Dieta pegańska - idealne połączenie paleo i weganizmu - ebook
Dieta pegańska - idealne połączenie paleo i weganizmu - ebook
Dieta paleo i weganizm nie mają ze sobą wiele wspólnego. Jedna skupia się na mięsie, druga je wyklucza. Ale co się stanie, jeśli weźmiesz to, co najlepsze z obu tych diet i połączysz w jedną? Otrzymasz dietę pegańską! Twój talerz wypełni się w 75% warzywami i owocami o niskim indeksie glikemicznym, a pozostałe 25% zapełni chude mięso lub ryby. Dr Mark Hyman, światowej sławy ekspert medycyny funkcjonalnej i twórca peganizmu, odkryje przed tobą zasady diety pegańskiej. Dowiesz się, w co zaopatrzyć spiżarnię oraz jakich produktów unikać. Z łatwością zastosujesz post przerywany, który działa jak najlepsza dieta przeciwzapalna i oczyszczająca. Dieta pegańska – wszystko, co najlepsze z paleo i weganizmu!
Spis treści
Wstęp
Zasada 1. Wykorzystaj żywność jako swoją aptekę
Zasada 2. Jedz tęczę
Zasada 3. Postępuj zgodnie z zasadą 75%
Zasada 4. Jedz w odpowiedni sposób fasolę, pełne zboża, orzechy i pestki
Zasada 5. Traktuj mięso jak lekarstwo
Zasada 6. Bądź wybredny, jeśli chodzi o drób, jaja i ryby
Zasada 7. Dodawaj tłuszcze do każdego posiłku
Zasada 8. Unikaj nabiału (zazwyczaj)
Zasada 9. Bierz przykład z regenetarian
Zasada 10. Traktuj cukier jak przysmak
Zasada 11. Nie nadużywaj kawy i alkoholu
Zasada 12. Wykorzystaj dopasowane do ciebie odżywianie, aby osiągnąć optymalny stan zdrowia
Zasada 13. Mądrze się oczyszczaj, stosuj detoks i reset
Zasada 14. Ocena ryzyka i korzyści wynikających z diety wegańskiej
Zasada 15. Odżywiaj się, aby zapewnić zdrowie jelitom
Zasada 16. Jedz, aby osiągnąć długowieczność
Zasada 17. Jedz, aby poprawić swoje samopoczucie
Zasada 18. Zdrowe odżywianie nie musi być drogie
Zasada 19. Karm dzieci tym, co sam jesz
Zasada 20. Nie rezygnuj ze zdrowych nawyków
Zasada 21. Już dziś przejdź na dietę pegańską
Gotuj po pegańsku
Śniadania
Zupy i sałatki
Przystawki
Dodatki
Przekąski
Desery
Podziękowania
Zasoby
przypisy
o autorze
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8272-310-6 |
Rozmiar pliku: | 8,8 MB |