Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Nie jedz tego! Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia - ebook

Wydawnictwo:
Format:
MOBI
Data wydania:
29 czerwca 2021
44,40
4440 pkt
punktów Virtualo

Nie jedz tego! Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia - ebook

Jogurty bio, płatki z witaminami, słodycze ze słodzikiem zamiast cukru. Te z pozoru wydawałoby się zdrowe produkty w rzeczywistości zawierają substancje, które wywołują stany zapalne, przyczyniają się do otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i nowotworów. W tej książce, Autor bestsellera „Chemia w pożywieniu”, ujawnia, że produkty powszechnie uważane za zdrowe, jak margaryna z fitosterolami czy jogurty z probiotykami, wywołują choroby. Jeśli znajdują się na twojej liście zakupów, być może najwyższy czas je wykreślić. Zaczniesz świadomie czytać etykiety. Dzięki temu staniesz się rozsądnym konsumentem i prawdziwie zadbasz o zdrowe odżywanie. Wyeliminuj szkodliwe składniki i przestań się truć!

Spis treści

1. Białe światło

Zdrowe odżywianie może skrócić twoje życie

Uzbrojenie producentów i sprzedawców w supermarketach / Obniżona zawartość cholesterolu a serce w niebezpieczeństwie: czyżbyś spożywał „Becel”? / Elegancka dama mieszka teraz sama w swoim wielkim domu / Szanowny Panie Alford: odradzamy taki znak ostrzegawczy – ale reklama i tak leci dalej / W przypadku wątpliwości poradź się... kasjerki, gdyż niewłaściwe stosowanie jest groźne / A co z rosołem?

2. Na języku

Prorocy pięknego życia i ich drogie na nie recepty

Lekarze specjalizujący się w pięknie spotykają się na lunchu nad basenem / Zdrowie staje się przedmiotem kultu: człowiek chce zatem zostać jego twórcą / Marzenie o życiu w ciągle trwającej młodości / Jedenastu przyjaciół: najlepsze owoce i warzywa świata / Ochrona serca – obierz kierunek mandarynka / Połknij i bądź szczupły: dobre samopoczucie po zażyciu ampułki / Uwaga na policję zdrowotną: czy żyjesz w taki sposób, że dbasz o zdrowie? / Także szef gerontologii eksperymentalnej, zwanej również medyczną, ma swoje obawy

3. Wijące się zarośla

Dlaczego ubezpieczalnie traktują zdrowe odżywianie jako nowe ryzyko

Elektrownie atomowe, trzęsienia ziemi, a teraz jeszcze do tego witaminy w pigułkach: jak widzi świat inżynier do spraw ryzyka / Telefony alarmowe o zatruciach: nowe przypadki wśród ludzi świadomych swego zdrowia / Zawały serca spowodowane przyjmowaniem wapnia, kamienie nerkowe dzięki witaminie C / Niedorozwój u dzieci dzięki witaminie A: profesor spokojnie na to patrzy / O przedawkowaniu witamin nie informują wieczorne wiadomości / Kto właściwie jest odpowiedzialny za jakiekolwiek kontrole?

4. Wesołe kromki chleba

Dziwne porady dietetyków

Czy kanapka z dżemem to diabelstwo? / Jak pewien król chciał kiedyś dowieść szkodliwości kawy / Sałata sprawia, że mózg jest pusty, twierdzi Hildegarda z Bingen / Brak żelaza z powodu jedzenia chleba pełnoziarnistego? / Nestle w niemieckich szkołach – super pomysł, chwali pani profesor / Co pomaga w pracy mózgu? / Chorobliwy strach przed frytkami / Najlepsza porada: nie słuchać żadnych porad na temat żywienia

5. Kleista struktura

Dziwaczna kłótnia o odpowiedź na pytanie, jak zdrowe jest biojedzenie

Oczekiwanie na nietoperze / Pianka o grubych porach: druzgocąca krytyka kaw rozpuszczalnych i cappuccino / Bioprodukty są zdrowsze – aż po bramy fabryki / Wreszcie wyprodukowano produkt ekologiczny Maggi! / Gdzie tak naprawdę rosną ekstrakty drożdżowe? / Gdy kaszka w słoikach jest starsza od dziecka / Ściśle tajny sposób systemu odpornościowego roślin / Aspirynowa substancja czynna w zupie ekologicznej: spektakularne wyniki badań nad pewnym naturalnym uniwersalnym środkiem

6. Jogurt jogurtowi nierówny

Hightech czy natura: walka dwóch różnych modeli prowadzenia biznesu w przyszłości

Jedna miejscowość, dwa światy, pośrodku pięknego krajobrazu / Ogrodnictwo jest otwarte, fabryki raczej nie / Nowe zadanie zielonej mikroalgi / Nawet giganci spożywczy mają teraz swoich adwokatów / Ciekawe patenty: BASF może teraz produkować witaminy ze śmieci / Analitycy są szczęśliwi, inwestorzy także / Im grubsze brzuchy, tym lepszy biznes / Całkiem z boku kwitnie roślinka nieśmiertelności

7. W Jubelpark

Samopozbawianie się władzy przez państwo jako nowe ryzyko zdrowotne

Zaskakujące spotkanie: Pan Prezydent prowadzi dwie misje jednocześnie / Lobbing doskonały: podatnik finansuje grupy przemysłowe / Białaczka i rak płuc: nie ma powodu do obaw / Moc nieznanych sugestii / Rząd nie chce wiedzieć nic na temat tego, ile chemii połykamy / Kapitulacja sosu bolognese: niezbadana jakość prawdziwego jedzenia

8. Po prostu świetnie

Syndrom chudego mleka: następstwa zdrowotne wynikające ze spożywania produktów odtłuszczonych

Sałata bez sosu i chudy steak: globalne zwycięstwo pewnej kampanii / Życie jak po maśle: dziś niestety zabronione / Produkty pozbawione tłuszczu oraz radości: a wszystko przez wskazania związane z odżywianiem / Profesor z USA postuluje założenie rolnictwa psychiatrycznego / Firma „Du darfst” rozumie kobiety / Szczupłość: co doradzają profesjonaliści? / Niskie wartości cholesterolu i śmierć z powodu czynników zewnętrznych / Wiele zalet, które posiada prawdziwy tłuszcz

9. Miej się na baczności

Co się dzieje, gdy profilaktyka jest chorobliwa: ile witamin potrzebuje dziecko?

Na Boże Narodzenie dzieci były w szpitalu / Witaminy od urodzenia: w niektórych przypadkach może to być nawet śmiertelne / Dlaczego mleko matki zawiera tak mało witaminy D? / Działania manipulacyjne na matkach: jak tworzy się witaminową kampanię reklamową? / Profesorowie chcą zmienić zdanie / Jogurty „Fruchtzwerge” ze znakiem ekologicznym / Zdumiewające braki wiedzy na temat witaminy słońca / Prawdziwa kaszka dla dziecka jest bardzo prosta

10. Odrobina śliny

Coś całkiem osobistego: niepokojące perspektywy odżywiania w odniesieniu do genów

Fascynująca wiedza w 100 procentach trzymająca w napięciu / Z czipem genetycznym do stołówki / Pogromcy genów ganiali za fantomem / Ukłon spożywczy w stronę ludzi biednych: jak smakuje złoty ryż modyfikowany genetycznie? / Wnukowi chomika nagle wyrosły włosy w pyszczku / Co dzieje się z genami, gdy zjadamy kromkę chleba z masłem? / Ryzyko zachorowań, inteligencja, niebezpieczeństwo uzależnienia się: czy mam podać mój profil genowy na Facebooku? / Z pewnością dobre dla każdego genotypu: risotto

11. Duże cięcia

Czy odżywianie się na styl czasów epoki kamienia łupanego jest udaną próbą wyjścia z pułapki przemysłowego życia?

Dzieci ciągle na diecie: niektóre są już na nią odsyłane nawet przez lekarzy / W poszukiwaniu prawidłowego sposobu odżywiania / Cola czy orzechy kokosowe: nowe pożywienie na trasie podboju / Z nadejściem koncernów spożywczych pojawiają się choroby / Życie w szklanych domach: gdy brzoskwinia musi mieć dwa lata przydatności do spożycia / Ile chemii zniesie człowiek? / W buzi dziewczynek zostały już tylko brązowe korzenie zębów / Materiały designerskie w musli: i to niby ma być zdrowe?

12. Dojrzałe owoce

Jedzenie to nie wszystko: rola odżywiania w życiu człowieka

Mistrz mówi z dziwnym akcentem / Więcej niż molekuły: jakość owoców mango, twarogu i roszponki / Francuzi mówią, że człowiek zębami kopie sobie własny grób / Odżywianie ukierunkowane i zależne od typu człowieka: komu służy śmietana? / Porażka: runda pierwszej klasy, a nikt nie podniósł ręki za nowym produktem chroniącym serce / Nauki stulatków / Jedzenie dla Tu i Teraz

13. Literatura

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8272-096-9
Rozmiar pliku: 6,8 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij