Jak naturalnie wspomóc leczenie cukrzycy - ebook
Jak naturalnie wspomóc leczenie cukrzycy - ebook
Diagnoza cukrzycy wcale nie musi brzmieć jak wyrok. W praktyce poziom cukru można ustabilizować, a insulinoodporność – ograniczyć. Jak to zrobić? Kluczem do poprawy zdrowia i zredukowania skutków tej groźnej choroby są dieta i regularne ćwiczenia fizyczne. Dzięki tej książce dowiesz się, na czym powinno polegać zdrowe odżywianie w przypadku osób cierpiących zarówno na cukrzycę typu 1, jak i cukrzycę typu 2. W ten sposób nie tylko poprawisz jakość swojego życia, ale też zyskasz szansę na skuteczne odchudzanie. Dodatkowo będziesz mógł skorzystać z ponad 70 gotowych przepisów dla cukrzyków, które wzbogacą twoje codzienne menu. Wypróbuj naturalne metody leczenia cukrzycy!
Spis treści
Przedmowa
Cukrzyca – podstawowe informacje
Wywiad ze specjalistami ds. żywienia: leczenie cukrzycy – przygotuj się na rewolucję
Wada metabolizmu o różnych przyczynach
Diagnoza: cukrzyca – i co teraz?
Historia pacjenta: nowoczesna terapia zamiast wózka inwalidzkiego
Cukier w zbiorniku, czyli jak działa insulina
Wywiad z dr. Riedlem: terapia żywieniowa zamiast insuliny
Historia pacjenta: zdrowy dzięki zmianie diety
Co składa się na naszą wagę
Bądź aktywny!
Mity na temat cukrzycy
Wywiad z dr. Klasenem: wątroba – narząd głównodowodzący
Mały przewodnik terapeutyczny
Nowinki badawcze
Niebezpieczeństwo w ciąży
Historia pacjenta: cukrzyca ciążowa jako sygnał ostrzegawczy
Cukrzyca u dzieci
Dieta w cukrzycy
Zmiana diety: tak się da!
Węglowodany: przyjaciel czy wróg?
Ukryty cukier i jego zamienniki
Wywiad z dr Fleck: tłuszcz i białko, by najeść się do syta
7 zasad zdrowego życia na co dzień
7 superproduktów w walce z cukrzycą
Jedzenie na mieście bez stresu
Napoje bez cukru
Wskazówki żywieniowe, o których warto pamiętać
W pigułce: prawidłowa dieta w cukrzycy
Dobór żywności zgodnie z LOGI
Przepisy
Śniadania
Przystawki
Superdodatek: przepisy na błyskawiczne dania na wynos
Dania główne
Superdodatek: przepisy na szybką kolację
Desery
Indeks haseł
Indeks przepisów według kolejności menu
Indeks przepisów według alfabetu
Specjaliści ds. żywienia
Przydatne adresy
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8272-203-1 |
Rozmiar pliku: | 28 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Celem niniejszej książki jest pomoc w leczeniu chorych na cukrzycę typu 2, zmiana nawyków żywieniowych osób cierpiących na cukrzycę typu 1 oraz uchronienie innych przed tą chorobą. Przez wiele lat uważano, że wyleczenie cukrzycy lub też poprawa stanu zdrowia chorego są niemożliwe – ale to się zmieniło! Leki najnowszej generacji oraz odpowiednia dieta zrewolucjonizowały terapię cukrzycową. Niestety jest ona w dalszym ciągu stosowana w bardzo niewielu niemieckich gabinetach lekarskich. Potrzeba własnej inicjatywy.
Ponad sześć milionów Niemców zmaga się z cukrzycą i ich liczba stale rośnie. Wcześniej diagnoza oznaczała jedno: przyjmowanie tabletek do końca życia, a nierzadko nawet zastrzyków z insuliną. Błędne koło, bowiem insulina sprawia, że tyjemy, a z kolei nadwaga zwiększa zapotrzebowanie na insulinę. Dzisiaj współczesna medycyna jest o krok dalej. Wiele badań dowodzi, że cukrzyca typu 2 jest naprawdę uleczalna. Coraz więcej pacjentów doświadcza tego dosłownie na własnej skórze. To, co jeszcze niedawno było tylko mrzonką, dzisiaj się potwierdza. Abyś mógł w jeszcze większym stopniu skorzystać z tej wiedzy, przygotowaliśmy tę właśnie książkę.
Mamy bardzo dobre wieści przede wszystkim dla tych, którzy zmagają się z cukrzycą typu 2: na rynku dostępne są nowe lekarstwa, po których nie tyjemy, a wręcz chudniemy. Ruch i właściwa dieta to najważniejsze filary terapii. Celem przeważnie jest redukcja masy ciała, by w ten sposób znów nakręcić naturalną produkcję insuliny. Zmiana diety może także pomóc osobom z cukrzycą typu 1 uniknąć silnych wahań poziomu cukru we krwi i zredukować wysokie dawki przyjmowanej insuliny. Jak pokazał nam duży sukces naszego programu telewizyjnego „Die Ernährungs-Docs” („Specjaliści ds. żywienia”) na antenie NDR, ludzie wierzą w uzdrawiającą moc jedzenia. Niemniej medycyna żywieniowa w Niemczech jest wciąż w powijakach, niewiele kas chorych ją wspiera. Wiele gabinetów diabetologicznych w dalszym ciągu stawia na insulinę, od której się tyje. Dlatego każdy chory musi zadbać o siebie we własnym zakresie. Nasza książka daje ci narzędzia, abyś mógł to zrobić. Wprawdzie nie zastępuje lekarza, ale dzięki naszym przepisom będziesz mógł aktywnie walczyć z chorobą.
W pierwszej części skupiamy się na podstawowych informacjach na temat cukrzycy: na przyczynach i leczeniu choroby, a w szczególności na tym, które produkty możesz spożywać, a których lepiej unikać. Odpowiemy między innymi na pytanie, dlaczego węglowodany zasadniczo nie są złe. Generalnie rzecz ujmując, dzisiaj diabetyków obowiązują takie same zasady żywienia jak osoby zdrowe: zrównoważona, pełnowartościowa dieta bogata w produkty pełnoziarniste i warzywa. Do tego zdrowe tłuszcze, a w szczególności białko. Z kolei w drugiej części książki znajdziesz ponad 60 przepisów na proste w przygotowaniu dania, które nie tylko są dobre dla twojego zdrowia, ale i cudownie smakują. Bowiem przyjemność z jedzenia także jest istotna!
Z życzeniami zdrowia i smacznego
PRZEPISY
Dzięki naszym przepisom, których jest tutaj aż ponad 70, w twojej kuchni nigdy nie zagości nuda! Nasze dania są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim nie wpływają na poziom cukru we krwi. Prezentujemy różne pomysły na śniadanie, które każdemu przypadną do gustu – niezależnie od tego, czy wolisz zacząć dzień na słodko, słono czy może od wypicia smoothie. Znajdziesz tutaj również wiele ciekawych pomysłów na małe posiłki i dania główne – w sam raz na obiad i kolację – w zależności od nastroju i ochoty. Wszystkie przepisy zawierają odpowiednią ilość sycącego błonnika pokarmowego i białka. A może masz ochotę na deser? Wypróbuj nasze wyśmienite propozycje!
Praktyczna wskazówka: symbole umieszczone przy każdym przepisie wskazują, które danie jest wegetariańskie albo nawet wegańskie, które możesz przygotować na wynos albo zaserwować gościom. Co więcej: wszystkie przepisy bazują na produktach mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, nadają się zatem również dla osób zmagających się ze stłuszczeniem wątroby. Jeśli ciebie ten problem nie dotyczy, wedle uznania możesz zamienić je na ich pełnotłuste odpowiedniki – te z kolei są zalecane diabetykom i na dłużej zapewniają uczucie sytości.ŚNIADANIA
Chcesz zacząć dzień dobrze? A przy tym smacznie? Mamy dla ciebie idealne propozycje na śniadanie. Już od rana ciesz się smakiem świeżych owoców, twarogu, jogurtu, naszych past do smarowania pieczywa, musli, chlebka z ziarnami czy też aromatycznych potraw z jaj. Każdy znajdzie coś dla siebie!
CHRUPIĄCE MUSLI ORKISZOWE Z OWOCAMI JAGODOWYMI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki dla dwóch osób ◆ Migdały posiekaj i wymieszaj razem z płatkami kokosowymi i ziarnami słonecznika. Na teflonowej patelni rozpuść olej kokosowy i podsmaż na nim przygotowaną mieszankę orzechową na średnim ogniu przez około 5 minut na złotobrązowy kolor, cały czas mieszając. Wedle uznania możesz dodać do tego jeszcze 2 łyżeczki płynnego miodu, a następnie wsyp płatki orkiszowe. Mieszankę zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie: 20 minut ◆ Owoce przebierz, umyj i osusz. Truskawki umyj, oczyść i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki. Wymieszaj dokładnie jogurt z sokiem z limonki i wanilią. Rozłóż do dwóch miseczek. Po wierzchu posyp chrupiącym musli i przybierz owocami. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
◆ 2 łyżki migdałów Wskazówka: Jeśli rano nie masz czasu, równie dobrze musli możesz przygotować wcześniej, po czym przełożyć je do słoika lub puszki. Zachowuje świeżość przez około 4 tygodnie.
◆ 2 łyżki płatków kokosowych
◆ 1 łyżka ziaren słonecznika
◆ 1 łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego
◆ 2 łyżki pełnoziarnistych płatków orkiszowych
◆ 250 g mieszanych owoców jagodowych (na przykład truskawek, jagód, malin)
◆ 300 g jogurtu naturalnego (o zawartości tłuszczu 1,5%)
◆ 2 łyżeczki soku z limonki
◆ ¼ łyżeczki mielonej wanilii
Wartości odżywcze w jednej porcji: 360 kcal, 12 g białka, 23 g tłuszczu, 23 g węglowodanów, 6 g błonnika, 2 JP
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Specjaliści ds. żywienia
Lekko i smacznie: śniadaniowy twarożek z owocami dostarcza dużo sycącego białka i niewielkiej ilości węglowodanów: aby przygotować porcję dla dwóch osób, wymieszaj 250 g chudego twarogu ze 100 ml mleka, 40 ml mieszanki oleju lnianego i z kiełków pszenicy, 2 łyżeczkami płynnego miodu (wedle uznania) i odrobiną soku z cytryny, a następnie rozłóż do miseczek. Na wierzchu ułóż świeże owoce, na przykład 1 jabłko, kilka truskawek i malin. Przed podaniem całość posyp 1 łyżką siekanych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych.