serwowana z pieczywem

Gotowana kasza jaglana z jabłkiem

Sadzone jajka w pieczarkach

Jaglanka z musem z kiwi i bakaliami

Owsianka z siemieniem lnianym i owocami leśnymi na gorąco

Omlet w stylu śródziemnomorskim

Omlet na słodko z serkiem typu włoskiego

 

Obiady

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem i kiszonkami

Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym

Pieczone bataty z suszonymi pomidorami, wędliną i mozzarellą

Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą

Fasolka po bretońsku

Pełnoziarniste penne z warzywami i mozzarellą

Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami z kaszą bulgur i kiszonkami

Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą serwowane z pieczywem

Dorsz po włosku serwowany z brązowym ryżem

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

 

Kolacje

Chrupiący kalafior na ostro z kaszą gryczaną

Pęczak z pieczarkami i fetą

Kalafiornica serwowana z pieczywem i kiszonkami

Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i korniszonami

Zupa z soczewicy i pieczarek

Cebularze

Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem

Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem

Zapiekanka gryczana z cukinią i fetą

Duszony por i szpinak w mleku kokosowym z kurkumą serwowany z komosą ryżową

 

Słodkości

Owsianko-serniczek łaciaty

Mięciutkie ciasteczka kakaowe z fasoli

Wysokobiałkowy deser banoffee

Deser kokosowy z gorącymi jagodami

Marcepanki

Batoniki jabłkowo-orzechowe

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Ciasto kakaowe bez mąki

Kuleczki snickers

Chrupiące gofry 3 × bez (cukru, glutenu, laktozy)

 

Podziękowania

 

Bibliografia

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8272-748-7
Rozmiar pliku: 39 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij