Naturalny detoks. - ebook
Naturalny detoks. - ebook
Toksyny znajdują się w powietrzu, wodzie, żywności, a także są tworzone w każdym z nas jako naturalny produkt uboczny metabolizmu komórkowego. Musimy zatem nauczyć się radzić sobie z nimi najlepiej jak potrafimy. Możemy to zrobić poprzez przeprowadzanie detoksykacji raz na jakiś czas. Oczyści ona organizm ze szkodliwych substancji, w tym trucizn, które mogły się nagromadzić przez dziesiątki lat. Z łatwością pozbędziesz się również problemów skórnych, alergii, nadpobudliwości, miażdżycy, zawrotów głowy, zapalenia stawów, kamieni nerkowych, osteoporozy, zaparć, a nawet licznych postaci raka. Poznasz metody odtruwania takie jak: głodówki, terapia tlenowa i cieplna, oczyszczanie organów (jelita grubego, nerek, wątroby) czy odtruwanie ziołami. Zdrowie poprzez detoksykację.
Spis treści
Rozdział 1 Toksyczna bomba zegarowa
Rozdział 2 Geneza chorób
Rozdział 3 Jedzenie może być niebezpieczne dla zdrowia
Rozdział 4 Dieta pokarmów naturalnych
Rozdział 5 Proces uzdrawiania
Rozdział 6 Poszczenie
Rozdział 7 Wyciskanie soków
Rozdział 8 Terapia tlenowa
Rozdział 9 Detoksykacja za pomocą ćwiczeń
Rozdział 10 Terapia cieplna
Rozdział 11 Oczyszczanie jelita grubego
Rozdział 12 Oczyszczanie nerek
Rozdział 13 Oczyszczanie wątroby
Rozdział 14 Detoks ziołowy
Rozdział 15 Oczyszczanie umysłu
Rozdział 16 Jak przeżyć w toksycznym świecie
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8168-744-7 |
Rozmiar pliku: | 4,7 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Serdeczne podziękowania dla wydawców poniższych materiałów za pomocne informacje użyte w trakcie przygotowania niniejszej książki: The Well Being Journal; Understanding Normal and Clinical Nutrition, West Publishing Company; Alternative Medicine, Future Medicine Publishing; American Journal of Natural Medicine, IMPAKT Communications; Nutrition Action Healthletter, Center for Science in the Public Interest; Diet for A New America, Stillpoint Publishing; The 120-Year Diet, Simon & Schuster; Newsweek; Your Health, Your Choice, Lifetime Books; The Miracle of Fasting, Health Science; Oxygen Therapies, Energy Publications; The New Miracles of Rebound Exercise, AIR; Stress-Proofing Your Child, Bantam Books.ROZDZIAŁ 2
GENEZA CHORÓB
Ostateczna przyczyna ludzkich chorób jest konsekwencją pogwałcenia przez nas uniwersalnych praw życia.
– Paracelsus (1443-1541)
Najlepszym lekarzem jest ten, który rozumie bezwartościowość
większości leków.
– Benjamin Franklin
Wiek nie jest wymówką dla choroby.
– dr M. Ted Morter Jr.
MECHANIZM CHOROBY
Według typowej medycznej teorii, mechanizmami, które powodują wszystkie choroby, są: organizmy biologiczne, zwyrodnienie, genetyka, autoagresja, nieprawidłowe narośle, zapalenie, czynniki fizyczne i chemiczne oraz niedożywienie.
Czynnikiem, który obwinia się o powodowanie największej ilości chorób, a także na którym skupia się większość terapii, są organizmy biologiczne. Organizmy biologiczne obejmują: wirusy, bakterie, grzyby, pierwotniaki i organizmy chorobotwórcze, jak pasożyty. Od czasu odkrycia „zarazków” przez Ludwika Pasteura w połowie XIX wieku, mikroorganizmy zaczęły być obwiniane za prawie każdą z toczących ludzkość chorób. Pojęcie mikroorganizmów patologicznych wywołujących choroby stało się tak powszechne, że wręcz pokonało zdrowy rozsądek. Sto lat temu niemal wszystkie choroby zostały uznane za spowodowane przez te stworzenia. Antybiotyki i inne leki do walki z zarazkami szybko zyskały popularność. Medycyna alopatyczna osiągnęła wielki sukces w walce z gruźlicą, cholerą, zapaleniem płuc i wieloma innymi chorobami przy użyciu tych leków. Wielkie powodzenie osiągnięte przez leki w zahamowaniu chorób spowodowanych czynnikami biologicznymi było fenomenalne. Na początku dokonano wiele dobrego. Jednak medycyna zbytnio koncentruje się na zarazkach jako przyczynie chorób, a wszelkie inne formy leczenia (ziołolecznictwo, homeopatia, itp.) zostały zignorowane.
Pod koniec XIX wieku bardzo popularna stała się praktyka polerowania ryżu. Polerowanie ryżu powodowało usunięcie bogatych w witaminy zewnętrznych warstw ziaren, czyniąc je bielszymi i przyjemniejszymi dla ludzi. Ponieważ praktyka ta stała się powszechna, rzadka choroba o nazwie beri-beri rozprzestrzeniła się jak plaga na całym Dalekim Wschodzie. Beri-beri charakteryzuje się obrzękiem, degeneracją tkanek, bólem, utratą siły, mimowolnymi tikami nerwowymi, zaburzeniami umysłowymi, paraliżem i niewydolnością serca. Ryż jest podstawą diety większości ludzi w tych krajach. W największym stopniu dotknięci zostali ubodzy, którzy byli zmuszeni przeżyć na polerowanym ryżu i rybach. Nikt nie znał przyczyny choroby.
Ponieważ uważano, że bakterie są odpowiedzialne za większość wszystkich chorób, beri-beri najpierw uważano za efekt działania pewnych chorobotwórczych mikroorganizmów. Naukowcy zmarnowali wiele czasu i energii, szukając przyczyny w drobnoustrojach, zanim zdali sobie sprawę, że problemem nie były zarazki, ale brak składników odżywczych, zwłaszcza tiaminy (witaminy B₁). Setki tysięcy ludzi zmarło z powodu niedoboru tiaminy wskutek spożywania przetworzonych, pozbawionych ważnych składników odżywczych ziaren. Do tego czasu nikt nawet nie podejrzewał, że brak jakiegoś elementu w diecie może być przyczyną choroby. Tiaminy, jak również inne witaminy, są wszechobecne w łuskach ziaren ryżu, a brązowy ryż przez wiele wieków był podstawowym składnikiem diety wielu ludzi, którzy nie cierpieli na żadne choroby wywołane niedoborem składników odżywczych.