Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Jedzenie przeciwko otyłości - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Format:
EPUB
Data wydania:
4 czerwca 2025
44,99
4499 pkt
punktów Virtualo

Jedzenie przeciwko otyłości - ebook

Dr Wiliam W. Li autor bestsellerowej i przełomowej książki Jedzenie przeciwko chorobie, w niniejszej publikacji prezentuje, jak odpowiednia dieta może pomóc w zapobieganiu otyłości oraz zdrowej utracie wagi.

Doktor Li ujawnia zaskakujące i nowatorskie podejście do odchudzania, udowadniając, między innymi że:

• zdrowa tkanka tłuszczowa może wspomagać proces odchudzania;

• metabolizm w wieku 60 lat może działać tak samo, jak w wieku 20 lat;

• dieta z efektem jo-jo może być korzystna dla zdrowia;

• okno postu przerywanego trwające osiem godzin może być równie skuteczne, co dwunastogodzinne;

• utrata nawet niewielkiej ilości wagi może znacząco wpłynąć na zdrowie.

Książka ukazuje, jak dodanie odpowiednich produktów do diety może poprawić metabolizm, zredukować niezdrową tkankę tłuszczową i doprowadzić do utraty wagi, która wydłuży życie i pozwoli w pełni cieszyć się każdym jego dniem.

Ponadto autor proponuje czterotygodniowy plan posiłków, wskazówki dotyczące zamienników produktów, porady zakupowe oraz, co najważniejsze, proste przepisy, które zachwycą każdego.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8252-989-0
Rozmiar pliku: 1,7 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Wprowadzenie

Nie jestem entu­zja­stą diet. Ni­gdy nie byłem. Mam złe zda­nie o modach die­te­tycz­nych, die­tach inten­syw­nych, die­tach pop, w grun­cie rze­czy o wszel­kich die­tach obie­cu­ją­cych „od ręki” rady­kalny spa­dek wagi ciała. Naj­bar­dziej popu­larne diety odchu­dza­jące nie opie­rają się na wyni­kach nauko­wych i nie doty­kają rze­czywistych prze­ja­wów zdro­wia – któ­rych nie doj­rzysz, prze­glą­da­jąc się w lustrze. Jestem leka­rzem i naukow­cem, zawsze sku­pia­łem się na zdro­wiu, a nie na ludz­kiej próż­no­ści.

_Jedze­nie prze­ciwko oty­ło­ści_ napi­sa­łem, by przed­sta­wić ci praw­dziwe dane naukowe, któ­rych nie uwzględ­niają wszyst­kie te plany odchu­dza­nia. Zwal­cza­nie cie­le­snego tłusz­czu jest życiowo ważne dla two­jego zdro­wia, ale nie z tych powo­dów, o któ­rych może myślisz. A jedze­nie nie jest twoim wro­giem. Z tej książki dowiesz się o poważ­nej licz­bie odkryć opie­ra­ją­cych się na zwe­ry­fi­ko­wa­nych wyni­kach badań nauko­wych, które świad­czą o tym, że wła­ściwy dobór poży­wie­nia może uspraw­nić twój meta­bo­lizm i wzmoc­nić natu­ralne siły obronne orga­ni­zmu. Po jej prze­czy­ta­niu zro­zu­miesz, że można odno­sić korzy­ści z odpo­wied­niego jedze­nia, wyzbyć się tłusz­czu i zop­ty­ma­li­zo­wać swoje zdro­wie – a wszystko to bez potrzeby prze­cho­dze­nia na „dietę”.

Więk­szość porad­ni­ków die­te­tycz­nych zaleca rezy­gna­cję z pew­nych pro­duk­tów i narzuca sztywne reguły, które odbie­rają nam przy­jem­ność czer­paną z jedze­nia. Ja zaś powiem ci, jakie rodzaje żyw­no­ści powi­nie­neś dodać do swo­jego jadło­spisu i jak możesz cie­szyć się ich sma­kiem, uzdra­wia­jąc jed­no­cze­śnie swój meta­bo­lizm i wzno­sząc swoje ogólne zdro­wie na wyż­szy poziom. Po dro­dze przed­sta­wię ci obecny stan wie­dzy o funk­cjo­no­wa­niu meta­bo­lizmu. Dowiesz się (praw­do­po­dob­nie nikt ci tego dotąd nie powie­dział), w jaki spo­sób tłuszcz wspiera twoje zdro­wie, jak wiel­kie korzy­ści zdro­wotne zapew­nia nawet niewiel­kie zmniej­sze­nie wagi ciała oraz dla­czego nie­za­leż­nie od two­jego wieku, roz­miaru i budowy ciała nie musisz pozba­wiać się przy­jem­no­ści jedze­nia, a mimo to możesz popra­wiać swoją spraw­ność fizyczną i zdol­ność do opie­ra­nia się cho­ro­bom. Książka ta mówi o zarzą­dza­niu swoim zdro­wiem za pośred­nic­twem meta­bo­lizmu bez wyrze­ka­nia się smacz­nych potraw. Dowiesz się także, jak zrzu­cić nad­mia­rowe kilo­gramy i zmniej­szyć swój obwód w talii za pomocą sen­sow­nych, uza­sad­nio­nych naukowo metod.

* * *

_Jedze­nie prze­ciwko oty­ło­ści_ to sequel mojej poprzed­niej książki, _Jedze­nia prze­ciwko cho­ro­bie,_ w któ­rej opi­sa­łem, w jaki spo­sób twoje ciało opiera się cho­ro­bie za sprawą swo­ich pię­ciu sys­te­mów obrony zdro­wia – angio­ge­nezy, rege­ne­ra­cji, mikro­biomu, ochrony DNA i układu odpor­no­ścio­wego – oraz jak nie­które pro­dukty żyw­no­ściowe mogą wspie­rać jeden, dwa albo nawet wszyst­kie pięć tych sys­te­mów. Przed­sta­wi­łem opie­ra­jące się na naj­now­szych bada­niach z dzie­dziny die­te­tyki mole­ku­lar­nej dowody na to, że jest ponad 200 pro­duk­tów żyw­no­ścio­wych, które mogą akty­wi­zo­wać te sys­temy, poma­ga­jąc nam unik­nąć cho­rób, któ­rych naj­bar­dziej się boimy: raka, cho­rób serca, demen­cji, cukrzycy, scho­rzeń auto­im­mu­no­lo­gicz­nych i ponad sie­dem­dzie­się­ciu innych. Doda­jąc te dobro­czynne pro­dukty do swo­jego jadło­spisu, możesz wzmoc­nić tar­czę chro­niącą cię przed cho­ro­bami. Mój naj­waż­niej­szy prze­kaz mówi, że nie­które z naj­sil­niej­szych narzę­dzi poprawy zdro­wia są w natu­ralny spo­sób obecne w tym, co jesz. Musisz tylko uświa­do­mić sobie zło­żone reak­cje swo­jego ciała na spo­ży­wane pokarmy. Moja książka wycho­dzi z tych zało­żeń i posze­rza temat związku jedze­nia z obroną zdro­wia, obej­mu­jąc kwe­stie meta­bo­li­zmu i jego współ­od­dzia­ły­wa­nia z cie­le­snym tłusz­czem.

Po opu­bli­ko­wa­niu _Jedze­nia prze­ciwko cho­ro­bie_ otrzy­ma­łem tysiące maili od czy­tel­ni­ków komu­ni­ku­ją­cych, że kiedy spo­ży­wają pro­dukty, o któ­rych pisa­łem, czują się spraw­niejsi i mają wię­cej ener­gii. Byli bar­dziej zado­wo­leni z życia i pew­niejsi swo­jego zdro­wia, gdy tylko dotarło do nich, że mogą cie­szyć się jedze­niem, zamiast się go lękać. Pisali, że po pod­ję­ciu przed­sta­wio­nych przeze mnie pro­stych kro­ków, które mogą reali­zo­wać we wła­snym domu, czują, że mają więk­szą kon­trolę nad swoim zdro­wiem. Nie­któ­rzy nawet infor­mo­wali, że po zasto­so­wa­niu mojego sche­matu trzech pią­tek mogli prze­stać zaży­wać leki zapi­sane im przez leka­rzy.

Co zasko­czyło mnie zupeł­nie, to maile od czy­tel­ni­ków, któ­rzy trium­fal­nie dono­sili, że udało im się zrzu­cić wagę i schud­nąć jak ni­gdy wcze­śniej. Odży­wiali się zale­ca­nymi przeze mnie pro­duk­tami, nie gło­dzili się, a mimo to uby­wało im kilo­gra­mów.

„Chwi­leczkę – pomy­śla­łem – prze­cież nie ogra­ni­czyli ilo­ści spo­ży­wa­nego pokarmu. Jak jedze­nie mogło spo­wo­do­wać spa­dek masy ciała i uby­tek tłusz­czu?” Wyko­rzy­stu­jąc lata moich badań w dzie­dzi­nie medy­cyny i fizjo­lo­gii, zgłę­bi­łem wie­dzę o cie­le­snym tłusz­czu. Przyj­rza­łem się powią­za­niom mię­dzy meta­bo­li­zmem, tkanką tłusz­czową i żyw­no­ścią. To, co odkry­łem, otwo­rzyło mi oczy: więk­szość kon­cep­cji doty­czą­cych tłusz­czu i meta­bo­li­zmu, które uwa­ża­li­śmy za bez­sporne, nie odpo­wiada praw­dzie. Nawet leka­rze i die­te­tycy nie rozu­mieją pro­blemu!

Na przy­kład: powolny meta­bo­lizm pro­wa­dzący do oty­ło­ści nie jest wro­dzony. Wręcz odwrot­nie, to nad­miar cie­le­snego tłusz­czu spo­wal­nia meta­bo­lizm. Następne błędne prze­ko­na­nie mówi, że nie ma powodu mar­twić się nad­miarem tłusz­czu, dopóki nie mamy nad­wagi i nie widzimy w lustrze szpet­nych fałd na bio­drach. Z badań medycz­nych wynika, że także szczu­pli ludzie mogą doro­bić się nie­bez­piecz­nych zło­gów tłusz­czu ukry­tych w głębi ciała.

Z dru­giej strony tłuszcz może przy­czy­niać się do dobrego zdro­wia, gdyż w isto­cie jest jesz­cze jed­nym narzą­dem. Tak, narzą­dem, takim jak serce, wątroba czy płuca. Tkanka tłusz­czowa wydziela hor­mony ste­ru­jące nor­mal­nymi funk­cjami wielu innych narzą­dów ciała, nawet mózgu. Jest też nie­za­stą­pio­nym źró­dłem cie­pła. War­stwa tłusz­czu nie tylko izo­luje nas od zimna; szcze­gólny tłuszcz, tak zwany „brą­zowy”, potrafi wypa­lać nad­miar innego rodzaju tłusz­czu wokół two­ich wnętrz­no­ści i w innych miej­scach. Spa­la­jąc tłuszcz i wyzwa­la­jąc w ten spo­sób ener­gię, brą­zowy tłuszcz nasila twój meta­bo­lizm. Oczy­wi­ście tłuszcz sta­nowi też war­stwę ochronną, ale ma o wiele wię­cej funk­cji. Naszym celem nie jest więc cał­ko­wite pozby­cie się cie­le­snego tłusz­czu. Trzeba tylko trzy­mać go na wodzy.

* * *

Każdy ma w życiu takie chwile, kiedy w gło­wie zapala mu się lampka i poja­wia się nowe, prze­ło­mowe spo­strze­że­nie, które może zmie­nić cały ota­cza­jący go świat. Naukowcy żyją dla takich wła­śnie momen­tów. Dla mnie była to chwila, kiedy uświa­do­mi­łem sobie, że te same skład­niki żyw­no­ści, które akty­wi­zują sys­temy obrony zdro­wia, uru­cha­miają rów­nież na pozio­mie komór­ko­wym dzia­ła­nia uspraw­nia­jące meta­bo­lizm i zwal­cza­jące nad­miar tłusz­czu. Nazy­wamy je „sub­stan­cjami bio­ak­tyw­nymi”. Zro­zu­mia­łem, że to za ich sprawą moi czy­tel­nicy chu­dli.

Ana­li­zu­jąc jesz­cze bar­dziej wni­kli­wie wyniki badań, odkry­łem, że te bio­ak­tywne sub­stan­cje dzia­łają na wiele spo­so­bów. Nie­które z nich powstrzy­mują wzrost komó­rek tłusz­czo­wych, inne spra­wiają, że „złe” komórki tłusz­czowe zamie­niają się w „dobre” komórki tłusz­czowe, jesz­cze inne prze­kie­ro­wują tłusz­czowe komórki macie­rzy­ste, tak że nie mogą one pomna­żać nie­bez­piecz­nego tłusz­czu. Nie­które rodzaje żyw­no­ści pod­krę­cają nawet nasz wewnętrzny grzej­nik, brą­zowy tłuszcz, więc spo­ży­wa­jąc je, spra­wiamy, że dobry tłuszcz zaczyna spa­lać zły tłuszcz. Ina­czej mówiąc, zwal­czamy tłuszcz za pomocą tłusz­czu.

Nie wszyst­kie kalo­rie są sobie równe i moje bada­nia potwier­dzają ten fakt. Odży­wia­nie się wła­ści­wymi pro­duk­tami pomoże ci popra­wić i wzmoc­nić swój meta­bo­lizm oraz pozbyć się nad­mia­ro­wego tłusz­czu, a jed­no­cze­śnie korzyst­nie wpły­nie na twoje ogólne zdro­wie. Z tej książki dowiesz się, w jaki spo­sób doko­nano tych odkryć. Znaj­dziesz w niej też listę 150 pro­duk­tów żyw­no­ścio­wych zwal­cza­ją­cych tłuszcz, któ­rych dzia­ła­nie zostało naukowo udo­wod­nione w bada­niach kli­nicz­nych nad ludźmi.

* * *

Kiedy spoj­rzysz na moją listę pro­duk­tów zwal­cza­ją­cych tłuszcz, sta­nie się dla cie­bie jasne, że pozby­wa­nie się cie­le­snego tłusz­czu nie wymaga wiel­kiego trudu i wyrze­czeń. Wręcz prze­ciw­nie: możesz cie­szyć się smacz­nym jedze­niem, ulep­sza­jąc zara­zem swój meta­bo­lizm. Może to brzmieć jak para­doks, ale nauka mówi, że para­doksem nie jest. Powstrzy­my­wa­nie roz­woju tłusz­czu nie musi też być kosz­towne i skom­pli­ko­wane. Więk­szość pro­duk­tów z mojej listy znaj­dziesz w typo­wym skle­pie spo­żyw­czym. A kiedy pomy­ślę o potra­wach, które można spo­rzą­dzić z tych pro­duk­tów, ślinka napływa mi do ust. Uzdra­wia­nie meta­bo­lizmu może być smaczne!

Moje upodo­ba­nie do smacz­nego jedze­nia wynio­słem z dzie­ciń­stwa spę­dzo­nego w Pit­ts­bur­ghu w Pen­syl­wa­nii, mie­ście zna­nym daw­niej głów­nie z prze­my­słu sta­lo­wego i szkla­nego, a obec­nie uwa­ża­nego za mekkę inno­wa­cji medycz­nych (a także sie­dzibę kilku wspa­nia­łych restau­ra­cji!). Roz­ło­żony pomię­dzy trzema rze­kami, posia­da­jący 446 mostów Pit­ts­burgh zamiesz­kują roz­ma­ite wspól­noty etniczne. Kiedy byłem dziec­kiem, co roku odby­wał się tu Pit­ts­bur­ski Festi­wal Ludowy – w Civic Are­nie, opusz­czo­nej obec­nie hali spor­to­wej, która była wypo­sa­żona w roz­su­wany dach o tak nie­zwy­kłym wyglą­dzie, że posłu­żył za sce­ne­rię kilku fil­mów fabu­lar­nych¹.

Pod­czas festi­walu przed­sta­wi­ciele ponad czter­dzie­stu miej­sco­wych naro­do­wo­ści, wśród nich Włosi, Niemcy, Węgrzy, Sło­wacy, Polacy, Grecy, Chiń­czycy i Fili­piń­czycy, usta­wiali w rzę­dach barwne stra­gany, z któ­rych sprze­da­wali głod­nym widzom nie­wiel­kie por­cje swo­ich naro­do­wych przy­sma­ków. Ponętne zapa­chy uno­siły się w powie­trzu. Lubi­łem kosz­to­wać kąski tych potraw, słu­cha­jąc jed­no­cze­śnie opo­wie­ści gospo­da­rzy o tra­dy­cjach wią­żą­cych się z każ­dym daniem. Dzięki takim doświad­cze­niom, a także dzięki wię­ziom rodzin­nym i spo­łecz­nym moje dzie­ciń­stwo wypeł­niały smaki i histo­rie o jedze­niu z całego świata.

Cho­ciaż minęły od tego czasu całe dzie­się­cio­le­cia, wciąż nie stro­nię od roz­ko­szy stołu. Smaczny posi­łek to coś, na co cie­szę się każ­dego dnia, ceniąc go na równi z dobrym zdro­wiem. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że te dwa cele – smaczne jedze­nie i dobre zdro­wie – są w isto­cie ze sobą toż­same, a przy­naj­mniej powinny być. Ponad trzy dzie­się­cio­le­cia badań nauko­wych nauczyły mnie, że wła­ściwa żyw­ność może mobi­li­zo­wać ciało do samouzdro­wienia. I wbrew temu, co mogłeś sły­szeć, naj­sku­tecz­niej­sze pod tym wzglę­dem jedze­nie może rów­nież dostar­czać dużej przy­jem­no­ści. Jedze­nie dla zdro­wia może zachwy­cić twoje kubki sma­kowe i wnieść w twoje życie nową feerię sma­ków.

Kiedy mowa o jedze­niu dają­cym zarówno zdro­wie, jak i przy­jem­ność, zwra­cam wzrok ku dwóm czę­ściom świata, które pozna­łem i poko­cha­łem: regio­nowi śród­ziem­no­mor­skiemu i Azji. Obie one słyną, jak wia­domo, ze zróż­ni­co­wa­nej i sma­ko­wi­tej kuchni. Uzdra­wia­jąca moc żyw­no­ści jest – dosłow­nie i w prze­no­śni – zapie­czona w ich kul­tu­rze kuli­nar­nej. Więk­sza część tego, co okre­ślamy jako współ­cze­sną medy­cynę Zachodu, wywo­dzi się z Ita­lii i Gre­cji. Hipo­kra­tes, ojciec medy­cyny, pocho­dził z grec­kiej wyspy Kos. Przy­sięgę Hipo­kra­tesa składa dziś każdy stu­dent medy­cyny w dniu ukoń­cze­nia nauki, przed otrzy­ma­niem dyplomu leka­rza. Angiel­skie słowo _phy­si­cian_ (lekarz) pocho­dzi od łaciń­skiego _phy­sica,_ zna­czą­cego „natu­ralny”, a słowo „dok­tor” od łaciń­skiego _docere –_ „nauczać”.

Poży­wie­nie było sto­so­wane jako lekar­stwo już za cza­sów Hipo­kra­tesa, w sta­ro­żyt­nej Gre­cji, i przy­pi­sy­wana mu sen­ten­cja: „Niech twoje poży­wie­nie będzie lekar­stwem, a lekar­stwo poży­wie­niem” wyra­żała myśle­nie tam­tej epoki². Jak na iro­nię więk­szość współ­cze­snych leka­rzy jest żało­śnie nie­do­uczona w zakre­sie nowo­cze­snej die­te­tyki. Mało który dys­po­nuje wystar­cza­jącą wie­dzą o związ­kach żyw­no­ści ze zdro­wiem, którą mógłby się podzie­lić ze swo­imi pacjen­tami. Pro­gramy uczelni medycz­nych kładą nacisk na zna­cze­nie far­ma­ceu­ty­ków w walce z cho­ro­bami i lek­ce­ważą natu­ralne metody pod­trzy­my­wa­nia zdro­wia. W rezul­ta­cie całe poko­le­nia leka­rzy coraz bar­dziej odda­lały się od korzeni medy­cyny, kiedy jedze­nie nale­żało do naj­waż­niej­szych narzę­dzi dok­tora.

Żyw­ność jest za to uwa­żana za klucz do zdro­wia w kul­tu­rach azja­tyc­kich, gdzie wykształ­ciły się nie­które z naj­star­szych sys­te­mów medy­cyny. Medy­cyna chiń­ska liczy ponad trzy tysiące lat i opiera się na kon­cep­cji, że zdro­wie to sku­tek rów­no­wagi dwóch prze­ciw­staw­nych sił okre­śla­nych jako jin i jang. Na tę rów­no­wagę mogą wpły­wać cechy poszcze­gól­nych pokar­mów. Jeden z naj­star­szych zna­nych pod­ręcz­ni­ków medycz­nych został zesta­wiony przez Suna Simiao, zwa­nego chiń­skim „kró­lem medy­cyny”. Jego dzieło _Pod­sta­wowe for­muły warte tysiąca kawał­ków złota_ powstało w VII wieku, w okre­sie pano­wa­nia dyna­stii Tang, uwa­ża­nym za złotą erę kul­tury chiń­skiej. Simiao poświę­cił cały roz­dział lecze­niu za pomocą żyw­no­ści, poda­jąc prze­pisy na potrawy i listę przy­dat­nych w medy­cy­nie ziół oraz zale­ca­jąc umiar w jedze­niu. Współ­cze­sna medy­cyna chiń­ska sta­nowi nowa­tor­skie połą­cze­nie metod tra­dy­cyj­nych z nowo­cze­sną tera­pią bio­mo­le­ku­larną.

Region śród­ziem­no­mor­ski i wschod­nia Azja mogą wyda­wać się odle­głymi od sie­bie świa­tami, ale już przed dwoma tysią­cami lat łączyła je ważna lądowa droga zwana Jedwab­nym Szla­kiem. Ten szlak han­dlowy był jed­nym z naj­waż­niej­szych w histo­rii ludz­ko­ści kana­łów prze­pływu dóbr, pro­duk­tów i idei pomię­dzy wie­loma róż­nymi kra­jami i kul­tu­rami. Usta­no­wio­nym za dyna­stii Han Jedwab­nym Szla­kiem dotarło z Chin do kra­jów Zachodu i vice versa wiele pro­duk­tów, które dziś jadamy na co dzień.

Zaczą­łem poważ­nie zasta­na­wiać się nad tymi kul­tu­rami kuli­nar­nymi pod­czas roku prze­rwy przed pod­ję­ciem stu­diów medycz­nych. Inte­re­so­wało mnie, jak spo­sób odży­wia­nia się wpły­nął na kul­turę, sto­sunki spo­łeczne i zdro­wot­ność. Wybra­łem się więc do Włoch i Gre­cji (na długo przed­tem, zanim dieta śród­ziem­no­mor­ska zyskała popu­lar­ność), a następ­nie do Chin, by spraw­dzić to oso­bi­ście. Gdy miesz­ka­łem i posi­la­łem się z miej­sco­wymi ludźmi w Lom­bar­dii, Ligu­rii, Wene­cji, na Górze Atos (prze­by­wa­łem jako gość w pra­wo­sław­nych klasz­to­rach grec­kich i nawet poma­ga­łem w jed­nym z nich przy­go­to­wy­wać wiel­ka­nocne potrawy!) i na Cykla­dach, a potem w chiń­skich pro­win­cjach Hebei, Sha­nxi, Syczuan, Hunan i Jiangsu, w moim umy­śle zakieł­ko­wała idea, którą póź­niej roz­wi­ną­łem jako mój wła­sny styl odży­wia­nia się, zwany przeze mnie śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kim (ang. _Medi­te­rA­sian_). Łączy on naj­lep­sze tra­dy­cje obu tych świa­tów i wyko­rzy­stuje wiele sma­ko­wi­tych, pobu­dza­ją­cych meta­bo­lizm skład­ni­ków, o któ­rych prze­czy­tasz w tej książce.

Jedze­nie śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kie to moja codzien­ność i moje wybory pokar­mów są inspi­ro­wane tra­dy­cjami obej­mu­ją­cymi obie te kul­tury. Przed­sta­wię ci moje podej­ście i zapro­po­nuję pewną liczbę spraw­dzo­nych w mojej wła­snej kuchni prze­pi­sów wyko­rzy­stu­ją­cych zwal­cza­jące tłuszcz skład­niki, które mi sma­kują. Podej­ście śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kie sta­nowi łatwy spo­sób na poprawę zdro­wia, tego widocz­nego z zewnątrz i tego ukry­tego wewnątrz ciała.

* * *

Napi­sa­łem tę książkę dla każ­dego, kto chciałby się cie­szyć lep­szym meta­bo­li­zmem – a zatem dla każ­dego, tak, każ­dego, kto chce żyć dłu­żej i przy­jem­niej. Czy jesteś młody i w pełni sił, czy w śred­nim wieku, czy w sta­ro­ści, możesz zasto­so­wać w prak­tyce nową wie­dzę o cie­le­snym tłusz­czu, uży­wa­jąc żyw­no­ści do napę­dza­nia meta­bo­li­zmu i funk­cjo­no­wa­nia na peł­nych obro­tach.

Jeśli lekarz powie­dział ci, że powi­nie­neś zrzu­cić parę kilo­gra­mów, albo jeśli wal­czysz o zacho­wa­nie kon­troli nad swoją tuszą, w tej książce znaj­dziesz spo­sób na osią­gnię­cie tych celów bez rezy­gno­wa­nia z przy­jem­no­ści jedze­nia (a może nawet ją odzy­sku­jąc!). Zwłasz­cza jeśli masz chro­niczne pro­blemy zdro­wotne, upo­ra­nie się z nad­mia­ro­wym tłusz­czem sprawi, że meta­bo­lizm będzie dla cie­bie narzę­dziem do walki z cho­ro­bami, takimi jak rak, cho­roby układu krą­że­nia, cukrzyca, scho­rze­nia auto­im­mu­no­lo­giczne, demen­cja i wiele innych. Uzdro­wie­nie meta­bo­lizmu uzdrowi wszyst­kie czę­ści two­jego ciała.

Po prze­ka­za­niu tego wszyst­kiego uczci­wie będzie powie­dzieć jesz­cze, dla kogo ta książka nie jest.

Nie jest dla zwo­len­nika diety eks­tre­mal­nej, dla kogoś, kto chciałby zrzu­cić jak naj­wię­cej kilo­gra­mów w jak naj­krót­szym cza­sie, ani dla kogoś, komu cho­dzi tylko o to, żeby mieć szczu­płe ciało, dobrze wyglą­da­jące na plaży, nawet kosz­tem zdro­wia. Jeśli szu­kasz recepty na szyb­kie roz­wią­za­nie pro­blemu, które z pew­no­ścią okaże się krót­ko­trwałe, to pro­szę, szu­kaj gdzie indziej. Tą książką pra­gnę ci pomóc w wyko­rzy­sta­niu meta­bo­li­zmu i reak­cji ciała na poży­wie­nie do uwol­nie­nia się od tłusz­czu i zyska­nia lep­szego zdro­wia – z trwa­łym efek­tem.

* * *

Książka składa się z trzech czę­ści. W czę­ści I opo­wia­dam o związ­kach cie­le­snego tłusz­czu z mecha­ni­zmami obron­nymi orga­ni­zmu i o fun­da­men­tal­nym zna­cze­niu, jakie dla zdro­wia ma tłuszcz. Dowiesz się o tym, jak tkanka tłusz­czowa roz­wija się już w pło­dzie pozo­sta­ją­cym w macicy matki, jak kształ­tuje twoje ciało w toku roz­woju od nowo­rodka, poprzez dzie­ciń­stwo i okres doj­rze­wa­nia, po wcze­sną doro­słość, a nawet i póź­niej, pod jakimi wzglę­dami tłuszcz funk­cjo­nuje ina­czej u kobiet i męż­czyzn, a pod jakimi zacho­wuje się iden­tycz­nie. Następ­nie przed­sta­wię nowe odkry­cia doty­czące ludz­kiego meta­bo­li­zmu, które mogą wywró­cić do góry nogami wszystko, co dotąd sądzi­łeś o poży­wie­niu, tłusz­czu i ener­gii. Zapo­znasz się ze zna­cze­niem brą­zo­wego tłusz­czu dla zdro­wego meta­bo­li­zmu i z tym, jak za pomocą odpo­wied­niego poży­wie­nia można go pobu­dzić do zwal­cza­nia niezdro­wego tłusz­czu bia­łego. Tak, naprawdę możesz poko­nać tłuszcz jedze­niem! Wskażę ci liczne sub­stan­cje bio­ak­tywne obecne w pro­duk­tach żyw­no­ścio­wych i omó­wię roz­ma­ite mecha­ni­zmy, za pomocą któ­rych sku­tecz­nie hamują one roz­wój tkanki tłusz­czo­wej.

W czę­ści II zabiorę cię na wir­tu­alną wycieczkę po super­mar­ke­cie spo­żyw­czym, by poka­zać ci, jak łatwo zna­leźć pro­dukty zawie­ra­jące te sub­stan­cje bio­ak­tywne – uspraw­nia­jące twój meta­bo­lizm i regu­lu­jące ilość tłusz­czu. Przej­dziemy się po roz­ma­itych dzia­łach sklepu, od jego obrzeży do czę­ści cen­tral­nej. Zoba­czysz po dro­dze wiele zaska­ku­ją­cych arty­ku­łów wzmac­nia­ją­cych meta­bo­lizm. Zwrócę ci uwagę na te, dla któ­rych ist­nieją naj­sil­niej­sze naukowe dowody na ich korzystne dzia­ła­nie, i wskażę te, które cenię naj­wy­żej jako smaczny skład­nik kuchni śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kiej.

W czę­ści III udzielę ci pew­nych wska­zó­wek i zapro­po­nuję kon­kretny plan, który pomoże ci wyre­gu­lo­wać swój meta­bo­lizm z wyko­rzy­sta­niem podej­ścia śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kiego. Będzie to twój oso­bi­sty plan, dosto­so­wany do two­ich szcze­gól­nych potrzeb, a zara­zem ela­styczny, który łatwo będzie zaadap­to­wać do zmie­nia­ją­cych się oko­licz­no­ści życio­wych. Pozwoli ci usta­bi­li­zo­wać i utrzy­mać zdrowy meta­bo­lizm przez resztę życia.

* * *

Aby czer­pać jak naj­więk­szą korzyść z tej książki, radzę ci prze­czy­tać wszyst­kie czę­ści po kolei, a nie prze­ska­ki­wać od razu do śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kiego planu w czę­ści III. Lek­tura czę­ści I zmieni twoje myśle­nie o tłusz­czu i meta­bo­li­zmie oraz ich wza­jem­nych rela­cjach. Przed przej­ściem do czę­ści II powi­nie­neś zro­zu­mieć wszyst­kie powody, które każą z respek­tem pod­cho­dzić do swo­jego cie­le­snego tłusz­czu, i prze­tra­wić impli­ka­cje, jakie to nie­sie dla związku zdro­wia ze spo­so­bem odży­wia­nia się. Po prze­czy­ta­niu czę­ści II będziesz wie­dział wszystko o pro­duk­tach żyw­no­ścio­wych korzyst­nych dla two­jego meta­bo­li­zmu. Jeśli dys­po­nu­jesz wła­snym papie­ro­wym egzem­pla­rzem książki, to weź dłu­go­pis i zakreśl te pro­dukty z mojej listy, które już lubisz, oraz te, które wydają ci się inte­re­su­jące i chciał­byś ich spró­bo­wać. Jeśli zaś wypo­ży­czy­łeś książkę z biblio­teki, możesz zro­bić komórką zdję­cia odpo­wied­nich stron, żeby w skle­pie móc łatwo przy­wo­łać z pamięci pro­dukty, o które ci cho­dzi. Na koniec szybko przej­rzyj część III, by zazna­jo­mić się ogól­nie z całym pla­nem, zanim zaczniesz wcho­dzić w szcze­góły i przy­stą­pisz do dzia­ła­nia. Dopiero potem cof­nij się i prze­czy­taj instruk­cje oraz wska­zówki, dzięki któ­rym plan ten da ci mak­sy­malne korzy­ści.

Kiedy już poznasz wszyst­kie kolejne kroki mojego śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kiego planu, wybierz odpo­wied­nią porę na wdro­że­nie go w swoim życiu. Sko­rzy­staj z kodu QR zamiesz­czo­nego w czę­ści III, co pozwoli ci ścią­gnąć z sieci porad­niki, prak­tyczne rady oraz aktu­ali­za­cje, które będę wpro­wa­dzał w związku z dal­szymi postę­pami nauki.

Bądź otwarty na nowe doświad­cze­nia życiowe. Dzięki mojemu zrów­no­wa­żo­nemu podej­ściu do żyw­no­ści i zdro­wia prze­kształ­cisz swój meta­bo­lizm bez żad­nej szcze­gól­nej diety i bez rezy­gno­wa­nia z przy­jem­no­ści stołu. Prze­ko­nasz się, że można jed­no­cze­śnie cenić dobre jedze­nie i dbać o swoje zdro­wie – pokażę ci, jak to robić. W duchu śród­ziem­no­mor­sko-azja­tyc­kiego podej­ścia do jedze­nia życzę ci:

Buon appe­tito, kalí exi oraz gan bei !

1.

_The Fish That Saved Pit­ts­burgh_ (1979), _Nagła śmierć_ (1995), _Gwiazda rocka (2001), Zack i Miri kręcą porno_ (2008), _Dziew­czyna z eks­tra­klasy_ (2010).

2.

Uczeni usta­lili, że nie jest to dosłowny cytat z Hipo­kra­tesa. Nie­mniej jed­nak idea „jedze­nia jako lekar­stwa” była w jego cza­sach powszech­nie akcep­to­wana.Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki

1.

M.A. Rup­nick, D. Pani­grahy i in., _Adi­pose Tis­sue Mass Can Be Regu­la­ted Thro­ugh the Vascu­la­ture_, „Pro­ce­edings of the Natio­nal Aca­demy of Scien­ces USA” t. 99, nr 16 (2002), s. 10730–10735.

2.

E. Bråkenhielm, R. Cao i in., _Angio­ge­ne­sis Inhi­bi­tor, TNP-470, Pre­vents Diet-Indu­ced and Gene­tic Obe­sity in Mice,_ „Cir­cu­la­tion Rese­arch” t. 94, nr 12 (2004), s. 1579–1588; K.F. Barn­hart, D.R. Chri­stian­son i in., _A Pep­ti­do­mi­me­tic Tar­ge­ting White Fat Cau­ses Weight Loss and Impro­ved Insu­lin Resi­stance in Obese Mon­keys_, „Science Trans­la­tio­nal Medi­cine” t. 3, nr 108 (2011), s. 108–112.

3.

Y. Cao, R. Cao, _Angio­ge­ne­sis Inhi­bi­ted by Drin­king Tea_, „Nature” t. 98 (1999), s. 381.

4.

K.C. Maki, M.S. Reeves i in., _Green Tea Cate­chin Con­sump­tion Enhan­ces Exer­cise-Indu­ced Abdo­mi­nal Fat Loss in Over­we­ight and Obese Adults_, „Jour­nal of Nutri­tion” t. 139, nr. 2 (2009), s. 264–270; H. Wang, Y. Wen i in., _Effects of Cate­chin Enri­ched Green Tea on Body Com­po­si­tion_, „Obe­sity” t. 18, nr 4 (2010), s. 773–779.

5.

J. Kwak, D. Shin, _Asso­cia­tion Between Green Tea Con­sump­tion and Abdo­mi­nal Obe­sity Risk in Mid­dle-Aged Korean Popu­la­tion: Fin­dings from the Korean Genome and Epi­de­mio­logy Study_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal of Envi­ron­men­tal Rese­arch and Public Health” t. 19, nr 5 (2022), s. 2735.

6.

A.Y. Lemo­ine, S. Ledoux i in., _Link Between Adi­pose Tis­sue Angio­ge­ne­sis and Fat Accu­mu­la­tion in Seve­rely Obese Sub­jects_, „Jour­nal of Cli­ni­cal Endo­cri­no­logy and Meta­bo­lism” t. 97, nr 5 (2012), s. E775–E780.

7.

M.E.T. Wil­liams, M.A. Sahin i in., _Mat­cha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxi­da­tion During Brisk Wal­king in Fema­les_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal of Sport Nutri­tion and Exer­cise Meta­bo­lism” t. 28, nr 5 (2018), s. 536–541; F. Di Pierro, A. Bres­san i in., _Poten­tial Role of Bio­ava­ila­ble Cur­cu­min in Weight Loss and Omen­tal Adi­pose Tis­sue Decre­ase: Pre­li­mi­nary Data of a Ran­do­mi­zed, Con­trol­led Trial in Over­we­ight People with Meta­bo­lic Syn­drome. Pre­li­mi­nary Study_, „Euro­pean Review for Medi­cal and Phar­ma­co­lo­gi­cal Scien­ces” t. 19, nr 21 (2015), s. 4195–4202; J. Tan, C. Huang i in., _Soy Iso­fla­vo­nes Ame­lio­rate Fatty Acid Meta­bo­lism of Visce­ral Adi­pose Tis­sue by Incre­asing the AMPK Acti­vity in Male Rats with Diet-Indu­ced Obe­sity (DIO)_, „Mole­cu­les” t. 24, nr 15 (2019), s. 2809; H. Lee, M. Kim i in., _Gin­seng Tre­at­ment Rever­ses Obe­sity and Rela­ted Disor­ders by Inhi­bi­ting Angio­ge­ne­sis in Female DB/DB Mice_, „Jour­nal of Eth­no­phar­ma­co­logy” t. 155, nr 2 (2014), s. 1342–1352; Q. Li, J. Xia i in., _Sul­fo­ra­phane Inhi­bits Mam­mary Adi­po­ge­ne­sis by Tar­ge­ting Adi­pose Mesen­chy­mal Stem Cells_, „Bre­ast Can­cer Rese­arch and Tre­at­ment” t. 141, nr 2 (2013), s. 317–324; W. Cheng, H. Huang i in., _Geni­stein Inhi­bits Angio­ge­ne­sis Deve­lo­ped During Rheu­ma­toid Arth­ri­tis Thro­ugh the IL-6/ JAK2/STAT3/VEGF Signal­ling Path­way_, „Jour­nal of Ortho­pa­edic Trans­la­tion” t. 22 (2019), s. 92–100; Y. Cao, R. Cao, _Angio­ge­ne­sis Inhi­bi­ted by Drin­king Tea_, „Nature” t. 398, nr 6726 (1999), s. 381; S.T.J. Jack­son, K.W. Sin­gle­tary i in., _Sul­fo­ra­phane Sup­pres­ses Angio­ge­ne­sis and Disrupts Endo­the­lial Mito­tic Pro­gres­sion and Micro­tu­bule Poly­me­ri­za­tion_, „Vascu­lar Phar­ma­co­logy” 46, nr 2 (2007), s. 7–84.

8.

A.W. Lee, T.L. Cheng i in., _Urso­lic Acid Indu­ces Allo­graft Inflam­ma­tory Fac­tor-1 Expres­sion via a Nitric Oxide-Rela­ted Mecha­nism and Incre­ases Neo­va­scu­la­ri­za­tion_, „Jour­nal of Agri­cul­tu­ral and Food Che­mi­stry” t. 58, nr 24 (2010), s. 12941–12949; V. Casieri, M. Mat­teucci i in., _Long-Term Intake of Pasta Con­ta­ining Bar­ley (1-3) Beta-D-Glu­can Incre­ases Neo­va­scu­la­ri­za­tion-Media­ted Car­dio­pro­tec­tion Thro­ugh Endo­the­lial Upre­gu­la­tion of Vascu­lar Endo­the­lial Growth Fac­tor and Par­kin_, „Scien­ti­fic Reports” t. 7, nr 1 (2017), s. 13424; J. Chen, M. Jay­achan­dran i in., _Sea Bass (Late­ola­brax macu­la­tus) Acce­le­ra­tes Wound Healing: A Trans­i­tion from Inflam­ma­tion to Pro­li­fe­ra­tion_, „Jour­nal of Eth­no­phar­ma­co­logy” t. 236 (2019), s. 263–276.

9.

C. Hepler, L. Vishva­nath i in., _Sor­ting Out Adi­po­cyte Pre­cur­sors and Their Role in Phy­sio­logy and Dise­ase_, „Genes and Deve­lop­ment” t. 31, nr 2 (2017), s. 127–140.

10.

S.S. Moghe, S. Juma i in., _Effect of Blu­eberry Poly­phe­nols on 3T3-F442A Pre­adi­po­cyte Dif­fe­ren­tia­tion_, „Jour­nal of Medi­ci­nal Food” t. 15, nr 5 (2012), s. 448–452; X. Xu, W. Chen i in., _Inhi­bi­tion of Pre­adi­po­cyte Dif­fe­ren­tia­tion by Lycium bar­ba­rum Poly­sac­cha­ride Tre­at­ment in 3T3-L1 Cul­tu­res_, „Elec­tro­nic Jour­nal of Bio­tech­no­logy” t. 50 (2021), s. 53–58; L.Y. Wu, C.W. Chen i in., _Cur­cu­min Atte­nu­ates Adi­po­ge­ne­sis by Indu­cing Pre­adi­po­cyte Apop­to­sis and Inhi­bi­ting Adi­po­cyte Dif­fe­ren­tia­tion_, „Nutrients” t. 11, nr 10 (2019), s. 2307.

11.

A.A. Qay­yum, A.B. Mathia­sen i in., _Auto­lo­gous Adi­pose-Deri­ved Stro­mal Cell Tre­at­ment for Patients with Refrac­tory Angina (MyStro­malCell Trial), 3-Years Fol­low-up Results_, „Jour­nal of Trans­la­tio­nal Medi­cine” t. 17, nr 360 (2019); K. Shi­ge­matsu, N. Komori i in., _Repe­ated Infu­sion of Auto­lo­gous Adi­pose Tis­sue-Deri­ved Stem Cells for Par­kin­son’s Dise­ase_, „Acta Neu­ro­lo­gica Scan­di­na­vica” t. 145 (2022), s. 119–122.

12.

M. Bydon, A.B. Dietz i in., _CEL­L­TOP Cli­ni­cal Trial: First Report from a Phase 1 Trial of Auto­lo­gous Adi­pose Tis­sue-Deri­ved Mesen­chy­mal Stem Cells in the Tre­at­ment of Para­ly­sis Due to Trau­ma­tic Spi­nal Cord Injury_, „Mayo Cli­nic Pro­ce­edings” t. 95, nr 2 (2020), s. 406–414.

13.

H. Lin, E.D. Stan­china i in., _Maitake Beta-Glu­can Enhan­ces Umbi­li­cal Cord Blood Stem Cell Trans­plan­ta­tion in the NOD/SCID Mouse_, „Expe­ri­men­tal Bio­logy and Medi­cine” t. 234, nr 3 (2009), s. 342–353; N.P. Fuste, M. Guasch i in., _Bar­ley_ β_-Glu­can Acce­le­ra­tes Wound Healing by Favo­ring Migra­tion ver­sus Pro­li­fe­ra­tion of Human Der­mal Fibro­bla­sts_, „Car­bo­hy­drate Poly­mers” t. 210 (2019), s. 389–398; V. Spi­goni, C. Lom­bardi i in., _N-3 PUFA Incre­ase Bio­ava­ila­bi­lity and Func­tion of Endo­the­lial Pro­ge­ni­tor Cells_, „Food and Func­tion” 5, nr 8 (2014), s. 1881–1890; C. Heiss, S. Jahn i in., _Impro­ve­ment of Endo­the­lial Func­tion with Die­tary Fla­va­nols Is Asso­cia­ted with Mobi­li­za­tion of Cir­cu­la­ting Angio­ge­nic Cells in Patients with Coro­nary Artery Dise­ase_, „Jour­nal of the Ame­ri­can Col­lege of Car­dio­logy” t. 56, nr 3 (2010), s. 218–224; I. Spy­ri­do­po­ulos, S. Fich­tl­sche­rer i in., _Caf­fe­ine Enhan­ces Endo­the­lial Repair by an AMPK-Depen­dent Mecha­nism_, „Arte­rio­sc­le­ro­sis, Throm­bo­sis, and Vascu­lar Bio­logy” t. 28, nr 11 (2008), s. 1967–1974; W. Kim, M.H. Jeong i in., _Effect of Green Tea Con­sump­tion on Endo­the­lial Func­tion and Cir­cu­la­ting Endo­the­lial Pro­ge­ni­tor Cells in Chro­nic Smo­kers_, „Cir­cu­la­tion” t. 70, nr 8 (2006), s. 1052–1057; D. Grassi, R. Dra­ijer i in., _Black Tea Incre­ases Cir­cu­la­ting Endo­the­lial Pro­ge­ni­tor Cells and Impro­ves Flow Media­ted Dila­ta­tion Coun­te­rac­ting Dele­te­rious Effects from a Fat Load in Hyper­ten­sive Patients:A Ran­do­mi­zed Con­trol­led Study_, „Nutrients” t. 8, nr 11 (2016), s. 727.

14.

J. Mao, D. Wang i in., _Gut Micro­biome Is Asso­cia­ted with the Cli­ni­cal Response to Anti-PD-1 Based Immu­no­the­rapy in Hepa­to­bi­liary Can­cers_, „Jour­nal of Immu­no­the­rapy Can­cer” t. 9 (2021), s. e003334.

15.

P.J. Turn­baugh, M. Hamady i in., _A Core Gut Micro­biome in Obese and Lean Twins_, „Nature” t. 457, nr 7228 (2009), s. 480–484.

16.

H. Wein, Gut _Micro­bio­mes Dif­fer Between Obese and Lean People_, NIH Rese­arch Mat­ter, Natio­nal Insti­tu­tes of Health, 8 grud­nia 2008, https://www.nih.gov/news-events/nih-rese­arch-mat­ters/gut-micro­bio­mes-dif­fer-between-obese-lean-people.

17.

Y. Xu, N. Wang i in., _Func­tion of Akker­man­sia muci­ni­phila in Obe­sity: Inte­rac­tions with Lipid Meta­bo­lism, Immune Response and Gut Sys­tems_, „Fron­tiers in Micro­bio­logy” t. 11, nr 219 (2020).

18.

M.C. Dao, A. Eve­rard i in., _Akker­man­sia Muci­ni­phila and Impro­ved Meta­bo­lic Health During a Die­tary Inte­rven­tion in Obe­sity: Rela­tion­ship with Gut Micro­biome Rich­ness and Eco­logy_, „Gut” t. 65 (2016), s. 426–436.

19.

B. Routy, E.L. Cha­te­lier i in., _Gut Micro­biome Influ­en­ces Effi­cacy of PD-1-Based Immu­no­the­rapy Aga­inst Epi­the­lial Tumors_, „Science” t. 359, nr 6371 (2018), s. 91–97.

20.

A. Fer­nan­dez-San­chez, E. Madri­gal-San­til­lan i in., _Inflam­ma­tion, Oxi­da­tive Stress, and Obe­sity_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal of Mole­cu­lar Scien­ces” t. 12, nr 5 (2011), s. 3117–3132; C. Cerda, C. San­chez i in., _Oxi­da­tive Stress and DNA Damage in Obe­sity-Rela­ted Tumo­ri­ge­ne­sis_, „Advan­ces in Expe­ri­men­tal Medi­cine and Bio­logy” t. 824 (2014), s. 5–17.

21.

K. Kvaløy, C.M. Page i in., _Epi­ge­nome-wide Methy­la­tion Dif­fe­ren­ces in a Group of Lean and Obese Women – A HUNT Study_, „Scien­ti­fic Reports” t. 8, nr 16330 (2018), s. 1–9.

22.

C. Gal­lardo-Escri­bano, V. Buona­iuto i in., _Epi­ge­ne­tic Appro­ach in Obe­sity: DNA Methy­la­tion in a Pre­pu­ber­tal Popu­la­tion Which Under­went a Life­style Modi­fi­ca­tion_, „Cli­ni­cal Epi­ge­ne­tics” t. 12, nr 144 (2020), s. 1–14.

23.

M.C. Azcona-San­ju­lian, _Telo­mere Length and Pedia­tric Obe­sity: A Review_, „Genes” t. 12, nr 6 (2021), s. 946; D.B.P. Cle­mente, L. Maitre i in., _Obe­sity Is Asso­cia­ted with Shor­ter Telo­me­res in 8-Year-Old Chil­dren_, „Scien­ti­fic Reports” t. 9, nr 18739 (2019), s. 1–8.

24.

O.T. Nja­jou, R.M. Caw­thon i in., _Shor­ter Telo­me­res Are Asso­cia­ted with Obe­sity and Weight Gain in the Elderly_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal of Obe­sity” t. 36, nr 9 (2012), s. 1176–1179.

25.

J. Folk­man, R. Kal­luri, _Can­cer Without Dise­ase_, „Nature” t. 427, nr 6977 (2004), s. 787.

26.

P.A. Dugue, M. Rebolj i in., _Immu­no­sup­pres­sion and Risk of Cervi­cal Can­cer,_ „Expert Review of Anti­can­cer The­rapy” t. 13, nr 1 (2013), s. 29–42; R.J. Big­gar, A.K. Cha­tu­rvedi i in., _AIDS-Rela­ted Can­cer and Seve­rity of Immu­no­sup­pres­sion in Per­sons with AIDS_, „Jour­nal of the Natio­nal Can­cer Insti­tute” t. 99, nr 12 (2007), s. 962–972; M. Tabo­relli, P. Piselli i in., _Risk of Virus and Non-Virus-Rela­ted Mali­gnan­cies Fol­lo­wing Immu­no­sup­pres­sion in a Cohort of Liver Trans­plant Reci­pients. Italy, 1985–2014_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal of Can­cer” t. 143, nr 7 (2018), s. 1588–1594.

27.

R. Liu, B.S. Niko­laj­czyk, _Tis­sue Immune Cells Fuel Obe­sity-Asso­cia­ted Inflam­ma­tion in Adi­pose Tis­sue and Bey­ond_, „Fron­tiers in Immu­no­logy” t. 10, nr 1587 (2019), s. 1–16.

28.

A.D. Rug­giero, C.C. Chu­ang Key i in., _Adi­pose Tis­sue Macro­phage Pola­ri­za­tion in heal­thy and Unheal­thy Obe­sity_, „Fron­tiers in Immu­no­logy” t. 8, nr 625331 (2021), s. 1–14.

29.

S.P. Weis­berg, D. McCann i in., _Obe­sity Is Asso­cia­ted with Macro­phage Accu­mu­la­tion in Adi­pose Tis­sue_, „Jour­nal of Cli­ni­cal Inve­sti­ga­tion” t. 112, nr 12 (2003), s. 1796–1808.

30.

T. Worth, _Why Are Obese People More Vul­ne­ra­ble to COVID?_ „Nature Port­fo­lio”, 24 czerwca 2021, doi:https://doi.org/10.1038/d42859-021-00051-w.

31.

R. Can­cello, C. Hene­gar i in., _Reduc­tion of Macro­phage Infil­tra­tion and Che­mo­at­trac­tant Gene Expres­sion Chan­ges in White Adi­pose Tis­sue of Mor­bi­dly Obese Sub­jects After Sur­gery-Indu­ced Weight Loss_, „Dia­be­tes” t. 54, nr 8 (2005), s. 2277–2286.

32.

J.J. Mil­ner, M.A. Beck, _The Impact of Obe­sity on the Immune Response to Infec­tion_, „Pro­ce­edings of the Nutri­tion Society” t. 71, nr 2 (2012), s. 298–306.

33.

S. Kwok, S. Adam i in., _Obe­sity: A Cri­ti­cal Risk Fac­tor in the COVID-19 Pan­de­mic, „_Cli­ni­cal Obe­sity” t. 10, nr 6 (2020), s. e12403.

34.

R. Yu, J.W. Park i in., _Modu­la­tion of Select Immune Respon­ses by Die­tary Cap­sa­icin_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal for Vita­min and Nutri­tion Rese­arch” t. 68, nr 2 (1998), s. 114–119.

35.

T. Ohi­shi, S. Goto i in., _Anti-inflam­ma­tory Action of Green Tea_, „Anti-Inflam­ma­tory and Anti-Allergy Agents in Medi­ci­nal Che­mi­stry” t. 15, nr 2 (2016), s. 74–90; B.O. Ren­nard, R.F. Ertl i in., _Chic­ken Soup Inhi­bits Neu­tro­phil Che­mo­ta­xis in Vitro_, „Chest” t. 118, nr 4 (2000), s. 1150–1157.

36.

N.M. Iyen­gar, K.A. Brown i in., _Meta­bo­lic Obe­sity, Adi­pose Inflam­ma­tion and Ele­va­ted Bre­ast Aro­ma­tase in Women with Nor­mal Body Mass Index_, „Can­cer Pre­ven­tion Rese­arch” t. 10, nr 4 (2017), s. 235–243.

37.

M.J. Gun­ter, D.R. Hoover i in., _Insu­lin, Insu­lin-Like Growth Fac­tor-I, and Risk of Bre­ast Can­cer in Post­me­no­pau­sal Women_, „Jour­nal of the Natio­nal Can­cer Insti­tute” t. 101, nr 1 (2009), s. 48–60.

38.

T. Tsu­ji­moto, H. Kajio i in., _Asso­cia­tion Between Hype­rin­su­li­ne­mia and Incre­ased Risk of Can­cer Death in Nono­bese and Obese People: A Popu­la­tion-Based Obse­rva­tio­nal Study_, „Inter­na­tio­nal Jour­nal of Can­cer” t. 141, nr 1 (2017), s. 102–111.

39.

E.J. Gal­la­gher, D. LeRo­ith, _The Pro­li­fe­ra­ting Role of Insu­lin and Insu­lin-Like Growth Fac­tors in Can­cer_, „Trends in Endo­cri­no­logy and Meta­bo­lism” t. 21, nr 10 (2010), s. 610–618.

40.

Y. Wu, S. Yakar i in., _Cir­cu­la­ting Insu­lin-Like Growth Fac­tor-I Levels Regu­late Colon Can­cer Growth and Meta­sta­sis_, „Can­cer Rese­arch” t. 62, nr 4 (2002), s. 1030–1035.

41.

A. Szcze­klik, Z. Podo­lec, _Cen­tral Regu­la­tion of Blood Eosi­no­phi­lia by the Beta-Adre­ner­gic Sys­tem in Rats_, „Inter­na­tio­nal Archi­ves of Allergy and Applied Immu­no­logy” t. 50, nr 3 (1976), s. 328–340.

42.

A. Gucalp, N.M. Iyen­gar i in., _Peri­pro­sta­tic Adi­pose Inflam­ma­tion Is Asso­cia­ted with High-Grade Pro­state Can­cer_, „Pro­state Can­cer and Pro­sta­tic Dise­ases” t. 20, nr 4 (2017), s. 418–423.

43.

GBD 2019 Can­cer Risk Fac­tor Col­la­bo­ra­tors, _The Glo­bal Risk of Can­cer Attri­bu­ta­ble to Risk Fac­tors, 2010–2019: A Sys­te­ma­tic Ana­ly­sis for the Glo­bal Bur­den of Dise­ase Study 2019_, „Lan­cet” t. 400 (2022), s. 563–591.

44.

M. Esler, N. Stra­znicky i in., _Mecha­ni­sms of Sym­pa­the­tic Acti­va­tion in Obe­sity-Rela­ted Hyper­ten­sion_, „Hyper­ten­sion” t. 48, nr 5 (2006), s. 787–796.

45.

M.C. Foster, S.J. Hwang i in., _Fatty Kid­ney, Hyper­ten­sion, and Chro­nic Kid­ney Dise­ase: The Fra­min­gham Heart Study_, „Hyper­ten­sion” t. 58 (2011), s. 784–790.

46.

J.B. Meigs, P.W.F. Wil­son i in., _Body Mass Index, Meta­bo­lic Syn­drome, and Risk of Type 2 Dia­be­tes or Car­dio­va­scu­lar Dise­ase_, „Jour­nal of Cli­ni­cal Endo­cri­no­logy and Meta­bo­lism” t. 91, nr 8 (2006), s. 2906–2912.

47.

A. Romero-Cor­ral, F.H. Sert-Kuniy­oshi i in., _Modest Visce­ral Fat Gain Cau­ses Endo­the­lial Dys­func­tion in Heal­thy Humans_, „Jour­nal of the Ame­ri­can Col­lege of Car­dio­logy” t. 56, nr 8 (2010), s. 662–666.

48.

G. Gian­notti, C. Doer­ries i in., _Impa­ired Endo­the­lial Repair Capa­city of Early Endo­the­lial Pro­ge­ni­tor Cells in Pre­hy­per­ten­sion: Rela­tion to Endo­the­lial Dys­func­tion_, „Hyper­ten­sion” t. 55, nr 6 (2010), s. 1389–1397.

49.

M. Pirro, F. Baga­glia i in., _Hyper­cho­le­ste­ro­le­mia-Asso­cia­ted Endo­the­lial Pro­ge­ni­tor Cell Dys­func­tion_, „The­ra­peu­tic Advan­ces in Car­dio­va­scu­lar Dise­ase” t. 2, nr 5 (2008), s. 329–339.

50.

U. Ozcan, Q. Cao i in., _Endo­pla­smic Reti­cu­lum Stress Links Obe­sity, Insu­lin Action, and Type 2 Dia­be­tes_, „Science” t. 306, nr 5695 (2004), s. 457–461.

51.

J. Yong, J.D. John­son i in., _The­ra­peu­tic Oppor­tu­ni­ties for Pan­cre­atic_ β_-cell ER Stress in Dia­be­tes Mel­li­tus_, „Nature Reviews Endo­cri­no­logy” t. 17 (2021), s. 455–467.

52.

A.M. Geo­rge, A.G. Jacob i in., _Lean Dia­be­tes Mel­li­tus: An Emer­ging Entity in the Era of Obe­sity_, „World Jour­nal of Dia­be­tes” t. 6, nr 4 (2015), s. 613–620.

53.

C. Ding, Z. Chan i in., _Visce­ral Adi­pose Tis­sue Tracks More Clo­sely with Meta­bo­lic Dys­func­tion Than Intra­he­pa­tic Tri­gly­ce­ride in Lean Asians Without Dia­be­tes_, „Jour­nal of Applied Phy­sio­logy” t. 125, nr 3 (2018), s. 909–915.

54.

V. Mohan and R. Vijay­apra­bha, _Cli­ni­cal Pro­file of Lean NIDDM in South India_, „Dia­be­tes Rese­arch and Cli­ni­cal Prac­tice” t. 38, nr 2 (1997), s. 101–108.

55.

B. Hart­mann, S. Lan­zin­ger i in., _Lean Dia­be­tes in Mid­dle-Aged Adults: A Joint Ana­ly­sis of the Ger­man DIVE and DPV Regi­stries_, „PloS One” t. 12, nr 8 (2017), s. 1–14.

56.

M. Hamer, G.D. Batty, _Asso­cia­tion of Body Mass Index and Waist-to-Hip Ratio with Brain Struc­ture: UK Bio­bank Study_, „Neu­ro­logy” t. 92, nr 6 (2019), s. e594–e600.

57.

M.I. Tolea, S. Chri­sphonte i in., _Sar­co­pe­nic Obe­sity and Cogni­tive Per­for­mance_, „Cli­ni­cal Inte­rven­tions in Aging” t. 13 (2018), s. 1111–1119.

58.

O. Ntl­ho­lang, K. McCar­roll i in., _The Rela­tion­ship Between Adi­po­sity and Cogni­tive Func­tion in a Large Com­mu­nity-Dwel­ling Popu­la­tion: Data from the Tri­nity Ulster Depart­ment of Agri­cul­ture (TUDA) Age­ing Cohort Study_, „Bri­tish Jour­nal of Nutri­tion” s. 120, nr 5 (2018), s. 517–527.

59.

S.S. Anand, M.G. Frie­drich i in., _Eva­lu­ation of Adi­po­sity and Cogni­tive Func­tion in Adults_, „JAMA Network Open” t. 5, nr 2 (2022), s. 1–16.

60.

S.S. Anand, M.G. Frie­drich i in., _Redu­ced Cogni­tive Asses­sment Sco­res Among Indi­vi­du­als with Magne­tic Reso­nance Ima­ging-Detec­ted Vascu­lar Brain Injury_, „Stroke” t. 51, nr 4 (2020), s. 1158–1165.

61.

A.A. Mil­ler, S.J. Spen­cer, _Obe­sity and Neu­ro­in­flam­ma­tion: A Path­way to Cogni­tive Impa­ir­ment_, „Brain, Beha­vior, and Immu­nity” t. 42 (2014), s. 10–21.

62.

R.L. Jones, M.M.U. Nze­kwu, _The Effects of Body Mass Index on Lung Volu­mes_, „Chest” t. 130, nr 3 (2006), s. 827–833.

63.

J.G. Elliot, G.M. Dono­van i in., _Fatty Air­ways: Impli­ca­tions for Obstruc­tive Dise­ase_, „Euro­pean Respi­ra­tory Jour­nal” t. 54, nr 6 (2019), s. 1–10.

64.

Y. Yeghia­za­rians, H. Jneid i in., _Obstruc­tive Sleep Apnea and Car­dio­va­scu­lar Dise­ase: A Scien­ti­fic Sta­te­ment from the Ame­ri­can Heart Asso­cia­tion_, „Cir­cu­la­tion” t. 144, nr 3 (2021), s. e56–e67.

65.

N. Nashi, S. Kang i in., _Lin­gual Fat at Autopsy_, „Laryn­go­scope” t, 117, nr 8 (2007), s. 1467–1473.

66.

A.M. Kim, B.T. Keenan i in., _Ton­gue Fat and Its Rela­tion­ship to Obstruc­tive Sleep Apnea_, „Sleep” t. 37, nr 10 (2014), s. 1639–1648.

67.

T.D. Bra­dley, J.S. Flo­ras, _Sleep Apnea and Heart Failure: Part I: Obstruc­tive Sleep Apnea_, „Cir­cu­la­tion” t. 107, nr 12 (2003), s. 1671–1678.

68.

T. Young, L. Finn i in., _Sleep Disor­de­red Bre­athing and Mor­ta­lity: Eigh­teen-Year Fol­low-up of the Wiscon­sin Sleep Cohort_, „Sleep” t. 31, nr 8 (2008), s. 1071–1078.

69.

S. Pamidi, K. Wro­blew­ski i in., _Obstruc­tive Sleep Apnea in Young Lean Men: Impact on Insu­lin Sen­si­ti­vity and Secre­tion_, „Dia­be­tes Care” t. 35, nr 11 (2012), s. 2384–2389.

70.

K.A. Fran­klin, C. Sah­lin i in., _Sleep Apnoea Is a Com­mon Occur­rence in Fema­les_, „Euro­pean Respi­ra­tory Jour­nal” t. 41, nr 3 (2013), s. 610–615.

71.

S. Ryan, C. Arnaud i in., _Adi­pose Tis­sue as a Key Player in Obstruc­tive Sleep Apnoea_, „Euro­pean Respi­ra­tory Review: An Offi­cial Jour­nal of the Euro­pean Respi­ra­tory Society” t. 28, nr 152 (2019), s. 1–11.

72.

S.H. Wang, B.T. Keenan i in., _Effect of Weight Loss on Upper Air­way Ana­tomy and the Apnea-Hypop­nea Index. The Impor­tance of Ton­gue Fat_, „Ame­ri­can Jour­nal of Respi­ra­tory and Cri­ti­cal Care Medi­cine” t. 201, nr 6 (2020), s. 718–727.

73.

W. Sawa­dogo, M. Tse­gaye i in., _Over­we­ight and Obe­sity as Risk Fac­tors for COVID-19-Asso­cia­ted Hospi­ta­li­sa­tions and Death: Sys­te­ma­tic Review and Meta-Ana­ly­sis, „_BMJ Nutri­tion, Pre­ven­tion and Health” t. 5, nr 1 (2022), s. 1–9.

74.

G.J. Mar­ti­nez-Colon, K. Rat­na­siri i in., _SARS-CoV-2 Infects Human Adi­pose Tis­sue and Eli­cits an Inflam­ma­tory Response Con­si­stent with Severe COVID-19_, „Bio­Rxiv„ 2021.10.24.465626; M. Reite­rer, M. Rajan i in., _Hyper­gly­ce­mia in Acute COVID-19 Is Cha­rac­te­ri­zed by Insu­lin Resi­stance and Adi­pose Tis­sue Infec­ti­vity by SAR­SCoV-2_, „Cell Meta­bo­lism” t. 33, nr 11 (2021), s. 2174–2188.

75.

D. Fra­sca, B.B. Blom­berg, _Obe­sity Acce­le­ra­tes Age Defects in Mouse and Human B Cells_, „Fron­tiers in Immu­no­logy” t. 11, nr 2060 (2020), s. 1–7; D. Fra­sca, F. Fer­racci i in., _Obe­sity Decre­ases B Cell Respon­ses in Young and Elderly Indi­vi­du­als_, „Obe­sity” t. 24, nr 3 (2016), s. 615–625; D. Fra­sca, L. Reidy i in., _Influ­ence of Obe­sity on Serum Levels of SARS-Cov-2-Spe­ci­fic Anti­bo­dies in COVID-19 Patients_, „PloS One” t. 16, nr 3 (2021), s. 1–16.

76.

M. Acker­mann, S.E. Ver­le­den i in., _Pul­mo­nary Vascu­lar Endo­the­lia­li­tis, Throm­bo­sis, and Angio­ge­ne­sis in Covid-19_, „New England Jour­nal of Medi­cine” t. 383, nr 2 (2020), s. 120–128.

77.

A. Vir­dis, _Endo­the­lial Dys­func­tion in Obe­sity: Role of Inflam­ma­tion_, „High Blood Pres­sure and Car­dio­va­scu­lar Pre­ven­tion” t. 23, nr 2 (2016), s. 83–85.

78.

Ame­ri­can Friends of Tel Aviv Uni­ver­sity, _Obe­sity Plays Major Role in Trig­ge­ring Auto­im­mune Dise­ases_, „Scien­ce­Da­ily”, 10 listo­pada 2014, www.scien­ce­da­ily.com/rele­ases/2014/11/141110110722.htm.

79.

L. Vimer­cati, L. De Maria i in., _Asso­cia­tion Between Long COVID and Over­we­ight/Obe­sity_, „Jour­nal of Cli­ni­cal Medi­cine” t. 10, nr 4143 (2021), s. 1–8.

80.

S.G. Wan­na­me­thee, A.G. Sha­per i in., _Reasons for Inten­tio­nal Weight Loss, Unin­ten­tio­nal Weight Loss, and Mor­ta­lity in Older Men_, „Archi­ves of Inter­nal Medi­cine” t. 165, nr 9 (2005), s. 1035–1040.

81.

J.E. Neter, B.E. Stam i in., _Influ­ence of Weight Reduc­tion on Blood Pres­sure: A Meta-Ana­ly­sis of Ran­do­mi­zed Con­trol­led Trials_, „Hyper­ten­sion” t. 42, nr 5 (2003), s. 878–884.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij