Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Rok wydania:
2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
69,60

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. - ebook

Ta znakomita książka dostarcza wiele przepisów, porad zdrowotnych, wskazówek od lekarzy i ekspertów. Daje nową perspektywę, którą możesz łatwo wprowadzić w życie, aby wspomóc zapobieganie i leczenie nowotworów, a także radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi leczenia. Autorka opisuje najnowsze odkrycia naukowe dotyczące roli określonych składników odżywczych, pozwalających na stworzenie w organizmie nieprzyjaznego środowiska dla rozwoju raka. Jest to niezwykle istotna książka ze względu na to, jak kiepskiej jakości jest większość żywności, którymi wielu ludzi żywi się na co dzień. To nowy lek na miarę XXI wieku. Pokonaj raka bezpiecznie, skutecznie i zdrowo.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8168-401-9
Rozmiar pliku: 1,8 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Opinie o książce

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku to niezwykle istotna książka, ponieważ Liana Werner-Gray pisze o najnowszych odkryciach naukowych na temat roli określonych składników, które tworzą nieprzyjazne środowisko dla rozwoju raka. Biorąc pod uwagę, że 70 procent wszystkich nowotworów jest związanych z dietą, Liana wskazuje właściwy kierunek w sposobie odżywiania, pokazując, że żywność może być stosowana jako lek. Zdrowa kuchnia antyrakowa to lekarstwo na miarę XXI wieku.

– dr Mark Hyman, autor bestsellerów listy New York Times i dyrektor kliniki Cleveland Clinic Center for Functional Medicine

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku Liany Werner-Gray pomaga zmienić kuchnię w aptekę, abyś mógł zadbać o swoje zdrowie na najbardziej podstawowym i ważnym poziomie. Niezależnie od tego, czy chcesz zwiększyć swoją odporność i zapobiec rozwojowi raka, czy przeciwdziałać mu, czy też znaleźć sposoby radzenia sobie z niepożądanymi efektami ubocznymi chemioterapii i radioterapii lub zregenerować tkanki uszkodzone inwazyjnym leczeniem, kluczowe nawyki żywieniowe zidentyfikowane przez Lianę sprawią, że poczujesz się lepiej.

– Ty M. Bollinger, autor bestsellerowy

Ta książka jest niezbędnym przewodnikiem dla każdego, u kogo zdiagnozowano nowotwór. Rak uznawany jest na całym świecie za poważny problem zdrowotny, każdego roku dotykający miliony ludzi. Niezwykle ważnym sposobem zapobiegania i leczenia raka jest zaś prawidłowe odżywiania. Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku jest pierwszym krokiem w tym kierunku. Książka ta zawiera mnóstwo przepisów, które są bogate w najważniejsze składniki odżywcze.

– dr Josh Axe, bestsellerowy autor

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku jest przewodnikiem dla każdego, kto chce leczyć swoje ciało od środka. Za każdym razem, gdy spożywam potrawy takie jak kiełki, kapusta włoska i kurkuma, zauważam ogromny przypływ energii. Zawartość składników odżywczych w tych produktach jest niesamowicie wysoka, a poza tym zwiększają one alkaliczność organizmu. Alkaliczny organizm pomaga zapobiegać chorobom takim jak rak.

– Vani Hari, bestsellerowy autor

Doskonałe źródło informacji dla osób poważnie podchodzących do zapobiegania i leczenia raka. Zawarte tu przepisy odciążą twój nadwyrężony układu odpornościowy!

– dr Mark Stengler, współautor książki Najnowsze metody leczenia nowotworów

Jako osoba, która chorowała na raka i dosłownie pokonała tykającą bombę zegarową, Liana wnosi swoje bezpośrednie doświadczenie w niefarmakologiczne metody leczenia w Kompleksowej diecie antyrakowej. Produkty wspierające leczenie raka, zalecenia żywieniowe i przepisy wspomagające odporność zawarte w tej książce pomogą podnieść odporność i poprawić jakość życia. Liana promieniuje pewnością siebie, radością i głębokim doświadczeniem, oferując pyszne i niezliczone możliwości stosowania żywności jako leku.

– Jason Wrobel, słynny szef kuchni, specjalista odnowy biologicznej, gospodarz kanału telewizyjnegoPrzedmowa

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku to znakomita książka, która dostarcza ciekawych przepisów, porad zdrowotnych, wskazówek od lekarzy i innych ekspertów. Daje nową perspektywę, którą możesz łatwo wprowadzić w życie, aby wspomóc zapobieganie i leczenie nowotworów, a także radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi leczenia. Liana Werner-Gray pisze o najnowszych odkryciach naukowych dotyczących roli określonych składników, pozwalających na stworzenie w organizmie nieprzyjaznego środowiska dla rozwoju raka. Podkreśla zmiany w sposobie myślenia, jakie zachodzą w społeczności medycznej, idące w kierunku bardziej funkcjonalnego, środowiskowego podejścia do leczenia. Jest to niezwykle istotna książka ze względu na to, jak kiepskiej jakości jest większość żywności, którymi wielu ludzi żywi się na co dzień. Ucząc nas, że żywność może być używana jako lekarstwo, Liana kieruje nas we właściwym kierunku. To nowy lek na miarę XXI wieku.

Kiedy odbywałem specjalizację onkologiczną w szkole medycznej, zapytałem profesora, jaki procent zachorowań na raka ma związek z dietą. Spodziewałem się raczej nieznacznego, uprzejmego ukłonu w stronę roli diety jako przyczyny raka, więc tym bardziej byłem zaskoczony, gdy powiedział, że aż 70 procent wszystkich nowotworów jest związanych z dietą. Biorąc to pod uwagę, w swojej książce Liana odpowiada na niezwykle ważne pytanie: jeśli mam lub chcę uniknąć raka, co mam jeść?

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku jest książką, która odpowiada na to pytanie – wypełniona jest przepisami, a także i wieloma dowodami na to, że dieta, ćwiczenia, myśli, uczucia i toksyny środowiskowe mogą odgrywać rolę w inicjacji, wzroście i progresji raka. Nie jesteśmy na łasce naszych predyspozycji genetycznych. Istnieje wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby zachować zdrowie. Skoro dieta uboga w składniki odżywcze, zawierająca cukier i substancje chemiczne, a także brak ruchu, chroniczny stres i uporczywe narażenie na zanieczyszczenia, takie jak metale ciężkie, mogą powodować raka, to czy nie jest logiczne, że oparta na zdrowych produktach dieta o wysokiej zawartości składników odżywczych, a także aktywność fizyczna, zmniejszenie czynników stresu oraz detoksykacja mogą zapobiegać i pomagać w leczeniu raka? Uważam, że tak.

Uwielbiam to, że ta książka jest pełna przepisów na smaczne potrawy, które są szybkie i łatwe do wykonania, a jednocześnie pełna produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i białka, dwóch podstawowych elementów każdego planu żywieniowego, którego celem jest zapobieganie i leczenie raka. Geniusz Liany polega na znalezieniu satysfakcjonujących sposobów na wzmocnienie funkcji immunologicznych i ułatwienie eliminacji związków powodujących raka. Od lat alarmuję o niebezpieczeństwach typowej współczesnej rafinowanej diety węglowodanowej: stany zapalne i brak równowagi hormonalnej to tylko dwa z głównych powodów, dla których ludzie chorują na raka. Postępując zgodnie z poradami Liany i korzystając z jej zdrowych przepisów, możesz uniknąć tych i innych niebezpieczeństw.

Jedną z kluczowych zasad walki z rakiem oferowanych w Kompleksowej diecie antyrakowej jest kompletne wyeliminowanie białego lub rafinowanego cukru lub sztucznych substancji słodzących. Małe ilości prawdziwego cukru, występujące w składnikach takich jak owoce, miód i syrop klonowy, wystarczą w zupełności, a poza tym na pewno nie pozwolą na spożycie aż 70 kilogramów cukru, stanowiących średnie roczne spożycie cukru na osobę w Ameryce. Liana przyznaje, że wcześniej uważała cukier za rodzaj rekreacyjnego narkotyku. Potem opracowała jednak przepisy, które zaspokoiły jej chęć na słodycze, jednocześnie eliminując niebezpieczeństwo związane z jego spożyciem. Rak kocha cukier. Możesz nauczyć się z przykładu Liany, jak wyjść z uzależnienia od cukru i uwolnić się od niego, zaspokajając swoje pragnienia wartościowym pożywieniem. Jeśli zaś to nie cukier akurat twoją słabością, Liana pokazuje też, jak zaspokoić inne pragnienia, które mogą potencjalnie prowadzić do kłopotów zdrowotnych. Liana to prawdziwa ekspertka, która pokonała tę ścieżkę przed tobą. Możesz jej zaufać.

Jedzenie to tylko wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o skłonność do rozwoju raka. W raporcie panelu traktującego o nowotworach z lat 2008-2009 stwierdzono, że – jako społeczeństwo – rażąco nie doceniliśmy związku między toksynami środowiskowymi, tworzywami sztucznymi i chemikaliami, a ryzykiem rozwoju raka. Władze muszą jeszcze przyznać, jak bardzo zwiększają to ryzyko również emocje i ogólny stres – ale to potwierdzenie z pewnością nadejdzie. Liana wyprzedza swoje czasy, przedstawiając fakty, które powinny motywować nas wszystkich do głębszego spojrzenia na to, jak odżywiamy się nie tylko na poziomie fizycznym, ale też czym „karmimy się” psychicznie, emocjonalnie i duchowo. Jej podejście do żywienia jest wszechstronne.

– dr Mark Hyman,

dyrektor kliniki Cleveland Clinic Center for Functional MedicineWprowadzenie

Dosłowne znaczenie słowa zdrowie to „stawanie się całością”.

– dr Andrew Weil

Napisanie tej książki było dla mnie ważne z wielu powodów. Statystyki dotyczące zachorowań na raka są alarmujące. Nowotwory dotkną jednego na dwóch mężczyzn i jedną na trzy kobiety w Stanach Zjednoczonych w pewnym momencie ich życia, a liczba nowych przypadków raka ma prawie podwoić się do roku 2050. Obie prognozy opierają się na statystykach zebranych przez program nadzoru i epidemiologii Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) w instytucie National Cancer Institute (NCI)¹. Nikt z nas nie może sobie pozwolić na ignorowanie tych statystyk.

Moim osobistym powodem do napisania tej książki jest zaś fakt, że rak jest powszechny w mojej rodzinie i kręgu przyjaciół. Pierwszy raz straciłam kogoś przez tę chorobę w wieku dziewięciu lat, kiedy jeden z moich dziadków zmarł na raka jelita grubego. W wieku 11 lat u mojej przyjaciółki Danielle zdiagnozowano guza mózgu. Doskonale pamiętam jak z siostrą odwiedziłyśmy ją w szpitalu po operacji. Po całorocznej bitwie z tą chorobą – zmarła. Następnie, gdy miałam 12 lat, mój drugi dziadek zmarł na raka. Zaczęło się od żołądka, a skończyło na przerzutach do całego organizmu. Kilka lat temu u mojej mamy zdiagnozowano raka piersi.

Rak jest do bani. Kiedy jednak zrozumiałam, że nasze wybory żywieniowe wpływają na to, czy zachorujemy na raka, a także mogą pomóc nam w leczeniu, dało mi poczucie kontroli nad moim zdrowiem, i uważam, że każdy powinien się tak czuć. To główny powód, dla którego powstała ta książka. Chciałem stworzyć zasób informacji i przepisów, który zapewni, że moje młodsze siostry, moi przyjaciele, a także ty, twoi przyjaciele i rodzina nigdy nie będą musieli przechodzić przez ten sam ból i cierpienie. Kiedy już wiemy, co jeść, a czego nie, wszystko staje się łatwiejsze.

Moja rodzina nie jest wyjątkowa. Wiele osób ma podobne historie do opowiedzenia. Ja także.

W 2009 r. przeżyłam coś, co mną porządnie potrząsnęło. Chociaż miałam zaledwie 21 lat, trafiłam do szpitala z guzkiem wielkości piłki golfowej wystającym z prawej strony szyi. Na początku myślałam, że to tylko spuchnięty gruczoł, więc poszłam do mojej holistycznej terapeutki, Mae Rose O’Connell. Powiedziała mi, żebym natychmiast poszła do szpitala i sprawdziła to dokładniej. Biopsja wykazała, że mam na szyi 4-centymetrowego guza.

Szukając odpowiednich wskazówek, skonsultowałam się u trzech lekarzy. Pierwszy lekarz powiedział mi, że mam raka w stadium I, podczas gdy drugi powiedział, że mam raka w stadium 0. Obaj lekarze zaoferowali mi konwencjonalne leczenie, zaczynające się od operacji. Trzeci lekarz powiedział mi zaś, że guzek jest przedrakowy i łagodny. Sugerował wręcz, że jest to objaw alergii na kota – nawet mimo że nigdy wcześniej nie byłam uczulona na koty – i zaproponował mi receptę na leki przeciwalergiczne. Zaproponowano mi również szczepienie przeciwko rakowi szyjki macicy, którego odmówiłam.

Całe to doświadczenie diagnostyczne było bardzo mylące: zasięgnęłam opinii trzech różnych lekarzy i otrzymałam trzy różne diagnozy, oferujące trzy różne opcje leczenia. To skłoniło mnie do sceptycznego nastawienia do branży medycznej; wydawało się, że zadaniem lekarzy, których spotykałam, było sprzedawanie mi chirurgii, chemioterapii, szczepień i leków. Wiedziałam, że moja sytuacja jest poważna – pamiętam, jak myślałam o tym, że muszę usunąć ten guz z mojego ciała, ale nie chciałam poddawać się operacji ani stosować żadnych innych konwencjonalnych metod leczenia, chyba że absolutnie nie zostałaby mi już żadna inna opcja.

Byłam zdruzgotana, gdy ta tykająca bomba zegarowa znalazła się na mojej szyi. Po trzeciej wizycie u lekarza podjęłam śmiałą decyzję dotyczącą mojego leczenia. Żadna z proponowanych przez lekarzy nie brzmiał atrakcyjnie. W rzeczywistości dla mnie brzmiały jak tortury. Nie chciałem pogorszyć mojego stanu. Już pięć lat męczyłam swoje ciało w autodestrukcyjnym cyklu naprzemiennego objadania się toksycznym, niezdrowym jedzeniem i głodzeniem się restrykcyjnymi dietami. Nie miałam wątpliwości, że moja choroba była związana z moim nieuporządkowanym stylem odżywiania, które wymknęło się spod kontroli, kiedy opuściłam dom rodzinny. Postanowiłam więc zrezygnować z konwencjonalnych metod leczenia – przynajmniej na kilka miesięcy. Zamiast tego chciałam spróbować uzdrowić się za pomocą całkowicie naturalnych metod, ponieważ było to dla mnie intuicyjnie właściwe. I właśnie to zrobiłam.

Jakaś wewnętrzna intuicja dała mi pewność, że sama wyleczę się z guza. Dorastałam w Alice Springs w Australii, okolicy, która jest domem dla dużej społeczności Aborygenów, którzy jedzą w sposób odmienny od współczesnej zachodniej diety: spożywają więcej roślin, mniej mięsa i bardzo mało przetworzonej żywności. Nauczyli mnie, że jedzenie to medycyna. Wiedziałam, że jedzenie może być źródłem uzdrowienia, więc szukałam alternatywnego podejścia, nawet gdy lekarze dawali mi sprzeczne opinie.

W tamtym momencie czułem się już naprawdę chora, powolna i zmęczona. Wróciłam do mojej holistycznej terapeutki, Mae, która stała się głównym przewodnikiem podczas mojej podróży leczniczej. Wysłała mnie do naturopatki, która przeprowadziła mi analizę żywej kropli krwi, a ta pokazała, jak bardzo moja krew była przepełniona pasożytami. To sprawiło, że poczułam się tak chora, że wręcz widziałam, jak te istoty przejmują moje ciało. Opierając się na wynikach badań wykazujących wysoki poziom białych krwinek i niezwykle niską liczbę czerwonych krwinek, lekarka powiedziała, że jestem na skraju rozwoju białaczki! Mae powstrzymała mnie od załamania się tą wiadomością, przypominając mi: „Musisz zacząć robić więcej własnych posiłków własnymi, uzdrawiającymi rękami i przestać jeść na mieście”. Miała pewność, że mogę uleczyć guz poprzez detoksykację ciała, szczególnie moich jelit.

Jedną z rzeczy, które zrobiłam, aby przejąć odpowiedzialność za nowy styl życia, było rozpoczęcie prowadzenia codziennego bloga. Poszukiwałam informacji o dietetyce i nauczyłam się, jak zmienić kuchnię w aptekę, publikując przepisy na blogu. Pod koniec roku zebrałam te przepisy i opublikowałam je w książce The Earth Diet. To otworzyło mi drzwi pozwalające nawiązać kontakt z przełomowymi umysłami – integracyjnymi lekarzami, dietetykami, uzdrowicielami, dostawcami naturalnej żywności, restauratorami i innymi autorami – którzy powitali mnie jako towarzysza podróży i szczodrze dzielili się swoją wiedzą.

Od tego czasu przeprowadziłam niezliczone wywiady z tymi nowatorskimi myślicielami.

Przeprowadziłam badania. Napisałam drugą książkę, 10-minutowe przepisy.

Wykładałam i przeprowadzałam pokazy gotowania na konferencjach na całym świecie. Trenowałam też wielu, wielu ludzi w zakresie opracowywania planów dietetycznych. Najważniejsze rzeczy, których się nauczyłam, jeśli chodzi o zdrowie komórek, zapobieganie chorobom, gojenie się i wspieranie organizmu w radzeniu sobie z niepożądanymi skutkami ubocznymi leczenia raka, są zawarte w tej książce.

Pozwól, że wyrażę się jasno. W tej książce nie sugeruję, że należy odmawiać konwencjonalnych metod leczenia raka, jeśli są one uzasadnione, tylko, że należy jeść zdrowo i aktywnie decydować, co jest odpowiednie dla twojego ciała i stanu zdrowia. Jako trenerka zajmująca się zdrowiem i żywieniem, uważam, iż moim celem jest pomoc ludziom w poprawie ich nawyków żywieniowych. Wielokrotnie ludzie, którym doradzałem na temat jedzenia, przeszli operację wycięcia nowotworów, poddali się chemioterapii lub radioterapii. Pracowałam także z ludźmi, którzy, podobnie jak ja, przyjęli wyłącznie naturalne podejście do leczenia raka. To, co zdecydujesz się zrobić, zależy od ciebie i powinno zależeć od twojej kondycji fizycznej, osobistych przekonań, profesjonalnej diagnozy medycznej i intuicji na temat właściwego sposobu leczenia.

Bez względu na twoje decyzje dotyczące leczenia, powinieneś myśleć o jedzeniu jako o swoim bazowym leku. Jeśli zdecydujesz się poddać jednemu lub więcej konwencjonalnym metodom leczenia raka, przepisy antyrakowe mogą być doskonałym uzupełnieniem tych zabiegów. Uzupełni je dietą. Dobre odżywianie jest podstawą dobrego zdrowia. Nauka stale ujawnia niesamowite informacje na ten temat.

W Kompleksowej diecie antyrakowej krok po kroku nie obiecuję „cudownego lekarstwa” na poważny problem zdrowotny. Moim celem jest zaoferowanie ci komfortu, inspiracji i nadziei, że uda ci się odwrócić lub spowolnić postęp nowotworu w organizmie lub w ogóle zapobiec pojawieniu się raka. Przepyszne przepisy zawarte w tej książce są tak bogate w składniki odżywcze i zdrowotne, że jedząc je, zwiększysz odporność, a także zredukujesz narażenie na toksyny, kierując organizm w stronę optymalnego zdrowia.

Często słyszę pytanie, jak dokładnie uleczyłam swoje ciało. Krótko mówiąc, unikałam chemioterapii, radioterapii, chirurgii i leków farmaceutycznych. Ta strategia była moim wyborem, ponieważ chciałam zająć się głębszymi przyczynami mojego nowotworu, a nie tylko reagować na objawy powierzchniowe. Widziałam tę chorobę jako okazję do uzdrowienia siebie i poprawy zdrowia na każdym poziomie – umysłowym, fizycznym i duchowym – w sposób, o którym zapomniałam lub który gdzieś utraciłam.

Co było więc bezpośrednią metodą prowadzącą do wyzdrowienia? Zamiast konwencjonalnego leczenia:

- zmieniłam dietę i spożywałam dużo składników odżywczych,
- piłam świeżo wyciskane soki do sześciu razy dziennie,
- brałam kąpiele z dodatkiem glinki bentonitowej, używałam jej jako okładów do wyciągania toksyn i piłam napoje z jej dodatkiem,
- odbywałam sesje terapii integracyjnych, takie jak refleksologia i masaż,
- poddawałam się lewatywie okrężnicy lub lewatywie kawowej codziennie przez dwa miesiące,
- wypoczywałam, relaksowałam się i robiłam wszystko, co w mojej mocy, aby zmniejszyć stres.

Guz na mojej szyi zaczął zauważalnie się zmniejszać, aż w ciągu trzech miesięcy od rozpoczęcia tego planu leczenia całkowicie się rozpadł i zniknął. Już minęło 10 lat, odkąd jestem wolna od raka.

Zawartość książki

Trzymana przez ciebie książka jest ułożona w taki sposób, abyś mógł przeczytać odpowiednie fragmenty odnoszące się do twojej sytuacji i dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze powinieneś jeść, a jakich unikać – w przypadku, jeśli zdiagnozowano u ciebie raka. Moje serce jest z tobą, jeśli tak się stało. Powinieneś jednak wiedzieć, że mam zaufanie do ciebie i twoich zdolności do samoleczenia. Jesteś potężny!

W części I „Jedzenie jako lekarstwo” nauczę cię dokładnie, co należy jeść, aby wzmocnić układ odpornościowy. Opowiem ci o takich produktach, jak żywe, kolorowe rośliny o właściwościach antyoksydacyjnych i ryby o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Wyjaśnię też, czego nie jeść, ponieważ niektóre produkty mogą osłabić układ odpornościowy.

W Rozdziale 1, „Siedem kluczowych zasad żywieniowych w zapobieganiu i przezwyciężaniu raka”, podsumowuję siedem zasad, które według wszystkich wiodących ekspertów, lekarzy, naturopatów i dietetyków zwiększą szanse na pokonanie raka. Niezwykle ważnym sposobem zapobiegania i/lub leczenia raka jest spożywanie diety bogatej w wartościowe składniki odżywcze. Niestety, dopóki producenci żywności nie będą zmuszeni do stosowania wartościowych składników w swoich produktach, to od nas zależy unikanie najgorszych produktów i wybieranie żywności zapobiegającej nowotworom. Do nas należy również ograniczenie narażenia na chemikalia i składniki, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko raka, takich jak cukier, alkohol i narkotyki.

Aby rozwiać pewne wątpliwości, jakie możesz odczuwać w związku z tym, co warto jeść, w rozdziale 2, „15 produktów najbardziej pomocnych w leczeniu nowotworów”, przedstawię zestawienie efektów swoich poszukiwań dotyczących najbardziej uzdrawiających składników – znajdziesz tam produkty wszelkiego typu, od kiełków brokułów, przez kurkumę, jagody, quinoę, po kakao i siemię lniane. Przed rozpoczęciem swoich poszukiwań nie miałem pojęcia, jak potężne są kiełki brokułów! Przez ostatnie dziewięć lat jadłam kakao niemal każdego dnia, ale nie wiedziałam nawet, że istnieją niezliczone badania nad jego pozytywnym wpływem na zdrowie i efektami, które pozwala osiągnąć, aż zaczęłam pracować nad tą książką. Nauka jest niesamowita! Dowiesz się, co, w jakich proporcjach i jak często należy jeść. Omówię w ten sposób każdy składnik i rodzaje nowotworów, dla których dany produkt jest szczególnie przydatny.

Jedną z rzeczy, które tu przeczytasz, i które powtarzam raz po raz, jest to, że należy doprowadzić do sytuacji, w której twoje ciało stanie się środowiskiem niegościnnym dla raka. Omówione tutaj produkty pomogą ci w tym.

W rozdziale 3, „Suplementy przeciwnowotworowe”, podsumowuję najlepsze suplementy, których warto używać i zawsze trzymać pod ręką, aby zapobiec rakowi, a nawet zniszczyć komórki nowotworowe. Niektóre są skoncentrowanymi produktami, które zostały już przedstawione w rozdziale 1. Na przykład, możesz użyć kurkumy w przepisie na curry, które ugotujesz, lub też wziąć kapsułkę zawierającą kurkumę. Masz wybór.

W rozdziale 4, „Unikaj najbardziej toksycznych pokarmów”, dowiesz się, których najbardziej toksycznych pokarmów i substancji pozbyć się na dobre z życia już od dzisiaj – i dlaczego pozbawiają cię energii i wpływają na układ nerwowy, pozostawiając cię niespokojnym i zmęczonym.

W rozdziale 5, „Zmień sposób myślenia”, nauczę cię nastawienia, które przyjęłam, a które zmieniło wszystko. Dowiesz się, co zrobić, kiedy najdzie cię chętka na coś niezdrowego.

Następnie, w rozdziale 6 – „Jak się odżywiać przy najczęstszych nowotworach” podam krótkie wskazówki dotyczące tego, jakie pokarmy najlepiej jeść, gdy choruje się na jeden z 10 najczęściej występujących nowotworów (np. rak piersi, rak prostaty, rak płuc, rak jelita grubego). Oprócz informacji o żywieniu przyjrzymy się kilku dodatkowym zabiegom, które warto rozważyć. W całej książce znajdziesz też prawdziwe historie osób, które podzieliły się ze mną swoimi doświadczeniami z walki z rakiem.

Wszystko to jest łatwiejsze niż myślisz, więc nie przerażaj się! Jesteś teraz we właściwym miejscu, aby uzyskać potrzebne wsparcie! Jeśli kiedykolwiek poczujesz się przytłoczony, czytając tę książkę, powtórz następującą afirmację, aby natychmiast przywrócić odpowiednie myślenie: Jestem spokojny. Czuję się spokojny. Wszystko jest dobrze w moim świecie. Wszystko jest dobrze z moją duszą.

I wreszcie, w części II „Uwolnij się od raka – przepisy kulinarne” znajdziesz ponad 200 przepisów na soki wzmacniające odporność, koktajle chroniące mózg, przedłużające życie obiady i kolacje, wzmacniające zupy i buliony, alkalizujące dania warzywne, bogate w składniki odżywcze desery i słodkie przekąski (moje ulubione), posiłki wzmacniające, smaczne dodatki, sosy, przyprawy i wiele innych.

Dowiedz się, jakie jedzenie lub leczenie jest dla ciebie właściwe

Gdy dzielę się tym, jakie naturalne środki i produkty spożywcze działały w moim przypadku, musisz pamiętać, że oprócz nich istnieją dosłownie setki (jeśli nie tysiące) różnych składników, które byłyby odpowiednie przy leczeniu raka. Masz mnóstwo opcji, jeśli chodzi o wybór leczniczych, smacznych potraw.

Moim zamiarem w tej książce jest dostarczenie ci wystarczającej wiedzy, abyś mógł wybrać, które składniki będą najlepsze dla Ciebie w zależności od Twojego stanu i preferencji. Na przykład, pomidory mogą być lepsze niż grzyby, a kakao może przyspieszyć gojenie. Pomyśl sobie, że otwierasz katalog terapii rakowych, kiedy wybierasz przepisy, które chcesz przygotować. Wytyczne są bardzo proste, a przepisy – łatwe do przygotowania.

Zachęcam również, byś zajrzał do wnętrza i zaufał swojej intuicji, tak jak ja, kiedy uzdrawiałam mojego guzka. Poza tym, módl się o przewodnictwo – z modlitwą nie da się przesadzić! Twoja dusza powie ci, czy konkretne narzędzie lecznicze lub jedzenie jest dla ciebie odpowiednie. Możesz również dostać gęsiej skórki podczas czytania opisu określonego produktu, lub kiedy staniesz w sklepowej alejce, trzymając go w rękach. Zaufaj swojemu przekonaniu, że jest to dla ciebie odpowiednie jedzenie. Nasze ciała są inteligentne w sposób, którego nie potrafią zrozumieć nasze świadome umysły. Wyewoluowaliśmy w naturalnym środowisku, a natura robi wszystko, aby nam zapewnić właśnie to, czego nam trzeba. Musimy tylko otworzyć się na jej mądrość.

Zaufanie swojej intuicji jest tym, co zrobiła moja mama, kiedy przedstawiłam jej wszystkie dostępne opcje. Zawsze wybierała składniki, które rezonowały z nią, i to działało. Kilka lat temu przeszła leczenie raka piersi i obecnie jest wolna od raka. Mama przeszła operację, a następnie zrezygnowała z chemioterapii i radioterapii. Miała pewność, że pokona raka, jeśli rzuci palenie i zmieni dietę. I tak się stało.

Czego możesz się spodziewać, kierując się Kompleksową dietą antyrakową

Większość ludzi, którzy poprawiają swoje nawyki żywieniowe, napełniając swoje ciała wartościowymi substancjami odżywczymi, niemal natychmiast zaczyna czuć się lepiej. Możesz oczekiwać tego samego. Te składniki odżywcze będą pochodzić głównie z pokarmów roślinnych, takich jak warzywa, owoce, liście, korzenie, orzechy i nasiona, z dodatkiem chudego białka pochodzącego wyłącznie z fasoli, jeśli jesteś wegetarianinem, a także z jaj, ryb, drobiu i niewielkich ilości czerwonego mięsa, jeśli jesz mięso.

Podobnie dzieje się, kiedy ludzie przestają jeść niewłaściwe pokarmy – te, które są toksyczne dla ich ciał, jak rafinowany cukier (zauważysz, że powtarzam to często). Prawie natychmiast zaczynają czuć się lepiej. Jeśli zredukujesz poziom stresu, zaczniesz spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną, zwiększysz ilość snu, zaczniesz unikać zanieczyszczeń i zregenerujesz się na poziomie emocjonalnym i duchowym, wspomożesz uzdrawianie.

Możesz się spodziewać, że twój umysł się oczyści, a myśli i nastrój staną się bardziej pozytywne. Zachęcam, abyś pokonał początkowe niewygody i świętował swoje postępy.

To powiedziawszy, podkreślam – uzdrawianie jest zawsze procesem. Może upłynąć trochę czasu, zanim pokonasz raka – tygodnie, miesiące, a może lata. Ale proszę, nie poddawaj się. Uzdrowienie jest możliwe!

1. Zosia Chustecka. „Cancer Strikes 1 in 2 Men and 1 in 3 Women”, Medscape Medical News, 9 luty 2007, https://www.medscape.com/viewarticle/551998.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: